Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (Picture Book)
για την εικονογράφηση και το κείμενο στις Cabassa Mariona
(εικονογράφηση) και Σοφία Πανίδου (συγγραφή)
για το βιβλίο Ζαχρά και Νικόλας: οι ιστορίες τους.

Βραβείο σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου
μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά ή νέους στις Kimberly
Brubaker Bradley (συγγραφή) και Στέλλα Κάσδαγλη (μετάφραση)
για το βιβλίο Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου.

Δύο βραβεία απέσπασαν οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για βιβλία που εκδόθηκαν το 2018, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαρτίου 2019 στον Πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Για το 2019 το Βραβείο σε εικονογράφο και σε συγγραφέα εικονοβιβλίου (Picture Book) για την εικονογράφηση και το κείμενο απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στις Cabassa Mariona (εικονογράφηση) και Σοφία Πανίδου (συγγραφή) για το βιβλίο Ζαχρά και Νικόλας: οι ιστορίες τους. Πρόκειται για ένα διαφορετικό παιδικό βιβλίο με άξονα το προσφυγικό ζήτημα και τον τρόπο με τον οποίον το βιώνουν στην καθημερινότητά τους τα παιδιά.

ΖΑΧΡΑ ΚΑΙ ΝΙΚΟΛΑΣ: ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥΣ
Συγγραφέας: Πανίδου Σοφία
Εικονογράφος: Cabassa Mariona
Στη μια σελίδα ειρήνη, στην άλλη πόλεμος.

Δύο παιδιά αντικριστά.

Δύο ζωές με λόγια κοινά.

Δύο δρόμοι παράλληλοι

που θα τα οδηγήσουν κοντά.

Το βραβείο σε ξένο συγγραφέα, Έλληνα εκδότη και μεταφραστή βιβλίου μεταφρασμένου στα ελληνικά, για παιδιά ή νέους για το 2018 απονεμήθηκε στις Kimberly Brubaker Bradley (συγγραφή) και Στέλλα Κάσδαγλη (μετάφραση) για το βιβλίο Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου. Το μυθιστόρημα αφηγείται τη συγκινητική ιστορία ενός γενναίου κοριτσιού την περίοδο του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Η δεκάχρονη Έιντα, που υποφέρει από μια εκ γενετής δυσπλασία στο ένα της πόδι, δραπετεύει με τον αδερφό της στη βρετανική επαρχία και εκεί θα ξεκινήσει μια νέα ζωή μαθαίνοντας το αυτονόητο: πως έχει ίσα δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας της.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ
Συγγραφέας: Bradley Brubaker Kimberly


Το βιβλίο αφηγείται τη συγκινητική ιστορία ενός γενναίου κοριτσιού την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η δεκάχρονη Έιντα, ξεπερνώντας τις κακουχίες της καθημερινής της ζωής, δραπετεύει με τον αδερφό της στη βρετανική επαρχία. Εκεί ξεκινάει μια νέα ζωή μαθαίνοντας το αυτονόητο: πως έχει ίσα δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας της. Παράλληλα, τα δύο αδέρφια αναπτύσσουν μια δυνατή σχέση με τη Σούζαν Σμιθ, τη γυναίκα που τα παίρνει υπό την προστασία της. Θα αποδειχτεί άραγε ο δεσμός τους αρκετά ισχυρός ώστε να τους κρατήσει ενωμένους, παρά τον πόλεμο και τις συνθήκες που απειλούν να τους χωρίσουν;

Το βιβλίο έχει λάβει πολλές διακρίσεις ενώ ήταν #1 New York Times bestseller και στη λίστα με τα καλύτερα βιβλία του 2015 των Publisher’s Weekly και Wall Street Journal.