– ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΜΟΥ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

Με τον παλαµικό τίτλο Τα χρόνια µου και τα χαρτιά µου, το βιβλίο παρακολουθεί και καταγράφει την προσωπική αλλά κυρίως τη λογοτεχνική πορεία του συγγραφέα του. Στο βάθος των γεγονότων ακούγεται ο απόηχος σηµαντικών στιγµών, κοινωνικών και πολιτικών, που σηµάδεψαν την Ελλάδα κατά το δεύτερο µισό του 20ού αιώνα έως και σήµερα. Το βιβλίο δε φιλοδοξεί να είναι ιστορική ή κοινωνιολογική µαρτυρία. Ατοµικά περιστατικά, αφανείς διαδροµές, συναντήσεις µε δηµιουργούς που άφησαν το στίγµα τους στη σύγχρονη πνευµατική ζωή του τόπου αναδεικνύουν και συµπλέκουν το ατοµικό µε το συλλογικό σε µια κοινωνία διαρκώς µεταλλασσόµενη, µε όλες τις παθογένειες που τη διακρίνουν. Αναµνήσεις, ηµερολογιακές εγγραφές και ποικίλα τεκµήρια συγκροτούν ένα χρονικό, µε ιδιαίτερη έµφαση στην ελληνική λογοτεχνική ζωή των τελευταίων εξήντα χρόνων.

ta-xronia-mou
Δηµήτρης Δασκαλόπουλος (Πάτρα 1939). Ποιητής, βιβλιογράφος και κριτικός. Σπούδασε νοµικά στην Αθήνα. Έχει εκδώσει έντεκα ποιητικές συλλογές, δέκα βιβλία µε µελετήµατα για πρόσωπα, θέµατα και περιοδικά της λογοτεχνίας µας, καθώς και ανθολογίες. Υπήρξε τακτικός συνεργάτης της εφηµερίδας Τα Νέα (1993-1999) και της εγκυκλοπαίδειας Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα, στην οποία έχει συντάξει περισσότερα από εκατό λήµµατα για θέµατα νεοελληνικής λογοτεχνίας. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα µε την ποίηση και το έργο του Κ. Π. Καβάφη και έχει επιµεληθεί εκδόσεις έργων του Γιώργου Σεφέρη. Είναι µέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και επίτιµος διδάκτωρ Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης (2006) και του Πανεπιστηµίου Πατρών (2010). Το 2015 βραβεύτηκε από το Ίδρυµα Πέτρου Χάρη της Ακαδηµίας Αθηνών για το σύνολο του ποιητικού του έργου.
Aπό τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα έργα του Παρωδίες καβαφικών ποιηµάτων 1917-1997 (1998) και Ανισόπεδες διαβάσεις (1999).

——————–
– ΚΑΪΑΦΑΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΝΙΚΟΣ ΑΔΑΜ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ

kaiafas

Ο Καϊάφας είναι ένα καλοκαιρινό ταξίδι στα νοτιοδυτικά παράλια της Πελοποννήσου. Ένας µοναχικός άντρας συναντά αναπάντεχα σε µια αµµουδιά µετά την Πάτρα έναν κατάµαυρο, µεγαλόσωµο, αγέρωχο σκύλο. Τον παίρνει µαζί του αδιαφορώντας για το τηλέφωνο επικοινωνίας που είναι χαραγµένο στο περιλαίµιό του. Οι δυο τους πασχίζουν να κάνουν διακοπές, να κάνουν κάµπινγκ, να κάνουν τουρισµό. Τέλος, ο άντρας αποφασίζει να δουλέψει σε εποχιακή ταβέρνα κοντά στη λίµνη Καϊάφα και να ζήσει µια όµορφη κανονική ζωή σαν εργαζόµενος, έχοντας πάντα τον σκύλο µαζί του. Αντιλαµβάνεται, ίσως για πρώτη του φορά, την ιαµατική δύναµη της αγάπης και κάνει όνειρα ανέµελης και ήρεµης συµβίωσης µε το χαρισµατικό τετράποδο. Όµως, τα όνειρά του αυτά, όπως κι άλλα όνειρα που έκανε στο παρελθόν, θα ναυαγήσουν. Με τις φαντασιώσεις του στρογγυλεύει και εξωραΐζει τα πάντα, σε µια απέλπιδα προσπάθεια να γλιτώσει απ’ τον εαυτό του και να µην παραδοθεί για άλλη µια φορά, την οριστική ίσως, στην πραγµατική του κλίση: τον σπαραγµό και την υπερβολή. Αυτοσκηνοθετούµενος και εθελοτυφλώντας, παγιδεύεται στις ίδιες του τις εµµονές και οδεύει, χρίζοντας τους γύρω του οδηγούς και κουµανταδόρους, για εκεί που είναι πραγµατικά ταµένος.

Ο Νίκος Αδάµ Βουδούρης γεννήθηκε στο Γλυκορρίζι Μεσσηνίας. Έχει γράψει τη συλλογή διηγηµάτων Ο βυθός είναι δίπλα (Eκδ. Πατάκη 2008).
e-mail: [email protected]

———————-

– ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ – ΠΛΑΚΑ

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ

Συγγραφέας: ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΔΗ

Κάτω από τη μαγική σκιά της Ακροπόλεως, στις βόρειες και τις ανατολικές παρυφές της, ευτυχώς αντιστέκονται ακόμα στον αδυσώπητο χρόνο και την ανθρώπινη βαρβαρότητα το Μοναστηράκι και η Πλάκα. Δύο γειτονιές μοναδικές που για έξι χιλιάδες συναπτά έτη συμπυκνώνουν την αθηναϊ¬κή διαχρονία, σφύζοντας από ζωή. Και έχουν το προνόμιο να διεκδικούν τον τίτλο των αρχαιότερων, ιστορικότερων και σημαντικότερων συνοι¬κιών του δυτικού πολιτισμού.
Χάρη στα θαυμαστά αυτά γεγονότα που διαδραματίστηκαν χιλιάδες χρόνια πριν στο Μοναστηράκι και την Πλάκα, τα μέρη αυτά θα είναι «πάντα πλήρη θεών». Άλλωστε «το ξέρει η ανθρωπότης πως κι ο Θεός είναι Πλακιώτης!»
«Μόνον ένας άνθρωπος της αισθαντικότητας της κυρίας Σκουμπουρδή θα μπορούσε να μιλήσει με τόση γνώση, αγάπη, ευγένεια –αλλά και πόνο– για τα δύσκολα αυτής της πόλης: για τις καταστροφές των “βαρβάρων” και των χριστιανών από τον 3ο μέχρι και τον 7ον αιώνα? για την πολιορκία του Μοροζίνι και την ανατίναξη του Παρθενώνα τον 17ον αιώνα? για τα θαυμάσια κτίσματα που απέκτησε η Αθήνα ως πρωτεύουσα στον 19ον αιώνα και στις αρχές του 20ού, για να τα δει να κατεδαφίζονται, να βανδαλίζονται, να καταστρέφονται από τον πόλεμο και τις εμφύλιες συγκρούσεις της δεκαετίας του 1940 και από τη “νεοελληνική βαρβαρότητα” της μεταπολεμικής Ελλάδας.
Μας χρειάζονται πολλές Σκουμπουρδή. Μας χρειάζονται πολλοί που ν’ αγαπήσουν ξανά και με τρόπο ουσιαστικό τη “μαγική αυτή πόλη”, την Αθήνα. Περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε σήμερα να ξαναγαπήσουμε και ξαναπροσεγγίσουμε τον τόπο μας, τις πόλεις και τα χωριά μας. Την πρωτεύουσά μας. Τους εαυτούς μας.
Χρειαζόμαστε να βρούμε τον βάρδο μας, τον σοφό μας αφηγητή –για τα καλά και τα κακά μας, τα θετικά και τ’ αρνητικά μας– όπως η Αθήνα έχει βρει τον δικό της στο πρόσωπο της κυρίας Σκουμπουρδή».
ΜΑΡΙΑ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας Παν/μίου Αθηνών

monasthraki-plaka
Η ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΔΗ γεννήθηκε στην Κάλυμνο το 1953 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Φοίτησε στα ιστορικά σχολεία της Πλάκας, το 74ο Δημοτικό και το Α΄ Γυμνάσιο Θηλέων. Σπούδασε στην Αθήνα ξεναγός και στη Μαδρίτη ιστορικός της τέχνης. Επί σαράντα έτη ασκεί το επάγγελμα της ξεναγού.
Το 1982 θεσπίζει μαζί με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) και το Σωματείο Ξεναγών τον θεσμό των «Δωρεάν Ξεναγήσεων» ως εθελόντρια και το 2012 επαναφέρει με δική της πρωτοβουλία τον θεσμό (μετά την κατάργησή του). Η συνεργασία της με τον Δήμο Αθηναίων επεκτείνεται με διαλέξεις και τη συγγραφή τεσσάρων ιστορικών βιβλίων για την Αθήνα. Παράλληλα ασχολείται με την ιστορική και λαογραφική μελέτη της αθηναϊκής διαχρονίας. Επί σειρά ετών δίδαξε αθηναϊκά θέματα στη Σχολή Ξεναγών.
Από το 1987 επιμελείται και παρουσιάζει ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές αρχαιολογικού, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου με τον τίτλο «Αθήνα, μια πόλη μαγική» (ΑΘΗΝΑ 9,84, ΑΝΤ1, MEGA). Εργάζεται ως επιστημονική σύμβουλος σε τηλεοπτικές εκπομπές (ΕΡΤ) ιστορικών και λαογραφικών θεμάτων για την Αθήνα.
Είναι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στους Φίλους του Μουσείου Μπενάκη, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα «Κλεόβουλος ο Λίνδιος» και επίτιμο μέλος των Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου, των Φίλων του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, Βούρου-Ευταξία, του Συλλόγου Πλακιω¬τών και Φίλων Πλάκας. «Αθηναιο¬γραφεί» σε εφημερίδες και περιοδικά. Ξεναγεί, μελετά, ερευνά, γράφει και λατρεύει διά βίου τη μαγική πόλη της Αθήνας.
Έχει γράψει τα βιβλία: Αθήνα, Ιστορία-Τέχνη-Μνημεία (εκδ. Τοπίο, 1996), Θέατρα της παλιάς Αθήνας (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, 1997), Μνήμες από την Αθήνα του χθες (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, 1998), Η Ακρόπολις των Αθηνών (Όμιλος Ιντεάλ, 1999), Καφενεία της παλιάς Αθήνας (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, 2000), Ψυρρή, η γειτονιά των ηρώων (Εκδόσεις Πατάκη, 2003), Περίπατοι κληρονομιάς στην Αθήνα (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, 2004), Αθήνα, μια πόλη μαγική (Εκδόσεις Ι. Σιδέρη, 2004), Η Ακρόπολις των Αθηνών (βιβλίο-CD-ROM, DVD, CYBER VIEW, 2007).