Μάγισσες… πολλοί πιστεύουν ότι ζουν ανάμεσά μας, βλέπουν σημάδια από το μέλλον, μπορούν να νιώσουν της αντάρα μιας ψυχής ή να διαβάσουν τον πόνο που κρύβουν τα μάτια. Μάγισσες για άλλους είναι εκείνες που ξέρουν να σπείρουν το κακό με μαντζούνια και φίλτρα, να σε καταραστούν χωρίς δεύτερες σκέψεις σκορπίζοντας στο πέρασμά τους τρόπο και πανικό.
Το βιβλίο περιγράφει μια ιστορία μαγισσών, γυναικών με κόκκινα ή όχι μαλλιά, που άντεξαν στον χρόνο παρά τα φρικτά βασανιστήρια και πέρασαν από γενιά σε γενιά ένα μοναδικό χάρισμα, εκείνο της προαίσθησης γεγονότων που άλλοτε μπορείς να αποτρέψεις και άλλοτε όχι, άλλοτε μπορείς να προφυλαχτείς και άλλοτε απλά να υπομείνεις στωικά το μένος τους.
Αφετηρία όλων των υπολοίπων η τσιγγάνα Ζόρα, με καταγωγή από τη Ρωσία, μια κοκκινομάλλα με πράσινα μάτια που όσα γνώριζε τα είχε μάθει από τη Μπάμπω της. Είχε το χάρισμα να βλέπει οράματα όπως και η γιαγιά της, αγαπούσε τον Γιάνκο και προσπαθούσε να προφυλαχτεί από το άγριο κυνήγι μαγισσών. Στα 15 της παντρεύτηκε, έμεινε έγκυος και λίγο πριν γεννήσει ένα όραμα που έγινε πραγματικότητα την άφησε ολομόναχη, στερώντας της τα πάντα.
Η σκυτάλη περνά στη Φλώρα που την μεγάλωσε η αδερφή της Μυριάμ και όταν έμεινε μόνη, της κρατούσε συντροφιά ο Τζίντζερ, ένας πορτοκαλί γάτος. Είχε γνώσεις μαίας, παντρεύτηκε τον Πίτερ, αλλά μια κακοτυχία τους χωρίζει, αφήνοντας της με ένα μωρό στην αγκαλιά την Έλι, έρμαιο την κυνηγών.
Κάπου εδώ θα διαβάσουμε για τη συνάντηση των δύο γυναικών, την κοινή μοίρα που της ενώνει, την περιπλάνηση, την ταλαιπωρία, το ταξίδι στην Ευρώπη και το απάνεμο λιμάνι που έμελλε να φιλοξενήσει κάποιες ψυχές, την Κέρκυρα. Τα πρώτα χρόνια έζησαν ευτυχισμένες, η Έλι μεγάλωσε, παντρεύτηκε και έκανε τα δικά της παιδιά, ενώ η μητέρα της άφησε τα εγκόσμια και πήγε να βρει τις γυναίκες της οικογένειας τους.
Οι μάγισσες της ιστορίας, από μάνα σε κόρη δημιούργησαν ένα βιβλίο, όπου καθεμιά τους έγραφε μέσα στις σελίδες του τη δική της γνώση, παρακαταθήκη για τις επόμενες.
Θα διαβάσουμε για την Ασημούλα που παντρεύτηκε τον καπετάνιο Αποστόλη, έκανε παιδιά, είδε εγγόνια, ξεχώριζε από όλους η Ασπασία έχοντας το χάρισμα, πήγε ψυχοκόρη στην Αθήνα όπου στο ίδιο σπίτι ήταν παραγιός ο Σάββας, ένας νέος που τον ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή.
Η κα Αμαλία με τις πολλές πληγές της που βρήκε γιατρειά από την Ασπασία, ο Άγγελος που γεννήθηκε σε ένα σπίτι γεμάτο αγάπη, καλοσύνη και δικαιοσύνη, ο κος Μπάμπης που βοηθούσε όποιον και όπως μπορούσε, ήταν για την Ασπασία η νέα της οικογένεια. Κάπου εκεί θα γεννηθεί η ανεξάρτητη και ανυπότακτη Νιόβη που έχει κόκκινα μαλλιά, έχει το χάρισμα αλλά έχει από δίπλα της την Μερώπη, ξαδέρφη της μητέρας της που με κάθε τρόπο επιθυμεί να τη βλάψει.
Στα δίχτυα της ιστορίας θα μπλεχτεί ο Άνθιμος που θέλει να χειροτονηθεί παπάς, οι πολιτικές αναταραχές, νέοι γάμοι, διαζύγια, εκπυρσοκροτήσεις και θα φτάσουμε να δούμε τους πρωταγωνιστές να ζουν ευτυχισμένα χρόνια, απαλλαγμένους από μίση και σκηνές του παρελθόντος.
Το χάρισμα υπάρχει, προειδοποιεί, καλλιεργείται και αλλάζει χέρια. Όσες γυναίκες έχουν φύγει από τη ζωή, προστατεύουν με κάθε τρόπο εκείνες που ζουν και κονταροχτυπιόνται με τα όσα νιώθουν, τις συμβουλεύουν και τις κάνουν να αποδέχονται τη φύση τους.
Η Λυδία Θεοχάρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ρόδο αν και έχει καταγωγή από την Κύπρο και τα Τρίκαλα. Σπούδασε στο Λονδίνο Interior Design και τελείωσε το μεταπτυχιακό της στο Νότινγχαμ. Από τον πρώτο χρόνο των σπουδών της, γνώρισε τον μετέπειτα σύζυγό της. Είναι μαμά δύο παιδιών, κάτι που την ώθησε στο γράψιμο μέσα από το blog της (mamalydia.gr), το οποίο συνέχισε για πολλά χρόνια.
Αυτό την οδήγησε στην πιστοποίησή της ως Βοηθός Μητρότητας (γνωστές και ως Doulas) και βοήθησε γυναίκες να βιώσουν τον ονειρεμένο τους τοκετό, πολύ συχνά στην ηρεμία του σπιτιού τους, αλλά και να θηλάσουν τα παιδιά τους. Πάντα της άρεσε να γράφει, να ζωγραφίζει, να τραγουδά και να δημιουργεί.
Οι Κόρες της Μάγισσας είναι το πρώτο της βιβλίο. Πιστεύει πως κάθε γυναίκα κρύβει μέσα της μια μάγισσα και της πήρε χρόνια να ανακαλύψει τη δική της.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.
No comments!
There are no comments yet, but you can be first to comment this article.