Αφήνοντας πίσω ένα πετυχημένο 2018 με σημαντικές διακρίσεις και λαμβάνοντας υπόψη τις προτιμήσεις και τα σχόλια του αναγνωστικού κοινού, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος παρουσιάζουν το εκδοτικό πρόγραμμά τους για το 2019. Ο σχεδιασμός μας για τη νέα χρονιά βασίζεται στον εμπλουτισμό των πετυχημένων σειρών μας στην κατηγορία non fiction αλλά και στη συνέχιση της μακρόχρονης παράδοσής μας στην έκδοση ποιοτικών παιδικών βιβλίων. Η λογοτεχνία θα είναι γυναικεία υπόθεση το 2019 για τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στην έκδοση παιδικών βιβλίων γνώσεων. Τέλος, το νέο έτος φέρνει και πρωτότυπα εγχειρήματα όπως η κυκλοφορία ενός εφηβικού graphic novel.

Έτσι, μετά την πετυχημένη έκδοση των τριών πρώτων τίτλων, Η μεταμόρφωση της Ελλάδας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, Ο Ψυχρός Πόλεμος και Αστυγραφία, η σειρά ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, την οποία διευθύνει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κωνσταντίνα Μπότσιου, εμπλουτίζεται με νέους τίτλους που διεισδύουν ακόμα πιο βαθιά σε σημαντικά αλλά λιγότερο διερευνημένα περιστατικά και προσωπικότητες της σύγχρονης ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας.

ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΒΙΑΣΤΙΚΟΥΣ
Συγγραφέας: Tyson deGrasse Neil


Σε µια εποχή που οι καλύτερες και πιο αισιόδοξες ειδήσεις προέρχονται από το πεδίο των φυσικών επιστηµών και από την εξερεύνηση του διαστήµατος, η ιστορία και η φύση του σύµπαντος αρχίζουν να αποκτούν επιπλέον ενδιαφέρον για το ευρύ κοινό. Από την άλλη, ποιος έχει χρόνο σήµερα να σκεφτεί το διάστηµα; Τη φύση του χώρου και του χρόνου; Τη θέση του ανθρώπου µες στο σύµπαν; Τη θέση του σύµπαντος εντός µας;

Ο σπουδαίος Αµερικανός αστροφυσικός και συγγραφέας πολλαπλών best seller Νιλ ντεΓκρας Τάισον, αδιαµφισβήτητος διάδοχος του Carl Sagan στο πεδίο των εκλαϊκευµένων επιστηµών, φέρνει το Σύµπαν στα µέτρα µας: µε επιδεξιότητα, σαφήνεια και χιούµορ, επιλέγει σοφά ό,τι είναι πιο βασικό να γνωρίζουµε, γράφοντας µικρά, εύληπτα κεφάλαια που διαβάζονται οπουδήποτε και οποτεδήποτε µέσα στην ηµέρα. Είτε περιµένετε τον καφέ σας, είτε το λεωφορείο, το µετρό ή το αεροπλάνο σας, η Αστροφυσική για βιαστικούς –το Νο.1 best seller των New York Times – σας αποκαλύπτει ό,τι σας είναι απαραίτητο για να παραµείνετε µπροστά από τις εξελίξεις: από το Big Bang µέχρι τις µαύρες τρύπες, από τα κουάρκ µέχρι την κβαντική µηχανική και από την αναζήτηση πλανητών στην αναζήτηση της ζωής στο σύµπαν. Η Αστροφυσική για βιαστικούς απευθύνεται σε όσους δεν έχουν χάσει ακόµα την ικανότητα να γοητεύονται από τη γνώση και την ανακάλυψη.

Είπαν για το βιβλίο:

Ο Τάισον παίρνει συγκλονιστικά πολύπλοκες ιδέες, τις απογυµνώνει ως το κόκκαλο, τις ντύνει µε πολύχρωµες αλληγορίες και αστεία και τις καθιστά απολύτως προσβάσιµες στον µέσο αναγνώστη. Salon

Ενθουσιώδες, µεταδοτικότατο, γεµάτο χιούµορ και πάνω απ’ όλα προσιτό… η ανάγνωση του Αστροφυσική για βιαστικούς είναι µια συναρπαστική εµπειρία αφύπνισης. BookPage

ΒΙΒΛΙΟΜΟΥΣΕΙΟ
Συγγραφέας: Nelson Jo

Εικονογράφος: Wilkinson Richard


Καλωσήρθες στο Βιβλιομουσείο.
Αυτό το μουσείο δεν κλείνει ποτέ.

Στεγάζει μια εκπληκτική συλλογή με περισσότερα από 130 τεχνουργήματα αρχαίων πολιτισμών.

Θα μάθεις για τους ανθρώπους του αρχαίου κόσμου και θα ανακαλύψεις τα καταπληκτικά αντικείμενα που άφησαν πίσω τους.

Μπες μέσα και εξερεύνησε το παρελθόν σε όλο του το μεγαλείο.

ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΚΑΙΡΟΣ
Συγγραφέας: Γεωργούλης Κ. Μανώλης


Υπάρχει καιρός στο διάστηµα και πώς εκδηλώνεται; Τι είναι οι ηλιακές εκλάµψεις και µε ποιον τρόπο επηρεάζουν την καθηµερινότητά µας; Έχει κάτι να φοβάται η ανθρωπότητα από τον Ήλιο και τη δραστηριότητά του; Πρόκειται για ερωτήµατα που ξεφεύγουν πια από τα εξειδικευµένα επιστηµονικά συγγράµµατα και παρεισφρέουν στην καθηµερινότητά µας, από το διαδίκτυο και τις ενηµερωτικές εκποµπές ως τα κεντρικά δελτία ειδήσεων.

Μια ηλιακή καταιγίδα ενδέχεται να προκαλέσει ζηµιές εκατοντάδων εκατοµµυρίων ευρώ στον τεχνοεξαρτώµενο πολιτισµό µας, σε δορυφόρους, τηλεπικοινωνιακά συστήµατα, ακόµα και σε δίκτυα παροχής ηλεκτρικού ρεύµατος.

Η σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ περιλαμβάνει βιβλία αναφοράς, γραμμένα από ειδικούς, τα οποία δίνουν έγκυρη και εις βάθος πληροφόρηση για θέματα άμεσου ενδιαφέροντος. Απλή αλλά όχι απλουστευτική, επιστημονική αλλά όχι απροσπέλαστη, σύντομη αλλά και πλήρης, η σειρά προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη τα κλειδιά ώστε να κατανοήσει σε βάθος τον πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο κόσμο μας. Διευθυντής της σειράς είναι ο Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Εκτός από την πολυαναμενόμενη έκδοση του δεύτερου τόμου του βιογραφικού βιβλίου του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος, διευθυντής της εφημερίδας Η Καθημερινή Αλέξης Παπαχελάς, η κατηγορία Δοκίμιο – Ιστορία εμπλουτίζεται με ένα σημαντικό χρονικό ελληνικού ενδιαφέροντος του σπουδαίου ιστορικού Richard Clogg αλλά και με ένα εξαιρετικό βιβλίο εκλαϊκευμένης αστροφυσικής από τον ειδικό του είδους Neil deGrasse Tyson.

Στη Λογοτεχνία, αξίζει να σημειωθεί πως η Κατερίνα Σχινά μεταφράζει δύο αγαπημένα μυθιστορήματα της Toni Morrison ενώ αναμένεται με ενδιαφέρον η έκδοση του νέου μυθιστορήματος της Kate Atkinson.

ΨΕΜΑΤΑ
Συγγραφέας: De Pennart Geoffroy
Εικονογράφος: De Pennart Geoffroy


Δυο φίλοι, ο Λουκάς (ο λύκος) και ο Μελέτης (το γουρούνι) κανονίζουν να συναντηθούν οι μπαμπάδες τους, βρίσκονται όμως μπροστά σε μια μεγάλη έκπληξη! Οι δυο γονείς τους είχαν ξανασυναντηθεί (και η αντιπάθεια ανάμεσά τους ήταν άμεση και αναμενόμενη)… Και οι συνθήκες εκείνης της συνάντησης; Α! Ο καθένας έχει τη δική του εκδοχή για το τι πραγματικά έγινε!

ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ
Συγγραφέας: Μαραντζίδης Νίκος & Σιάκας Γιώργος


H κοινή γνώµη είναι παντού. Προβάλλει τα αιτήµατά της στις τηλεοπτικές ειδήσεις, πρωταγωνιστεί στο διαδίκτυο και διεκδικεί ανατρεπτικό ρόλο µέσα από κινήµατα διαµαρτυρίας σαν αυτά των Αγανακτισµένων της Πλατείας Συντάγµατος ή των Κίτρινων Γιλέκων στη Γαλλία.

Συνδυάζοντας αριθµούς δηµοσκοπήσεων και συναισθηµατικά φορτισµένες µαρτυρίες απλών ανθρώπων, το βιβλίο παρακολουθεί την ελληνική κοινή γνώµη κατά τα χρόνια των Μνηµονίων. Καταγράφει τις αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας στα µεγάλα θέµατα που την απασχόλησαν, από τα Μνηµόνια και το Ευρώ έως το προσφυγικό και το Μακεδονικό. Φωτίζει την οργή της, την ανασφάλειά της και το αίσθηµα της χαµένης αξιοπρέπειας που βίωσε. Ανιχνεύει τα ερωτήµατα και τις ανησυχίες της για το ποιος αποφασίζει τελικά στη δηµοκρατία µας.

Το βιβλίο αυτό αλλάζει τη θεώρηση της κρίσης: Αντί να εξετάζει τις επιλογές των πολιτικών ηγεσιών, διερευνά τις τάσεις της κοινής γνώµης.

Είναι ένα ταξίδι από την οργή στην ελπίδα, και από την προσµονή στην αποµάγευση.

ΧΑΡΙΣΜΑΘΕΙΑ-Out of the Box Challenge
Συγγραφέας: Παπανδρέου Αλέξανδρος


Είσαι έτοιμος να αντιμετωπίσεις γρίφους

και προβλήματα λογικής; Έχεις τη φαντασία ενός συγγραφέα;

Την τετράγωνη λογική ενός μαθηματικού; Τη δημιουργικότητα

ενός καλλιτέχνη; Πόσο γρήγορα και σωστά μπορείς

να πάρεις αποφάσεις; Πόσο σίγουρος είσαι

για τις δυνατότητές σου; Επιστράτευσε την επιμονή,

τη συγκέντρωση, την κρίση και τη φαντασία σου,

και ξεκίνα αυτό το συναρπαστικό ταξίδι!

Στο βιβλίο αυτό θα βρεις τα θέματα του

Out of the Box Challenge, του πρώτου μαθητικού διαγωνισμού

δημιουργικότητας και κριτικής ικανότητας για παιδιά

Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού και για παιδιά Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού,

χωρισμένα ανά ηλικιακή κατηγορία.

Ένα μοναδικό βιβλίο που θα εξάψει τη φαντασία των παιδιών!

Στο παιδικό βιβλίο, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ίρις Σαμαρτζή δημιουργούν τον επόμενο τίτλο της διάσημης σειράς ΜΙΚΡΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ ΒΕΡΝ, δουλεύουν πυρετωδώς για τους νέους τίτλους της σειράς ΜΙΚΡΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΛΑΣΙΚΑ αλλά και για ένα νέο εικονογραφημένο βιβλίο.

Ο Άγγελος Αγγέλου και η Έμη Σίνη γράφουν μια νέα ιστορία για τη ζωή στην πόλη ενώ ο Κυριάκος Αθανασιάδης συνεργάζεται με την Κίκα Τσιλιγγερίδου σε μία διαφορετική έκδοση της σειράς ΑΡΣΕΝ ΚΑΙ ΦΑΝΤΟΜΑ, αλλά και με μια πλειάδα πασίγνωστων συγγραφέων με τους οποίους δημιουργεί μια νέα σειρά συλλογών με νεανικά διηγήματα. Άλλοι αγαπημένοι και παλιοί γνώριμοι συγγραφείς που θα συναντήσετε στο πρόγραμμα των Εκδόσεων Παπαδόπουλος για το 2019 είναι η Λήδα Βαρβαρούση με τη ΛΟΥΝΑ της, ο Geoffroy de Pennart με τον Λύκο του και η Isabel Sanchez Vegara με τη σειρά που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση: μικρά κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ.