Την Πέμπτη 1η Ιουνίου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αποσύρει τη χώρα του από τη Συμφωνία των Παρισίων, καταφέρνοντας έτσι ένα μεγάλο πλήγμα στην παγκόσμια προσπάθεια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Πώς φτάσαμε όμως στη Συμφωνία των Παρισίων, ποιες ακριβώς διεθνείς δράσεις περιλαμβάνει και πόσο κρίσιμη είναι η συμμετοχή των ΗΠΑ στην υλοποίησή της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής; Πόσα γνωρίζουμε τελικά για ένα από τα δυσκολότερα και πιο σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα;

Όλες οι απαντήσεις και όσα θα θέλαμε να μάθουμε για την Κλιματική Αλλαγή περιλαμβάνονται στο ομώνυμο βιβλίο της Εμμανουέλας Δούση που κυκλοφορεί από τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, στη σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ. Πρόκειται για το μοναδικό βιβλίο που καλύπτει αυτό το τόσο σημαντικό θέμα. Μέσα σε μόλις 112 σελίδες η συγγραφέας –αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών– καταφέρνει να δώσει στον αναγνώστη μια πλήρη και αντικειμενική εικόνα για την κλιματική αλλαγή που, όπως σημειώνει και η ίδια στο βιβλίο της, «είναι μια εντελώς πραγματική πλανητική απειλή».

Στον απόηχο της ανακοίνωσης του Ντόναλντ Τραμπ, η Εμμανουέλα Δούση ανέφερε: «Η παραμονή των ΗΠΑ στη Συμφωνία των Παρισίων είναι καθοριστική για την πρόοδο στη διακυβέρνηση της κλιματικής αλλαγής. Ο Τραμπ θέλει όμως να διαλύσει ό,τι έκανε ο Ομπάμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία μάς πάει πολύ πίσω».

ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ

ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ ΔΟΥΣΗ
Κλιματική Αλλαγή

Σειρά: Μικρές Εισαγωγές
Διεύθυνση Σειράς: Μπάμπης Παπαδημητρίου
Σελίδες: 112 ·  · Τιμή: 10,99 €

Ανεβαίνει –και πόσο– η θερμοκρασία της Γης; Αυξάνονται οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου; Υπάρχει –και πόσο αποτελεσματική είναι τελικά– η διεθνής συνεργασία; Τι άλλαξε από το Κιότο μέχρι το Παρίσι; Η κλιματική αλλαγή, ένα από τα δυσκολότερα και τα πιο σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, είναι μια εντελώς πραγματική, μια πλανητική απειλή. Συνδέεται µε κρίσιμους τομείς της οικονομίας, του τρόπου ζωής και οργάνωσης των κοινωνιών µας, του ίδιου του τρόπου ζωής µας. Ενέργεια, τρόφιμα, νομοθεσία, επιχειρηματικές αποφάσεις, τεχνολογία, μεταφορές, αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, επιλογή καυσίμων και πολλά άλλα ακόμη πρέπει να συζητηθούν σχεδόν εξαρχής.

Μπορεί η νέα διεθνής συμφωνία να γίνει το όχημα για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα; Ποιοι είναι οι κατάλληλοι στόχοι; Και πώς όλα αυτά επηρεάζουν την Ελλάδα; Ποιες είναι οι διαθέσιμες επιλογές και ποιο το κόστος της αδράνειας στην αντιμετώπιση του προβλήματος; Τέλος, ποιες είναι οι προκλήσεις του συστήματος διακυβέρνησης της κλιματικής αλλαγής από τη διεθνή κοινότητα;

Η σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ περιλαμβάνει βιβλία αναφοράς, γραμμένα από ειδικούς, τα οποία δίνουν έγκυρη και εις βάθος πληροφόρηση για θέματα άμεσου ενδιαφέροντος. Απλή αλλά όχι απλουστευτική, επιστημονική αλλά όχι απροσπέλαστη, σύντομη αλλά και πλήρης, η σειρά προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη τα κλειδιά ώστε να κατανοήσει σε βάθος τον πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο κόσμο μας.


Η συγγραφέας
Η Εμμανουέλα Δούση είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει Διεθνές Δίκαιο Περιβάλλοντος, Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο και Δίκαιο των Διεθνών Οργανισμών. Δίδαξε ως επισκέπτρια καθηγήτρια στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βουργουνδίας και του Πανεπιστημίου της Γκρενόµπλ στη Γαλλία. Διετέλεσε επίσης visiting fellow στο European University Institute στη Φλωρεντία. Έχει δημοσιεύσει τρεις μονογραφίες, καθώς και άρθρα σε ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα περιοδικά, αλλά και σε συλλογικούς τόκους.