Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφόρησε η πρώτη συλλογή διηγημάτων Ασυνήθιστα στοιχεία του ηθοποιού Τοµ Χανκς, ο οποίος στις ιστορίες αυτές αναλύει με εξαιρετική τρυφερότητα, χιούµορ και οξυδέρκεια την ανθρώπινη κατάσταση και τα πάσης φύσεως «ελαττώµατά» της και αποδεικνύεται ότι εκτός από σπουδαίος ηθοποιός είναι συν τοις άλλοις και σημαντικός συγγραφέας, µε αστείρευτα πρωτότυπη σκέψη. Επίσης κυκλοφόρησε και το μυθιστόρημα Όσα χάσαμε στις φλόγες της Μαριάνα Ενρίκες, μιας από τις πιο θαρραλέες και εντυπωσιακές αφηγηματικές φωνές της εποχής μας.

ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Συγγραφέας: ΤΟΜ ΧΑΝΚΣ
Μετάφραση: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ

Μία πυρετική, αστεία σεξουαλική σχέση µεταξύ δύο φίλων. Ένας βετεράνος του Β΄ Παγκοσµίου πολέµου που αντιµετωπίζει τα συναισθηµατικά και σωµατικά τραύµατά του. Ένας ηθοποιός βήτα διαλογής που βρίσκεται ξαφνικά στο επίκεντρο της δηµοσιότητας και µια χαοτική περιοδεία δηµοσιογραφικής προώθησης. Ένας αρθρογράφος στην εφηµερίδα µιας µικρής πόλης, µε απαρχαιωµένες απόψεις για τον σύγχρονο κόσµο. Μια γυναίκα που προσαρµόζεται στη ζωή µετά το διαζύγιο, σε µια καινούρια γειτονιά. Τέσσερις φίλοι που πάνε µέχρι τη Σελήνη και επιστρέφουν, µε έναν πύραυλο κατασκευασµένο στην πίσω αυλή ενός σπιτιού. Ένας έφηβος σέρφερ που ανακαλύπτει τυχαία την κρυφή ζωή του πατέρα του.

Ο Τοµ Χανκς αναλύει µε εξαιρετική τρυφερότητα, χιούµορ και οξυδέρκεια την ανθρώπινη κατάσταση και τα πάσης φύσεως «ελαττώµατά» της. Οι ιστορίες του έχουν έναν συνδετικό κρίκο: σε όλα µια γραφοµηχανή διαδραµατίζει κάποιον ρόλο, κεντρικό ή περιθωριακό.
Γνωστός, ως ηθοποιός, για την ειλικρίνεια και την ευαισθησία του, ο Τοµ Χανκς µεταφέρει και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά στη γραφή του. Κινούµενο µεταξύ του παιγνιώδους, του συγκινητικού και, ενίοτε, του µελαγχολικού, το πρώτο του αυτό βιβλίο µάς αποκαλύπτει µια υπέροχη νέα λογοτεχνική φωνή, που καταφέρνει να διεισδύσει διορατικά κάτω από την επιφάνεια της φιλίας, της οικογένειας, της αγάπης και της καθηµερινής συµπεριφοράς.

«Ολόκληρη η αµερικανική ζωή είναι εδώ! Απίστευτο».
SUNDAY ΤIMES
«Η γραφή του Τοµ χαρακτηρίζεται από µια οξυδερκή παιχνιδιάρικη διάθεση. Ό,τι ακριβώς θα έπρεπε να περιµένουµε από εκείνον· απλώς, εύχεσαι να ερχόταν στο σπίτι σου και να σου διάβαζε δυνατά µία µία τις ιστορίες του».
MINDY KALING
«Ο κύριος Χανκς αποδεικνύεται ένας από τους πιο ειλικρινά αυθεντικούς Συγγραφείς µε σίγµα κεφαλαίο που έχει αγγίξει ποτέ πλήκτρο γραφοµηχανής. Οι ιστορίες στα Ασυνήθιστα στοιχεία ποικίλλουν από ξεκαρδιστικές ως βαθύτατα συγκινητικές. Κινούνται σε διάφορες χρονικές περιόδους, τοποθεσίες και συµπεριφορές, όλα όµως καταδεικνύουν τη χαρά της συγγραφής, την απόλαυση της έκφρασης µιας έντονα αµερικάνικης αίσθησης ατµόσφαιρας, φιλίας, ζωής και οικογένειας, που είναι εξίσου έξυπνη, συναρπαστική και ανθρώπινη µε τον ίδιο. Όλα αυτά µε το επιπλέον χαρακτηριστικό της έντονα παρατηρητικής και συµπονετικής ευφυΐας, που ανέκαθεν έκανε τον Τοµ Χανκς να ξεχωρίζει. Ανοιγοκλείνω κατάπληκτος τα µάτια, παραµιλώ και σαστίζω από απίστευτο θαυµασµό».
STEPHEN FRY
«Αποδεικνύεται ότι ο Τοµ Χανκς είναι συν τοις άλλοις και ξεκαρδιστικός συγγραφέας, µε αστείρευτα πρωτότυπη σκέψη».
STEVE MARTIN
«Το Ασυνήθιστα στοιχεία είναι αστείο, συνετό, εξαιρετικά εφευρετικό και ανθρώπινο. Ο Τοµ Χανκς ψυχολογεί τους ανθρώπους –την επιφυλακτική χωρισµένη γυναίκα, τον εκατοµµυριούχο που ανταλλάσσει την επιθυµία µε την καταστροφή, το αγόρι που γίνεται αυτόπτης µάρτυρας της απιστίας του πατέρα του, µια ετερόκλητη παρέα που προσπαθεί να φτάσει στη Σελήνη– µε τόσο οξυδερκή ενσυναίσθηση και καλοπροαίρετο χιούµορ, ώστε µπορεί να µας πείσει για τα πάντα. Το αποτέλεσµα είναι ένας κόσµος τον οποίο δε θέλεις να αποχωριστείς!»
ANNA FUNDER
«Όταν διαβάζεις τα Ασυνήθιστα στοιχεία του Τοµ Χανκς, είναι σαν να ανακαλύπτεις ότι η Alice Munro είναι επίσης η σηµαντικότερη ηθοποιός της εποχής µας».
ANN PATCHETT

Ο ΤΟΜ ΧΑΝΚΣ είναι ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός. Κείµενά του έχουν δηµοσιευτεί στους New York Times, στο Vanity Fair και στο The New Yorker.

ΣΕΙΡΑ: ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16-7850-4 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 472 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 18,80 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018

Όσα χάσαμε στις φλόγες

Συγγραφέας: Μαριάνα Ενρίκες
Μετάφραση: Χριστίνα Θεοδωροπούλου

Ο κόσµος της Μαριάνα Ενρίκες δεν είναι κατ’ ανάγκην ο δικός µας, αρκούν όµως µερικές φράσεις για ν’ αρχίσεις να τον βαδίζεις, να τον ανασαίνεις και να µην τον ξεχάσεις ποτέ χάρη σε µια µοναδική συνταρακτική ζωντάνια. Οι αυτοαποκαλούµενες «Φλεγόµενες Γυναίκες», που διαµαρτύρονται ενάντια σε µια ακραία µορφή οικογενειακής βίας, η µαθήτρια που ξεριζώνει τα νύχια και τις βλεφαρίδες της µε τη βοήθεια της συµµαθήτριάς της, τρεις φίλες που κάνουν χρήση ουσιών δίνοντας όρκους αιώνιας φιλίας στα χρόνια των επιβεβληµένων από την κυβέρνηση της Αργεντινής διακοπών ρεύµατος, ο κατ’ εξακολούθηση δολοφόνος Πετίσο Ορεχούδο, µόλις εννέα ετών, hikikomori, µαύρη µαγεία, ζήλια, συναισθηµατική απάθεια, δεισιδαιµονίες της υπαίθρου, εγκαταλειµµένα ή στοιχειωµένα κτίρια… Στις δώδεκα ιστορίες του βιβλίου ο αναγνώστης ξεχνάει αυτά που γνωρίζει και παρακολουθεί από κοντά τις αιφνίδιες ανατροπές και τις έρευνες για πτώµατα που εξαφανίζονται ή επανεµφανίζονται την πιο απρόσµενη στιγµή… Οι ήρωές της –η κοινωνική λειτουργός, η εισαγγελέας ή ο ξεναγός–, όλοι τους παλεύουν για να υπερασπιστούν πλάσµατα κοινωνικώς αόρατα, διερευνώντας έτσι το βάρος της ενοχής, τη συµπόνια, την απανθρωπιά, τις δυσκολίες της συµβίωσης και έναν τρόµο βαθύ και αληθινό. Η Μαριάνα Ενρίκες είναι µια από τις πιο θαρραλέες και εντυπωσιακές αφηγηµατικές φωνές της εποχής µας.

Η Μαριάνα Ενρίκες γεννήθηκε το 1973 στο Μπουένος Άιρες. Σπούδασε δηµοσιογραφία στο Πανεπιστήµιο Λα Πλάτα και αρθρογραφεί στο Radar, το ένθετο για τις τέχνες και τα γράµµατα της εφηµερίδας Página/12. Έχει γράψει τρία µυθιστορήµατα, Bajar es lo peor (1995), Cómo desaparecer completamente (2004) και Este es el mar (2017), τις συλλογές διηγηµάτων Los peligros de fumar en la cama (2009) και Cuando hablábamos con los muertos (2013), τη νουβέλα Chicos que vuelven (2010), τις ταξιδιωτικές ιστορίες Alguien camina sobre tu tumba: Mis viajes a cementerios (2013) και το φιλολογικό πορτρέτο La hermana menor: Un retrato de Silvina Ocampo (2014). Με το Όσα χάσαµε στις φλόγες (Las cosas que perdimos en el fuego, 2016) η Ενρίκες κατέκτησε ένα πολύ µεγάλο κοινό στην Αργεντινή και στην Ισπανία. Το βιβλίο µεταφράζεται σε 25 γλώσσες. Οι κριτικοί το έχουν εγκωµιάσει οµόφωνα και το 2017 απέσπασε το ισπανικό βραβείο Ciutat de Barcelona.

«Ο τρόµος στα διηγήµατα της Μαριάνα Ενρίκες ρέει σαν αγκοµαχητό µαύρου νερού πάνω σε πλάκες λουσµένες στο φως του ήλιου. Σαν κάτι αδύνατο που, ωστόσο, δεν µπορεί παρά να συµβεί».
Leila Guerriero, El Paίs
«Η γραφή της είναι τόσο αυθεντική και οξυδερκής, ώστε κατορθώνει να µας φέρνει στον νου µια πραγµατικότητα πιο ζωντανή απ’ αυτή που µας περιστοιχίζει». Daniel Gumbiner, McSweeney’s

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16-7342-4 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 264 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 12,20 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2018