Η Έλενα Σαλιγκάρα μας συστήνεται με ένα κοινωνικό μυθιστόρημα γραμμένο με ευαισθησία που περνά πολλά μηνύματα στον αναγνώστη και του δημιουργεί ποικίλα συναισθήματα.
Δύο νέοι άντρες, ο Ηλίας και ο Σταύρος, φίλοι από τα παιδικά τους χρόνια γνωρίζουν και ερωτεύονται την ίδια γυναίκα, τη Χριστιάνα, παθιασμένη φωτογράφο. Δεν μιλάμε για αμιγώς ερωτική ιστορία και ερωτικό τρίγωνο. Ενώ η συγγραφέας θα μπορούσε εύκολα ως πρωτόπειρη να στήσει ένα ερωτικό τρίγωνο με σκοπό την «εύκολη» ψυχαγωγία του αναγνωστικού κοινού, δεν το κάνει. Την ενδιαφέρει περισσότερο ο εσωτερικός κόσμος των ηρώων της, πώς διαμορφώνονται οι χαρακτήρες κατά τη διάρκεια της ιστορίας και ο ρόλος των ανθρώπινων σχέσεων, διαπροσωπικών, φιλικών και ερωτικών όπως αυτές διαμορφώνονται σύμφωνα με την εξέλιξη της υπόθεσης.
Ποιος θα κερδίσει τελικά την ηρωίδα; O εξωστρεφής και πιο κοινωνικός, Ηλίας, ή ο Σταύρος, που είναι πιο συνεσταλμένος και ευαίσθητος;
To ζευγάρι ξεκινά με όνειρα για την κοινή του ζωή και ονειρεύεται ένα ευτυχισμένο μέλλον. Τι γίνεται, όμως, όταν ένα απροσδόκητο γεγονός συνθλίβει τη ζωή και την ψυχή της Χριστιάνας; Πόσο δύσκολο είναι να μείνει αλώβητη και ακλόνητη η σχέση του ζευγαριού; Πόσο δύσκολο είναι να αντιπαλέψουν, ο καθένας απ’ την πλευρά του, το γεγονός του ατυχήματος που παθαίνει η Χριστιάνα;
Πώς θα αντιδράσει ο Σταύρος και πώς ο Ηλίας στο θέμα της αναπηρίας της; Tι θα υπερισχύσει η αντρίκια φιλία ή τα βαθειά συναισθήματα; Εδώ η Σαλιγκάρα θίγει πολύ ωραία το θέμα της αντρικής φιλίας. Βάζει τη φιλία πάνω απ’ όλα. Εντριφεί στην ψυχή των ηρώων της, ενδοσκοπεί στον εσωτερικό τους κόσμο, βγάζει στην επιφάνεια τις τύψεις του ήρωα, τα διλήμματά του, τις ενδότερες σκέψεις του και ανασφάλειές του.
Επίσης, εμφανής είναι η ευαισθητοποίηση της συγγραφέα στο με πόση ευαισθησία, ευσυνειδησία και σεβασμό θίγει το θέμα της κινητικής αναπηρίας. Όλα περιγράφονται με τρόπο λιτό, με απλή γραφή και γρήγορο ρυθμό. Το μυθιστόρημα κυλάει γρήγορα γιατί θέλεις να παρακολουθήσεις τις αντιδράσεις των ηρώων. Η συγγραφέας έχει σαν στόχο όμως να περάσει θετικό μήνυμα στον αναγνώστη, να μην τα κάνει όλα να φαίνονται μελοδραματικά, και έτσι βάζει την ηρωίδα αρχικά να παλεύει για να ξεπεράσει το πρόβλημα και στην πορεία να διστάζει να αντιπαλέψει κάποιες ανασφάλειες και φοβίες της.
Τι θα γίνει στο τέλος έπειτα από ένα ντόμινο γεγονότων;
Σύγχρονο μυθιστόρημα με βαθείς κοινωνικούς προβληματισμούς, με γρήγορους διαλόγους, με ολοκληρωμένους χαρακτήρες, με εμβάθυνση στη συμπεριφορά τους και στην ψυχή τους. Άνθρωποι που πρωτίστως πρέπει να τα βρουν και να συνθηκολογήσουν με τον ίδιο τους τον εαυτό. Κάποια γεγονότα ίσως θεωρηθούν υπερβολικά ή κάποιες συμπτώσεις άσκοπες όμως είναι γεγονότα που μπορούν να συμβούν στη ζωή. Γιατί πολλές φορές η ζωή είναι απρόβλεπτη είτε θετικά είτε αρνητικά και αυτό που έχει σημασία είναι να απολαμβάνουμε το κάθε δευτερόλεπτο στο έπακρο.