ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ
Συγγραφέας: Αγγελετόπουλος Γιώργος & Αρεταίος Ευάγγελος

Η Τουρκία εκσυγχρονίζεται ραγδαία: το παρόν οδοιπορικό αποδεικνύει ότι, παρά τις κραυγές των συντηρητικών και των εθνικιστών, νέες, υβριδικές ταυτότητες προτάσσουν την ατομικότητα ως όπλο ενάντια στον ισλαμοφασισμό στο εσωτερικό της χώρας.

Τελικά η Τουρκία δεν συντηρητικοποιείται. Κάθε άλλο: αντίθετα από ό,τι θα επιθυμούσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και παρά τις κραυγές των συντηρητικών και των εθνικιστών, η κοινωνία της εκσυγχρονίζεται ραγδαία. Το παρόν οδοιοπορικό αποδεικνύει πως νέες, υβριδικές ταυτότητες προτάσσουν την ατομικότητα ως όπλο ενάντια στον αυταρχισμό που καλλιεργείται στην ενδοχώρα.

Μετά την καταστολή της εξέγερσης του πάρκου Γκεζί το 2013 και το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, ο Ερντογάν τροφοδοτεί συνειδητά ένα επικίνδυνο κλίμα πόλωσης, στο οποίο κυριαρχούν ο άκρατος εθνικισμός, η υπερσυντηρητική πατριαρχία και η κουλτούρα της βίας, καλλιεργώντας την πεποίθηση ότι η Τουρκία βάλλεται πανταχόθεν από εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς. Την ίδια στιγμή, όμως, ένας βαθύς κι υποσυνείδητος εκσυγχρονισμός έχει αρχίσει να μετασχηματίζει τη συμπεριφορά, την καθημερινότητα, τις νοοτροπίες και, τελικά, τις προσδοκίες των Τούρκων πολιτών.

Μέσα από ενδελεχείς δημοσιογραφικές παρατηρήσεις και εξαιρετικές θεωρητικές επισημάνσεις, βασισμένες στην ιστορία και την κοινωνιολογία τόσο της Τουρκίας όσο και των μουσουλμανικών κοινωνιών εν γένει, το βιβλίο αποκαλύπτει την αντιφατική αυτή πορεία της Τουρκίας, όπου ο αυταρχισμός κι ο εθνικισμός έρχονται αντιμέτωποι με την ατομικότητα, που αμφισβητεί το παραδοσιακό, το κυρίαρχο μοντέλο συμπεριφορών και φέρνει ακόμα και τους συντηρητικούς πληθυσμούς της ενδοχώρας όλο και πιο κοντά στο σύγχρονο τρόπο ζωής.

Γιατί είναι το μοναδικό βιβλίο που παρατηρεί και εξηγεί το κύμα εκσυγχρονισμού που, σιωπηλά και κόντρα στα φαινόμενα, οδηγεί την Τουρκία ενάντια στις προσταγές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Γιατί είναι ένας μοναδικός συνδυασμός δημοσιογραφικής επιτόπιας έρευνας και κοινωνιολογικής θεωρητικής πλαισίωσης.
Γιατί διαθέτει εξαιρετικά εύληπτη αφήγηση και εξηγεί με κατανοητό τρόπο τις δυνάμεις που διαμορφώνουν τη συμπεριφορά της γείτονος, τόσο απέναντι στις ξένες χώρες όσο και απέναντι στους πολίτες της.

ΤΟ [ΣΧΕΔΟΝ] ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ 82ΧΡΟΝΗΣ
Συγγραφέας: Ζουμπουλάκη Μανίνα

Διαβάζοντας το ημερολόγιό μου θα καταλάβετε επιτέλους ότι, ΝΑΙ, έχετε λόγους να σηκώνεστε κάθε πρωί από το κρεβάτι σας, και μάλιστα με ΚΕΦΙ, με ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ, όπως εγώ, ή ότι δεν χρειάζεστε καν λόγους.

Με λένε Μελίνα Μπίλια, είμαι ογδόντα δύο χρονών, και αυτές είναι περιπέτειές μου.

Είμαι ογδόντα δύο χρονών (άσχετα που κρύβω χρόνια, και μπερδεύω τι έχω πει σε ποιον, όσον αφορά την ηλικία μου). Με λένε Μελίνα Μπίλια και, παρόλο που έχω πόνους και παθήσεις που πάνε σύννεφο, όπως όλες οι γιαγιάδες του κόσμου, δεν είμαι μια συνηθισμένη γιαγιά. Έχω κέφι, και ενθουσιασμό, και διάθεση να «κάνω πράγματα»… αρκεί αυτά τα πράγματα να είναι πάνω στη γη, άντε και στη θάλασσα. Ο ουρανός μού φέρνει περίεργους συνειρμούς…

Ένεκα η Κρίση και που ο κολλητός μου έσπασε τη λεκάνη του, έφτασα να πουλάω τα φυτά του. Τα φυτά δεν είναι ραδίκια, εκτός κι αν καπνίζονται τα ραδίκια… Πούλησα λοιπόν όχι-ραδίκια, γνώρισα έναν ενδιαφέροντα παππού, ασχολήθηκα με το Αιρ-Μπι-Εν-Μπι, ανακατεύτηκα στην ερωτική ζωή της εγγονής μου και γενικά, μέσα στον τελευταίο χρόνο, είχα ένα σωρό περιπέτειες. Διαβάζοντάς τες στο ημερολόγιό μου, ελπίζω να καταλάβετε επιτέλους – ειδικά εσείς που αναρωτιέστε – ότι, ΝΑΙ, έχετε λόγους να σηκώνεστε κάθε πρωί από το κρεβάτι σας και, μάλιστα, με ΚΕΦΙ, με ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ, όπως εγώ… ή ότι δεν χρειάζεστε καν λόγους.

Θα μάθετε επίσης ΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ να είσαι ογδόντα δύο χρονών (άσχετα αν λες ότι είσαι εβδομήντα πέντε).

Μελίνα Μπίλια

Γιατί σου επιτρέπει να ρίξεις μια ματιά στο (σχεδόν) μέλλον σου, και αυτό το μέλλον έχει μέσα (σχεδόν) όλα όσα θα ήθελες να έχει, (σχεδόν) όπως θα ήθελες να τα έχει.
Γιατί ξεκαθαρίζει ότι κάποιοι ωριμάζουν, κάποιοι γερνούν και κάποιοι μεγαλώνουν και (σχεδόν) μπορείς να διαλέξεις τι απ’ αυτά θα κάνεις όταν μεγαλώσεις.
Γιατί η Μελίνα Μπίλια είναι το ίδιο ζώδιο με σένα, γεννήθηκε την ίδια ώρα, μέρα και χρονιά με σένα και έχει το όνομά σου για περισσότερα χρόνια από σένα. Με δυο λόγια, τώρα, η Μελίνα Μπίλια είσαι εσύ και, αργότερα, εσύ θα είσαι η Μελίνα Μπίλια… σχεδόν…