ΑΣΠΟΝΔΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ:
ΕΒΡΑΙΟΙ
ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ
ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ

Συγγραφέας: ΣΤΑΥΡΟΣ ΖΟΥΜΠΟΥΛΑΚΗΣ

Τα περισσότερα κείµενα αυτού του βιβλίου συζητούν µια σκοτεινή πλευρά των τριών µονοθεϊσµών, εκείνη που αφορά τη µεταξύ τους σχέση, η οποία είχε για κύριο γνώρισµά της τη µισαλλοδοξία και σφραγίστηκε συχνά από το χυµένο αίµα, και ας αναγνωρίζουν και οι τρεις ως κοινό πατέρα της πίστης τους τον Αβραάµ. Το πρότυπο αυτού του µίσους είναι ο χριστιανικός αντιιουδαϊσµός. Εχθρότητα, συχνά µάλιστα σφοδρότερη, χώρισε και τους πιστούς της ίδιας θρησκείας µεταξύ τους: η Ευρώπη έχει πικρή πείρα αυτής της εχθρότητας µε τους οµολογιακούς θρησκευτικούς πολέµους του 16ου αιώνα και σήµερα είµαστε µάρτυρες αιµατηρής εχθρότητας στο εσωτερικό του Ισλάµ. Γίνεται ωστόσο λόγος στις σελίδες του βιβλίου και για ορισµένες φωτεινές περιπτώσεις ανθρώπων, χριστιανών περισσότερο, που άφησαν πίσω τους αιώνες µισαλλοδοξίας και έζησαν και πέθαναν για έναν κόσµο φιλοξενίας και ελευθερίας. Την ειρηνική συνύπαρξη των πιστών των διαφόρων θρησκειών, την οποία δεν µπόρεσαν να την εγγυηθούν οι ίδιες, την εγγυά¬ται το δηµοκρατικό, ουδετερόθρησκο κράτος, γι’ αυτό θα έπρεπε και οι ίδιες οι θρησκείες να το υπερασπίζονται παντού και χωρίς εξαιρέσεις.

O Σταύρος Ζουµπουλάκης γεννήθηκε το 1953 στη Συκιά Λακωνίας. Σπούδασε νοµική και φιλολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στο Παρίσι. Υπηρέτησε πολλά χρόνια στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 1998 ως το 2012 διετέλεσε διευθυντής του περιοδικού Νέα Εστία. Είναι πρόεδρος, από το 2008, του ΔΣ του Άρτου Ζωής. Τον Φεβρουάριο 2013 ορίστηκε πρόεδρος του Εφορευτικού Συµβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Το 2015 αναγορεύτηκε επίτιµος διδάκτορας του Τµήµατος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. Το 2017 τιµήθηκε µε το Κρατικό βραβείο δοκιµίου–κριτικής για το βιβλίο του Υπό το φως του µυθιστορήµατος (2015) και µε το Βραβείο της Ακαδηµίας Αθηνών – Ίδρυµα Πέτρου Χάρη για το βιβλίο του Ο στεναγµός των πενήτων. Δοκίµια για τον Παπαδιαµάντη (2016).

ΣΕΙΡΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ISBN: 978-960-16-8357-7 ΣΧΗΜΑ: 14×21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 256 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 12,20 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

ΒΟΡΙΝΗ ΠΑΡΑΛΙΑ

Συγγραφέας: ΙΩΑΝΝΑ ΝΤΟΥΜΠΡΟΥ

Ένα ζευγάρι φτάνει στο εξωτικό νησί της Chimera. Όλα φαντάζουν ειδυλλιακά, µέχρι που ο µυστηριώδης διευθυντής του ξενοδοχείου τούς κάνει δώρο µία επιπλέον εβδοµάδα διακοπών σε µια καµπάνα πάνω στο νερό. Ξαφνικά, περίεργα πρόσωπα αρχίζουν να εµφανίζονται, ανοµολόγητες σκέψεις έρχονται στην επιφάνεια και η σχέση του ζευγαριού κλυδωνίζεται. Όσο περνούν οι µέρες, ακόµα και η µαγευτική Chimera αρχίζει να αποκαλύπτει τα µυστικά της. Σε µια αθέατη πλευρά του νησιού βρίσκεται η άγρια και αφιλόξενη βορινή παραλία – όµως κανείς δεν την αναζητεί, ούτε θέλει να την αντικρίσει κατάµατα.
Το ταξίδι θα διαρκέσει πολύ περισσότερο από το αναµενόµενο, αλλά όταν τελειώσει, τίποτα δε θα είναι το ίδιο πια.
Η Βορινή παραλία είναι µια ιστορία για τον έρωτα και τον χωρισµό, για την αναζήτηση του εαυτού µας και τις σχέσεις εξάρτησης, για την επιθυµία και τον φόβο, για την πραγµατικότητα και την ψευδαίσθηση, για τα επαναλαµβανόµενα µοτίβα σκέψης και συµπεριφοράς που µας ωθούν να κάνουµε τα ίδια λάθη ξανά και ξανά.

Η ΙΩΑΝΝΑ ΝΤΟΥΜΠΡΟΥ γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Αµερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και στο Πανεπιστήµιο του Κεντ, και Ευρωπαϊκό Πολιτισµό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήµιο. Διηγήµατά της έχουν δηµοσιευτεί στα περιοδικά Εντευκτήριο, Πλανόδιον, The Books’ Journal και έχουν συµπεριληφθεί στους συλλογικούς τόµους Ζωολογία του πάνω και του κάτω κόσµου (Εκδόσεις Πατάκη, 2009) και 7 λέξεις (Μεταίχµιο, 2014). Η Βορινή παραλία είναι το πρώτο της µυθιστόρηµα.

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16-8226-6 ΣΧΗΜΑ: 14×21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 232 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 10,50 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΟΥΛΙΟΣ 2019

Η ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ

Συγγραφέας: ΣΑΪΜΟΝ ΒΑΝ ΜΠΟΫ
Μετάφραση: ΟΥΡΑΝΙΑ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η Ψευδαίσθηση της μοναξιάς, εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα, αφηγείται τις αλληλένδετες ιστορίες ενός παραμορφωμένου Γερμανού στρατιώτη, ενός μοναχικού Βρετανού σκηνοθέτη, μιας τυφλής επιμελήτριας μουσείου, ενός νεόνυμφου ζευγαριού Αμερικανοεβραίων που τους χώρισε ο πόλεμος και ενός επιστάτη σε οίκο ευγηρίας για παλαίμαχους ηθοποιούς στη Σάντα Μόνικα. Κατοικούν στον ίδιο κόσμο, αλλά δεν αντιλαμβάνονται αυτά που τους συνδέουν, ώσπου, μέσα από φαινομενικά τυχαίες πράξεις ανιδιοτέλειας, ένα πέπλο ανασηκώνεται αποκαλύπτοντας τον ζωτικό ρόλο που έχει διαδραματίσει ο ένας στη ζωή του άλλου.
Είναι η στιγμή που –λίγο πριν βυθιστούν στο σκοτάδι του φόβου και της απομόνωσης– ανακαλύπτουν πως δεν είναι μόνοι, πως δεν ήταν ποτέ μόνοι, πως κάθε ανθρώπινο πλάσμα είναι κι ένας κρίκος μιας αόρατης αλυσίδας. Είναι η στιγμή που αποκαλύπτεται η ψευδαίσθηση της μοναξιάς τους.

«Η κομψότητα της υποβλητικής του γραφής έχει κάνει πολλούς να τον συγκρίνουν με τον Φιτζέραλντ, σύγκριση που αυτό το υπέροχο βιβλίο δικαιώνει απόλυτα». Daily Mail

«Ο Βαν Μπόυ γράφει με κομψότητα και νηφαλιότητα μοναδική για τα αόρατα νήματα της ψυχής που δένουν τους ανθρώπους». Sunday Times

«Γραφή που μας κάνει να την υπογραμμίζουμε και να παραπέμπουμε σε αυτή…» Guardian

Ο Σάιμον Βαν Μπόυ γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1975 και µεγάλωσε στο Ρούθιν της Ουαλίας και στην Οξφόρδη. Είναι ο συγγραφέας των βιβλίων The Secret Lives of People in Love, Love Begins in Winter (το οποίο τιµήθηκε µε το διεθνές βραβείο διηγήµατος Φρανκ Ο’ Κόννορ), Όλα τα ωραία άρχισαν µετά, το πρώτο του µυθιστόρηµα, που έχει µεταφραστεί ήδη σε περισσότερες από 15 γλώσσες (Εκδόσεις Πατάκη, 2016), Tales of Accidental Genious (διηγήµατα) και Father’s Day. Έχει επιµεληθεί τρία βιβλία φιλοσοφίας, Why We Fight, Why We Need Love και Why Our Decisions Don’t Matter. Κείµενά του έχουν δηµοσιευτεί στους New York Times, στην Daily Telegraph και στην Guardian, ενώ γράφει τη στήλη «New Yorker» για την κινέζικη έκδοση του περιοδικού ELLE Men. Ζει µε τη γυναίκα του και την κόρη τους στo Μπρούκλυν της Νέας Υόρκης.

ΣΕΙΡΑ: ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16-6347-0 ΣΧΗΜΑ: 14×21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 256 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 12,90 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΟΥΛΙΟΣ 2019