Ο ΜΙΚΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ
ΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΚΟΜΙΚΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΡΕΝΕ ΓΚΟΣΙΝΝΥ
ΣΚΙΤΣΑ: ΖΑΝ-ΖΑΚ ΣΕΝΠΕ

Μια μέρα, άνοιξη του 1954 ήτανε, γνώρισα τον Ρενέ Γκοσιννύ […]Εγώ ήμουν είκοσι ενός χρονών, εκείνος θα πρέπει να ήταν είκοσι επτά. Ήταν ο πρώτος Παριζιάνος φίλος μου, με άλλα λόγια, ο πρώτος μου φίλος. Αυτό που μας ένωσε ήταν το χιούμορ.
Ο μικρός Νικόλας είναι καταρχάς μια ιστορία φιλίας. Δε θα τον έκανε ποτέ χωρίς εμένα, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι εγώ δε θα τον έκανα ποτέ χωρίς εκείνον.
Ήμασταν πραγματικοί συνεργοί.
Sempé

Ο Μικρός Νικόλας, το διαχρονικό αυτό δημιούργημα του σεναριογράφου Ρενέ Γκοσσινύ και του σκιτσογράφου Ζαν-Ζακ Σενπέ, είναι ένα αθώο και χαριτωμένο παιδάκι που ζει με την οικογένειά του και τους φίλους του σε κάποια πόλη της Γαλλίας τις δεκαετίες του 1950 και του 1960.
Έξι δεκαετίες μετά ο μικρός Νικόλας και οι φίλοι του έχουν «γεράσει» πια, παραμένουν όμως μία πηγή έμπνευσης για τους νέους αναγνώστες.
Ιστορία και μαρτυρία ταυτοχρόνως!
Ένα δείγμα γραφής και εικόνων, εκπληκτικό, εκρηκτικό, κινεί τη φαντασία και την απόλαυση της ανάγνωσης μέσα από ένα μοναδικό παιχνίδι πάρε-δώσε εικόνας και λόγου!
Ένα έργο σαν τον Μικρό Νικόλα μας απορροφά και ξαφνικά, μια στιγμή, η εξύψωση που έχουμε αισθανθεί έχει μετατραπεί σε επίγνωση: αυτό που έχουμε συναντήσει είναι ένα έπος!
Πάντα στις ιστορίες τους συμβαίνει κάτι με κάποιον τρόπο αστείο. Όμως, το χιούμορ, οι κουβέντες σε συνδυασμό με τις κινήσεις, τις εκφράσεις, τα συγκεκριμένα βλέμματα, τις καταστάσεις δεν «χλευάζουν» ποτέ τις ανθρώπινες σχέσεις.
Χωρίς να μεγαλώσει καθόλου, Ο μικρός Νικόλας δεν έχει ηλικία, αλλά έχει παρελθόν!

Γνωρίζετε ότι στην αρχή Ο μικρός Νικόλας των Γκοσιννύ και Σενπέ ήταν ένα έγχρωμο κόμικς;
Ο Σενπέ έκανε χιουμοριστικά σκίτσα με κεντρική φιγούρα ένα μικρό αγοράκι. Κάποια στιγμή συνεργάστηκε με τον Γκοσιννύ και μαζί έφτιαξαν ένα κόμικς.
Σε αυτό το λεύκωμα θα ανακαλύψετε τα πρώτα βήματα του διάσημου ήρωα!
Οι πρώτες 28 σελίδες με έγχρωμες βινιέτες δημοσιεύτηκαν στο βέλγικο περιοδικό Le Moustique (Το κουνούπι), με το οποίο συνεργάζονταν οι δύο νεαροί δημιουργοί.
Τις παρουσιάζουμε με τη σειρά δημοσίευσής τους. Η πρώτη σελίδα χρονολογείται από τις 25 Σεπτεμβρίου 1955 και η τελευταία δημοσιεύεται στις 20 Μαΐου 1956. Εκείνη την περίοδο ο Ρενέ Γκοσιννύ συνεργάζεται με πολλά έντυπα και χρησιμοποιεί διάφορα ψευδώνυμα. Γιʼ αυτό και η κάθε σελίδα φέρει την υπογραφή «Σενπέ και Αγκοστινί».
Αυτό το κόμικς εγκαινιάζει τη συνεργασία του διδύμου Γκοσιννύ-Σενπέ.
Αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν αυτό τον τρόπο έκφρασης, οι δύο δημιουργοί θα επανέλθουν στις περιπέτειες του μικρού Νικόλα μερικά χρόνια αργότερα, στην εφημερίδα Sud-Ouest Dimanche. Ο ήρωας θα επανεμφανιστεί τότε σε κείμενα γραμμένα από τον Γκοσιννύ και εικονογραφημένα με τρία τέσσερα ασπρόμαυρα σκίτσα του Σενπέ. Η πρώτη ιστορία, με τη μορφή αφήγησης, κυκλοφορεί στις 29 Μαρτίου 1959. Η επιτυχία είναι πρωτοφανής και από την επόμενη χρονιά αρχίζουν να εκδίδονται οι περίφημες συλλογές που συγκεντρώνουν, προς μεγάλη απόλαυση των παιδιών και των γονιών τους, τα χαριτολογήματα και τις σκανταλιές του διάσημου πλέον μικρού Νικόλα.

Σημείωμα του εκδότη της γαλλικής έκδοσης

Ρενέ Γκοσιννύ

Γεννήθηκε στις 14 Αυγούστου του 1926. Η καριέρα του θα ξεκινήσει στη Νέα Υόρκη. Επιστρέφοντας στη Γαλλία, αρχές της δεκαετίας του ’50, δημιουργεί μια σειρά θρυλικών ηρώων. Ο Γκοσιννύ, μαζί με τον Ζαν-Ζακ Σενπέ, σκαρφίζεται τις περιπέτειες του μικρού Νικόλα επινοώντας ένα παιδικό γλωσσικό ιδίωμα που θα εξασφαλίσει την επιτυχία του διάσημου μικρού μαθητή. Έπειτα, ο Γκοσιννύ δημιουργεί, μαζί με τον Αλμπέρ Ουντερζό, τον Αστερίξ. Ο θρίαμβος του μικρόσωμου Γαλάτη είναι μοναδικός. Μεταφρασμένες σε 107 γλώσσες και διαλέκτους, οι περιπέτειες του Αστερίξ ανήκουν στα πιο πολυδιαβασμένα έργα σε ολόκληρη την υφήλιο. Ανεξάντλητος δημιουργός, δημιουργεί παράλληλα τον Λούκυ Λουκ μαζί με τον Μορρίς, τον Ιζνογκούντ μαζί με τον Ταμπαρύ, τα Dingodossiers μαζί με τον Γκοτλίμπ κ.ά. Επικεφαλής του περιοδικού Pilote, φέρνει την επανάσταση στα κόμικς, ανυψώνοντάς τα στο επίπεδο της «ένατης τέχνης».

Ζαν-Ζακ Σενπέ

Ο Σενπέ γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου του 1932, στο Μπορντό. Έπειτα από μάλλον ανεπιτυχείς σπουδές, όπου, μάλιστα, εκδιώχθηκε ως απείθαρχος από το Σύγχρονο Κολέγιο του Μπορντό, βγαίνει στην αγορά εργασίας: ο μικρός για όλες τις δουλειές σε αντιπροσωπεία κρασιών, ομαδάρχης σε κατασκηνώσεις, το παιδί για τα θελήματα σε γραφείο…
Στα δεκαοχτώ του φθάνει στο Παρίσι. Επισκέπτεται αμέτρητες αίθουσες σύνταξης και, το 1951, πουλάει το πρώτο του σκίτσο στην εφημερίδα Sud-Ouest. Η γνωριμία του με τον Γκοσιννύ συμπίπτει με την απαρχή μιας λαμπρής καριέρας ως σκιτσογράφου του Τύπου. Και με τον μικρό Νικόλα δημιουργεί μια αλησμόνητη πινακοθήκη φοβερών πιτσιρικάδων, που από τότε κυριαρχούν στη φαντασία μας. Παράλληλα με τις περιπέτειες του μικρού μαθητή, αρχίζει, το 1956, η συνεργασία του με το Paris Match και άλλα περιοδικά.
Το πρώτο του άλμπουμ με σκίτσα εκδίδεται το 1962: Rien n’est simple. Ακολουθούν περίπου τριάντα ακόμη, όλα τους χιουμοριστικά αριστουργήματα που εκφράζουν, με τρόπο θαυμαστό, το τρυφερά ειρωνικό βλέμμα του πάνω στα ψεγάδια τα δικά μας και σ’ εκείνα του κόσμου που μας περιβάλλει.
Το ταλέντο του ως παρατηρητή, σε συνδυασμό με μια υπέροχη αίσθηση του γελοίου, στη δημιουργία των χαρακτήρων του Μαρσελλέν Καγιού, του Ραούλ Ταμπουρέν και του κυρίου Λαμπέρ τον έχουν αναδείξει εδώ και σαράντα χρόνια ως έναν από τους κορυφαίους Γάλλους σκιτσογράφους.
Πέρα από τα προσωπικά του άλμπουμ, εικονογραφεί την Catherine Certitude του Πατρίκ Μοντιανό και την Ιστορία του κυρίου Ζόμμερ του Πάτρικ Ζίσκιντ.
Ο Σενπέ είναι ένας από τους ελάχιστους Γάλλους σκιτσογράφους που εικονογραφούν τα εξώφυλλα του περίφημου περιοδικού New Yorker και σήμερα χαρίζει τακτικά το χαμόγελο σε χιλιάδες αναγνώστες του Paris Match.

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16-8053-8 ΣΧΗΜΑ: 21×29 ΣΕΛΙΔΕΣ: 48 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 12,90 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΜΑΪΟΣ 2019

ΓΛΑΥΚΟΣ, Ο ΜΙΚΡΟΣ ΜΙΝΩΙΤΗΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΒΗ
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΑΛΕΞΙΑ ΛΙΟΥΓΙΑΚΗ

Ο Γλαύκος είναι γιος του βασιλιά της Κρήτης, του Μίνωα. Μαζί του θα τρυπώσουμε στο
ανάκτορο της Κνωσού, θα δούμε πώς περνούσαν οι άνθρωποι εκεί κι έπειτα θα πάμε μια
βόλτα σ’ όλο το νησί, σ’ άλλα ανάκτορα, επαύλεις, σπήλαια ιερά, θάλασσες γαλάζιες και
ψηλά βουνά! Εμπρός, λοιπόν, ας τον ακολουθήσουμε!

Η σειρά «Οι αρχαίοι µου φίλοι» μας ταξιδεύει στο παρελθόν, για να γνωρίσουμε παλιούς,
σπουδαίους πολιτισμούς, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, τότε, την εποχή που ήταν
γεμάτοι ζωή.

Η Κατερίνα Σέρβη γεννήθηκε στην Αθήνα της δεκαετίας του 1960, που ήταν πολύ ωραία, όμως πάντα ήθελε να είναι και «αλλού». Στη μινωική Κρήτη, στις προϊστορικές Μυκήνες, στην αρχαία Αίγυπτο, Μεσοποταμία, Κίνα, Αθήνα, Μακεδονία, στη Ρώμη, στην Πομπηία (όχι βέβαια τη μέρα της έκρηξης του Βεζούβιου!), στη βυζαντινή Κωνσταντινούπολη ή στον Μυστρά, σ’ ένα μεσαιωνικό χωριό της Ευρώπης, ακόμα και σ’ ένα ντράκαρ των Βίκινγκς ή σ’ ένα πειρατικό καράβι. Για να το καταφέρει, έγινε αρχαιολόγος-μουσειολόγος και συγγραφέας, κι έτσι έκανε ένα σωρό φίλους που κάθε τόσο την παίρνουν από το χέρι και την οδηγούν σε άλλους χώρους και χρόνους. Αυτούς που τώρα έχει τη χαρά να συστήσει και σ’ εσάς!

Η Αλεξία Λουγιάκη γεννήθηκε στην Αθήνα προς τα τέλη της δεκαετίας του ʼ70. Μεγάλωσε στη Ρεματιά Χαλανδρίου και αγαπά πολύ τη φύση και όλους τους μικρούς και μεγάλους φίλους της. Της αρέσουν πολύ οι εξερευνήσεις και η ανακάλυψη καινούριων κόσμων. Έτσι αποφάσισε να ασχοληθεί με την εικονογράφηση και τη ζωγραφική, για να μπορεί να φτιάχνει και δικούς της και να τους μοιράζεται με νέους φίλους, μικρούς και μεγάλους. Καμιά φορά, ίσως, όταν κοιτάξει κάποιος προσεκτικά σε μια ζωγραφιά της, μπορεί να ανακαλύψει μια καινούρια συνταγή ψημένης ώχρας ή ένα αφράτο μoβ σύννεφο δίπλα σε πορτοκαλί δέντρα!

ΣΕΙΡΑ: ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΟΥ ΦΙΛΟΙ ISBN: 978-960-16-7943-3 ΣΧΗΜΑ: 22Χ 22 ΣΕΛΙΔΕΣ:36 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 9,00 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΛΟΤΗ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ-ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ένας παππούς πρώην ναυτικός εξαφανίζεται μέσα στη νύχτα. Η οικογένειά του αναστατώνεται και ο Φάνης, ο δεκατριάχρονος εγγονός του, βάζει με τον νου του τα χειρότερα. Ψάχνοντας στο δωμάτιο του παππού για τυχόν στοιχεία που θα φωτίσουν τον λόγο αυτής της εξαφάνισης, ανακαλύπτει ένα τετράδιο με την ιστορία της πολυτάραχης ζωής του «καπετάνιου», όπως όλοι αποκαλούσαν τον παππού. Το διαβάζει με λαχτάρα, στην αρχή μόνος, αργότερα με τη φίλη του την Άννα, και οι δυο τους μαθαίνουν πράγματα που ούτε τα φαντάζονταν, ενώ ο αναγνώστης παρακολουθεί την πλοκή πότε από την οπτική γωνία του Φάνη και πότε από την πρωτοπρόσωπη γραπτή αφήγηση του παππού. Η αγωνία όλων στο σπίτι κορυφώνεται. Με τις ανατροπές ωστόσο, που γρήγορα θ’ ακολουθήσουν, μικροί και μεγάλοι θα εκπλαγούν!

Η Λότη Πέτροβιτς, συνεχίζοντας τη γνωστή επιτυχημένη σειρά των βιβλίων της για νέους αλλά και ενήλικες, μας δίνει ένα νέο συναρπαστικό μυθιστόρημα που αγγίζει προβλήματα και ζητήματα της εποχής μας. Αναφέρεται στις σχέσεις των νέων με την τρίτη ηλικία, ανατρέχει στα πάθη του ποντιακού ελληνισμού, αλλά και γενικότερα σε θέματα και γεγονότα της νεότερης παγκόσμιας ιστορίας, της τόσο λίγο γνωστής στους νέους του καιρού μας. Πρόκειται για μια απίστευτη, αληθινή ιστορία που έγινε μυθιστόρημα.

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ISBN: 978-960-16-8362-1 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 128 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 7,90 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ & ΕΙΚΟΝΕΣ: ΕΦΗ ΛΑΔΑ

Υπήρχε κάποτε ένα μέρος στον κόσμο που ήταν πράσινο και όμορφο. Ένας Μάγος όμως κάλεσε τη Φωτιά και της έδειξε τον τόπο αυτόν. Κι αυτή πέρασε από όλα τα σπίτια, τα χωράφια, τους ανθρώπους και δεν άφησε τίποτα όρθιο. Μόνο στάχτες, κουφάρια δέντρων, μαύρη γη και δυστυχία. Όταν χόρτασε καταστροφή η Φωτιά κι έφυγε, ήρθε η Σιωπή, που έμεινε καιρό, όσον καιρό χρειάζεται η Ελπίδα να φανεί. Τα χέρια των παιδιών έβαλαν τους νέους σπόρους και οι χαρούμενες φωνές τους έδιωξαν τη Σιωπή. Σε λίγο καιρό τα χρώματα, οι ήχοι και οι μυρωδιές, τα ζώα και τα πουλιά σηματοδοτούσαν μια νέα αρχή. Όσο για τον Μάγο, μέσα στον καπνό και στη Φωτιά που έφερε, έχασε τον πολυτιμότερο σύντροφό του: το αγαπημένο του γεράκι.

Πρόκειται για ένα λιτό, δωρικό παραμύθι, με ποιητικές εικόνες, το οποίο μας οδηγεί στις συνέπειες μιας επιπόλαιης κι ασυνείδητης φυσικής καταστροφής και τελικά στην αναγέννηση της φύσης και στην ανάγκη για ζωή.
Ένα αλληγορικό παραμύθι με θαυμάσιες εικόνες και οικολογικά μηνύματα.

Σημείωση από τη συγγραφέα:

Τον Αύγουστο του 2007 μια μεγάλη πυρκαγιά διέσχισε σαν πύρινο ζωνάρι τους νομούς Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αχαΐας, Λακωνίας, Αργολίδας, Κορινθίας, αφανίζοντας σπίτια, δάση, και ζωές. Στις αρχές του φθινοπώρου της ίδιας χρονιάς, έτυχε να ταξιδέψω σε εκείνα τα μέρη και αντίκρισα τις τεράστιες καμένες εκτάσεις.
Την επόμενη χρονιά, το 2008, στο πλαίσιο ενός διαγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια ιστορία σχετικά με διεθνή θέματα που απασχολούν παιδιά ηλικίας 4-7 ετών, έγραψα και κατέθεσα αυτή την ιστορία, με ασπρόμαυρα σκίτσα, έχοντας στο μυαλό μου τις καμένες εκτάσεις και την ερήμωση που είχα αντικρίσει στο ταξίδι μου στα καμένα. Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε και η ιστορία παρέμενε στο συρτάρι μου, μέχρι τον χειμώνα του 2016, όταν μετά από μια συζήτηση με την Έλενα Πατάκη αποφασίσαμε να γίνει βιβλίο που θα κυκλοφορούσε μέσα στο 2018. Τα γεγονότα, όμως, της 23ης Ιουλίου του 2018 στην Ανατολική Αττική, στον Νέο Βουτζά, στο Κόκκινο Λιμανάκι και στο Μάτι μας συγκλόνισαν. Ο χαμός τόσων ανθρώπων και οι εικόνες της καταστροφής δεν έχουν προηγούμενο…
Θα ευχόμουν να μην είχαν χαθεί ζωές, να μπορούσαν να είναι εδώ ανάμεσά μας όλοι και αυτή η ιστορία να είναι χρήσιμη μόνο για να φτιάξουμε πάλι όμορφες πράσινες εκτάσεις με αγάπη και φροντίδα για τη φύση.
Μετά από 10 χρόνια, με μια τραγική συγκυρία, το βιβλίο αυτό κυκλοφορεί.
Είναι αφιερωμένο σε όλους αυτούς που χάθηκαν το καλοκαίρι του 2018, στις φονικές πυρκαγιές της Αττικής. Ε.Λ.

Η Έφη Λαδά γεννήθηκε σ’ ένα μικρό χωριό της Αχαΐας. Σπούδασε το σχέδιο και το χρώμα στο εργαστήρι του ζωγράφου Γιώργου Βογιατζή. Έχει κάνει την εικονογράφηση σε πάνω από ογδόντα βιβλία και σε πολλά εξώφυλλα. Έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μερικές από τις οποίες είναι: 15a Mostra internazionale d’illustrazione per l’infanzia στο Σαρμέντε της Ιταλίας· Διεθνής Έκθεση Παιδικού Βιβλίου στην Μπολόνια, υπό την αιγίδα του ΕΚΕΒΙ, με τίτλο «Ξυπόλυτες εικόνες»· 26th international exhibition of Illustrations στο Σαρμέντε· BIBIANA, International House of Art for Children (2011, 2015).
Πραγματοποίησε ατομική έκθεση ζωγραφικής στην Τεχνόπολη (Γκάζι) με τίτλο «Παραμυθοπινελιές, Μια φορά κι έναν καιρό στην Αθήνα…». Eπίσης έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Παραμύθια κάτω από τις στέγες…» στον πολυχώρο Black Duck Multiplarte στην Αθήνα. Έκανε τη σκηνογραφία για τη μουσική παράσταση που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, βασισμένη στο ιρλανδέζικο παραμύθι «Ο κούκος των Χριστουγέννων». Από το 2012 μέχρι σήμερα συμμετέχει στην Art Gallery Nucleus, στην Καλιφόρνια, σε ομαδική έκθεση για φιλανθρωπικό σκοπό. Συμμετείχε επίσης στον διαγωνισμό αφίσας Adelaide Fringe 2016 Poster Design Competition.Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά, στα κορεάτικα, στα ρωσικά και στα κινέζικα. Τo 2006 το βιβλίο της Τις Κυριακές στο πάρκο… προτάθηκε για το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης (βραχεία λίστα). Το 2009 της απονεμήθηκε το Βραβείο Εικονογράφησης από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ και αναγράφηκε στον τιμητικό πίνακα της IBBY για το βιβλίο Η βροχή των αστεριών. Ήταν υποψήφια για το Astrid Lindgren Memorial Award 2011 και για το Hans Christian Andersen Award 2012. Το 2016 το βιβλίο Είχε απ’ όλα και είχε πολλά της Μαρίας Παπαγιάννη σε εικονογράφηση της Έφης Λαδά επελέγη μεταξύ των 200 καλύτερων βιβλίων στον κόσμο και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο «White Ravens 2016» της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου. Το βιβλίο της Τις Κυριακές στο πάρκο… ήταν στη βραχεία λίστα του παγκόσμιου διαγωνισμού εικονογράφησης Nami Concours 2017.

ΣΕΙΡΑ: ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ ISBN: 978-960-16-8063-7 ΣΧΗΜΑ: 23×33 ΣΕΛΙΔΕΣ: 40 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 15,50 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΜΑΪΟΣ 2019 4