Το βιβλίο «Αχώριστοι» του Αλεσσάντρο Πιπέρνο, συγγραφέα των βραβευµένων µυθιστορηµάτων Διωγµός και Με τις χειρότερες προθέσεις μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Αχώριστοι

Συγγραφέας: Αλεσσάντρο Πιπέρνο
Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου

Αχώριστοι. Αυτό ήταν πάντα ο ένας για τον άλλο οι αδελφοί Ποντεκόρβο, ο Φιλίππο και ο Σάµουελ. Σαν τους παπαγάλους που δεν µπορούν να ζήσουν αν δεν είναι µαζί. Σαν τους αστείους φτερωτούς σούπερ ήρωες που απεικόνισε ο Φιλίππο στην πρώτη του ιστορία κινουµένων σχεδίων µε το µολυβάκι του, το οποίο προοριζόταν για µεγάλες δόξες. Καµία αξία δεν έχουν οι διαφορές: η αναλγησία του Φιλίππο –που είναι αδιάφορος για κάθε είδους δραστηριότητα που δεν αφορά γυναίκες, φαγητό ή κινούµενα σχέδια– σε αντίθεση µε την αποφασιστικότητα του Σάµουελ, ο οποίος διακρίνεται στις σπουδές, είναι προβληµατικός στην τέχνη του έρωτα και προσανατολισµένος σε µια φιλόδοξη καριέρα στον κόσµο της οικονοµίας.
Να όµως που η µοίρα τους αντιστρέφεται και για πρώτη φορά κάτι πάει να ραγίσει. Μέσα σε λίγους µήνες, ο Φιλίππο γίνεται κάτι παραπάνω από διάσηµος: τα κινούµενα σχέδιά του –µια καταγγελία για την κακοποιηµένη παιδική ηλικία– που εξυµνούνται από κοινό και κριτική µετά από ένα θριαµβευτικό πέρασµα από τις Κάννες, τον καθιστούν σύµβολο, πρότυπο στο οποίο όλοι νιώθουν την ανάγκη να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους. Ταυτόχρονα ο Σάµουελ ζει µέρες κρίσης, ανάµεσα σε µια επισφαλή επένδυση κι ένα αισθηµατικό αδιέξοδο, ολοένα και πιο καταστροφικό: την παραµονή του γάµου του ερωτεύεται παράφορα τη Λουντοβίκα, µια εσωστρεφή γόνο του περίκοµψου Μιλάνου µε αδυναµία στον αυτοερωτισµό…

Cover Axwristoi

Ο Αλεσσάντρο Πιπέρνο γεννήθηκε το 1972 στη Ρώµη, όπου και ζει. Διδάσκει γαλλική φιλολογία στο Πανεπιστήµιο της Ρώµης. Το 2005 εκδίδεται το πρώτο του µυθιστόρηµα, Con le peggiori intenzioni, (Με τις χειρότερες προθέσεις, µτφρ. Άννα Παπασταύρου, Εκδ. Πατάκη, 2007), το οποίο αποθεώθηκε από την κριτική και το κοινό και µεταφράστηκε σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες. Το 2010 εκδίδεται o Διωγµός το πολυαναµενόµενο δεύτερο µυθιστόρηµά του και πρώτο, αυτόνοµο, µέρος ενός λογοτεχνικού δίπτυχου υπό τον γενικό τίτλο Φωτιά, φίλη της µνήµης, που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2012 µε την έκδοση του Inseparabile (Αχώριστοι, Εκδ. Πατάκη, 2015), το οποίο τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου απέσπασε το Premio Strega, το σηµαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Ιταλίας. Έχει επίσης γράψει τα δοκίµια Proust Antiebreo και Il demone reazionario. Sulle tracce del «Baudelaire» di Sartre.

«Ο Πιπέρνο καπνίζει πίπα σαν τον Σιµενόν, διαβάζει σαν τον Φίλιπ Ροθ και γράφει για τον Προυστ. Διαβάζοντας τους Αχώριστους καταλαβαίνεις γιατί…» Le Magazine Litteraire