ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΕΩΝ
Συγγραφέας: Ψαλιδόπουλος Μιχάλης


Μια ιστορία του διεθνούς δανεισμού της Ελλάδας και της σχέσης του με τις ανάγκες της χώρας στην εξωτερική πολιτική, την άμυνα και την ανάπτυξη. Το βιβλίο καλύπτει 200 χρόνια οικονομικής ανάπτυξης, κοινωνικής προόδου, αλλά και χρηματοπιστωτικών κρίσεων και πτωχεύσεων.

Υπήρξαν τελικά οφέλη από τη δανειακή πολιτική που ακολούθησε η Ελλάδα; Ποιες και πόσες οφειλές προέκυψαν κατά καιρούς προς τους ξένους δανειστές; Πώς διακανονίστηκαν; Προέκυψαν ωφελήματα και ποια ήταν αυτά; Προς ποια κατεύθυνση διοχετεύθηκαν οι εκάστοτε δανειακοί πόροι;

Εξετάζοντας την ιστορία της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας μέχρι σήμερα, το βιβλίο αυτό συμβάλλει καθοριστικά στην αναγκαία προσπάθεια εθνικής αυτογνωσίας.

Η σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων για την ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία με διεισδυτική και αδογμάτιστη ματιά. Οι αναζητήσεις του σήμερα συνδέονται με γεγονότα, ιδέες και δυναμικές του παρελθόντος. Η σειρά αναδεικνύει την Ιστορία ως ζωντανό κομμάτι των ταυτοτήτων και των αποφάσεων που συνοδεύουν τα βήματά μας στο παρόν και στο μέλλον.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ Ε. ΜΠΟΤΣΙΟΥ

Καθηγήτρια Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Για να μάθετε τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα είχε ανάγκη τον εξωτερικό δανεισμό στη διάρκεια των τελευταίων δύο αιώνων.
Για να μπορείτε να διακρίνετε πότε τα εξωτερικά δάνεια εξυπηρέτησαν πραγματικές αμυντικές και αναπτυξιακές ανάγκες του ελληνικού κράτους και πότε καταναλωτικούς σκοπούς ή κυβερνητικές σπατάλες.
Για να γνωρίζετε τεκμηριωμένα με ποιους τρόπους ο εξωτερικός δανεισμός των Ελλήνων διευκολύνθηκε από τους δανειστές ή χρησιμοποιήθηκε ως μέσο για την επίτευξη των σκοπών τους σε κάθε εποχή.

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ
Συγγραφέας: Atkinson Kate


Μια εξηντάχρονη γυναίκα βρίσκεται χτυπημένη από αυτοκίνητο σε έναν δρόμο του Λονδίνου. Ποια είναι στ’ αλήθεια; Πόσες διαφορετικές ταυτότητες και ρόλους έχει αναλάβει στη ζωή της; Και τι ή ποιος την καταδιώκει; Στις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η νεαρή Τζούλιετ, ορφανή, ευφυής, προσαρμοστική, με σαρδόνιο χιούμορ αλλά και κοριτσίστικη αφέλεια, έχει ενταχθεί, χωρίς καλά καλά να καταλάβει πώς, σε μια ομάδα κατασκόπων της ΜΙ5 που στοχεύει στην εξάρθρωση του δικτύου των Βρετανών φιλοναζιστών. Αργότερα, στις αρχές της δεκαετίας του ’50, τη συναντάμε ως παραγωγό εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο BBC, να ζει μια φαινομενικά κανονική, σχεδόν βαρετή ζωή. Τότε όμως το παρελθόν της επιστρέφει για να κλείσει ορισμένους σκοτεινούς λογαριασμούς που έχουν παραμείνει ανοιχτοί.

Η πολυβραβευμένη Κέιτ Ατκινσον δημιουργεί, με ανελέητο χιούμορ, έναν εκπληκτικό γυναικείο χαρακτήρα που μας εισάγει σε ένα νέο, εκ πρώτης μόνο όψεως ανάλαφρο, είδος κατασκοπικού θρίλερ. Ταυτόχρονα, όμως, διερευνά με ακρίβεια την ευελιξία της θηλυκής ταυτότητας, τη ρευστότητα του Εαυτού, σε έναν κόσμο όπου, η πραγματικότητα είναι εξίσου ρευστή και αβέβαιη.

Είπαν για το βιβλίο:

[Η Ατκινσον ξέρει] να σερβίρει στον αναγνώστη το αιχμηρό, κάνοντάς το να φαίνεται ομαλό και οικείο. Καταλαμβάνει, δε, αυτή τη σπάνια θέση στο πεδίο του πολιτισμού, όπου και βραβεία κερδίζει αφειδώς και μόνιμη θέση έχει στις λίστες των μπεστ σέλερ. Η καλύτερη συγγραφική της δουλειά […] καταφέρνει να κινείται άνετα μεταξύ του νουάρ, του ιστορικού μυθιστορήματος και μιας κριτικής αποτύπωσης της ζωής και της δουλειάς των γυναικών, που είναι τόσο ετερόδοξη όσο εκείνη της Ρέιτσελ Κασκ.

Jonathan Dee, The New Yorker

Το σπουδαίο ταλέντο της Ατκινσον είναι ότι μπορεί να παρουσιάζει την καθημερινότητα με αποστασιοποίηση, ακόμα κι εν μέσω μιας πρωτοφανούς τραυματικής κατάστασης.
Τα σχόλια της Τζούλια αποτυπώνουν ένα υπέροχα βρετανικό, στωικό χιούμορ που υπογραμμίζει το παράλογο των τραγικών καταστάσεων. […] Ένα σοφό κι αστείο μυθιστόρημα ιδεών που ρέει σαν κατασκοπευτικό θρίλερ. […] Η Παραπλάνηση ζητά να αναλογιστούμε την πρόσφατη ιστορία μας και το αντίτιμο των προσωπικών και κοινωνικών μας επιλογών. Ένα βιβλίο που δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο.

Stephanie Merritt, The Guardian

Πόσο θα ήθελαν τόσοι και τόσοι συγγραφείς να μπορούσαν να παρουσιάσουν ένα τέτοιο αριστούργημα!

The Telegraph

Κανείς άλλος σύγχρονος μυθιστοριογράφος δεν μπορεί να διαχειριστεί εξίσου επιδέξια την υψηλή και την εμπορική πλευρά της λογοτεχνίας, το σημείο όπου συναντάται το λόγιο με το ευανάγνωστο. Αναμένω κάθε φορά το νέο μυθιστόρημα της Ατκινσον πώς και πώς […] Η γοητεία του μυθιστορήματος της Ατκινσον οφείλεται στη χαρακτηριστική της ικανότητα να συνδυάζει σοβαρότητα και ελαφρότητα. Τραγωδία και κωμωδία πλέκονται τόσο ευφυώς μεταξύ τους που ο αναγνώστης πιάνει τον εαυτό του να γελάει από ευθυμία […] με το σκοτεινό, πανέξυπνο χιούμορ της Ατκινσον, που δεν παύει να μας υπενθυμίζει πόσο βαθιά ικανοποίηση μπορούμε να αντλήσουμε από ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα.

Αllison Pearson, The Sunday Telegraph

Γιατί είναι, την ίδια στιγμή, ένα εξαιρετικά έξυπνο κατασκοπευτικό θρίλερ κι ένας βαθύς σχολιασμός πάνω στη γυναικεία ταυτότητα.
Γιατί η πολυβραβευμένη Ατκινσον θεωρείται μία από τις πιο επιδέξιες κι έξυπνες εν ζωή μυθιστοριογράφους του αγγλόφωνου κόσμου.
Γιατί κάθε της βιβλίο αποτελεί, από μόνο του, εκδοτικό γεγονός.