Κριτική της Βιργινίας Αυγερινού για το βιβλίο “ΦΟΝΟΣ 5 ΑΣΤΕΡΩΝ”
της Έλενας Ακρίτα – εκδόσεις Διόπτρα

Πρωτότυπο και σύγχρονο αστυνομικό μυθιστόρημα, με επίκεντρο μια οικογένεια, την οικογένεια Ασλάνογλου, κάτοχο 4 Ξενοδοχείων Β΄ κατηγορίας, σε ιαματικά θέρετρα, από γενιά σε γενιά και τελευταίο ιδιοκτήτη τον Γιάννο Ασλάνογλου.
Ο Γιάννος, έχοντας σπουδάσει στην Αμερική, κατάφερε να δημιουργήσει μια αλυσίδα υπερπολυτελών Boutique Hotels σε όλη την χώρα, όπου σε συνάρτηση με τα all inclusive πακέτα και τις οικονομικές πτήσεις, εκτοξεύει στα ύψη την επιχείρησή του, αλλά και βοηθάει στην ανάπτυξη του τουρισμού στην χώρα.
Παντρεμένος με την Αμερικανίδα Τζέσικα, αποκτά δύο παιδιά, τον Νικ και την Σόνια. Όμως χωρίζει, για να παντρευτεί την Λίλιαν, κατώτερης οικονομικής αλλά και κοινωνικής τάξης , ίσως και με πιθανές τυχοδιωκτικές τάσεις. Με την νέα του σύζυγο, αποκτά ακόμη δύο παιδιά, τον Δημητράκη και την Μελίνα.
Η οικογένεια, κάθε χρόνο στις 17 Δεκεμβρίου, οργανώνει ένα δείπνο, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο, μια ανασκόπηση για το τι συνέβη τον χρόνο που πέρασε, αλλά και τι αναμένει να φέρει ο καινούργιος χρόνος, για την οικογένειά τους
Εκείνη την συγκεκριμένη μέρα του 2004, ένα κοριτσάκι ξεφεύγοντας από την προσοχή των γονιών της, πνίγεται στην Λίμνη Στυμφαλία, ενώ λίγο πιο πέρα, μια άγνωστη φιγούρα το παρατηρεί..
Δέκα χρόνια μετά, στις 17 Δεκεμβρίου και αφού έχει ολοκληρωθεί το δείπνο της οικογένειας Ασλάνογλου, ο Γιάννος βρίσκεται νεκρός στο δωμάτιο του, με την πόρτα κλειδωμένη από μέσα.
-Ο θάνατός του γίνεται πρωτοσέλιδο, όμως είναι ένας φυσιολογικός θάνατος ή μια δολοφονία;
-Τι σχέση έχει ο πνιγμός του κοριτσιού με τον θάνατο του Γιάννου Ασλάνογλου;
Αυτά θα προσπαθήσει να ανακαλύψει η κόρη του Γιάννου μαζί με την οικογενειακή της φίλη και δημοσιογράφο Νόρα. Μια έρευνα που θα τις οδηγήσει στα πιο σκοτεινά στρώματα της «καλής» κοινωνίας και μέσα από την διαδρομή τους, από την Βοστώνη στο Λονδίνο και από κει στην Αθήνα, θα ανακαλύψουν μυστικά, ψέματα, κληρονομιές, εκβιασμούς και κρυμμένα πάθη.
«Από την ανοιχτή μπαλκονόπορτα η παγωμένη βροχή έπεφτε σχεδόν οριζόντια, μουσκεύοντας τα πάντα. Κάθε αστραπή στιγμιαία φώτιζε την ανταριασμένη επιφάνεια της Στυμφαλίας Λίμνης. Η Ελσινόρη κάρφωσε το βλέμμα της. Ένιωθε πως η λίμνη προσπαθούσε να της φανερώσει το μυστικό της. Ένα μυστικό που έκρυβε στο βυθό της δέκα ολόκληρα χρόνια. Από τις 17 Δεκεμβρίου του 2004 που πνίγηκε το μικρό κορίτσι. Η στοιχειωμένη πριγκίπισσα»
Καλογραμμένο και καλοδουλεμένο βιβλίο. Η εξαιρετική γραφή της κ. Ακρίτα, είναι γνωστή στο αναγνωστικό κοινό, τόσο από τα βιβλία της, όσο και από την αρθρογραφία της σε εφημερίδες και περιοδικά. Τα δυνατά αστυνομικά σενάριά της, έγιναν αγαπημένες τηλεοπτικές σειρές. Το χιούμορ της πηγαίο. ‘Έτσι και στο συγκεκριμένο βιβλίο της, ξεκινάει με αρκετές δόσεις χιούμορ, για να γίνει στην συνέχεια καυστική με τα όσα μπορεί να συμβαίνουν στα «σαλόνια των βορείων προαστίων» και εδώ την βοηθάει η ηρωίδα της, η τυχοδιώκτρια Λίλιαν, που προσπαθεί να «ανέβει» κοινωνικά και να γίνει «μεγαλοκυρία».
Όσο το αστυνομικό μυθιστόρημα προχωράει, με μα εξαιρετική πλοκή, με flashbacks, με εναλλαγή τριτοπρόσωπης και πρωτοπρόσωπης γραφής, με ήρωες δομημένους έτσι που ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας, έχουμε μια κλιμάκωση της έντασης και της αγωνίας και είναι βέβαιο ότι ο αναγνώστης δεν θα σταματήσει να το διαβάζει μέχρι να κλείσει την τελευταία του σελίδα, αφού οι ανατροπές, διαδέχονται η μία την άλλη με μια αφήγηση που καθηλώνει.
Ένα βιβλίο που αρχίζει χιουμοριστικό, γίνεται κοινωνικό, προχωράει αστυνομικό και καταλήγει θρίλερ. Αλήθεια πόσα βιβλία μπορούν να τα συνδυάσουν όλα αυτά, όπως με ιδιαίτερη μαεστρία κατάφερε η συγγραφέας;

FONOS AKRITA

(Η υπόθεση, όπως επέλεξαν οι εκδόσεις Διόπτρα, για να παρουσιάσουν το βιβλίο)
«Δεκέμβριος 2004. Δέκα χρόνια πριν…
Ένα μικρό κοριτσάκι ξεφεύγει από την προσοχή των γονιών του και πνίγεται στη λίμνη Στυμφαλία. Μερικά μέτρα πιο πέρα μια άγνωστη φιγούρα το παρατηρεί μέχρι το τέλος.
Δεκέμβριος 2014. Δέκα χρόνια μετά…
Κάθε χρόνο, την ίδια μέρα, ο μεγιστάνας του τουρισμού Γιάννος Ασλάνογλου οργανώνει ένα μεγαλειώδες οικογενειακό δείπνο στην έπαυλή του στη Φιλοθέη. Φέτος, ακριβώς τα μεσάνυχτα, βρίσκεται νεκρός στο δωμάτιό του με την πόρτα κλειδωμένη από μέσα.
Λόγοι υγείας;

Ατύχημα;
Φόνος;
«ΦΟΝΟΣ 5 ΑΣΤΕΡΩΝ» ουρλιάζουν πανευτυχή τα πρωτοσέλιδα: O φόνος «πουλάει». Και σε έναν ιδιοκτήτη αλυσίδας ξενοδοχείων 5 αστέρων, μόνο ένας φόνος 5 αστέρων αρμόζει.
Η κόρη του μαζί με τη φίλη της δημοσιογράφο ξεκινούν μια αγωνιώδη έρευνα που θα τις βυθίσει στα πιο σκοτεινά στρώματα της «καλής» κοινωνίας. Από τη Βοστόνη στο Λονδίνο και από το Λονδίνο στην Αθήνα, οι δρόμοι της νύχτας θα τις οδηγήσουν σε μυστικά και ψέματα. Σε κληρονομιές, εκβιασμούς και κρυμμένα πάθη. Σε θαμμένες αλήθειες κι ερωτικά σκάνδαλα. Όλα μαζί συνθέτουν ένα σκοτεινό μείγμα μέσα σε μια κλεψύδρα που αδειάζει. Και αδειάζει γρήγορα.
Γιατί στην πραγματικότητα απομένουν μόνο 24 ώρες μέχρι ο δολοφόνος να ξαναχτυπήσει.»