JOHN STEINBECK

Ανατολικά της Εδέμ

Μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος
Σελίδες: 664  · Τιμή: 21,99 €

Απ’ όλα τα έργα του Στάινμπεκ το Ανατολικά της Εδέμ είναι το πιο επικό και το πιο φιλόδοξο. Αφηγείται την ιστορία δύο οικογενειών, των Τρασκ και των Χάμιλτον, στην κοιλάδα Σαλίνας της Καλιφόρνια, αντλώντας έμπνευση και δύναμη από τη βιβλική ιστορία του Κάιν και του Άβελ. Πατώντας με το ένα πόδι στο ρεαλισμό και με το άλλο σε μια μυθική, αρχετυπική σύλληψη του κόσμου ως κονίστρας όπου το καλό αντιμάχεται το κακό, ο Στάινμπεκ πλάθει εδώ μερικούς από τους πλέον αλησμόνητους χαρακτήρες του, όπως αυτόν της Κάθι –που ενσαρκώνει την απόλυτη κακία και την υπερβαίνει, φτάνοντας ως την ψυχρή απανθρωπιά μιας μηχανής–, και στους αντίποδες αυτόν του σοφού Κινέζου υπηρέτη, του Λι.

Το 1955 ο Ηλίας Καζάν βασίστηκε στο δεύτερο μισό του βιβλίου για να σκηνοθετήσει την εξίσου θρυλική ομότιτλη ταινία, με πρωταγωνιστές τον Τζέιμς Ντιν στο ρόλο του Κέιλεμπ Τρασκ –ενός Κάιν που στο τέλος αποτινάσσει το βάρος της ενοχής του– και την Τζούλι Χάρις στο ρόλο της Άμπρα Μπέικον, της θαρραλέας και ώριμης κοπέλας που ταλαντεύεται ανάμεσα στους δύο αδελφούς Τρασκ.

Ο ίδιος ο συγγραφέας είχε δηλώσει πως το Ανατολικά της Εδέμ είναι το καλύτερο έργο του, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το βιβλίο δεν έπαψε ποτέ να διαβάζεται από το 1952 που πρωτοεκδόθηκε μέχρι σήμερα.

anatolika-ths-edem
Ο συγγραφέας
Ο John Ernst Steinbeck (Τζον Στάινμπεκ) γεννήθηκε το 1902 στο Σαλίνας της Καλιφόρνιας και πέθανε το 1968 στη Νέα Υόρκη. Η καταγωγή του, από τον προπάππο του, ήταν γερμανοϊρλανδική. Οι γονείς του ζούσαν σε μια μικρή πόλη κοντά στο Μοντερέι και ο Τζον, που ως νεαρός δούλευε τα καλοκαίρια σε αγροκτήματα της περιοχής, γνώρισε από πολύ νωρίς και από κοντά, τη δύσκολη ζωή των μεταναστών και των εργατών, την οποία περιέγραψε με μεγάλη δραματουργική δύναμη στο έργο του. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, αλλά πριν πάρει το πτυχίο του πήγε στη Νέα Υόρκη όπου έκανε διάφορες δουλειές, ενώ παράλληλα άρχισε να γράφει. Την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης, την οποία αποτυπώνει γλαφυρά σε πολλά από τα έργα του, ζει με την πρώτη του γυναίκα σε ένα εξοχικό στο Μοντερέι, το οποίο του έχει προσφέρει ο πατέρας του μαζί με ένα γενναίο δάνειο, για να μπορέσει να αφιερωθεί στο γράψιμο. Το πρώτο του μυθιστόρημα, Η χρυσή κούπα, δημοσιεύτηκε το 1929. Έγινε γνωστός με το μυθιστόρημα Τορτίγια Φλατ το 1953, αλλά η μεγάλη επιτυχία ήρθε το 1937 με το Άνθρωποι και ποντίκια, ενώ το 1940 τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ για Τα σταφύλια της οργής. Το 1962 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο Στάινμπεκ θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του πρώτου μισού του 20ού αιώνα, κύριος εκπρόσωπος του νατουραλισμού και της κοινωνικής πεζογραφίας στην Αμερική.
Αποκλειστικά από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος κυκλοφορούν, σε μεταφράσεις του Μιχάλη Μακρόπουλου, τα βιβλία του Άνθρωποι και ποντίκια, Τα σταφύλια της οργής, Τα λιβάδια του ουρανού και Ανατολικά της Εδέμ.

—————–

Υπεράσπιση της Ευρώπης

Μπορεί να σωθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα και με ποια μορφή;

Το νέο βιβλίο του Λουκά Τσούκαλη

ΛΟΥΚΑΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ

Υπεράσπιση της Ευρώπης
Μπορεί να σωθεί το ευρωπαϊκό εγχείρημα
και με ποια μορφή;

Σελίδες: 336 ·  Τιμή: 16,99 €

Εικαστικό εξωφύλλου: Γιάννης Ψυχοπαίδης
Μετάφραση: Ρηγούλα Γεωργιάδου

%cf%85%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%83%cf%80%ce%b9%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%b7%cf%83-%ce%b5%cf%85%cf%81%cf%89%cf%80%ce%b7%cf%83

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις τα τελευταία χρόνια και προσπαθεί με μεγάλη δυσκολία και περιορισμένη επιτυχία να διατηρήσει την εύθραυστη ενότητά της. Δεν πρόκειται μόνον για την κρίση του ευρώ, την προσφυγική κρίση και την πρόσφατη απόφαση της Μ. Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το επαναστατικό πείραμα της ευρωπαϊκής ενοποίησης οδήγησε σε μια συνεχή διεύρυνση ως προς τα μέλη και τις αρμοδιότητες. Αλλά το κέντρο παραμένει αδύναμο, το ίδιο και η πολιτική νομιμοποίησή του, ενώ οι οικονομικές αποκλίσεις μεγαλώνουν, μεταξύ των χωρών και εντός αυτών.

Η Ευρώπη ως συλλογική οντότητα, πολιτική και οικονομική, πρέπει να αλλάξει για να συνεχίσει να υπάρχει. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα του νέου βιβλίου του Λουκά Τσούκαλη, πανεπιστημιακού με διεθνή αναγνώριση και σημαντική παρουσία στην ευρωπαϊκή δημόσια σφαίρα. Υιοθετεί κριτική προσέγγιση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος σε συνδυασμό με μια ρεαλιστική ανάλυση μιας εξαιρετικά σύνθετης πραγματικότητας. Αντλεί διδάγματα από την ιστορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αναλύει τις μεγάλες κρίσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα και προτείνει λύσεις. Γραμμένο με γλαφυρό ύφος και απλή γλώσσα, το βιβλίο έχει πολλές αναφορές στην Ελλάδα.

«Μια αδυσώπητη ανάλυση… ένα αποκαλυπτικό κείμενο» γράφει για το βιβλίο ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy. «Ένα βαθιά διορατικό βιβλίο», προσθέτει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Enrico Letta, ενώ ο Fritz Scharpf, από τους πιο διακεκριμένους Γερμανούς κοινωνικούς επιστήμονες της εποχής μας, γράφει: «Ανυποχώρητος ρεαλισμός, αριστοτεχνική σύνθεση οικονομικής και πολιτικής ανάλυσης».

Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε στα αγγλικά τον Ιούνιο 2016 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις της Οξφόρδης. Η παρούσα έκδοση, που επιμελήθηκε ο ίδιος ο συγγραφέας, περιλαμβάνει ειδικό πρόλογο που συνδέει το βιβλίο με τα πρόσφατα αποτελέσματα του Βρετανικού δημοψηφίσματος και των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Ο συγγραφέας

Ο Λουκάς Τσούκαλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε οικονομικά και διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, το Κολλέγιο της Ευρώπης στην Μπρυζ και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης όπου και πήρε το διδακτορικό του. Δίδαξε πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Αργότερα έγινε καθηγητής στο European Institute του London School of Economics ως πρώτος κάτοχος της έδρας Ελευθέριος Βενιζέλος. Υπήρξε σύμβουλος του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επίσης καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), και επισκέπτης καθηγητής στο Κολλέγιο της Ευρώπης. Το 2016 ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (Kennedy School). Συγγραφέας πολλών βιβλίων που έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες. Το 2016, η Γαλλική Δημοκρατία τού απένειμε τη Λεγεώνα της Τιμής για την προσφορά του στην ευρωπαϊκή ενοποίηση.