ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Αντώνης Γκόλτσος

Η αφιέρωση

Μυθιστόρημα

Στο πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα του Αντώνη Γκόλτσου (στις εκδόσεις Μεταίχμιο έχει επιμεληθεί συλλογές αστυνομικών μυθιστορημάτων και συντονίζει ανελλιπώς, εδώ και δέκα χρόνια, στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, την πιο πετυχημένη και φανατική Λέσχη Ανάγνωσης Αστυνομικής Λογοτεχνίας), ήρωας είναι ένας συγγραφέας αστυνομικών βιβλίων, ο Αλκιβιάδης Πικρός, που έχει μεγαλώσει με τον θείο του, μιας κι οι γονείς του δεν ζουν: και οι δύο σκοτώθηκαν κατά τη δικτατορία. Όλα ξεκινούν όταν καταλαβαίνει ότι υπάρχουν μυστικά και ψέματα γύρω από τον θάνατό τους…
Χρειάζονται τόλμη τα παλιά βιβλία. Ειδικά τα παλιά βιβλία των άλλων. Διαρρήκτης εσύ, τα ανοίγεις, τα φυλλομετράς, ενώ δεν ξέρεις αν πρέπει, ρισκάροντας τι μπορεί να κρύβουν. Κάποια σημάδια; Κάποια σημείωση; Μια αφιέρωση; Μια αφιέρωση σε κάποιον που πιστεύεις πως ήξερες; Στον πατέρα σου, ας πούμε. Αλλά μια αφιέρωση τίνος; Ενός αγνώστου; Χώρια που δεν την καταλαβαίνεις, γιατί γραμμένη κρυπτικά: Στον Πύρρο και στους άλλους σαμουράι, ελαφρά ας είναι η σκέψη.
Να! Ας πούμε… ο Αλκιβιάδης Πικρός. Παραμυθάς από τους λίγους, επαγγελματίας ονειροπόλος, καλός γραφιάς, και κάκιστος όταν πατάει στη γη· ή όταν τον προσγειώνουν. Θα πέσει επάνω στην αφιέρωση. Και θα θελήσει να μάθει. Ειδικά όταν όλα και όλοι τού λένε να μην ασχοληθεί. Μα ακριβώς επειδή όλα και όλοι τού λένε να μην ασχοληθεί. Γιατί ο Αλκιβιάδης θα κολλήσει, γιατί η χημεία του τον θέλει να κοιτάζει μόνον εκεί. Κι αν ανάμεσα στο εδώ και στο εκεί είναι το κενό; Τον ξέρω καλά, ξέρω τι θα απαντούσε: «Το κενό; Μόνο εσύ το βλέπεις».
Η αποκρυπτογράφηση της αφιέρωσης στον πατέρα του, που «έφυγε» όταν ο Αλκιβιάδης ήταν εννιά χρονών. Ατύχημα! Ατύχημα; Και η Φιλιώ, η μητέρα του; Τη γνώρισε. Αλλά δεν τη θυμάται. Αφού δεν ήταν παρά λίγων μηνών όταν εκείνη «έφυγε», η τελευταία τριών γυναικών που δολοφονήθηκαν, κατά συρροήν, πριν από τριάντα πέντε χρόνια. Ένας ο δολοφόνος, τρεις οι τυχαίες γυναίκες-θύματα. Τυχαίες; Και ο Αλκιβιάδης θα χωθεί στον μαίανδρο.
Όχι χωρίς κόστος.

——————————

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Marilynne Robinson

Λάιλα

Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά

Η πολυβραβευμένη αμερικανίδα Μέριλιν Ρόμπινσον, μία από τις σημαντικότερες συγγραφείς της εποχής μας, με το νέο μυθιστόρημά της –στη βραχεία λίστα για το National Book Award 2015– μας χαρίζει ένα αριστούργημα, ένα μοναδικής ποιότητας και λάμψης κείμενο, την αξέχαστη ιστορία ενηλικίωσης ενός κοριτσιού που μεγαλώνει στο περιθώριο της κοινωνίας μες στον φόβο και το δέος, τα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας. Η Λάιλα, άστεγη και μόνη, αφού έχει περιπλανηθεί επί χρόνια, μπαίνει στην εκκλησία μιας μικρής πόλης της Αϊόβα για να βρει καταφύγιο από τη βροχή. Αυτή θα είναι η αφορμή για να γεννηθούν ένας έρωτας και μια αναζήτηση που θα της αλλάξουν τη ζωή. Αφού παντρευτεί τον ιερέα της εκκλησίας και βρεθεί σε ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον, θα ξεκινήσει να αναζητά το νόημα των δύσκολων χρόνων της ύπαρξής της. Ένα βιβλίο για τον έρωτα που έρχεται όταν πια σε έχει σημαδέψει η ζωή, ένα βιβλίο για την πίστη, αλλά και για όλα αυτά που δεν μπορούν να εκφραστούν με λέξεις, όσο βαθιά κι αν τα νιώθουμε. Μια αλλιώτικη ιστορία αγάπης, ένα μυθιστόρημα για τα μυστήρια που περιβάλλουν την ανθρώπινη ύπαρξη, προορισμένο να γίνει κλασικό.
Όταν το 1980 η Μέριλιν Ρόμπινσον δημοσίευσε το πρώτο της μυθιστόρημα, το Housekeeping, ήταν άγνωστη στη λογοτεχνική κοινότητα. Τo 2012, μετά τα έργα της Γκίλιαν και Στο σπίτι, με μόλις τρία βιβλία στο ενεργητικό της, έχει καταχωριστεί στους κλασικούς συγγραφείς. Ζωντανός θρύλος των αμερικανικών γραμμάτων, η Ρόμπινσον έχει λάβει πολλές διακρίσεις για το έργο της, μεταξύ των οποίων το βραβείο Πούλιτζερ και το βραβείο Orange.
Τεράστιος θόρυβος δημιουργήθηκε γύρω από το όνομά της, όταν πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε αυτήν από όλους τους αμερικανούς διανοούμενους για να της πάρει συνέντευξη. Το πλήρες μεταφρασμένο κείμενο της συνέντευξης συμπεριλαμβάνεται στην ελληνική έκδοση, καθώς και ένα διαφωτιστικό επίμετρο του Σταύρου Ζουμπουλάκη.

«Αγαπώ τα βιβλία της. Ο ήρωάς της Τζον Έιμς είναι από τους πλέον αγαπημένους μου στη λογοτεχνία».
Barack Obama

«Διαφωτιστικό με την καλύτερη δυνατή έννοια, μας προκαλεί να επανεξετάσουμε την επιπόλαιη, ανακυκλωμένη εικόνα που έχουμε για τον κόσμο και τον εαυτό μας».
Guardian

——————————-

Alice Munro

Η αγάπη μιας καλής γυναίκας

Μετάφραση: Τρισεύγενη Παπαϊωάννου

Η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Alice Munro στα διηγήματα της έκδοσης αυτής, η οποία περιλαμβάνει μια επιλογή διηγημάτων από το ανέκδοτο έως σήμερα στα ελληνικά έργο της, εστιάζει σε συνηθισμένα πρόσωπα, παρακολουθώντας και καταγράφοντας τις πιο άχαρες στιγμές, τις πιο κοινές χειρονομίες τους. Αφηγείται μεγάλες ιστορίες για ανθρώπους που οι ζωές τους είναι ολοφάνερα μικρές. Μιλάει για οικογενειακές οδύνες, για τη φτώχεια, την ασθένεια και τα γηρατειά, για τις συζυγικές, χαώδεις και όμως αναγκαίες, απιστίες, για τη σεξουαλική επιθυμία, για το διαζύγιο, για τη μητρότητα, τη σφραγισμένη από αμφιθυμία. Με τον τρόπο της, επιμένει ότι η ιστορία μιας δυστυχισμένης μεσήλικης νοικοκυράς είναι εξίσου σημαντική με την εξιστόρηση της αναζήτησης της λευκής φάλαινας από τον Άχαμπ. Και αδιάκοπα μας υπενθυμίζει την κλίμακα και τον σκοπό του διηγήματος: να αναμετρηθεί με το περιττό και να το κατατροπώσει, να αποκαλύψει το μυστήριο των πραγμάτων.
Στο βιβλίο περιλαμβάνεται συνέντευξη της συγγραφέα με αφορμή τη βράβευσή της με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2013.
Στο βίντεο αυτό η Μονρό μάς εξηγεί με δικά της λόγια την περιπέτεια της γραφής.

«Όταν διαβάζω Munro μπαίνω σ’ αυτή την κατάσταση στοχασμού, όπου σκέφτομαι τη δική μου ζωή: τις αποφάσεις που πήρα, τα πράγματα που έκανα και που δεν έκανα, το είδος του ανθρώπου που είμαι, την προοπτική του θανάτου. Ανήκει σ’ εκείνη τη χούφτα συγγραφέων τους οποίους έχω στο μυαλό μου όταν λέω ότι η πεζογραφία είναι η θρησκεία μου».
Jonathan Franzen

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του:
• Ακριβή μου ζωή
• Απόδραση
• Πάρα πολλή ευτυχία
• Μ’ αγαπάει δεν μ’ αγαπάει

——————–

ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

Μικρές βιογραφίες: Νέα σειρά που ζωντανεύει επιφανείς προσωπικότητες από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων. Κάθε βιβλίο περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό και κυκλοφορεί με διπλό εξώφυλλο: Η μία εκδοχή περιλαμβάνει ένα σύντομο βιογραφικό και τη φωτογραφία του προσώπου που παρουσιάζεται και η άλλη μια φράση-απόφθεγμα από το βιβλίο.

Kevin J. Hayes

Έντγκαρ Άλαν Πόε

Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά

Μια γοητευτική βιογραφία του μεγάλου αμερικανού ποιητή, πεζογράφου και κριτικού Έντγκαρ Άλαν Πόε, που ρίχνει φως τόσο στους βασικούς σταθμούς της ζωής του και στα σημαντικότερα έργα του όσο και στην καθοριστική επιρροή που άσκησε στις επόμενες γενιές δημιουργών από όλους τους χώρους της τέχνης και σε όλο τον κόσμο.
Παράλληλα, ο συγγραφέας του βιβλίου σκιαγραφεί τον εκρηκτικό χαρακτήρα του Πόε και αναφέρεται σε σημαντικά γεγονότα της ταραχώδους ζωής του, δίνοντάς μας έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα του δημιουργού που έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης λογοτεχνίας.
Το βιβλίο συμπληρώνεται με εξαντλητική βιβλιογραφία έργων γραμμένων από και για τον Πόε.

«Μια πολύ καλά τεκμηριωμένη, σύντομη βιογραφία. Οι πάμπολλοι θαυμαστές του Πόε θα βρουν στις σελίδες αυτού του βιβλίου μια διαφωτιστική εισαγωγή στη ζωή και στο έργο του μεγάλου συγγραφέα».
Virginia Magazine

——————

Peter B. Lewis

Άρτουρ Σοπενχάουερ

Μετάφραση: Βασίλης Μανουσάκης

Μια προσωπική και φιλοσοφική βιογραφία που τοποθετεί την εξέλιξη του μεγάλου στοχαστή Άρτουρ Σοπενχάουερ στο πλαίσιο της οικογένειας, της εποχής και της ζωής που έζησε. Ο Peter B. Lewis, εστιάζοντας στην παιδική ηλικία του φιλοσόφου, φωτίζει την ψυχοσύνθεση, τις προσωπικές σχέσεις, οικογενειακές και μη, τα ταξίδια του, δηλαδή τους κρίσιμους παράγοντες που συντέλεσαν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και του έργου του πρώτου μεγάλου θεωρητικού της απαισιόδοξης στάσης απέναντι στη ζωή. Παράλληλα με τους σταθμούς της ζωής του, ο συγγραφέας αναλύει και τις βασικές φιλοσοφικές θέσεις του Σοπενχάουερ για το νόημα της ζωής, τη φύση της τέχνης, της θρησκείας και της ηθικής.

«Ένα βιβλίο που αφορά οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τη μουσική, τη λογοτεχνία και τις τέχνες καθώς και όσους στοχάζονται πάνω στα αιώνια ερωτήματα για το νόημα της ζωής».
Close

——————

Lars T. Lih

Βλαντίμιρ Λένιν

Μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής

Ευσύνοπτη, περιεκτική και πλούσια σε πληροφορίες βιογραφία του Λένιν, γραμμένη από έναν από τους σημαντικότερους ιστορικούς του μαρξισμού. Ο συγγραφέας παρακολουθεί τον Λένιν από τα φοιτητικά του χρόνια και τις πρώτες συγκρούσεις του με το αυταρχικό τσαρικό καθεστώς μέχρι τις εμφύλιες διαμάχες που διαδέχτηκαν την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917. Το ιστορικό πορτρέτο του επαναστάτη πολιτικού ολοκληρώνεται με αναφορές στην προσωπική και την κοινωνική του ζωή.
Η απλή γλώσσα και η ξεκάθαρη δομή του βιβλίου αλλά και η απουσία ιδεολογικά φορτισμένων κλισέ το καθιστούν προσιτό σε κάθε αναγνώστη.

«Το καθηλωτικό πορτρέτο ενός επαναστάτη, το οποίο έχει φιλοτεχνηθεί με εξαιρετική προσοχή και διακριτικότητα. Ένα βιβλίο που καλύπτει ένα κενό στη βιβλιογραφία και απευθύνεται τόσο σε ακαδημαϊκούς και φοιτητές όσο και στο ευρύτερο κοινό».
University of Michigan

«Τεκμηριωμένο, αν και προσιτό στο κοινό. Η καλύτερη πραγμάτευση του Λένιν και των ιδεών του εδώ και χρόνια».
City University of New York