Η ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Μ@Λ@Κ@
Συγγραφέας:
Επιμέλεια: Marmion Jean-François

Ένας κόσμος χωρίς μ@λ@κες είναι άραγε εφικτός;

Μπα, όχι. Δεν είναι. Λυπούμαστε πολύ. Μ@λ@κες συναντάμε κάθε μέρα· τους υφιστάμεθα, επίσης, καθημερινά. Είναι πανταχού παρόντες. Κι όμως, οι ψυχολόγοι και οι λοιποί ειδικοί της ανθρώπινης συμπεριφοράς ουδέποτε έχουν προσπαθήσει να ορίσουν την έννοια της μ@λ@κίας. Κι έτσι φτιάχτηκε αυτό το βιβλίο: με την ιδέα πως, ό,τι κατανοούμε καλύτερα, μπορούμε και καλύτερα να το αντιμετωπίσουμε, ακόμα κι αν είμαστε χαμένοι από χέρι.

Ψυχολόγοι από όλο τον κόσμο, αλλά και φιλόσοφοι, κοινωνιολόγοι, συγγραφείς, επιστήμονες, νομικοί, μας προσφέρουν σε αυτό το βιβλίο με γενναιοδωρία τη δική τους άποψη περί ανθρώπινης μ@λ@κίας. Σε παγκόσμια πρώτη. Κι ίσως και τελευταία. Οπότε, διαβάστε το!

Με άρθρα των Antonio Damasio, Daniel Kahneman, Tobie Nathan, Jean-Claude Carrière, Alison Gopnik και πολλών άλλων – σε επιμέλεια του Jean-François Marmion.

«Χρειαζόμαστε τέτοιου είδους βιβλία!»

Steven Pinker, καθηγητής Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

ΑΟΖ – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ
Συγγραφέας: Καρυώτης Θεόδωρος


Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο για την άσκηση οικονομικής και, κατ’ επέκταση, εθνικής πολιτικής, που αφορά κάθε κράτος με θαλάσσιες ακτές. Ο Θεόδωρος Καρυώτης υπήρξε πρωτοπόρος στην ανάδειξη της σημασίας της ΑΟΖ για το Δίκαιο της Θάλασσας, ειδικά μάλιστα για την Ελλάδα. Ο συγγραφέας κατάφερε να εισαγάγει τη νέα αυτή έννοια στη δημόσια συζήτηση, όπως συμβαίνει και με την παρούσα έκδοση. Δυστυχώς, οι επίμονες προσπάθειες να παροτρύνει τις πολιτικές ηγεσίες να αναλάβουν δράση, προσπάθειες που ξεκίνησαν επί των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου, στις οποίες συμμετείχαν και πολλοί ακόμη, δεν καρποφόρησαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κυπριακή Δημοκρατία όρισε τη δική της ΑΟΖ ήδη από το 2004, κερδίζοντας «πόντους» στις τρέχουσες διεθνείς έρευνες για υδρογονάνθρακες. Την ίδια πρωτοβουλία προσδιορισμού της εθνικής τους ΑΟΖ έχουν ήδη αναλάβει 138 παράκτια κράτη.

Ο προσδιορισμός και η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ αποτελεί κρίσιμο ζήτημα και σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της επιθετικότητας της Τουρκίας, που συνεχίζεται επί δεκαετίες στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στην παρούσα ανάλυση, κεντρική θέση διαδραματίζει ο «πόλεμος» με τους χάρτες των διάφορων ΑΟΖ, οι οποίοι υποστηρίζουν στην παρούσα ΜΙΚΡΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ την τεκμηριωμένη παρουσίαση της έννοιας και της ιστορίας της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που τόσο μας ενδιαφέρει.

Η σειρά ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ περιλαμβάνει βιβλία αναφοράς, γραμμένα από ειδικούς, τα οποία δίνουν έγκυρη και εις βάθος πληροφόρηση για θέματα άμεσου ενδιαφέροντος. Απλή αλλά όχι απλουστευτική, επιστημονική αλλά όχι απροσπέλαστη, σύντομη αλλά και πλήρης, η σειρά προσφέρει στον σύγχρονο αναγνώστη τα κλειδιά ώστε να κατανοήσει σε βάθος τον πολύπλοκο και μεταβαλλόμενο κόσμο μας. Διευθυντής της σειράς είναι ο Μπάμπης Παπαδημητρίου.

ΕΝΑ ΨΑΡΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΛΕΓΑΝ ΟΡΦΩ
Συγγραφέας: Μανδηλαράς Φίλιππος
Εικονογράφος: Καπατσούλια Ναταλία


Όταν η Ορφώ, το αγαπημένο ψάρι της βασίλισσας Αμφιτρίτης, εξαφανίζεται, το Γραφείο Ερευνών «Οι 12 θεοί» αναλαμβάνει την πρώτη του υπόθεση.

Θα χρειαστεί η γοητεία της Αφροδίτης, η λάμψη του Απόλλωνα, η βιβλιογραφική έρευνα της Αθηνάς και η συνδυαστική ικανότητα του Ερμή, μαζί με όλη τους τη φαντασία και το αστυνομικό δαιμόνιο, για να λύσουν το μυστήριο του ψαριού που το έλεγαν Ορφώ!

ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΡΙΕΣ Ή ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΑΛΗΘΙΝΑ
Συγγραφέας: Παπαθεοδούλου Αντώνης
Εικονογράφος: Σαμαρτζή Ίρις


Τι θα γινόταν άραγε, αν σε ένα παραμύθι βάζαμε να πρωταγωνιστήσουν τέσσερα κορίτσια αληθινά; Με τις αληθινές χαρές και τις αληθινές λύπες τους· με τη δύναμη και τις αδυναμίες τους· με τη φτώχεια και τις δυσκολίες της ζωής τους αλλά και με τον πλούτο του μυαλού και της καρδιάς τους;

Η πρωτοπόρος Λουίζα Μέι ‘Αλκοτ έκανε αυτό το πείραμα 150 χρόνια πριν – και το πείραμά της πέτυχε. Κατάφερε να δημιουργήσει ένα από τα πιο αγαπημένα και πολυδιαβασμένα βιβλία στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Η πολυαγαπημένη ιστορία σε μια πρωτότυπη απόδοση που διατηρεί τα μαγικά στοιχεία της αυθεντικής ιστορίας ενώ ανανεώνεται χάρη στο μοναδικό συγγραφικό ύφος του Αντώνη Παπαθεοδούλου.
Η υποψήφια για το βραβείο εικονογράφησης «Χανς Κρίστιαν ‘Αντερσεν» (2020) Ίρις Σαμαρτζή διαμορφώνει ένα ατμοσφαιρικό σκηνικό για τις Μικρές Κυρίες.
Το τρίτο βιβλίο της σειράς ΜΙΚΡΑ ΜΕΓΑΛΑ ΚΛΑΣΙΚΑ που ήρθε για να γνωρίσουν τα παιδιά μερικά από τα μεγαλύτερα έργα των σπουδαιότερων συγγραφέων κλασικής λογοτεχνίας.