Με “έγκλημα και ταλαιπωρία” ανακαλύφθηκε μια σπουδαία συγγραφική γραφίδα! Επιβεβαιώνεται για πολλοστή φορά ότι η ήρεμη δύναμη κινεί και νικά τα πάντα!

Ο Βασίλης Καραναστάσης εισβάλλει στα Ελληνικά Γράμματα με το δικό του ξεχωριστό τρόπο και δημιουργεί το δικό του αναγνωστικό κοινό, που αριθμητικά δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο και προέρχεται απ’ όλες τις διαβαθμίσεις της πνευματικής μας ζωής! Παράλληλα βάζει γερά θεμέλια για εξ ίσου πετυχημένη συνέχεια στη λογοτεχνική επιτυχία, που γνώρισε με το “Έγκλημα και Ταλαιπωρία”!
Ο ρυθμός της εξέλιξης γρήγορος και ταυτόχρονα καθηλωτικός. Η θετική ενέργεια του κεντρικού ήρωα δεν σταματά ούτε κι όταν μέσα στο σκονισμένο γραφείο του αναλογίζεται τις οικονομικές δυσκολίες του. Αντλεί ελπίδα από την αβεβαιότητα και αισιοδοξία από τα προβλήματά του. Δεν χάνει το χιούμορ του, χαρακτηριστικό στοιχείο της ταυτότητάς του. Κοιτάζει με φωτεινά μάτια στο σκοτάδι, ώσπου η επιτυχία του χαμογελά! Οι απότομες και απρόοπτες εναλλαγές σε συνδυασμό με το σασπένς διατηρούν σε εγρήγορση το αστυνομικό μας δαιμόνιο.
Το λεξιλόγιό του πλούσιο με ατάκες και έξυπνες διατυπώσεις. Το ύφος του απλό, σαρκαστικό, χιουμοριστικό, με απέριττο λυρισμό. Γλαφυρές περιγραφές, σπαρταριστοί διάλογοι και σκέψεις με ιδιότυπο τρόπο συνειρμού πετυχαίνουν έξαψη της φαντασίας μας και του ενδιαφέροντός μας. Ο συγγραφέας εκπληρώνει έναν από τους δύσκολους, αλλά επιθυμητούς σκοπούς του βιβλίου: κάνει το διάβασμα απόλαυση!

Προσωπικά, όταν το διάβαζα, άκουγα νοερά τη μουσική από το «Ροζ Πάνθηρα» και στη θέση του φαινομενικά απλού, ήσυχου, αλλά ουσιαστικά πανέξυπνου και δυναμικού Οράτιου Χ., έβλεπα τον Επιθεωρητή Κλουζώ, όπως μοναδικά ερμήνευσε ο ασυναγώνιστος Πήτερ Σέλλερς. Το καπέλο στο ευφυές εξώφυλλο, μου έφερε αμέσως στο νου τον συμπαθή πρωταγωνιστή! Αλήθεια, πόσες φορές συμβαίνει να διαβάζει κανείς και να αισθάνεται ότι ακούει μουσική αγαπημένη, που χάραξε τη μελωδία της σε παιδικά χρόνια; Μέγα επίτευγμα του συγγραφέα! Φαντάζεστε τι αίσθηση θα προκαλούσε αντίστοιχα μια ταινία με σενάριο βασισμένο στο «Έγκλημα και Ταλαιπωρία» και ειδικά στο φλεγματικό αγγλικό κοινό;
Με την ανάγνωση του βιβλίου του Βασίλη Καραναστάση… ένιωσα την ίδια ευφορία, αυτή την αναπάντεχη αίσθηση γελαστής απόλαυσης… που καλύπτουν επιδέξια τα βαθύτερα νοήματα… τα πιο στενάχωρα…  γιατί έχει μεγάλη σημασία πώς θα εισπράξουμε το ζητούμενο δίδαγμα! Ο Οράτιος Χ. ταυτίστηκε με τον Επιθεωρητή Κλουζώ στο Λαβύρινθο της εξιχνίασης δυσεπίλυτων αστυνομικών υποθέσεων! Είναι από τα βιβλία, που παρά την έλλειψη χρόνου δεν διαβάζονται μόνο μια φορά! Ταξιδεύει και συγκινεί. Ξαφνιάζει και τέρπει. Ακόμη και τώρα, που το βλέπω στη βιβλιοθήκη μου ένα αβίαστο μειδίαμα με προλαβαίνει!!! Το καλύτερο αντίδοτο στην πεζή πραγματικότητα! Το κείμενο στο οπισθόφυλλο δίνει μία ιδέα του τι πρόκειται να ζήσετε στις σελίδες του! Μέσα από την ταλαντούχα χιουμοριστική έκφραση του Βασίλη Καραναστάση αποτυπώνονται μικρές και μεγάλες αντιξοότητες της καθημερινότητας, που ωστόσο, φιλτράρονται από την καλή διάθεση, τη συλλογιστική του κρίση και την αισιόδοξη αύρα του ιδιόρρυθμου, πανέξυπνου ιδιωτικού ερευνητή!
Βασίλη Καραναστάση ένα μεγάλο Εύγε!!! Πιστεύω να συνεχίσεις τη σειρά που τόσο εύστοχα ξεκίνησες… οδεύοντας στην Κορυφή!!!
Αν δεν έχετε διαβάσει το «Έγκλημα και Ταλαιπωρία» του Βασίλη Καραναστάση από τις εκδόσεις “Πνοή“…χάνετε!!! Προλάβετε να το αγοράσετε και να αισθανθείτε τη χαλάρωση και την ευχαρίστηση της ανάγνωσής του! Καλή σας Απόλαυση!!!