λινκ για web radio vivliolife

http://vivlioliferadio.myl2mr.com/

η ομάδα μας στο facebook Ξεφυλλίζοντας στον αέρα

https://www.facebook.com/groups/458888214299234/

 

Στην εικοστή πέμπτη εκπομπή μας για φέτος, την Πέμπτη 12 Απριλίου στις 22.00 το βράδυ, μέσα από το web radio vivlio-life.gr, καλεσμένη μας θα είναι η Δρ. Aθηνά Μελή, Καθηγήτρια και ερευνήτρια αστροφυσικής (Παν. Γάνδης),
επιστημονική συντάκτρια, συγγραφέας και ποιήτρια, για να μιλήσουμε για τις ποιητικές της συλλογές “Με τις δεκαεφτά συλλαβές του είναι” (χαϊκού ποίηση) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φυλάτος και “Τα πάντα ρει και ουδέν μένει” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οσελότος.

Εσείς μπορείτε να διεκδικήσετε δύο (2) αντίτυπα, σύνολο τέσσερα (4) από την κάθε ποιητική συλλογή, προσφορά των εκδόσεων Φυλάτος και Οσελότος αντίστοιχα, αφήνοντας το σχόλιό σας ΜΟΝΟ κατά τη διάρκεια της εκπομπής, στην ομάδα μας “Ξεφυλλίζοντας στον αέρα” στο facebook.

 

 

Από την ποιητική συλλογή

“Με τις δεκαεφτά συλλαβές του είναι” (εκδόσεις Φυλάτος)

(χαϊκού ποίηση)

Πληκτρολόγιο.

Ανάκατες οι σκέψεις

και δυό χαϊκού :

“ Περπατήσαμε…

Μην έρθεις να με πάρεις

είναι μάταιο.

~ ~

Το απρόβλεπτο

περιμένει σαν ένας

άυπνος φίλος… ”

*Το χαϊκού  είναι είδος ιαπωνικής παραδοσιακής ποιητικής φόρμας. Είναι, με συνολικά 17 συλλαβές, η πιο σύντομη μορφή ποίησης στον κόσμο. Παραδοσιακά αποτελείται από τρεις ομάδες των 5, 7, 5 συλλαβών, οι οποίες τοποθετούνται σε τρεις στίχους για έμφαση ή σε έναν, χωρισμένο με κενά. Πρωτοεμφανίστηκε (μετά από παραλλαγές άλλων ειδών) στην Ιαπωνία τον 16ο αιώνα και υιοθετήθηκε στην Ευρώπη στις αρχές του 20ου αιώνα. Από εκεί πέρασε στον Ατλαντικό και έφτασε να γίνει πολύ δημοφιλές σε όλο το Δυτικό κόσμο. H «εισαγωγή» του χαϊκού στη Ελλάδα προσδιορίζεται ανάμεσα στα 1900 – 1925.

———–

Από την ποιητική συλλογή

“Τα πάντα ρει και ουδέν μένει” (εκδόσεις Οσελότος)

“Απαγορευμένο Μυστήριο”

Αγκαλιάζοντας εσένα
αγκαλιάζω τους ανθρώπους όλους.
Τους εραστές
τους φίλους
αυτούς που ποτέ δεν θα γνωρίσω.
Η νοσταλγία βαρύτητα ενός φόβου
δέσμιους της μνήμης μας κρατά.
Το ποτέ
ένα πέπλο γίνεται
το ανεκπλήρωτο καλύπτει
κι ο χρόνος
ένα μυστήριο απαγορευμένο
με το απρόοπτο μας νυμφεύει.

Λίγα λόγια για την Αθηνά Μελή

Η Αθηνά Μελή γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κιάτο Κορινθίας με καταγωγή από Θράκη και Στερεά Ελλάδα. Έχει ζήσει και εργαστεί σε έξι διαφορετικές χώρες… έξι διαφορετικές πατρίδες. Από το 2011, ζει και εργάζεται στο Βέλγιο, στο χώρο της πανεπιστημιακής έρευνας και εκπαίδευσης.
Έχει γράψει επιστημονικά συγγράμματα και πολλά επιστημονικά άρθρα στο αντικείμενο της αστροφυσικής υψηλών ενεργειών.
Η αγάπη της για την Ιαπωνία και τον πολιτισμό της, την ενέπνευσαν στη συγγραφή της πρώτης της συλλογής με Χαϊκού ποιήματα, με τον τίτλο ”Με τις δεκαεφτά συλλαβές του είναι” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φυλάτος (Σεπτέμβριος 2017).
Η δεύτερη ποιητική της συλλογή –με ποιήματα εμπνευσμένα από τα τελευταία χρόνια που ζει στο εξωτερικό και μακριά από τη χώρα της– “Τα πάντα ρει και ουδέν μένει” κυκλοφόρησε πρόσφατα (Φεβρουάριος 2018), από τις εκδόσεις Οσελότος.

Καλή σας ακρόαση!