Η ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ

Συγγραφέας: LUC FERRY σε συνεργασία με τον CLAUDE CAPELIER
Μετάφραση: ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Βιβλία που περιγράφουν το μεγάλο έπος της φιλοσοφίας υπάρχουν πολλά – και παρ’ όλ’ αυτά δεν επαρκούν. Σ’ αυτό το βιβλίο, ο Γάλλος φιλόσοφος και παιδαγωγός Luc Ferry αναλύει την ιστορία της φιλοσοφίας μέσω ενός διαλόγου με τον Claude Capelier, παλιό στέλεχος του Υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας, υπεύθυνου για τα σχολικά προγράμματα. Η Ωραιότερη ιστορία της φιλοσοφίας είναι μια προσωπική ιστορία: Ο Luc Ferry ανατρέχει στην αρχαιότητα και φτάνει μέχρι το σήμερα αναζητώντας το νόημα της ανθρώπινης κατάστασης και τη «σωτηρία» μας, την απαλλαγή από το άγχος του θανάτου. Πώς και γιατί ο Πλάτων, ο Καρτέσιος, ο Σοπενχάουερ, ο Μαρξ, ο Νίτσε, ο Χάιντεγκερ άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο και τον εαυτό μας; «Προοδεύει» η φιλοσοφία; Πλησιάζει άραγε στην ουσία του ανθρώπου; Ποια είναι η χρησιμότητά της στην εποχή της παγκοσμιοποίησης; Ποιος είναι ο ρόλος της αγάπης στην «καλή ζωή» που όλοι θέλουμε να ζήσουμε;

«Καθαρό, σοφό και συνθετικό, το βιβλίο αυτό διαβάζεται ως ο καλύτερος οδηγός πλοήγησης στο σύνολο της δυτικής σκέψης».
εφ. Le Figaro

10358

Ο Luc Ferry (γενν. 1951) είναι ένας από τους πιο γνωστούς Γάλλους παιδαγωγούς και καθηγητές της φιλοσοφίας (στη Reims, στην École Normale, στην Caen, στο Πανεπιστήμιο Paris VII-Denis Diderot). Σπούδασε στη Σορβόννη και στη Χαϊδελβέργη. Διετέλεσε υπουργός Νεολαίας, Εθνικής Παιδείας και Έρευνας στην κυβέρνηση του Jean-Pierre Raffarin. Η κριτική που άσκησε στους στοχαστές του Μάη του ’68 –Pierre Bourdieu, Jacques Lacan, Jacques Derrida και Michel Foucault– τάραξε τα νερά του δημόσιου διαλόγου στη Γαλλία. Ο Luc Ferry θεωρείται ένας από τους κύριους εκπροσώπους της εκκοσμίκευσης και της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του H επανάσταση της αγάπης (εκδ. Πλέθρον), Homo Aestheticus: Η επινόηση της καλαισθησίας στη δημοκρατική εποχή (εκδ. Ευρυδίκη), Μαθαίνοντας να ζούμε: Φιλοσοφική πραγματεία για τις νεότερες γενιές (εκδ. Πλέθρον), Μαθαίνοντας να ζούμε: Η σοφία των μύθων (εκδ. Πλέθρον), καθώς και τα συλλογικά Οι μοντέρνοι καιροί και η σοφία τους (εκδ. Λιβάνη) και Τι είναι ο άνθρωπος (εκδ. Κριτική).

ΣΕΙΡΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ISBN: 978-960-16-6358-6 ΣΧΗΜΑ: 14×21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 416 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 17,90 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΟΥΝΙΟΣ 2016

———————————————

ΕΠΤΑ ΣΥΝΤΟΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΗΣ

Συγγραφέας: CARLO ROVELLI
Μετάφραση: ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

«Η πραγµατικότητα δεν είναι αυτή που φαίνεται» λέει ο Ιταλός φυσικός Carlo Rovelli, που σε επτά απλά και σύντοµα µαθήµατα µας µυεί στα µυστήρια της ύλης και του σύµπαντος.
Ποια είναι άραγε η ωραιότερη θεωρία; Τι είναι ο χώρος; Τι είναι τα στοιχειώδη σωµατίδια;
Πώς είναι κατασκευασµένο το σύµπαν; «Όλα είναι φυσική» συνηθίζουν να λένε οι άνθρωποι των θετικών επιστηµών. Διαβάζοντας τα µαθήµατα του Carlo Rovelli, θα συµφωνήσουµε κι εµείς. Η φυσική µάς δίνει απαντήσεις όχι µόνο για τα άστρα και τους γαλαξίες, αλλά και για την ίδια µας την ανθρώπινη φύση, την ελεύθερη βούλησή µας, καθώς και την πάντα απύθµενη άγνοιά µας.
Είναι στη φύση µας να αγαπάµε και να είµαστε τίµιοι. Είναι στη φύση µας να θέλουµε να µάθουµε περισσότερα. Και συνεχίζουµε να µαθαίνουµε. Η γνώση µας για τον κόσµο εξακολουθεί να διευρύνεται. Υπάρχουν σύνορα στο πεδίο της γνώσης που εξάπτουν την επιθυµία µας. Βρίσκονται στα πιο λεπτά πεδία του ιστού του χώρου, στην προέλευση του κόσµου, στη φύση του χρόνου, στο φαινόµενο των µαύρων τρυπών και στη λειτουργία της ίδιας µας της σκέψης. Εδώ, στην άκρη αυτού που γνωρίζουµε, σε επαφή µε τον ωκεανό του αγνώστου, λάµπει το µυστήριο και η οµορφιά του κόσµου. Και µας κόβουν την ανάσα.

10790

O CARLO ROVELLI γεννήθηκε στη Βερόνα το 1956. Σπούδασε στην Μπολόνια και στην Πάντοβα, όπου συµµετείχε ενεργά στους φοιτητικούς αγώνες και στο κίνηµα της ελεύθερης ραδιοφωνίας. Ως θεωρητικός φυσικός εργάστηκε στην Ιταλία και στις ΗΠΑ (δίδαξε επί µία δεκαετία στο Πανεπιστήµιο του Pittsburgh), προτού εγκατασταθεί στη Μασσαλία, όπου διευθύνει το Κέντρο Θεωρητικής Φυσικής στο Πανεπιστήµιο Aix-Marseille. Εκτός από το επιστηµονικό του έργο (πάνω από 200 πρωτότυπα άρθρα), έχει συγγράψει βιβλία εκλαϊκευµένης επιστήµης σχετικά µε τον χρόνο και τον χώρο, καθώς και µια µελέτη για τον Αναξίµανδρο. Κάτοχος του βραβείου Βασίλη Ξανθόπουλου, έχει τιµηθεί δύο φορές από το Ινστιτούτο Foundational Questions.

ΣΕΙΡΑ: ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ISBN: 978-960-16-6790-4 ΣΧΗΜΑ: 13×20 ΣΕΛΙΔΕΣ: 104 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 7,70 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΟΥΝΙΟΣ 2016


ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ

Συγγραφέας: JANET HOLMES
Μετάφραση: ΣΤΕΛΛΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

Σκοπός της κοινωνιογλωσσολογίας είναι να εξηγήσει γιατί μιλάμε διαφορετικά ανάλογα με το περιβάλλον ή την περίσταση. Η κοινωνιογλωσσολογική μελέτη παρέχει πλήθος πληροφοριών σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της γλώσσας, τις κοινωνικές σχέσεις σε μια κοινότητα, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι σηματοδοτούν, μέσω της γλώσσας, διάφορες όψεις της κοινωνικής τους ταυτότητας.

Στο εισαγωγικό αυτό εγχειρίδιο, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1992 και από τότε αναθεωρείται και εμπλουτίζεται διαρκώς, η Janet Holmes εισάγει τον αναγνώστη σε όλα τα θέματα που απασχολούν τους κοινωνιογλωσσολόγους, όπως είναι η σχέση της γλώσσας με το φύλο, την ηλικία και την κοινωνική τάξη, οι γεωγραφικές και οι κοινωνικές διάλεκτοι, η διγλωσσία και η διπλογλωσσία, η έννοια του ύφους και της λειτουργικής ποικιλίας κτλ. Ένα κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στον διαρκώς αναπτυσσόμενο τομέα της ανάλυσης λόγου. Το βιβλίο απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε φοιτητές γλωσσολογίας, φιλολογίας, κοινωνιολογίας και ανθρωπολογίας, αλλά και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη διεπίδραση της γλώσσας και της κοινωνίας. Διαθέτει έναν μεγάλο αριθμό παραδειγμάτων, αντλημένων από διάφορες γλώσσες, καθώς και ασκήσεις, θέματα εργασιών, βιβλιογραφικό οδηγό ανά κεφάλαιο κτλ.

08257
Η Janet Holmes είναι ομότιμη καθηγήτρια γλωσσολογίας στο Victoria University of Wellington της Νέας Ζηλανδίας, όπου δίδαξε επί σειρά ετών κοινωνιογλωσσολογία. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται οι κοινωνικές ποικιλίες της αγγλικής στη Νέα Ζηλανδία καθώς και η χρήση της γλώσσας στα διάφορα εργασιακά περιβάλλοντα.

ΣΕΙΡΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ ISBN: 978-960-16-4257-4 ΣΧΗΜΑ: 17×24 ΣΕΛΙΔΕΣ: 584 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 31,50 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΟΥΝΙΟΣ 2016