Εκπομπή αφιερωμένη στο Νίκο Γούλια, την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015 μέσα από τη συχνότητα του http://dytikafm.gr/ στις 12.30 – 1.30 το μεσημέρι.

Πέρασε ένας χρόνος από την μία και μοναδική φορά που είχα την τύχη και τη χαρά να τον συναντήσω, να μου σφίξει το χέρι και να μου δείξει την ειλικρινή φιλία και αγάπη του για τη γνωριμία μας.

Τον γνώρισα σε μια πολύ δύσκολη προσωπική μου στιγμή και το ανθρώπινο ενδιαφέρον του ήταν κάτι παραπάνω από σημαντικό! Με στήριξε και με βοήθησε με πολλούς τρόπους, με άπειρες συζητήσεις, με συμβουλές, μου μετέδιδε πίστη και ελπίδα.

Δυστυχώς όμως, πέντε μόλις μήνες αργότερα, έτσι ξαφνικά και απρόσμενα έφυγε από κοντά μας…

Τώρα, επτά μήνες μετά το θάνατό του, ήθελα πολύ, το είχα ανάγκη ίσως, να κάνω κάτι γι’ αυτόν, να ξαναθυμίσω τα τόσα σημαντικά κληροδοτήματα που άφησε πίσω του. Πρωτίστως στην οικογένειά του, την αγαπημένη του σύζυγο Στέλλα και στους δύο λατρεμένους του γιους! Κι έπειτα, σε όλους εμάς τα έργα του… και είναι τόσα πολλά!

Θα έχουμε τη δυνατότητα να πούμε αρκετά στην ραδιοφωνική εκπομπή που ετοιμάζουμε για το Νίκο Γούλια για την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 12.30 με 1.30 το μεσημέρι στο Δυτικά fm.

Μαζί με την αγαπημένη μου φίλη Τέσυ Μπάιλα, θα ξεδιπλώσουμε τις αναμνήσεις μας για έναν ταλαντούχο άνθρωπο, θα μιλήσουμε για το συγγραφέα Νίκο Γούλια, θα σας γνωρίσουμε σε όσους δεν γνωρίζουν, τις τρεις υπέροχες γυναίκες της τριλογίας του. Την ΙΑΣΜΗ, τη ΧΑΤΙΣΕ και τη ΣΜΥΡΝΑ του.

Παρακάτω σας θυμίζω τις συνεντεύξεις που είχαμε κάνει στο agrinio-life, τις σκέψεις για τα βιβλία του…

Γιατί, όπως έλεγε και ο ίδιος για όσους έφυγαν: “Όσο υπάρχουμε, τους σκεπτόμαστε και τους μνημονεύουμε, υπάρχουν και εκείνοι”.

Το παρακάτω κείμενο είναι από το προσωπικό του προφίλ, όταν ευχόταν τα χρόνια του πολλά για τη νέα χρονιά…

“Φίλοι μου! Τα ρόδια για την Καλή Χρονιά! Τα σκόρδα για το μάτι!
και οι ευχές μου από καρδιάς σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά!
Οσο για τις παρακάτω σκέψεις μου;… όχι για άλλο λόγο, έτσι για να μην τις κρατάω μέσα μου…

Ο Καινούργιος χρόνος πλησιάζει! Αυτόν όμως ειδικά τον χρόνο αναρωτιέμαι αν οι ευχές είναι αρκετές. Ποιος ξέρει;… ίσως και να είναι αν εξακολουθούμε να πιστεύουμε στους μάγους με τα δώρα ή στον Αγιο Βασίλη.
Κοντεύουν 5 χρόνια που «Κρίση» είπαν, «θα περάσει!… μα με τη μια συνταγή, μα με την άλλη ε, που θα πάει; Θα περάσει!» λες κι ήταν θέμα υπομονής, σύννεφο που κάποιο στάσιμο βαρομετρικό χαμηλό το είχε σταματήσει πάνω από την χώρα. Όμως «κρίση» πέρασαν και ξεπέρασαν και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία και η Ισπανία, ακόμα και η Ιταλία, οπότε εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς “καλά με εμάς τι στην ευχή συμβαίνει;”
Μα πώς να το καταλάβουμε όταν δεν έχουμε πια , ως πολίτες, ως σκεπτόμενοι άνθρωποι (;) μάτια και αυτιά ορθάνοιχτα να δούμε, να ακούσουμε αυτό που κραυγάζοντας ερχότανε με μαθηματική ακρίβεια τα τελευταία χρόνια

Με τι είδους τηλεβόα θα πρέπει – σχεδόν σε επαφή με τα αυτιά – να μας φωνάξουν πως αυτό που περνάμε ΔΕΝ είναι «ΚΡΙΣΗ», είναι «ΠΑΡΑΚΜΗ». Τι παραπάνω χρειαζόμαστε απ το να ρίξουμε μια ματιά γύρω μας να δούμε ποιές είναι σήμερα οι “ΑΞΙΕΣ”, τι βλέπει ο κόσμος στις τηλεοράσεις, τι αναγνώσματα διαβάζει, ποιους στέλνει στη βουλή να τον αντιπροσωπεύουν, με πόσες λέξεις από την υπέροχή μας γλώσσα έχει καταντήσει να εκφράζεται για να το καταλάβουμε;
Οι διαχειριστές της εξουσίας – παρελθόντες, παρόντες και μέλλοντες, κόμματα, αποκόμματα μέχρι και άνω τελείες – δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί πως το πραγματικό ζητούμενο δεν είναι απλά μια «άλλου τύπου διαχείριση» αλλά ένα νέο ξεκίνημα. Ένα ξεκίνημα βασισμένο σε ένα νέο όραμα με βασικό άξονα την παιδεία… και από αυτό το «ΝΕΟ ΟΡΑΜΑ» δεν φαίνεται να εμφορείται κανένας τους.
Κατά τα άλλα… Καλή Χρονιά με Υγεία, ατομική ευθύνη και ΟΡΑΜΑ!”

 

Δείτε εδώ τις σκέψεις για τα δύο πρώτα μυθιστορήματα της τριλογίας ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΙΧΛΗΣ, ΙΑΣΜΗ και ΧΑΤΙΣΕ: http://agrinio-life.gr/%CF%83%CE%BA%CE%AD%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BF/

iasmhXATISE

Δείτε εδώ τις σκέψεις για το μυθιστόρημα ΣΜΥΡΝΑ: http://agrinio-life.gr/%CF%83%CE%BA%CE%AD%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CF%85%CE%B8%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%8C%CF%81%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CE%BC%CF%8D%CF%81%CE%BD%CE%B1-%CE%B1/

SMURNA TITLOS

Διαβάστε τις συνεντεύξεις του, για να καταλάβετε το πόσο ξεχωριστά σκεφτόταν, πόσο σπουδαίο λόγο είχε!

Δείτε εδώ την πρώτη συνέντευξη του Νίκου Γούλια στο agrinio-life στις 8 Σεπτεμβρίου του 2014: http://agrinio-life.gr/%CE%BF-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%B3/

Δείτε εδώ τη δεύτερη συνέντευξη του Νίκου Γούλια στο agrinio-life στις 2 Ιανουαρίου του 2015: http://agrinio-life.gr/%CE%BF-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-agrinio-life-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CF%83%CE%BC%CF%8D%CF%81%CE%BD%CE%B1-%CE%BA/