Πρόοδος: Δέκα λόγοι να ανυπομονούμε για το μέλλον, του συγγραφέα Johan Norberg
Το κράτος στην παγκόσμια αυτορυθμιζόμενη τάξη, του συγγραφέα Γεώργιου Κ. Μπήτρου

JOHAN NORBERG

ΠΡΟΟΔΟΣ
Δέκα λόγοι να ανυπομονούμε
για το μέλλον

Μετάφραση: Γιάννης Βογιατζής
Σελίδες: 272 ·  · Τιμή: 14,99 €


Κάθε πέρσι και καλύτερα;
Μάλλον όχι… και ο Johan Norberg έχει τις αποδείξεις!

Εν έτει 2016 ο Ντόναλτ Τραμπ στηρίζει την προεκλογική του εκστρατεία στο φόβο και τη νοσταλγία και γίνεται ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Λίγους μήνες νωρίτερα το 58% των Βρετανών ψήφισε υπέρ της αποχώρησης της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τις σφυγμομετρήσεις να καταδεικνύουν πως το Brexit επικράτησε χάρη σε ανησυχίες και φόβους για το μέλλον.

Ο Σουηδός συγγραφέας Johan Norberg, παρ’ ό,τι η χώρα του έχει ένα από τα υψηλότερα βιοτικά επίπεδα της Ευρώπης, ανακάλυψε πως περισσότεροι από το 50% των συμπολιτών του συμμερίζονται την άποψη ότι «στην κοινωνία επικρατούν αφόρητες συνθήκες». Το 1955 όμως, μόνο το 13% των Σουηδών πίστευε το ίδιο! Αντιλαμβανόμενος πως οι «παλιές καλές μέρες» έχουν εξιδανικευτεί υπερβολικά, ο συγγραφέας, αντλώντας από την ιστορία και τη στατιστική, έγραψε ένα βιβλίο με το οποίο στοχεύει στη συνειδητοποίηση της προόδου που έχει επιτύχει το ανθρώπινο γένος, η οποία τελικά λειτουργεί ως αντίδοτο στην κακή μνήμη και κατά επέκταση στη δημαγωγία.

Στο Πρόοδος: Δέκα λόγοι να ανυπομονούμε για το μέλλον ο Johan Norberg αναλύει σημαντικά ζητήματα και έννοιες που αποτελούν βασικούς πυλώνες της κοινωνίας όπως η περίθαλψη και το προσδόκιμο ζωής, η καταπολέμηση της βίας, η ισότητα των φύλων και των ευκαιριών, η ελευθερία, το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας στατιστικά στοιχεία από τα Ηνωμένα Έθνη, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Μέσα από αυτή την ανάλυση ο συγγραφέας καταδεικνύει πως η ενημέρωση που παρέχουν τα μέσα ενημέρωσης δεν αρκεί για την εξαγωγή συμπερασμάτων αν δεν φιλτράρεται μέσα από την ιστορία και τη στατιστική. Παράλληλα εξετάζει ψυχολογικές προκαταλήψεις που εμποδίζουν τον σύγχρονο άνθρωπο να αντιληφθεί πως αυτό που βιώνουμε σήμερα ως κανόνα κάποτε αποτελούσε εξαίρεση.

Τεκμηριωμένο, εύστοχο, ωφέλιμο και αισιόδοξο, το βιβλίο Πρόοδος κατορθώνει μέσα από το κατανοητό ύφος του να λειτουργήσει ως υπενθύμιση όλων όσων έχει πετύχει το ανθρώπινο γένος, αλλά και ως προειδοποίηση πως η πρόοδος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη γι’ αυτό και οφείλουμε να γυρίσουμε την πλάτη στην καταστροφολογία και να επιλέξουμε το μονοπάτι της αφύπνισης και της ουσιαστικής πληροφόρησης.

Ο συγγραφέας
Ο Johan Norberg είναι πολιτικός αναλυτής, ανώτερος εταίρος (senior fellow) στο Ινστιτούτο Cato και συγγραφέας µε κύρια ενδιαφέροντά του την παγκοσμιοποίηση, την επιχειρηματικότητα και τις ατομικές ελευθερίες. Είναι συγγραφέας και επιμελητής αρκετών βιβλίων που διερευνούν ζητήματα φιλελευθερισμού, μεταξύ άλλων και την ιστορία των φιλελεύθερων πιονέρων στη σουηδική ιστορία. Άρθρα και επιφυλλίδες του δημοσιεύονται τακτικά στον σουηδικό και τον διεθνή Τύπο. Ο Νόρµπεργκ είναι κάτοχος Master στην Ιστορία των Ιδεών από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Περισσότερα για τον συγγραφέα στο www.johannorberg.net

—————-

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΜΠΗΤΡΟΣ

Το κράτος στην παγκόσμια αυτορυθμιζόμενη τάξη

Σελίδες: 104 · · Τιμή: 9,99 €


Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε κάθε φυσιολογική κρίση της οικονομίας, κατά κανόνα η κύρια ευθύνη επιρριπτόταν στην αγορά, της οποίας ο ρόλος έπρεπε να περιοριστεί. Το αποτέλεσμα ήταν η γιγάντωση του κράτους και ο αντίστοιχος περιορισμός των ατομικών ελευθεριών και επιλογών. Όμως, οι καταστροφικοί πειραματισμοί των οπαδών του μεγάλου κράτους και της κεντρικά κατευθυνόμενης κοινωνίας και οικονομίας τελικά διαψεύστηκαν και σε όλες τις χώρες σήμερα παρατηρείται ραγδαία μεταστροφή υπέρ της ανοικτής κοινωνίας και της ελεύθερης οικονομίας. Ανακύπτουν λοιπόν τρία κομβικά ερωτήματα:
1. Γιατί ήταν αναμενόμενο ότι το σύγχρονο κράτος θα αποτύχει;
2. Στην αυτορυθµιζόµενη τάξη πραγμάτων που διαμορφώνεται σε διεθνές και σε εθνικό επίπεδο, ποιος θα είναι ο ρόλος του έθνους-κράτους;
3. Έχουμε ως χώρα τη δυνατότητα σύντομης επανάκαμψης και σύγκλισης στο αναδυόμενο πρότυπο, και αν ναι, πώς;

Στο βιβλίο αυτό συνοψίζονται οι απαντήσεις που προκύπτουν από τη σχετική διεθνή και εγχώρια βιβλιογραφία, τεκμηριώνεται γιατί οι δημόσιες επιλογές και πρακτικές που υιοθέτησε η Ελλάδα μεταπολεμικά μας οδήγησαν σε πτώχευση, και προβάλλονται οι κατευθύνσεις μέτρων πολιτικής οικονοµίας τα οποία θα είχαν υψηλή πιθανότητα να βγάλουν τη χώρα μας, σε εύλογο χρονικό διάστημα, από το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει.

Ο συγγραφέας
Ο Γεώργιος Κ. Μπήτρος είναι οµότιµος καθηγητής Πολιτικής Οικονοµίας στο Οικονοµικό Πανεπιστήµιο Αθηνών. Έχει δηµοσιεύσει εργασίες του σε πολλά από τα πιο αναγνωρισμένα περιοδικά. Υπήρξε για αρκετά χρόνια συνεκδότης και Ευρωπαίος εκδότης, αντίστοιχα, των περιοδικών Greek Economic Review και Journal of Economic Asymmetries. Θήτευσε ως επιστημονικός συνεργάτης στο γνωστό ανά τον κόσμο National Bureau of Economic Research των ΗΠΑ. Έχει συμμετάσχει σε διάφορες επιτροπές και συμβούλια, όπως το Εθνικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Έρευνας και το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Συνεργάζεται ως κριτής µε οικονομολογικά περιοδικά και ερευνητικούς οργανισμούς, και έχει εκτεταµένη πρακτική εμπειρία από τη συμμετοχή του σε διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων και οργανισμών. Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι μηχανισμοί αποτελεσματικής κατανομής των οικονομικών πόρων, η διάρθρωση των αγορών και του ανταγωνισμού, και ο ρόλος των θεσμών στην οικονομική ανάπτυξη.

Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του
Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ)