Μόλις κυκλοφόρησαν

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Stuart Neville

Πέπλο σιωπής

Mετάφραση:
Βάσια Τζανακάρη

Ο ιρλανδός Stuart Neville αναδείχτηκε σε μπεστσελερίστα συγγραφέα με το πρώτο του βιβλίο Τα φαντάσματα του Μπέλφαστ (Μεταίχμιο, 2010), για το οποίο τιμήθηκε με το βραβείο των Los Angeles Times. Το Πέπλο σιωπής είναι το τέταρτο βιβλίο, με τον ίδιο πρωταγωνιστή, τον επιθεωρητή Τζακ Λένον.
ΜΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
Όταν η Ρία Καρλάιλ κληρονοµεί το σπίτι του αποξενωµένου αδελφού της µητέρας της, δεν είναι καθόλου προετοιµασµένη γι’ αυτό που πρόκειται να ανακαλύψει στο ερµητικά κλειστό πίσω υπνοδωµάτιο. Ένα δερµατόδετο βιβλίο τής τραβά την προσοχή. Το περιεχόµενό του θα τη σοκάρει: ένα γυναικείο νύχι, µια µπούκλα και µια λίστα θυµάτων δολοφονίας.
ΕΝΑ ΦΡΙΚΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΜΥΣΤΙΚΟ
Τροµοκρατηµένη η Ρία, απευθύνεται στο µοναδικό πρόσωπο που πιστεύει ότι µπορεί να τη βοηθήσει: τον παλιό της εραστή, τον επιθεωρητή Τζακ Λένον. Ο Λένον όµως αντιµετωπίζει µια από τις σοβαρότερες κρίσεις στη ζωή του: είναι σε διαθεσιµότητα και περιµένει να περάσει από πειθαρχικό γιατί σκότωσε σε αυτοάµυνα έναν συνάδελφό του. Η θέση του θα γίνει ακόµα δυσκολότερη, καθώς η Ρία βρίσκεται δολοφονηµένη και το βιβλίο µε τα στοιχεία για τους φόνους εξαφανίζεται.
ΕΝΑΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΧΑΣΕΙ
Ενώ η Αστυνοµία τον καταδιώκει ως ύποπτο για τον φόνο της Ρία, ο Λένον θα πρέπει να ξετυλίξει το κουβάρι των ένοχων µυστικών στο ηµερολόγιο του νεκρού και να φέρει στο φως µια συνωµοσία που έµενε θαµµένη εδώ και πολλές δεκαετίες.
Καλογραμμένο με σφιχτοδεμένη πλοκή, ενδιαφέροντα κεντρικό ήρωα, ωραία σκιαγραφημένους χαρακτήρες, γεμάτο δράση, σασπένς, πολιτικούς υπαινιγμούς και ρεαλιστική βία, το νέο μυθιστόρημα του Neville θα σας κάνει να διαβάζετε ασταμάτητα τις σελίδες. Η φειδωλή αλλά γεμάτη αποχρώσεις πρόζα του δίνει ιλιγγιώδη ώθηση στην πλοκή χτίζοντας σύνθετους χαρακτήρες με τη δεξιοτεχνία που χαρακτηρίζει έναν κορυφαίο συγγραφέα θρίλερ. Ο ιρλανδός συγγραφέας φαίνεται πως ανήκει πλέον στο βαρύ πυροβολικό της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας.

«O Neville είναι ο βασιλιάς του ιρλανδικού νουάρ».
Guardian

«Αυτό το συναρπαστικό θρίλερ είναι το καλύτερο έργο του Neville µέχρι σήµερα».
Sunday Mirror

Περισσότερα για τον συγγραφέα και τα βιβλία του (συνεντεύξεις, κριτικές, βίντεο) θα βρείτε στο προσωπικό του site: www.stuartneville.com και στον λογαριασμό του στο twitter: https://twitter.com/stuartneville
Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν επίσης τα αστυνομικά του μυθιστορήματα όπου πρωταγωνιστεί ο επιθεωρητής Τζακ Λένον:
• Κλεμμένες ψυχές
• Συνωμοσία της φωτιάς
• Τα φαντάσματα του Μπέλφαστ

———————-

NON FICTION

Πολ Λαφάργκ

Το δικαίωμα στην τεμπελιά

Mετάφραση:
Γιάννης Καυκιάς

 

Ένα εμβληματικό βιβλίο, ένα μανιφέστο για το τι σημαίνει ανθρώπινη ζωή. Μια από τις πλέον εμπνευσμένες επιθέσεις στην έννοια της εργασιακής ηθικής.
Ο συγγραφέας ήταν γαμπρός του Καρλ Μαρξ καθώς είχε παντρευτεί τη θυγατέρα του Λάουρα, μαζί με την οποία αυτοκτόνησε το 1911 για να αποφύγουν τα γηρατειά. Το μικρό αυτό βιβλίο (που εκδόθηκε το 1880) προκάλεσε αμηχανία στους σοσιαλιστές και τους δίχασε καθώς πήγαινε κόντρα στα συνθήματα των εργατικών αγώνων της εποχής εκείνης, αλλά και γιατί άλλοι έκριναν ότι εναντιωνόταν στους εργατικούς αγώνες (που εστιάζονταν στην εξασφάλιση δουλειάς για τους εργάτες) και άλλοι ενθουσιάστηκαν με τον ριζοσπαστικό τρόπο με τον οποίο αξίωνε «ανθρώπινη ζωή» για τον εργάτη.
Ένα κείμενο που θεωρείται πια κλασικό, με ιδιαίτερο ιστορικό πλούτο, στο οποίο ο Λαφάργκ παρουσιάζει μια κοινωνική, οικονομική και διανοητική μονογραφία, απομυθοποιώντας την εργασία και την αξία της για την κοινωνία και τον άνθρωπο. Στο πρώτο κιόλας κεφάλαιο, ο Λαφάργκ διαπιστώνει με έκπληξη την ύπαρξη της «παράξενης αυτής τρέλας», δηλαδή της αγάπης της εργατικής τάξης για την εργασία, περιγράφοντάς την ως «αιτία εκφυλισμού του πνεύματος, κάθε οργανικής δυσμορφίας».

«Στην καπιταλιστική κοινωνία, η εργασία είναι η αιτία κάθε πνευματικού εκφυλισμού και κάθε σωματικής παραμόρφωσης […] Το προλεταριάτο, η μεγάλη τάξη που περιλαμβάνει όλους τους παραγωγούς των πολιτισμένων εθνών, η τάξη που, απελευθερώνοντας τον εαυτό της, θα απελευθερώσει την ανθρωπότητα από τη δουλική εργασία και θα καταστήσει το ανθρώπινο ζώο ελεύθερο ον, το προλεταριάτο ακριβώς αφέθηκε να διαφθαρθεί από το δόγμα της εργασίας, προδίδοντας τα ένστικτά του και αγνοώντας την ιστορική του αποστολή. Σκληρή και τρομερή υπήρξε η τιμωρία του. Όλες οι ατομικές και κοινωνικές δυστυχίες γεννήθηκαν από το δικό του πάθος για την εργασία».

——————

Αλέκος Καλαφάτης

Τα βήματα: 1974-2004

Τα βήματα είναι ένα βαθιά βιωματικό βιβλίο, μια προσωπική μαρτυρία του Αλέκου Καλαφάτη, ο οποίος με διεισδυτική ματιά περιγράφει, αναλύει και εξηγεί την πολιτική και κοινωνική εξέλιξη της χώρας από το 1974 έως το 2004. Ο ίδιος υπήρξε μέλος του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του (βουλευτής από το 1996 έως το 2004 και υφυπουργός Ανάπτυξης από το 2000 έως το 2004) και άριστος γνώστης της ιστορίας του. Ο γεωγραφικός χώρος αναφοράς του είναι τα αγαπημένα του νησιά Κεφαλονιά και Ιθάκη. Στο βιβλίο του, μέσα από την τοπική πολιτική και κοινωνική περιγραφή, αναλύεται η γενικότερη εικόνα της Ελλάδας. Οξυδερκής, αυτοκριτικός, με χιούμορ και αυτοσαρκασμό, αναφέρεται τόσο στα «καλώς» όσο και στα «κακώς» γενόμενα αυτά τα τριάντα χρόνια. Στις σελίδες του βιβλίου περιδιαβαίνουν ανώνυμοι και επώνυμοι πρωταγωνιστές. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό εμπλουτίζει την αφήγηση. Μια διαφωτιστική καταγραφή της τοπικής ιστορίας που συνδέεται άρρηκτα με τη γενική ελληνική πραγματικότητα από έναν πολιτικό που αναμείχθηκε ενεργά στις εξελίξεις των τελευταίων σαράντα χρόνων.

————————

Καλλιόπη Εμμανουηλίδου

Ξαναστέκομαι στα πόδια μου

Η ζωή είναι απρόβλεπτη. Ανεργία, χωρισμός, απώλεια, ασθένεια, είναι μερικές μόνο από τις κρίσεις που μπορεί να μας χτυπήσουν απρόσμενα την πόρτα. Όταν προκύπτουν καταστάσεις και γεγονότα που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε, έχουμε δύο επιλογές: Η μία είναι να αγνοήσουμε το τραύμα, που όμως θα συνεχίσει να μας πονάει, κρυφά, μυστικά και διαρκώς. Η άλλη επιλογή είναι να αναγνωρίσουμε ότι τραυματιστήκαμε και να αφήσουμε την εμπειρία αυτή να μας αλλάξει, να μας μετασχηματίσει, να μας εξελίξει.
Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν οδηγό ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας. Περιγράφει και αναλύει τις πιο συχνές κρίσεις που μπορεί να μας τύχουν, με γνώμονα τι χρειαζόμαστε περισσότερο όταν εμείς, ή κάποιο κοντινό μας πρόσωπο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις. Μέσα από ανάλυση, χρήσιμες τεχνικές και πρακτικές ασκήσεις, θα μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε καλύτερα τις κρίσεις, αλλά κυρίως πώς να φροντίζουμε τον εαυτό μας, ώστε η κρίση αυτή να μη σημάνει τη διάλυση της ζωής μας αλλά την εξέλιξή της.
Για να γνωρίσετε τη συγγραφέα, που είναι συμβουλευτική ψυχολόγος, επισκεφθείτε τον επίσημο διαδικτυακό της τόπο: http://psycho-logos.weebly.com/

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία της:
•Γυρίζω σελίδα… στη διατροφή
•Γυρίζω σελίδα… στη χαμηλή αυτοεκτίμηση
•Γυρίζω σελίδα… στο άγχος
•Ψυχολογία της διατροφής: Πώς οι διατροφικές συνήθειες αντανακλούν τον συναισθηματικό μας κόσμο
•Το ξωτικό που ήθελε να ψηλώσει (βιβλίο για παιδιά από 3 ετών)