«Ους ο Θεός…χωριζέτω» της Χρύσας Ζανεσή–Αλεξάκη – εκδόσεις Πνοή

Οι γονείς της δεκαεξάχρονης Καίτης που ζει σ’ ένα μικρό χωριό της Ρόδου αποφασίζουν να την παντρέψουν παρά τη θέλησή της. Εκείνη όμως θέλει να φλερτάρει και να ερωτευθεί όπως κάθε κορίτσι της ηλικίας της. Η ίδια επίσης θέλει να ζήσει την ανεμελιά της ηλικίας της και να μη θυσιάσει την ελευθερία της για κανένα λόγο. Το έμφυτο χιούμορ που διαθέτει τη βοηθάει να ξεπεράσει τις κωμικοτραγικές καταστάσεις που βιώνει στην πορεία της έγγαμης ζωής της. Ασπίδα προστασίας η λέξη «διαζύγιο» που υπάρχει μονίμως σαν φωτισμένη επιγραφή στο μυαλό της. «Ους ο Θεός…χωριζέτω» της Χρύσας Ζανεσή–Αλεξάκη. Ένα βιβλίο που συνιστώ ανεπιφύλακτα γιατί ενώ η συγγραφέας με την πένα της σε κάνει να δακρύζεις από τα γέλια ταυτόχρονα σε προβληματίζει. Ένα αξιόλογο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

——————-

«Πουλί θα κάμω τη χαρά» της Μαρίας Πρινάρη-Καρκαβατσάκη, ένα αξιόλογο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

Ένα τραγικό συμβάν στη ζωή της ηρωίδας σε μια από τις πιο σημαντικές ημέρες της ζωής της, τη βυθίζει στα σκοτεινά μονοπάτια της κατάθλιψης. Τη στιγμή που ήταν χαρούμενη και ονειρευόταν μια ευτυχισμένη ζωή την ίδια στιγμή γύρισε ο διακόπτης και βρέθηκε έρμαιο της λύπης και της πίκρας. Δεν αργεί να αδρανοποιηθεί μέσα στη δίνη της απελπισίας της. Πώς μπορεί όμως ένας άνθρωπος που βιώνει τέτοιες εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις για τον ψυχισμό του να καταφέρει να βρει την έξοδο και συνειδητά ν’ απελευθερωθεί ; Πώς μπορεί ένας άνθρωπος να ξεπεράσει τις ενοχές του και ν’ αγαπήσει τον εαυτό του; Η συγγραφέας με την πένα της καταφέρνει να κάνει τον αναγνώστη να ψάξει βαθιά μέσα στην ψυχή του και να πετάξει ό,τι τον ταλαιπωρεί. Καταφέρνει να υμνήσει τη δύναμη τη θέλησης, που δίχως άλλο κρύβουμε μέσα μας.

———————-

«Στα ίχνη των Κόκκινων Διαμαντιών» του Γιάννη Χόλη από τις εκδόσεις Πνοή

Είναι ένα βιβλίο που δημιουργεί προϋποθέσεις για εκτενείς συζητήσεις. Μέσα από τις σελίδες του που δημιούργησε με την γραφή του ο συγγραφέας θίγει τη διαφθορά με σκοπό το εύκολο χρήμα. Θίγει την απόκτηση του εύκολου χρήματος σε βάρος ενός ανίσχυρου λαού –αυτού της Αφρικής– και χτυπάει τη μάστιγα της αισχροκέρδειας. Οι σκηνές του μυθιστορήματος εκτυλίσσονται με κινηματογραφική ακρίβεια και τελειώνοντας το βιβλίο νιώθουμε πως έχουμε ζήσει ένα περιπετειώδες έργο.
O ήρωας του βιβλίου, ο Παύλος, εκμεταλλευόμενος το καθεστώς της Αφρικής ως προς τα φάρμακα και θολωμένος από την απληστία του είναι αποφασισμένος να πλουτίσει σε βάρος πασχόντων κι ανίσχυρων ανθρώπων. Άραγε μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος που διακατέχεται από ακόρεστη πλεονεξία; Ο Παύλος είναι τόσο εκστασιασμένος με όσα κάνει που δεν είναι σε θέση να προστατευτεί. Δεν μπορεί να προστατευτεί ή μήπως η Θεία Δίκη έχει τα δικά της σχέδια για τον ήρωά μας;

«Στα ίχνη των Κόκκινων Διαμαντιών» του Γιάννη Χόλη από τις εκδόσεις Πνοή. Έναν εκδοτικό Οίκο που διακρίνεται για την ποιότητα των βιβλίων του καθώς επίσης για το σεβασμό του στους συγγραφείς του και το έργο τους.