Τα θεματικά βιβλία είναι δύσκολα. Αφορούν ένα συγκεκριμένο κοινό και συνήθως δεν καταφέρνουν να αγγίξουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών που δεν ανήκουν σε αυτό το κοινό. Λίγα βιβλία καταφέρνουν να ξεφύγουν από αυτό τον σχεδόν αναπόφευκτο κανόνα.
Το βιβλίο της Ελένης Αργυροπούλου ανήκει ακριβώς σε αυτό το είδος των σπάνιων εξαιρέσεων. Καταφέρνει να αγγίξει καθολικά το σύνολο του αναγνωστικού κοινού.
Ο τίτλος αρχικά προϊδεάζει: στις σελίδες που θα ακολουθήσουν, ο αναγνώστης θα διαβάσει την ιστορία μίας αναπληρώτριας δασκάλας. Άρα, το βιβλίο αφορά τις αναπληρώτριες δασκάλες και δασκάλους, ενδεχομένως και τις αναπληρώτριες καθηγήτριες και καθηγητές της Δημόσιας Εκπαίδευσης. Αρκούν μερικές σελίδες ανάγνωσης για να κάνει ο αναγνώστης κτήμα του το θέμα του βιβλίου της κ. Αργυροπούλου, ακόμα και αν δεν ανήκει σε κάποια από τις προαναφερθείσες επαγγελματικές ομάδες.
Μέσα από τα λόγια ενός παιδιού, η συγγραφέας θίγει ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη ελληνική οικογένεια του σήμερα. Το φάσμα της ανεργίας, η ανασφάλεια, η δυσκολία του να μεγαλώσει κάποιος ένα παιδί στην Ελλάδα της υπογεννητικότητας και οι εξόφθαλμες αδικίες όχι μονάχα μεταξύ διαφορετικών κοινωνικών ομάδων αλλά και εντός της ίδιας κοινωνικής ομάδας, όλα αυτά και ακόμα περισσότερα θίγονται με αφορμή την ιστορία μιας οικογένειας αναπληρωτών λειτουργών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ίσως οι περιπέτειες των αναπληρωτών δασκάλων να ήταν τελικά η αιτία της συγγραφής αυτού του βιβλίου. Όμως με τον τρόπο που παρουσιάζεται το θέμα στο κοινό καταλήγει στο να αφορά το σύνολο των αναγνωστών. Και αυτό γίνεται με γλώσσα λιτή και κατανοητή, με ένα κείμενο που δεν κουράζει και που διαβάζεται ευχάριστα από την πρώτη σελίδα έως την τελευταία.
Προτείνεται καθώς διαβάζεται ευχάριστα είτε είστε είτε δεν είστε αναπληρωτές λειτουργοί της Δημόσιας Εκπαίδευσης.