Η Άλκη Ζέη και η Βάσω Ψαράκη
στη χώρα του Άρχοντα των δαχτυλιδιών

Στη μακρινή Νέα Ζηλανδία, στη γη των Maori και τη μυθική χώρα του Άρχοντα των δαχτυλιδιών, εγκαινιάστηκε πρόσφατα η δανειστική βιβλιοθήκη «Άλκη Ζέη – Βάσω Ψαράκη».

Η κοινότητα του Wellington αποτελεί τη μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα στη Νέα Ζηλανδία, αριθμώντας 5.000 Έλληνες από τους συνολικά 6.000 περίπου Έλληνες κατοίκους που ζουν στο νησί, με το σχολείο να συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση, ενίσχυση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.
Με αφορμή τα διήμερα εικαστικά εργαστήρια της εικονογράφου και συγγραφέα παιδικών λογοτεχνικών βιβλίων Βάσως Ψαράκη, στο ελληνικό σχολείο του Wellington -που μετρά 70 χρόνια δράσης- συγκεντρώθηκαν βιβλία με πρωτεργάτες αυτής της κίνησης τις δύο Ελληνίδες δημιουργούς και τη Μαίρη Κρητικού, για χρόνια υπεύθυνη των παιδικών εκδόσεων και των εκδηλώσεων της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.
Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων που έφεραν ακόμα πιο κοντά την ελληνική κοινότητα του Wellington, παιδιά και ενήλικες της ομογένειας είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν μέσω skype με την Άλκη Ζέη. Η πολυαγαπημένη συγγραφέας μικρών και μεγάλων συνέδραμε ποικιλοτρόπως στη δημιουργία της βιβλιοθήκης. Αρωγός στην προσπάθεια αυτή και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Ευελπιστούμε ότι η δημιουργία της βιβλιοθήκης «Άλκη Ζέη – Βάσω Ψαράκη» θα αποτελέσει το έναυσμα για τον περαιτέρω βιβλιογραφικό εμπλουτισμό της, καθώς και για τη δημιουργία αντίστοιχων βιβλιοθηκών και σε άλλες ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού.

image1 image2

image3