ΓΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Λίσμπετ Σλέγκερς
Εγώ και ο κόσμος μου

Εικονογράφηση: Λίσμπετ Σλέγκερς
Μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου

Σειρά: Γνώσεις και δραστηριότητες
(Ηλικία: 1-3 ετών, Εξώφυλλο: σκληρό,
Σχήμα: 16×16, Σελίδες: 64, Τιμή: 7,70 €)
Χρόνος έκδοσης: Φεβρουάριος 2018

Δύο ευχάριστα βιβλία για πολύ μικρά παιδιά που τα βοηθούν να εξοικειωθούν με την καθημερινή τους ρουτίνα και με τα διάφορα ζώα που ζουν στην άγρια φύση.

Εγώ και η μέρα μου
(ISBN: 978-618-03-1238-6)
Τίτλος πρωτοτύπου: Me and the wild animals

Σήµερα είναι µια όµορφη µέρα! Το πρωί φοράω τη σαλιάρα µου και τρώω µε όρεξη το πρωινό µου. Μετά είναι ώρα για παιχνίδι. Το βράδυ στην µπανιέρα πλένοµαι και παίζω µε το καραβάκι µου. Και γραµµή στο κρεβάτι για ύπνο!

Ένα µικρό βιβλίο που εστιάζει στην καθηµερινή ζωή του παιδιού, γεµάτο γνώριµες εικόνες των δραστηριοτήτων µιας συνηθισµένης ηµέρας.

Εγώ και τα άγρια ζώα
(ISBN: 978-618-03-1239-3)
Τίτλος πρωτοτύπου: Me and the wild animals

Στη φύση υπάρχουν πολλά άγρια ζώα: µαϊµούδες, ελέφαντες, καµηλοπαρδάλεις, καγκουρό, λιοντάρια. Στη θάλασσα ζουν δελφίνια, φάλαινες, φώκιες και πιγκουίνοι, ενώ στα δάση συναντάς αρκούδες, αλεπούδες, κουκουβάγιες, ελάφια και λύκους.

Ένα µικρό βιβλίο γεµάτο αναγνωρίσιµες εικόνες ζώων που ζουν στην άγρια φύση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΕΙΡΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ
Να με κι εγώ
Εγώ και τα ζώα
Εγώ και το σπίτι μου
Εγώ και οι εποχές

—————–

ΒΙΒΛΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

Σου Γκρέιβς
Τα συναισθήματα και η συμπεριφορά μας

Μετάφραση: Μάρω Ταύρη
Εικονογράφηση: Ντεζιντέρια Γκουιτσαρντίνι – Εμανουέλα Καρλέτι

Σειρά: Βιβλία συμπεριφοράς
(Ηλικία: από 4 ετών, Εξώφυλλο: Μαλακό,
Σχήμα: 19,5 x 23,6, Σελίδες: 32, Τιμή: 5,50 €)
Χρόνος έκδοσης: Φεβρουάριος 2018

Η σειρά Τα συναισθήματα και η συμπεριφορά μας έχει στόχο να αποτελέσει αφετηρία για συζήτηση πάνω στα συναισθήματα και τη συμπεριφορά των παιδιών, τόσο σε σχέση με τον εαυτό τους όσο και με τους άλλους.

Με νευριάζουν όλα!
Ένα βιβλίο για τον θυμό
(ISBN: 978-618-03-1326-0)
Τίτλος πρωτοτύπου: I hate everything!

Ο Σαµ περνάει µια δύσκολη μέρα. Όλα τού πάνε στραβά. Ο μπαµπάς του δεν έχει χρόνο να παίξει μαζί του, το φαγητό δεν του αρέσει και δε διασκεδάζει καθόλου στο πάρτι του φίλου του. Θα µπορέσει η θεία Τζεν να τον βοηθήσει να πάψει να αισθάνεται τόσο θυµωµένος;

Το βιβλίο αυτό βοηθάει τα παιδιά να εξοικειωθούν µε την έννοια του θυµού και να µάθουν να τον διαχειρίζονται. Περιλαµβάνει έναν οδηγό για τους ενήλικες, µε ιδέες και προτάσεις για δραστηριότητες και συζήτηση µε το παιδί. Οι εικόνες χωρίς κείµενο στο τέλος του βιβλίου δίνουν την ευκαιρία στους µικρούς αναγνώστες να διηγηθούν µε δικά τους λόγια µια ιστορία σχετική µε το θέµα.

Δε θέλω να παίξω όμορφα
Ένα βιβλίο για την καλοσύνη και την ευγένεια
(ISBN: 978-618-03-1327-7)
Τίτλος πρωτότυπου: I don’t want to play nicely

Ο Φιν µερικές φορές φέρεται πολύ εγωιστικά και γίνεται απότοµος. Σύντοµα όµως, όταν τα άλλα παιδιά τον αφήνουν έξω από τα παιχνίδια τους, αισθάνεται µοναξιά. Θα µπορέσει να µάθει να φέρεται στους γύρω του µε καλοσύνη και να παίζει όµορφα µε τα άλλα παιδιά;

Το βιβλίο αυτό εισάγει τα παιδιά στις έννοιες της ευγένειας και της αρµονικής συνύπαρξης. Περιλαµβάνει έναν οδηγό για τους ενήλικες, µε ιδέες και προτάσεις για δραστηριότητες και συζήτηση µε το παιδί. Οι εικόνες χωρίς κείµενο στο τέλος του βιβλίου δίνουν την ευκαιρία στους µικρούς αναγνώστες να διηγηθούν µε δικά τους λόγια µια ιστορία σχετική µε το θέµα.

Θέλω να κερδίζω!
Ένα βιβλίο για την προσπάθεια και την ευγενή άμιλλα
(ISBN: 978-618-03-1328-4)
Τίτλος πρωτότυπου: I want to win!

Η Μπέλα θυµώνει όταν δεν κερδίζει σε όλα. Όποτε βλέπει ότι δεν τα καταφέρνει, προτιµάει να τα παρατήσει παρά να συνεχίσει την προσπάθειά της. Θα µπορέσει να µάθει να βάζει τα δυνατά της, αλλά και να είναι σωστή αντίπαλος;

Το βιβλίο αυτό εισάγει τα παιδιά στις έννοιες της επιµονής και της ευγενούς άµιλλας. Περιλαµβάνει έναν οδηγό για τους ενήλικες, µε ιδέες και προτάσεις για δραστηριότητες και συζήτηση µε το παιδί. Οι εικόνες χωρίς κείµενο στο τέλος του βιβλίου δίνουν την ευκαιρία στους µικρούς αναγνώστες να διηγηθούν µε δικά τους λόγια µια ιστορία σχετική µε το θέµα.

———————

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Κώστας Πούλος
Μυθολογικά παραμύθια
Είμαι η Αφροδίτη

Εικονογράφηση: Σοφία Παπαδοπούλου

Σειρά: Εικονογραφημένα βιβλία
(Ηλικία: Από 4 ετών, Εξώφυλλο: Μαλακό, Σχήμα: 14 x 20,5,
Σελίδες: 40, ISBN: 978-618-03-1270-6, Τιμή: 6,60 €)
Χρόνος έκδοσης: Φεβρουάριος 2018

Είμαι η θεά της ομορφιάς και του έρωτα: η Αφροδίτη! Καμιά γυναίκα, ούτε θνητή ούτε θεά, δεν μπόρεσε ποτέ να με ξεπεράσει σε ομορφιά. Η Ήρα και η Αθηνά πίστεψαν κάποτε ότι ήταν πιο όμορφες, όμως ο Πάρης, που ορίστηκε κριτής στον διαγωνισμό, δεν τους έκανε το χατίρι κι αποφάσισε να δώσει σ’ εμένα το χρυσό μήλο με την επιγραφή «Τη καλλίστη», που πάει να πει «Στην πιο όμορφη»…

Το τέταρτο βιβλίο της υποσειράς Είμαι Θεός/Είμαι Θεά.

Με τη σειρά Μυθολογικά Παραμύθια επιχειρείται μια καινούρια «ανάγνωση» των αρχαίων ελληνικών μύθων. Που δεν είναι παλιές χιλιοειπωμένες ιστορίες, αλλά συναρπαστικές αφηγήσεις μέσα από τις οποίες ξετυλίγονται όλες οι διαχρονικές ανθρώπινες περιπέτειες, οι φόβοι και οι χαρές που έχουν σημαδέψει κι ακόμη σημαδεύουν την ψυχή του ανθρώπου.

Περιλαμβάνει παράρτημα με πραγματολογικά στοιχεία και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Ο Κώστας Πούλος γεννήθηκε στον Ελικώνα της Βοιωτίας και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία στα πανεπιστήμια Αθηνών, Würzburg και Μονάχου και υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός σε γυμνάσια και λύκεια, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει γράψει, μεταφράσει και διασκευάσει πλήθος βιβλίων για μεγάλους και κυρίως για παιδιά σε συνεργασία με πολλούς εκδοτικούς οίκους. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες και έχουν ανεβεί στο θέατρο. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορούν τα βιβλία του Σιγά τα αυγά! και Παππού; (Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου), καθώς και οκτώ τίτλοι στη σειρά Μυθολογικά παραμύθια (Το αίνιγμα της Σφίγγας, Το τραγούδι των Σειρήνων, Στη σκιά των Κενταύρων, Λαβύρινθος και Μινώταυρος, Η οργή του Εγκέλαδου, Είμαι ο Ποσειδώνας, Είμαι η Αθηνά, Είμαι ο Ερμής), δύο τίτλοι στη σειρά Η πρώτη μου λογοτεχνία (Ο πρώτος μου Όμηρος: Ιλιάδα και Ο πρώτος μου Θερβάντες: Δον Κιχώτης) και δύο βιβλία με διασκευές των παραμυθιών των αδερφών Γκριμ (Ζώα άγρια και ήμερα και Νάνοι, μάγισσες και ξωτικά).

Καλλιόπη Κύρδη
Μυθολογικά παραμύθια
Η Δανάη και η βροχή

Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου

Σειρά: Μυθολογικά παραμύθια
(Ηλικία: Από 4 ετών, Εξώφυλλο: Μαλακό, Σχήμα: 14 x 20,5,
Σελίδες: 40, ISBN: 978-618-03-1060-3, Τιμή: 6,60 €)
Χρόνος έκδοσης: Φεβρουάριος 2018

Από αγάπη γεννήθηκε ο κόσμος κι από αγάπη κόντεψε να χαθεί. Πολλές φορές. Στην αρχή του κόσμου, οι αγάπες των θεών και των ανθρώπων ήταν τόσο δυνατές, που έφερναν τα πάνω κάτω. Όπως η αγάπη του Δία για τη Δανάη. Έγινε ο θεός βροχή για να την αγκαλιάσει στο σκοτάδι της φυλακής της. Μια βροχή σαν κύμα παιχνιδιάρικο, χρυσό. Κι όταν το γέλιο του παιδιού τους γέμισε τη φυλακή, μια νέα τιμωρία, άδικη, την περίμενε…

Το τρίτο βιβλίο της υποσειράς Αγάπες.

Με τη σειρά Μυθολογικά Παραμύθια επιχειρείται μια καινούρια «ανάγνωση» των αρχαίων ελληνικών μύθων. Που δεν είναι παλιές χιλιοειπωμένες ιστορίες ξεχασμένων θεών, αλλά συναρπαστικά παραμύθια δράσης, μέσα από τα οποία ξετυλίγονται όλες οι διαχρονικές ανθρώπινες περιπέτειες, οι φόβοι και οι χαρές που έχουν σημαδέψει κι ακόμη σημαδεύουν την ψυχή του ανθρώπου.

Περιλαμβάνει παράρτημα με πραγματολογικά στοιχεία και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Η Καλλιόπη Κύρδη είναι εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Σπούδασε νομικά και παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2007 είναι υπεύθυνη πολιτιστικών θεμάτων στην Α΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών. Υπήρξε μέλος των συγγραφικών ομάδων του βιβλίου γλώσσας της Α΄ τάξης του δημοτικού και των βιβλίων για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα μειονοτικά σχολεία της Θράκης. Συμμετείχε σε ομάδες σχεδιασμού προγραμμάτων με διαπολιτισμικό χαρακτήρα. Από το 1979 ασχολείται με την εκπαίδευση στα μουσεία και την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού. Έχει συνεργαστεί με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠ.ΠΟ, το Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής, το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Παιδικό Μουσείο, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και άλλους φορείς. Ως επιμορφώτρια έχει εισηγηθεί θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, πρώτης γραφής και ανάγνωσης, παραγωγής λόγου στο σχολείο, οικογενειακού γραμματισμού, σχεδιασμού πολιτιστικών δραστηριοτήτων και διαδρομών, εκπαίδευσης στα μουσεία, φιλαναγνωσίας, δημιουργικής γραφής με παιδιά. Έχει γράψει 4 βιβλία για παιδιά και έχει δημοσιεύσει άρθρα γύρω από τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα.