Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο της Μαργαρίτας Παπανδρέου Έρωτας και εξουσία από τις Εκδ. Πατάκη.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΑΛΕΞΙΟΥ

Tούτο το βιβλίο είναι η αφήγηση ενός μεγάλου έρωτα μιας Αμερικανίδας από το Σικάγο για τον άντρα που γνώρισε πριν από πολλά χρόνια σε μια αίθουσα αναμονής ενός οδοντιάτρου στη Μιννεσότα το 1948. Αφηγείται επίσης τον βίο και το έργο της ίδιας από πρώτο χέρι, τις πλούσιες πολιτικές της δραστηριότητες, αλλά και τις περίπλοκες καταστάσεις –τόσο σε προσωπικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο– που πυροδότησε το πολύκροτο διαζύγιο από τον άνθρωπο στον οποίο είχε αφιερωθεί εξολοκλήρου επί τέσσερις δεκαετίες.
Το διαζύγιο Μαργαρίτας-Ανδρέα (και κατόπιν ο γάμος του Ανδρέα με νεότερή του γυναίκα) όχι μόνο κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα στην Ελλάδα, αλλά έκανε και τον γύρο του κόσμου. Ήταν ένα διαζύγιο στο οποίο έπρεπε να πάρουν θέση όχι μόνο φίλοι και συγγενείς, αλλά και όλη η χώρα. Για πρώτη φορά περιγράφεται με λεπτομέρειες το πώς έφτασε στον χωρισμό.
Παρά τους αρχικούς της δισταγμούς, η Μαργαρίτα Παπανδρέου δεν αποφεύγει να μιλήσει για τον έρωτα, αλλά και για το σεξ. Δεν κρύβει τίποτα στις σελίδες του βιβλίου της, κι ας μην είναι, ορισμένες φορές, οι πιο ευχάριστες για έναν γιο.
Φωτίζει επίσης μια ιδιαίτερη πλευρά του γυναικείου κινήματος. Η ίδια συμμετείχε ενεργά στη φεμινιστική επανάσταση στην Ελλάδα αλλά και στη Βόρεια Αμερική. Μπορεί να ήταν στο πλευρό του Έλληνα πολιτικού που άλλαξε την Ελλάδα, του Ανδρέα, αλλά εκείνη δημιούργησε και καθοδήγησε το σπουδαιότερο φεμινιστικό κίνημα της χώρας, αυτό δηλαδή που είχε τη μεγαλύτερη επιρροή αναφορικά με τα δικαιώματα της γυναίκας στην Ελλάδα.

Από την εισαγωγή του Νίκου Παπανδρέου

Exofillo Papandreou
Η Μαργαρίτα Τσαντ Παπανδρέου γεννήθηκε στο Έλμχερστ, Ιλλινόις το 1923, η μεγαλύτερη από πέντε αδελφές. Αρχικά σπούδασε δημοσιογραφία και κατόπιν έκανε το μεταπτυχιακό της στη Δημόσια Υγεία στο Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα, όπου και γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της, Ανδρέα Παπανδρέου. Έχει γράψει δύο παιδικά βιβλία, μελέτες και άρθρα για τον φεμινισμό και την ειρήνη και ένα βιβλίο για την ελληνική δικτατορία, το Εφιάλτης στην Αθήνα. Ως πρόεδρος της Ένωσης Γυναικών Ελλάδος (ΕΓΕ), δυναμικής οργάνωσης του ελληνικού γυναικείου κινήματος, ηγήθηκε της προσπάθειας να επέλθουν αλλαγές στο ελληνικό οικογενειακό δίκαιο για την προώθηση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων. Δούλεψε σκληρά για τη μείωση των εντάσεων μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας μέσω της οργάνωσής της Women for Mutual Security. Ίδρυσε το Κέντρο Έρευνας και Δράσης για την Ειρήνη (ΚΕΔΕ) το 1988, πρωτοβουλία του οποίου υπήρξε η WINPEACE – Ειρηνευτική Πρωτοβουλία Γυναικών Ελλάδας, Τουρκίας και Κύπρου για την ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ των κρατών. Εκτός από τα επτά χρόνια της εξορίας της κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ζει στην Ελλάδα από το 1961. Έχει τέσσερα παιδιά και έξι εγγόνια. Η αγάπη της για την Ελλάδα είναι απεριόριστη.

ΣΕΙΡΑ: ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ISBN: 978-960-16-6130-8 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 552 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 18,90€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015