Το βιβλίο ΡΗΓΑΔΕΣ, ΙΠΠΟΤΕΣ, ΡΑΓΙΑΔΕΣ… κρασί του Αντώνη Κωνσταντίνου. Ένα οδοιπορικό 800 χρόνων κυπριακής ιστορίας και παραδόσεων, που αναδεικνύει την πολιτιστική ιδιοπροσωπία της Κύπρου, το αξιομνημόνευτο παρελθόν της και τα χαρακτηριστικά εκείνα που την καθιστούν σημαντική ψηφίδα στο μωσαϊκό των λαών και των πολιτισμών της Ευρώπης.

Το βιβλίο BIRDWATCHING των Γρηγόρη και Λάμπρου Τσούνη. Μία μελέτη που θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τον μαγευτικό κόσμο των πουλιών.

Γρηγόρης Τσούνης
Λάμπρος Τσούνης

BIRDWATCHING
Ανακαλύψτε τον μαγευτικό κόσμο των πουλιών

σελ. 256, τιμή: 22,00€, 26 Σεπτεμβρίου 2016

tsounis_birdwatching
Οι ρίζες της παρατήρησης των πουλιών, γνωστής διεθνώς με τον αγγλικό όρο birdwatching, είναι παλιές όσο και ο άνθρωπος, καθώς τα πουλιά τράβηξαν την προσοχή του από τη στιγμή που εμφανίστηκε στη Γη. Ο κόσμος τους, γεμάτος ήχους και χρώματα, αλλά κυρίως η ικανότητά τους να πετάνε, γεγονός που τον έκανε να αισθάνεται καθηλωμένος στη γη, τον συνάρπαζαν.
Birdwatching σημαίνει παρατηρώ τα άγρια πουλιά μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον, ενασχόληση που μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουμε την άγρια φύση και να την αγαπήσουμε, μας προσφέρει πολλές συγκινήσεις, ενώ παράλληλα έχει μεγάλη σημασία για την επιστήμη και για την προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων.
Σε ολόκληρη την Ευρώπη αναπτύσσεται ένα νέο είδος τουρισμού, ο ορνιθοτουρισμός, που εκφράζει τη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας προστασίας του περιβάλλοντος, την επιθυμία για επαφή με τη φύση και τα πουλιά και την αναζήτηση ενός διαφορετικού τρόπου ζωής.

Οι birdwatchers είναι απλώς σεμνοί παρατηρητές που καταγράφουν τη μοναδική ζωή των πουλιών και τη συμπεριφορά τους. Μια ζωή που μας μαγεύει, όσο τη γνωρίζουμε καλύτερα.

Ο Γρηγόρης Τσούνης είναι βιολόγος, ορνιθολόγος και συγγραφέας. Εδώ και σαράντα χρόνια ασχολείται με τη μελέτη και την προστασία του ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος. Επιστημονικές έρευνές του έχουν δημοσιευθεί στα επιστημονικά περιοδικά Oryx, Biologia – Gallohellenica, Naturopa, Rivista Italiana di Ornitologia, Phytologia Balcanica, Ucceli, Αρχαιολογία και Τέχνες, H φύση κ.ά. Διετέλεσε Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης από το 1986 ως το 1988 και Γενικός Γραμματέας από το 1990 ως το 1992.
Την περίοδο 1990-1991 ήταν εκπρόσωπος της Ελλάδας και της Ε.Ε.Π.Φ. στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στο Naturopa Center και την περίοδο 1990-1993 εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό για τα Υδρόβια Πουλιά και τους Υγροτόπους (International Waterfowl and Wetlands Research Bureau).
Έχει συνεργαστεί με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια αλλά και οργανισμούς σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Σε συνεργασία με γνωστούς σκηνοθέτες έχει συμμετάσχει σε πολλά ντοκιμαντέρ για το ελληνικό φυσικό περιβάλλον.
Το 2006, μαζί με τον γιο του Λάμπρο ανακάλυψαν το εξαφανισμένο στενότοπο ενδημικό φυτό της Ακρόπολης, τη Micromeria acropolitana.
Έχει γράψει πολλά βιβλία, μελέτες και άρθρα και ονειρεύεται να δει στην Ελλάδα να παίρνει σάρκα και οστά η προστασία, η σωστή διαχείριση των οικοσυστημάτων, αλλά και η αειφορική ανάπτυξη.

Ο Λάμπρος Τσούνης είναι περιβαλλοντολόγος, μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών. Από πολύ μικρός άρχισε να ασχολείται με το birdwatching και το biowatching. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά RSPB Phoenix, Η φύση, Phytologia Balcanica και στο ηλεκτρονικό περιοδικό GreenApple. Εδώ και καιρό ασχολείται με τη βιολογία της αναπαραγωγής του Σταβλοχελίδονου (Hirundo rustica) στην Πλάκα. Είναι υπεύθυνος του ηλεκτρονικού περιοδικού Green Apple και της σελίδας Birdwatching Greece.

——————————-
Αντώνης Κωνσταντίνου

ΡΗΓΑΔΕΣ, ΙΠΠΟΤΕΣ, ΡΑΓΙΑΔΕΣ… κρασί
Παραδόσεις, ιστορία, πολιτισμός, οινοποιία σε ένα οδοιπορικό 800 χρόνων

σελ. 256, τιμή: 20,00€, 26/9/2016

kwnstadinou_rigades_ippotes

Ένα οδοιπορικό 800 χρόνων κυπριακής ιστορίας και παραδόσεων, που αναδεικνύει την πολιτιστική ιδιοπροσωπία της Κύπρου, το αξιομνημόνευτο παρελθόν της και τα χαρακτηριστικά εκείνα που την καθιστούν σημαντική ψηφίδα στο μωσαϊκό των λαών και των πολιτισμών της Ευρώπης. Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον αυτό σύγγραμμα βασίζεται σε έγκυρες πηγές, σε αυθεντικές μαρτυρίες και στη βιβλιογραφία της εποχής. Ως εργαλεία έρευνας αξιοποιούνται η μελέτη της ιστορίας του περίφημου κρασιού της κουμανδαρίας (βιβλίο Α΄) και η ανίχνευση της διαχρονικής πορείας και της εθνοτικο-θρησκευτικής μετεξέλιξης μιας μεσαιωνικής λατινικής κοινότητας της Κύπρου (της Σιλίκους, από το λατινικό Cilicia), που είχε ιδρυθεί στις αρχές της Φραγκοκρατίας από πρόσφυγες πρώην σταυροφόρους της βόρειας Συρίας (βιβλίο Β΄). Στη Σιλίκου βρέθηκε πρόσφατα το έμβλημα του Τάγματος του Ξίφους που είχε ιδρύσει ο Πέτρος Α΄ το 1347 μ.Χ. Εκεί κατέφυγε το 1571 η Ισαβέλα Λουζινιάν και εκεί έζησαν η ίδια και οι απόγονοί της κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Μέσα από την ιστορία της Σιλίκους, που σταδιακά μετατράπηκε σε μεικτή ελληνοτουρκική κοινότητα, αναδεικνύονται η ιδιάζουσα φυσιογνωμία των κατοίκων της κυπριακής υπαίθρου, η απαράμιλλη αντοχή και η επικράτηση του γηγενούς ελληνικού στοιχείου και της ορθοδοξίας.
Η μεγάλη οικονομική σημασία της κουμανδαρίας, η γεωγραφική της κατανομή, ο ρόλος των ιπποτικών ταγμάτων, των ρηγάδων και των μετέπειτα Οθωμανών αφεντάδων του νησιού εξετάζονται διαχρονικά, από το 1223, όταν η κουμανδαρία ανακηρύχτηκε στο Παρίσι σε «πάπα των γαλλικών κρασιών», μέχρι την Ύστερη Τουρκοκρατία, όταν, παρά τη βαριά φορολογία, συνέχισε να εξάγεται στη Δύση σε μεγάλες ποσότητες.

Ο Αντώνης Κωνσταντίνου είναι συνταξιούχος, πρώην διευθυντικό στέλεχος της Κυπριακής και Ευρωπαϊκής Δημόσιας Διοίκησης. Γεννήθηκε στο χωριό Σιλίκου της Κύπρου και σπούδασε γενική γεωπονία, ζωοτεχνία, γενετική και δημόσια διοίκηση στη Γερμανία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Κύπρο. Είναι διδάκτορας των γεωπονικών επιστημών.
Από το 2005 έως το 2012 υπηρέτησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης, με αντικείμενο ευθύνης την εποπτεία και την εφαρμογή πολυετών προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης στα κράτη-μέλη της ΕΕ και στις υποψήφιες για ένταξη χώρες, περιλαμβανομένης της Τουρκίας.
Υπηρέτησε επίσης ως επιτελικό στέλεχος (1992-1996) και ως Διευθυντής Γεωργίας της Κύπρου (1996-2005). Ως επικεφαλής διυπουργικών υπηρεσιακών επιτροπών διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και στην εφαρμογή της κυπριακής αγροτικής και αγρο-εμπορικής πολιτικής και ανέλαβε διαδοχικά την ευθύνη για τις γεωργικές διαπραγματεύσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.
Πριν από το 1992 ο Αντώνης Κωνσταντίνου ήταν ερευνητής και σύμβουλος γεωργικών εφαρμογών στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Συνέγραψε πολυάριθμα άρθρα και επιστημονικά κείμενα και εργάστηκε κατά περιόδους ως συντάκτης επιστημονικής επετηρίδας του εξωτερικού και ως σύμβουλος διεθνών οργανισμών.
Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την ιστορική έρευνα και την αναζήτηση της αλήθειας.