ΣΩΤΗΡΗΣ ΡΙΖΑΣ
Οι Μεγάλες Δυνάμεις και η Επανάσταση
Από το Λάιμπαχ στο Ναβαρίνο

Ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων
στην έκρηξη και την εξέλιξη της Επανάστασης.
Η επιρροή του Αγώνα στον ευρωπαϊκό ιστορικό χάρτη.

Ο IANOS και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε
τη διαδικτυακή παρουσίαση
του νέου ιστορικού βιβλίου του Σωτήρη Ριζά

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Από το Λάιμπαχ στο Ναβαρίνο

την Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021, στις 6 μ.μ.,
ζωντανά από το κανάλι YouTube
και τη σελίδα Facebook
της αλυσίδας πολιτισμού IANOS.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν
ο Κωνσταντίνος Φίλης,
Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου,
και ο δημοσιογράφος Άρης Ραβανός.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 εγγράφεται, στην εθνική ιστορία, ως ένα γεγονός που αφορά την επιδίωξη του ελληνικού έθνους να αποκτήσει την ανεξαρτησία του, ταυτόχρονα όμως αποτελεί και ένα γεγονός της ευρωπαϊκής ιστορίας.
Σκοπός αυτού του βιβλίου είναι να διερευνήσει τον ρόλο των Μεγάλων Δυνάμεων στην έκρηξη και την εξέλιξη της Επανάστασης. Η ευρωπαϊκή συνδρομή ήταν αναγκαία για την ολοκλήρωσή της, χωρίς την πρωτοβουλία των ίδιων των Ελλήνων όμως δεν θα είχε υπάρξει η ναυμαχία του Ναβαρίνου.
Η Επανάσταση του 1821 δεν είχε συνέπειες µόνο για τους Έλληνες, αλλά ήταν ένα από τα γεγονότα που οδήγησαν στη διάσπαση της Ευρώπης της Ιεράς Συμμαχίας, που είχε επικρατήσει μετά την ήττα του Ναπολέοντα και το συνέδριο της Βιέννης το 1815.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Ο Σωτήρης Ριζάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Είναι διευθυντής ερευνών στο Κέντρο Έρευνας της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού της Ακαδημίας Αθηνών. Ήταν Stanley Seeger Visiting Fellow in Research στο Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Princeton και Visiting Research Associate στο Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του King’s College. Έχει διδάξει στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του: 1909: Η μετάβαση της Ελλάδας στον 20ό αιώνα, Κωνσταντίνος Καραµανλής: Η Ελλάδα από τον Εµφύλιο στη Μεταπολίτευση.