Η πτήση του Ίκαρου – Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα του Εμφυλίου, του συγγραφέα Kevin Andrews
Μοντερνισμός – Τέχνη και Ιστορία τον 20ο Αιώνα, του συγγραφέα Θάνου Βερέμη

KEVIN ANDREWS

Η ΠΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΚΑΡΟΥ
Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα του Εμφυλίου

Μετάφραση: Δέσποινα Ρισσάκη

Σελίδες: 352 · Σχήμα: 14,5Χ20,5
ΙSBN: 978-960-569-849-2 · Τιμή: 18,99 €

Ένα σπουδαίο και διαχρονικό βιβλίο για την Ελλάδα
Patrick Leigh Fermor

Οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος περήφανα ανακοινώνουν την πρώτη ελληνική έκδοση του ιστορικού βιβλίου Η πτήση του ΊκαρουΤαξιδεύοντας στην Ελλάδα του Εμφυλίου, το αφηγηματικό οδοιπορικό στη μεταπολεμική Ελλάδα του φιλέλληνα, συγγραφέα και αρχαιολόγου Kevin Andrews.

Το 1947, o εικοσιτριάχρονος απόφοιτος του πανεπιστημίου Χάρβαρντ Kevin Andrews ταξιδεύει με υποτροφία Fullbright στην Ελλάδα για να μελετήσει τα μεσαιωνικά κάστρα της Πελοποννήσου. Από το 1948 ως το 1951 περνάει τα καλοκαίρια στην ηπειρωτική Ελλάδα και τους χειμώνες του στην Αθήνα, γράφοντας. Τα κείμενα του – που συνέθεσαν το βιβλίο Η πτήση του Ίκαρου – δεν αφορούν ούτε τα κάστρα, ούτε την πολιτική: αποτελούν ένα συναρπαστικό οδοιπορικό σε μια Ελλάδα που βιώνει το χάος του εμφύλιου πολέμου. Το βιβλίο αυτό, παρότι ιστορικό, διαβάζεται σαν μυθιστόρημα και δίνει πιθανώς την πρώτη, αλλά οπωσδήποτε την πιο παραστατική, αφτιασίδωτη και αξέχαστη εικόνα της ζωής στην μεταπολεμική Ελλάδα.

Η ευκαιρία που είχε να ταξιδέψει σε δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας- προτού τις μεταμορφώσει η βιομηχανοποίηση, η βελτίωση των συγκοινωνιών και ο τουρισμός- έφερε τον Kevin Andrews σε άμεση επαφή με τον πληθυσμό της επαρχίας, με φατρίες βοσκών και με αντάρτες. Οι στενοί δεσμοί που ανέπτυξε με τόσο διαφορετικούς ανθρώπους, τον έκαναν να γνωρίσει και να γοητευτεί από την ιδιαιτερότητα του ελληνικού λαού, τον οποίο ζωντανεύει συναρπαστικά µε τη γραφίδα του στο εν λόγω βιβλίο.

Η πτήση του Ίκαρου κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1959, και πρόκειται για μια ειλικρινή και παραστατική αφήγηση των σκληρών χρόνων του εμφύλιου πολέμου η οποία, όπως είχε δηλώσει ο E.R. Dodds, συνθέτει ένα από τα καλύτερα και πιο έντιµα βιβλία για τους σύγχρονους Έλληνες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Kevin Andrews αγαπούσε τόσο την Ελλάδα ώστε εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα το 1956 μαζί με την τότε σύζυγό του Nancy Thayer και τα δύο τους παιδιά. Έγραψε πολλούς ταξιδιωτικούς οδηγούς, ιστορικά βιβλία, δοκίμια και ποιήματα για την χώρα. Το 1975 απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια. Κατοικούσε στο Μετς και το 1989 πνίγηκε κολυμπώντας στα Κύθηρα.

Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει την ομιλία του Άρη Μπερλή με τίτλο «Κέβιν Άντριους: Μνημόσυνο». Η ομιλία που οργανώθηκε από την Εταιρεία Συγγραφέων, εις μνήμην του μέλους της Κέβιν Άντριους, έλαβε χώρα στο Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν στις 18 Ιανουαρίου 1990.

Κριτικές για το βιβλίο:
«Είναι ερωτευμένος µε τη χώρα… όμως βλέπει και την άλλη πλευρά του εκτυφλωτικού της μετάλλου. Αν θέλετε την αλήθεια για την Ελλάδα, την έχετε μπροστά σας.»
Louis MacNeice / Observer

«Η πτήση του Ίκαρου όχι μόνο παραμένει ένα από τα σπουδαιότερα βιβλία για τη μεταπολεμική Ελλάδα αλλά και μία από τις πιο συγκλονιστικές μαρτυρίες που έχω ποτέ διαβάσει για ανθρώπους που έζησαν σε περιόδους μεγάλης πολιτικής αναταραχής»
Wall Street Journal

Ο συγγραφέας
Ο Kevin Andrews υπήρξε φιλέλληνας, συγγραφέας και αρχαιολόγος. Γεννήθηκε το 1924 στο Πεκίνο, από Άγγλο πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα. Η εκπαίδευσή του μοιράστηκε ανάμεσα σε σχολεία στην Αγγλία (Ripley Court και Stowe) και την Αμερική (St Paul’s και Harvard). Στην Ελλάδα ήρθε για πρώτη φορά το 1947, ως υπότροφος της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, όπου και εγκαταστάθηκε μόνιμα με την οικογένειά του το 1956. Είναι συγγραφέας του ταξιδιωτικού οδηγού Athens (στη σειρά Cities of the World), του μακροσκελούς ποιήματος με αυτοβιογραφικά στοιχεία First Will & Testament, της ανθολογίας πρωτογενών πηγών Athens Alive, της συλλογής άρθρων Greece in the Dark και της έμμετρης σάτιρας Byzantine Blues. Το 1975, ο Kevin Andrews απέκτησε την ελληνική ιθαγένεια. Πέθανε κολυμπώντας στα Κύθηρα το 1989.

ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

ΘΑΝΟΣ ΒΕΡΕΜΗΣ
ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΣ
Τέχνη και Ιστορία τον 20ό αιώνα

Σειρά: Μικρές Εισαγωγές
Διεύθυνση Σειράς: Μπάμπης Παπαδημητρίου

Σελίδες: 112 · Σχήμα: 13,5Χ20,5
ΙSBN: 978-960-569-788-4 · Τιμή: 10,99 €

Ο σημαντικότερος παράγοντας στη δημιουργία του «μοντερνισμού» ήταν η σωρευτική επίδραση των επιστημονικών ανακαλύψεων στις προσλαμβάνουσες των δυτικών ανθρώπων. Καθώς οι νέες ανακαλύψεις της επιστήμης αλλάζουν τη ζωή των ανθρώπων, οι καλλιτέχνες αναζητούν νέο τρόπο πρόσληψης του κόσμου. Ο κόσμος αυτός ρυθμίζεται από νόμους όπως είναι εκείνοι της επιστήμης. Αντικείμενο της σύντομης αυτής αναδρομής σε σταθμούς της σύγχρονης τέχνης είναι η διερεύνηση της εποχής που συνοδεύει τον «μοντερνισμό». Τι είναι ο νέος αυτός τρόπος σκέψης και δημιουργίας και πώς διαφέρει από την τέχνη που προηγείται;

Η έκδοση περιλαμβάνει ευρετήριο με σύντομη περιγραφή όλων των σχολών και κινημάτων της Μοντέρνας Τέχνης, καθώς και ενδεικτικά έργα της εποχής.

Η σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ περιλαμβάνει βιβλία αναφοράς, γραμμένα από ειδικούς, τα οποία δίνουν έγκυρη και εις βάθος πληροφόρηση για θέματα άμεσου ενδιαφέροντος. Απλή αλλά όχι απλουστευτική, επιστημονική αλλά όχι απροσπέλαστη, σύντομη αλλά και πλήρης, η σειρά προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη τα κλειδιά ώστε να κατανοήσει σε βάθος τον πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο κόσμο μας.

Ο συγγραφέας
Ο Θάνος Βερέμης σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Trinity College). Το 1978 ήταν Research Associate του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (Λονδίνο), το 1983 υπήρξε επισκέπτης ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, το 1987 επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και το 1993-1994 επισκέπτης καθηγητής στο St. Anthony’s College της Οξφόρδης. Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών (1987-2010).
Από το 1988 έως το 1994 υπήρξε διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), ενώ διατέλεσε πρόεδρός του έως το 2000. Από το 2001 έως το 2003 ήταν Constantine Karamanlis Professor στο Fletcher School of Law and Diplomacy. Από το 2004 έως το 2010 ήταν πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ). Δίδαξε ιστορία στο LSE (2006), στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (2008) και στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο (2014). Έχει εκδώσει περισσότερες από είκοσι ολοκληρωμένες μελέτες-βιβλία και υπήρξε επιμελητής τουλάχιστον ισάριθμων έργων.