Αναστάσης Ι. Πατσιλινάκος
ΔΙΗΝΕΚΕΣ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

σελ. 168, τιμή: 11,00 €

Αν, όταν πέσει το βλέμμα σου σε ένα ημερολόγιο, στις σελίδες του οποίου έχουν καταγραφεί ανθρώπινοι χαρακτήρες, ιστορίες, γεννήσεις, θάνατοι, ήθη, πάθη, λάθη και αισθήματα, το αρπάζεις με τη μία και δεν το αφήνεις από τα χέρια σου…
Αν πιστεύεις ότι ο χρόνος είναι μια επινόηση του γερο-Θεού, που μας χαϊδολογά και μας ταλαιπωρεί αέναα…
Αν οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι ίαμα για σένα, αλλά σου προκαλούν υπαρξιακό στρες, καθότι πιστεύεις ότι οι άλλοι δεν είναι αυτό που λέμε πραγματικοί, αλλά τόσο, μα τόσο προσωπικά αληθινοί…
Αν η ζωή είναι γλυκόπικρη και κάθε δίποδο πλάσμα, με πρώτο εσένα, προκειμένου να μη χαθεί στη λησμονιά, κάνει τα πικρά γλυκά…
Αν δεν ξέρεις τι είσαι, πού πας, πότε και πού θα επιστρέψεις όταν διαβάζεις ιστορίες φανφαρόνων γραφιάδων…
Αν αναζητάς μια νέα προοπτική ζωής, και στο μεταξύ λύνουν και δένουν ξεκούδουνοι μύθοι για το καλό και το κακό, για το σωστό και το λάθος, για αυτό που πρέπει και για αυτό που δεν πρέπει…
Αν νομίζεις ότι συμβαίνει έστω ένα από τα παραπάνω μέσα σου και γύρω σου, αυτό σημαίνει ότι κρατάς ένα ημερολόγιο σοφό για σένα και κουτό για οποιονδήποτε άλλο. Αν, πάλι, τολμήσεις να περιηγηθείς στις σελίδες αυτού του ημερολογίου, τότε θα ασχοληθείς και θα ξανασχοληθείς μαζί του…


Ο Αναστάσης Ι. Πατσιλινάκος γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Φοίτησε στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου, καθώς και στις Δραματικές Σχολές Κώστα Καζάκου και Θέατρο των Αλλαγών. Πριν καταπιαστεί σοβαρά με τη συγγραφή, παρακολούθησε σεμινάρια δημιουργικής γραφής και σεναρίου στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ).
Εργάστηκε επί δεκαπέντε χρόνια στον τραπεζικό κλάδο, ενώ σήμερα απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα και φοιτά στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ). Παράλληλα με την εργασία του και τις σπουδές του, γράφει, ζωγραφίζει και παρακολουθεί θέατρο και κινηματογράφο.
To 2014, με το ψευδώνυμο Αναστάσης Ι. Παλατσάς, εξέδωσε το πρώτο μυθιστόρημά του, Κεφάλι αντρός (εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος).
Το 2018 εκδόθηκε από τις εκδόσεις Κέδρος η συλλογή διηγημάτων του με τίτλο Διηνεκές ημερολόγιο ενώ μέσα στο ίδιο έτος, θα κυκλοφορήσει η νουβέλα του Surreal Taboo, από τις εκδόσεις Ισηγορία.

ΧΑΡΗΣ ΒΑΦΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ

Μυθιστόρημα

σελ. 208, τιμή: 11,00 €

Η μοίρα οδηγεί τους ανθρώπους, διεκδικεί τη ζωή τους, παίζει μαζί τους το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού. Ο πλοίαρχος Κωστής Δεληγιώργης πλέει στα σκοτεινά νερά του Ατλαντικού. Μετά το ναυάγιο του πλοίου του παλεύει με τα άγρια κύματα της ψυχής του και εξαφανίζεται στα βουνά της Ελλάδας κάνοντας ένα οδοιπορικό εξαγνισμού. Όσοι τον αγαπούν θέλουν να ακολουθήσουν την αγωνιώδη πορεία του, που σκοπό έχει να ξαναβρεί τον εαυτό του.

Στο τελευταίο του καταφύγιο στους Δελφούς θα γνωρίσει έναν σκληροτράχηλο, θυμόσοφο βοσκό. Μαζί του θα αναψηλαφήσει το παρελθόν του και θα καταστρώσει τα μελλοντικά σχέδιά του. Όμως τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα. Τα δαιμόνια που τον κυνηγούν πλησιάζουν στο καλύβι του μέσα στο δάσος και τα απειλητικά σύννεφα του Παρνασσού σκιάζουν το μονοπάτι της ευτυχίας του. Θα επιστρέψει ποτέ στη γαλήνη της οικογένειάς του και στην αγαπημένη του Ξένια;

Ο Χάρης Βαφόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Σχολής Δομικών Έργων. Έχει εκδώσει δύο βιβλία: Σε δέκα χρόνια (2013) και Ο υφυπουργός (2014). Έχει επίσης δημοσιεύσει διηγήματα σε περιοδικά και έχει βραβευτεί σε διαγωνισμούς ποίησης και διηγήματος.

Δημήτρης Αντωνίου
ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΟ ΜΑΥΡΟ

σελ. 248, τιμή: 12,50 €

Μια διακοπή ρεύματος γίνεται η αιτία για να ξετυλιχθεί το κουβάρι.
Ιστορίες παράλληλες, βαθιά ανθρώπινες ή εξωφρενικές, που αποκαλύπτουν κρυφές πτυχές της ζωής των ηρώων ή τα πρωτόγονα ένστικτά τους.
Οι χαρακτήρες, καθημερινοί άνθρωποι που φαινομενικά δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.
Όνειρα, επιδιώξεις, αποδοχή ή μη της νέας πραγματικότητας, προσωπικές πεποιθήσεις ή μοιρολατρική συναίνεση, αποξένωση και φόβος.
Μια ιδιαίτερη παρτίδα σκάκι, με ετερόκλητα πιόνια, ασφυκτικά χρονικά περιθώρια και αμφίβολη έκβαση.
Ένα πολύχρωμο παζλ, που αποτυπώνει γεγονότα και συμβάντα από τη ζωή των κατοίκων των δυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης.
Καταιγιστικό, επίκαιρο, ανθρώπινο, χιουμοριστικό, δραματικό, κοινωνικό, μυστηριώδες.

Ο Δημήτρης Αντωνίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1979, όπου και διαμένει με τη σύζυγό του και τις τρεις κόρες
του. Νουβέλες και διηγήματά του έχουν βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς (Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, Εταιρία Τεχνών Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου, Καλλιτεχνείο Αχαρνών, Πανανδριακός Αναπτυξιακός Όμιλος «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ», Λέσχη Ανάγνωσης ΣΑΑΚ Ανατόλια κ.ά.).

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ
Χάντρες από κεχριμπάρι, Γαβριηλίδης, 2016

Συμμετοχή σε συλλογικά έργα
Ιστορίες του χειμώνα, Παράξενες Μέρες, 2014
Ιστορίες στα όρια, Παράξενες Μέρες, 2015
Θεσσαλονίκη: Απίθανες ιστορίες της πόλης μας, iWrite, 2015

ΕΥΗ ΠΙΝΗ
ΕΙΜΑΙ Ο ΛΕΩΝ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ
και έχω μια ιστορία να σας πω…

Εικονογράφηση: Γιάννης Νάκας
Για παιδιά από 9 ετών

σελ. 80, τιμή: 6.60 €

Όλα ξεκίνησαν από εδώ, από αυτό το μικρό εργαστήρι. Ένα μεγάλο κομμάτι μαρμάρου, μερικά εργαλεία και τα χέρια του γλύπτη. Πώς τον έλεγαν; Δεν ξέρω, δεν άκουσα ποτέ το όνομά του. Το μόνο που θυμάμαι από αυτόν είναι τα χέρια του. Χέρια δυνατά αλλά και τρυφερά. Όση ώρα δούλευε, σφύριζε έναν χαρούμενο σκοπό. Μια μέρα, ύστερα από αρκετό καιρό, το σφύριγμα σταμάτησε. Τα χέρια άφησαν κάτω τα εργαλεία. «Αυτό ήταν!» τον άκουσα να λέει. «Τελείωσε».
«Τελείωσε; Τι τελείωσε;» αναρωτήθηκα, μα ύστερα κατάλαβα. Τελείωσε η δουλειά του. Είχε πάρει ένα κομμάτι μάρμαρο και το είχε μεταμορφώσει σε ένα δυνατό, περήφανο λιοντάρι που βρυχάται! Και αυτό το λιοντάρι ήμουν εγώ!
Με αυτά τα λόγια ξεκινά την αφήγησή του ο ήρωας του βιβλίου, ο περίφημος Λέων των Κυθήρων. Μπορεί η ιστορία του να ακούγεται σαν παραμύθι – άλλωστε μόνο στα παραμύθια μπορούν να μιλάνε τα μαρμάρινα λιοντάρια -, μόνο που δεν είναι ακριβώς παραμύθι αλλά οι εμπειρίες μιας ζωής. Μιας ζωής σε ένα μαρμάρινο σώμα!
Η αφήγηση του Λέοντα συμπληρώνεται με το παράρτημα «Η ιστορία του Λέοντα των Κυθήρων. Από τη μυθοπλασία στην πραγματικότητα» και χρονολόγιο με τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του.

Γενική επιμέλεια: Στέλλα Χρυσουλάκη, Δρ Αρχαιολόγος Διευθύντρια Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων
Κείμενα: Εύη Πίνη, Αρχαιολόγος
Επιστημονική επιμέλεια: Κυριακή Ψαράκη, Δρ Αρχαιολόγος Ιωάννα Μαυροειδή, Δρ Αρχαιολόγος
Φιλολογική επιμέλεια: Άννα Αστρινάκη, Φιλόλογος
Εικονογράφηση: Γιάννης Νάκας, Αρχαιολόγος – Σχεδιαστής
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Σπήλιος Πίστας
© Φωτογραφιών και σχεδίων: Eφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων. Οι φωτογραφίες των σελίδων 62, 70-71, προέρχονται από το διαδίκτυο.
Η πρώτη έκδοση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Επισκευή, διαρρύθμιση και επανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων», Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2007-2013», ΕΣΠΑ 2007-2013.
Ευχαριστούμε θερμά τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, καθώς και τη Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων για την πολύτιμη βοήθειά τους στην αρχειακή έρευνα για την ιστορία του Λέοντα.
1η έκδοση: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, 2016

Η Εύη Πίνη είναι αρχαιολόγος και εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού. Από μικρή της άρεσαν πολύ τα παραμύθια. Να τα ακούει, να τα διαβάζει, να τα αφηγείται. Της άρεσαν επίσης και τα μουσεία. Να τριγυρνά στις σιωπηλές αίθουσες, να παρατηρεί τα εκθέματα, να φαντάζεται, τη ζωή τους και να προσπαθεί να αφουγκραστεί τις ιστορίες τους. Επειδή της άρεσαν τα μουσεία, όταν μεγάλωσε έγινε αρχαιολόγος. Επειδή της άρεσαν τα παραμύθια, αφού έγινε αρχαιολόγος, άρχισε να δίνει φωνή στα άψυχα μουσειακά εκθέματα και να γράφει τις ιστορίες τους. Κάποιες από αυτές τις αφηγείται η ίδια στα μουσεία όπου εργάζεται, όταν έρχονται επίσκεψη οι μαθητές των σχολείων. Κάποιες άλλες έγιναν βιβλία να τις διαβάζουν τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι.
Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εκδώσει πολλά από τα βιβλία της, ενώ κάποια άλλα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, Ερευνητές, Κέδρος.

Γεωργία Μουντζούρη
ΑΡΙΘΜΟΧΩΡΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΟΧΩΡΑΣ

Εικονογράφηση: Μαρκ Γουάινσταϊν

ΣΕΙΡΑ: Μαθηματικά Παραμύθια

Για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, για γονείς και εκπαιδευτικούς

σελ. 64, τιμή: 9.90 €

Οι κάτοικοι της Αριθμοχώρας και οι κάτοικοι της Γραμματοχώρας ζούσαν πάντα μακριά κι αγαπημένοι. Ξαφνικά, μια μέρα, όλα αλλάζουν.

Γιατί οι αριθμοί και τα γράμματα άρχισαν να μαλώνουν στα καλά καθούμενα;
Ποια είναι πιο αναγκαία στη ζωή των ανθρώπων;
Πώς θα βοηθήσει ο μικρός Μάρκος να επιλυθεί η μεταξύ τους διένεξη;
Ώσπου να βρεθεί μια λύση, και μόλις μια ανάσα πριν οι δύο χώρες φτάσουν στον πόλεμο, τα παιδιά θα ανακαλύψουν πού και πόσο μας χρησιμεύουν τα γράμματα και οι αριθμοί στη ζωή μας.

Το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (4-8 ετών),
αλλά και σε όσους τα πλαισιώνουν, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή για την ανάπτυξη και εμπέδωση των αριθμητικών
εννοιών και δεξιοτήτων που περιλαμβάνονται στο αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών.
Συνοδεύεται από αριθμητικές δραστηριότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν ατομικά και ομαδικά.

Η Γεωργία Μουντζούρη γεννήθηκε στην Καλαμάτα, έζησε τα παιδικά της χρόνια στην Αυστραλία και σήμερα ζει στην Αθήνα. Σπούδασε νηπιαγωγός στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στις Επιστήμες της Αγωγής. Είναι υποψήφια διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Από το 2000 εργάζεται σε δημόσιο νηπιαγωγείο. Τα ενδιαφέροντά της αφορούν τη διδακτική των μαθηματικών και τη διαπολιτισμική διάσταση της εκπαίδευσης. Είναι μέλος επιστημονικών ενώσεων για τα μαθηματικά. Συμμετέχει με εισηγήσεις σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια με αντικείμενο τη διδακτική των μαθηματικών στις μικρές ηλικίες. Έχει οργανώσει και συντονίσει βιωματικά εργαστήρια, σε ημερίδες και σεμινάρια για εκπαιδευτικούς της προσχολικής και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στα πεδία της διδακτικής των μαθηματικών και των μουσειακών προγραμμάτων. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με δημόσια και ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης ως εμψυχώτρια εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Αρθρογραφεί σε επιστημονικά και εκπαιδευτικά περιοδικά, σε παιδικά ένθετα εφημερίδων και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή των βιβλίων Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο νηπιαγωγείο (Δίπτυχο, 2003) και Ολυμπιακοί Αγώνες, Αθήνα 2004. Δραστηριότητες για την προσχολική ηλικία (ΥΠΕΠΘ-ΑΘΗΝΑ 2004). Το Αριθμοχώρα εναντίον Γραμματοχώρας είναι το δεύτερο βιβλίο της από τη σειρά ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί της, μπορείτε να της γράψετε στα: [email protected] ή facebook: georgia.mountzouri

O Μαρκ Γουάινσταϊν γεννήθηκε στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Από το 1997 ζει και εργάζεται στην Ελλάδα. Έχουν εκδοθεί 18 βιβλία με δικά του κείμενα και εικόνες (πρωτότυπα χιουμοριστικά κείμενα, διασκευές κλασικών παραμυθιών, δραστηριότητες, κατασκευές), ενώ έχει εικονογραφήσει πάνω από 70 βιβλία άλλων συγγραφέων.
Το προσωπικό του ιστολόγιο, με δείγματα της δουλειάς του, είναι http://markweinstein.wordpress.com.

Η σειρά Μαθηματικά παραμύθια απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, στους γονείς και στους εκπαιδευτικούς τους. Αποτελεί μια εναλλακτική πρόταση στη μονομερή προσέγγιση των μαθηματικών εννοιών χωρίς κάποιο πλαίσιο αναφοράς. Οι μαθηματικές έννοιες που παρουσιάζονται σε κάθε βιβλίο της σειράς αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της πλοκής ενός παραμυθιού.
Τα βιβλία της σειράς δεν είναι απλά παραμύθια, αλλά καλλιεργούν τη διασκεδαστική και ταυτόχρονα δημιουργική ενασχόληση των παιδιών με τις μαθηματικές έννοιες και δεξιότητες. Μ’ αυτό τον τρόπο επιδιώκεται τα παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας (4-8 ετών) να αγαπήσουν τα μαθηματικά, να μπορούν να συνδέουν τις μαθηματικές έννοιες με την καθημερινή ζωή και σταδιακά να μυηθούν στον μαθηματικό αλφαβητισμό.
Κάθε παραμύθι πραγματεύεται μια μαθηματική έννοια και χρησιμοποιείται ως αφορμή για την εξερεύνηση της μαθηματικής γνώσης με τρόπο εύληπτο και δημιουργικό. Οι εκπαιδευτικοί, που ενσωματώνουν στη διδασκαλία τους παιδικά βιβλία με μαθηματικό περιεχόμενο, έχουν έτσι ένα εκπληκτικό απόθεμα από πηγές, που τους βοηθούν με τον πλέον δημιουργικό τρόπο στην εκπλήρωση των στόχων του αναλυτικού προγράμματος που σχετίζονται με τα μαθηματικά.
Στο τέλος κάθε βιβλίου περιλαμβάνονται μαθηματικές δραστηριότητες, οι οποίες μπορούν να αξιοποιηθούν ατομικά στο σπίτι, με τη βοήθεια κάποιου ενήλικα, ή ομαδικά στο σχολείο υπό τη μορφή παιχνιδιού. Ο στόχος είναι διττός: η καλλιέργεια και διερεύνηση της μαθηματικής γνώσης που απορρέει από κάθε παραμύθι με τρόπο ευχάριστο, αλλά και η ευαισθητοποίηση σε ζητήματα διαφορετικότητας με όχημα τα μαθηματικά.