Το βιβλίο των Μπάλτιμορ

Συγγραφέας: Ζοέλ Ντικέρ
Μετάφραση: Γιάννης Στρίγκος

Ο συγγραφέας του Η αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέµπερτ επιστρέφει µ’ ένα µυθιστόρηµα που δικαιώνει τον ενθουσιασµό και τις προσδοκίες των αναγνωστών του σε ολόκληρο τον κόσµο.

Ως τη µέρα της τραγωδίας, υπήρχαν δύο οικογένειες Γκόλντµαν: οι Γκόλντµαν της Βαλτιµόρης και οι Γκόλντµαν του Μονκλαίρ. Οι Γκόλντµαν του Μονκλαίρ, απόγονος των οποίων είναι ο Μάρκους Γκόλντµαν, ο συγγραφέας της Αλήθειας για την υπόθεση Χάρρυ Κέµπερτ, είναι µια µεσοαστική οικογένεια που ζει σ’ ένα µικρό σπίτι στο Μονκλαίρ του Νιου Τζέρσεϊ. Οι Γκόλντµαν της Βαλτιµόρης είναι µια εύπορη οικογένεια στην οποία η ζωή χαµογελά. Ζουν σ’ ένα πολυτελές σπίτι σ’ ένα πλούσιο προάστιο της Βαλτιµόρης και ο Μάρκους τούς θαυµάζει απεριόριστα.
Οκτώ χρόνια µετά την τραγωδία, ο Μάρκους Γκόλντµαν παίρνει την απόφαση να γράψει την ιστορία της οικογένειάς του. Αφήνει πίσω του, τον Φλεβάρη του 2012, τον χειµώνα της Νέας Υόρκης για να εγκατασταθεί στο Μπόκα Ρέιτον, στη Φλόριντα, όπου και αφοσιώνεται στο νέο του µυθιστόρηµα. Καθώς ανασύρει τις αναµνήσεις των παιδικών και των νεανικών του χρόνων, ο Μάρκους επανέρχεται στη ζωή και στη µοίρα των Γκόλντµαν της Βαλτιµόρης και στο µαγικό συναίσθηµα που άλλοτε του προξενούσε αυτή η οικογένεια µιας πλούσιας Αµερικής, ανάµεσα στις διακοπές στο Μαϊάµι, το εξοχικό στα Χάµπτονς και τα ευτράπελα που συνέβαιναν στα ιδιωτικά σχολεία. Καθώς τα χρόνια περνούν µέσα από τον φακό της µνήµης του, η επιφάνεια των Γκόλντµαν της Βαλτιµόρης αρχίζει να ξεθωριάζει ολοένα και περισσότερο, ενώ στον ορίζοντα διαγράφεται η επικείµενη τραγωδία. Μέχρι τη µέρα που ανατρέπονται τα πάντα. Αυτό είναι το ερώτηµα που έκτοτε στοιχειώνει τον Μάρκους: τι ακριβώς συνέβη στους Γκόλντµαν της Βαλτιµόρης;

to-vivlio-tou-baltimor
Ο Ζοέλ Ντικέρ γεννήθηκε στη Γενεύη το 1985. Το πρώτο του µυθιστόρηµα, Οι τελευταίες µέρες των προγόνων µας, απέσπασε το «Βραβείο των συγγραφέων της Γενεύης» το 2010. Η Αλήθεια για την υπόθεση Χάρρυ Κέµπερτ (Εκδ. Πατάκη, 2014), το δεύτερο µυθιστόρηµά του, πρωτοκυκλοφόρησε στη Γαλλία τον Σεπτέµβριο του 2012 µε πρωτοφανή επιτυχία, απέσπασε, µεταξύ άλλων, το Βραβείο Μυθιστορήµατος της Γαλλικής Ακαδηµίας και µεταφράστηκε σε περισσότερες από 35 γλώσσες.

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΕΛΙΔΕΣ: 544 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 18,80€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016

——————-
Ο κολυμβητής

Συγγραφέας: Γιούακιμ Ζάντερ
Μετάφραση: Μαρία Φακίνου

Δαμασκός, αρχές της δεκαετίας του ’80. Ένας Αμερικανός κατάσκοπος χωρίς όνομα αφήνει το νεογέννητο παιδί του αβοήθητο στην αβέβαιη μοίρα του… Τριάντα χρόνια μετά, μια νεαρή Σουηδέζα, η Κλάρα Βαλντέν, υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, και ο πρώην σύντροφός της Μαχμούντ Σαμμός βρίσκονται αντιμέτωποι με ευαίσθητα δεδομένα, για την απόκρυψη των οποίων κάποιοι είναι έτοιμοι να σκοτώσουν.
Στην άλλη άκρη του κόσμου, ένας παλιός κατάσκοπος που κρύβεται από το παρελθόν του και σήμερα ζει μόνο για να κολυμπάει στην τοπική πισίνα μαθαίνει ότι η κόρη του έχει παρασυρθεί σε ένα ανελέητο κυνηγητό στην Ευρώπη. Μόνο ο «Κολυμβητής» μπορεί να τη σώσει. Όμως ο χρόνος λιγοστεύει… Τα πολλά νήματα μιας ιστορίας που ξεκινάει από πολύ μακριά θα ενωθούν την παραμονή των Χριστουγέννων σε ένα χωριό στο αγριεμένο σουηδικό αρχιπέλαγος.
Ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει τη δράση που ηλεκτρίζει με την ατμόσφαιρα που μεταφέρει τον αναγνώστη σε πρωτόγνωρους τόπους, ένα βιβλίο για την ενοχή και την εξιλέωση, που μεταφράστηκε με εξαιρετική επιτυχία σε περισσότερες από 30 γλώσσες.

o-kolymvitis

Ο Γιούακιμ Ζάντερ γεννήθηκε το 1975 στη Στοκχόλμη. Εργάζεται ως δικηγόρος για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Ελσίνκι ενώ έχει ζήσει στο Βέλγιο, στις ΗΠΑ και στη Μέση Ανατολή. Ο Κολυμβητής, το πρώτο του μυθιστόρημα, κυκλοφόρησε στα σουηδικά το 2013 και μεταφράστηκε σε 30 γλώσσες. Ακολούθησε το 2015 το μυθιστόρημα Ο αδελφός (υπό έκδοση από τις Εκδ. Πατάκη), που μεταφράζεται σε περισσότερες από 32 γλώσσες.

«Όσο διαβάζεις, τόσο περισσότερο δεν μπορείς να σταματήσεις, είσαι εντελώς αιχμάλωτος… Κι αν οι αναφορές του είναι ο Λε Καρρέ και το Κορίτσι με το τατουάζ, ο Ζάντερ στήνει τον δικό του, ξεχωριστό και ισάξιο κόσμο».
Big Issue

«Αυτό δεν είναι ένα ακόμη καλό σκανδιναβικό νουάρ. Είναι ένα μυθιστόρημα με πολύ μεγάλες φιλοδοξίες και εύρος, που συναρθρώνει ιστορίες ανθρώπων με άξονα έναν πρώην πράκτορα, έναν πατέρα που κάποτε εγκατέλειψε την κόρη του για να μην προδώσει την ταυτότητά του. Την αξίζει πραγματικά τη μεγάλη επιτυχία του!» Daily Mail

«Ένα θρίλερ από τη Σουηδία που όμως δε μοιάζει με κανένα άλλο σουηδικό θρίλερ. Στο πρώτο του αυτό βιβλίο, ο Ζάντερ, με κομψότητα και διαολεμένη εξυπνάδα, στήνει μια ιστορία που αναπτύσσεται από τη μια άκρη της υδρογείου στην άλλη με ασύλληπτες ανατροπές και αλησμόνητους χαρακτήρες».
Jonathan Burnham, πρόεδρος των εκδόσεων HarperCollins

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΕΛΙΔΕΣ: 496 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 17,70€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016