Ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ), στο πλαίσιο του πολιτιστικού και κοινωνικού έργου του, συντόνισε και χρηματοδότησε την έρευνα «Αναγνώσεις, αναγνώστες και αναγνώστριες: Το βιβλίο και το κοινό του στην Ελλάδα». Η εν λόγω έρευνα, με θέμα την αναγνωστική συμπεριφορά, διενεργήθηκε από τον Ιανουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, υπό την επιστημονική διεύθυνση του Νίκου Παναγιωτόπουλου, καθηγητή κοινωνιολογίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στα αποτελέσματα της έρευνας καταγράφονται οι αλλαγές στην αναγνωστική συμπεριφορά σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2010 από το Ε.ΚΕ.ΒΙ. Ένα από τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα του ΟΣΔΕΛ είναι η διαπίστωση ότι το βιβλίο και η ανάγνωση αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη κάθε πολίτη. Παράλληλα, ανοίγουν τον δρόμο για μια κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλες και για όλους.

Με την πρωτοβουλία αυτή ο Οργανισμός μας, σε συνεργασία με τους συλλόγους συγγραφέων και εκδοτών, στοχεύει να αναδείξει το γεγονός ότι οι αναγνωστικές ανισότητες παράγουν κοινωνικές και πολιτισμικές ανισότητες. Απώτερος στόχος είναι το θέμα της ανάγνωσης να αποτελέσει αντικείμενο δημόσιου διαλόγου και να αναδειχθεί η ανάγκη χάραξης εθνικής πολιτικής για την ανάγνωση και το βιβλίο.

Για την υποστήριξη της πρωτοβουλίας αυτής, o ΟΣΔΕΛ έχει σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο ενεργειών επικοινωνίας, το οποίο περιλαμβάνει online και offline εφαρμογές, υπαίθρια διαφήμιση, δίκτυο χορηγών επικοινωνίας και οπτικοακουστικό υλικό. Τα βίντεο της καμπάνιας θα προβληθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δύο εξ αυτών στην τηλεόραση ως κοινωνικά μηνύματα και άλλα δύο στις οθόνες στους σταθμούς ΗΣΑΠ και ΜΕΤΡΟ.

Η καμπάνια θα κορυφωθεί με τη διοργάνωση δημόσιας συζήτησης την Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 19:00, στο Ωδείο Αθηνών, αμφιθέατρο «Ιωάννης Δεσποτόπουλος». Στην εκδήλωση, που θα μεταδοθεί ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΟΣΔΕΛ, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ας εργαστούμε λοιπόν μαζί για μια κοινωνία όπου όλες και όλοι θα έχουμε ίση πρόσβαση στο βιβλίο.