Ένα νέο βιβλίο: στοχασμοί πάνω σε διαχρονικά ζητήματα της ανθρώπινης ”κατάστασης” και ψυχολογίας. Με μοντέρνο για στοχαστικό κείμενο τρόπο, τα επιμέρους κείμενα συνοδεύονται και από παραδείγματα για πολυσυζητημένα πρόσωπα και γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας (Πολιτική, Τέχνες, αθλητισμός, κοινωνία).

Ένα βιβλίο που στοχεύει να αναδείξει αλήθειες και να αποδομήσει στερεότυπα σκέψης που δυστυχώς μας ακολουθούν συχνά.

Διαθέσιμο στα μεγάλα βιβλιοπωλεία: Πολιτεία, Ιανό, Πρωτοπορία, Ευριπίδη, Libro.

http://www.politeianet.gr/books/9786185140649-katsochis-athanasios-romi-nou-topia-262531

noutopia

Η ζωή μας είναι γεμάτη από σύμβολα και συμβολισμούς. Γεμάτη από μύθους, μυθοποιήσεις, αλλά και ερμηνείες μας για τα “πράγματα”: ατομικές ή συλλογικές. Παρομοίως, διαμορφώνουμε επίσης στάσεις απέναντι στον χρόνο που “κυλά'”. Και ακόμη, ακολουθούμε προβεβλημένα πρόσωπα και έχουμε την ανάγκη της καθοδήγησης από έναν ηγέτη. Όλα αυτά είναι “πολύ ανθρώπινα” ασφαλώς. Είναι όμως πάντα ορθολογικά; Και πώς συνδέονται μεταξύ τους;
Σε τέτοια ερωτήματα επιχειρεί, στοχαστικά, να απαντήσει το παρόν βιβλίο, θίγοντας έννοιες όπως ‘υστεροφημία’, ‘παρελθοντικές υποθέσεις’, ‘θεωρίες συνωμοσίας’, ‘φαντασία’ κ.ά. Σχετικά, παρατίθενται και παραδείγματα από πρόσωπα και γεγονότα: ο Μπετόβεν, ο Σαρτρ, ο Κων. Καραμανλής, ο Α. Παπανδρέου, ο Μαραντόνα, αλλά και ο Εμφύλιος, το Πολυτεχνείο, το Ολοκαύτωμα, οι “Δίδυμοι Πύργοι’, μεταξύ άλλων, πλαισιώνουν τα κείμενα. Το ‘νου Τοπία’ στοχεύει και να αναδείξει εσφαλμένα στερεότυπα που “συνοδεύουν” διάφορες ερμηνείες μας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Σε μια ελεύθερη και επιλεκτική περιπλάνηση που επιχειρώ, εκθέτω στοχαστικά κείμενά μου που αφορούν αφενός την ανθρώπινη αντίληψη και αφετέρου την ανθρώπινη δημιουργία ή δράση. Κάπως πιο συγκεκριμένα, πώς αντιλαμβανόμαστε, κατανοούμε και επεξεργαζόμαστε τα “πράγματα”, από τη στιγμή που ο νους μας παίρνει τη σκυτάλη από τις αισθήσεις. Αλλά και το πώς επηρεαζόμαστε από αυτά. […] (Απόσπασμα από τον πρόλογο του συγγραφέα)