– Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, βραβευμένος συγγραφέας βιβλίων για εφήβους και νέους, μετά τα Το ξύπνημα της φράουλας (1997), Έτοιμος από καιρό (2000) – Βραβείο Γ.Λ.Σ., Καφέ αηδιαστικό μπαλάκι (2003) – Βραβείο περιοδικού Διαβάζω, Από Μικέλε προς Φώτη (με τον Λουτσιάνο Κομίντα) (2004), Παίξε το ανάποδα (2008) – Βραβείο Γ.Λ.Σ., Delete στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό (2011) – Εκδόσεις Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. (Βραχεία λίστα Κρατικού Βραβείου), επιστρέφει με το νέο του βιβλίο:

Θωμάς Q.BΙΤ: Ταξιδιώτης στο κάτοπτρο του χρόνου

Ένα ιστορικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας για νέους κάθε ηλικίας, με θέμα την ηλεκτρονική πραγματικότητα και την αληθινή πραγματικότητα σε σχέση με τον χρόνο, τα μυστήρια του κύκλου της ζωής, τον θάνατο. Μία περιπέτεια ενηλικίωσης, τότε που κάθε άνθρωπος συνειδητοποιεί τα μεγάλα ερωτήματα που κρύβει η ζωή και ψάχνει τις απαντήσεις.

ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΖΗΤΟΥΣΕΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΣ Ν’ ΑΝΤΕΞΕΙΣ;

Ο Θωμάς, μαθητής λυκείου, προκαλεί ως χάκερ τη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών! Συλλαμβάνεται, αλλά τους πείθει να τον εντάξουν στη Μυστική Πειραματική Ομάδα Καινοτομιών. Στόχος του να δοκιμάσει το νέο «παιχνίδι» με τον κωδικό «Εγώ παίζω μόνος». Το παιχνίδι αυτό τον μεταφέρει στο 1944, στο χωριό της φίλης του Χριστίνας, όπως ακριβώς το είχε περιγράψει σε μια έκθεσή της για την περίοδο της ναζιστικής κατοχής. Εκεί τον υποδέχεται η Έφη, ένα κορίτσι στην ηλικία του, που δεν είναι άλλη από την προγιαγιά της φίλης του. Χωρίς να ξέρει αν έχει μεταφερθεί στον χρόνο ή ζει σε ένα προηγμένο πλαίσιο εικονικής πραγματικότητας, μαζί με την Έφη και τη Ράνια, μια μικρή εβραιοπούλα που κρύβεται εκεί, θα ενταχθούν στις ομάδες παιδιών που πολεμούν στην Εθνική Αντίσταση. Θα καταλάβει τι είναι ζωή και τι θάνατος κι από εικονικός πολεμιστής θα γίνει πραγματικός. Η αυτοθυσία του θείου της Έφης για να τον σώσει τον συγκλονίζει. Το ταξίδι αυτό δεν είναι παρά μια μύησή του στα μεγάλα μυστήρια της ζωής. Επιστρέφοντας στο σήμερα, προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια. Συγκεντρώνει όσες πληροφορίες μπορεί και ταξιδεύει και πάλι στο Κλωνάρι. Εκεί συναντά την ενενηντάχρονη Έφη που του αποδεικνύει πόσο σχετικός μπορεί να είναι ο χρόνος. Μια σειρά ανατροπών και αποκαλύψεων θα τον οδηγήσει και πάλι σε ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο. Στο Παρίσι του 19ου αιώνα.

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ  ΣΕΛΙΔΕΣ: 264 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 11,50 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017

———————

– Δύο νέα βιβλία από την Αλεξάνδρα Μητσιάλη.

Το ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ

(ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΧΑΔΟΥΛΟΥ)


Συνώνυμη της περιπέτειας και της περιπλάνησης από τις απαρχές της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, η Οδύσσεια έχει γνωρίσει αναρίθμητες μεταφράσεις και διασκευές κι έχει ταξιδέψει από τις σχολικές τάξεις μέχρι τις κινηματογραφικές αίθουσες. Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη μεταφέρει το ομηρικό έπος σε νεοελληνικό δεκαπεντασύλλαβο, πατώντας στη δημοτική παράδοση και στην κατοπινή του μετάπλαση σ’ έντεχνο λόγο, από τον Σολωμό στον Παλαμά και από εκεί στον Σεφέρη και στον Ρίτσο, μπολιάζοντας το αρχαίο κείμενο με εμβληματικούς στίχους των μεγάλων μας ποιητών, χαρίζοντάς μας ένα ταξίδι του σήμερα μέσα στο χθες και του χθες μέσα στο σήμερα

Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάζεται στην ίδια πόλη ως φιλόλογος στη δημόσια εκπαίδευση. Παράλληλα γράφει λογοτεχνία και βιβλία της ήταν υποψήφια για τα βραβεία των περιοδικών Διαβάζω και Αναγνώστης, όπως και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Πέντε από τα έργα της ήταν ως τώρα υποψήφια για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία, ανάμεσα στα οποία και Το αστερόσπιτο (2009), Με λένε Νιλουφέρ (2012), Το υπόσχομαι (2014) από τις Εκδόσεις Πατάκη. Το 2015 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Μυθιστορήματος για το βιβλίο της Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει (εκδ. Παπαδόπουλος).

ΣΕΙΡΑ: ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ  ΣΕΛΙΔΕΣ: 156 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 6,50 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2016

——————-

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΦΛΙΝΟΥ

(ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΕΦΗ & ΚΡΙΝΑ ΛΑΔΑ).

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΗΤΣΙΑΛΗ

Ο Παντοφλίνος παραπονιέται διαρκώς γιατί δε βλέπει
όνειρα κι οι φίλοι του
αποφασίζουν να τον βοηθήσουν.
Όµως το αντικείµενο που του χαρίζουν για τον
σκοπό αυτό
έχει πάνω στον Παντοφλίνο µια παράξενη επίδραση.
Η Μπουκίτσα,
ο Τσίφτης, η Κοκέτα, ο Μένιος κι ο Σοφούλης βλέπουν τον φίλο τους
ν’ αποµακρύνεται όλο και περισσότερο από την παρέα τους κι από τον πραγµατικό
κόσµο.

Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάζεται στην ίδια πόλη ως φιλόλογος στη δημόσια εκπαίδευση. Παράλληλα γράφει λογοτεχνία και βιβλία της ήταν υποψήφια για τα βραβεία των περιοδικών Διαβάζω και Αναγνώστης, όπως και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Πέντε από τα έργα της ήταν ως τώρα υποψήφια για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία, ανάμεσα στα οποία και Το αστερόσπιτο (2009), Με λένε Νιλουφέρ (2012), Το υπόσχομαι (2014) από τις Εκδόσεις Πατάκη. Το 2015 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Μυθιστορήματος για το βιβλίο της Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει (εκδ. Παπαδόπουλος).

ΣΕΙΡΑ: ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ  ΣΕΛΙΔΕΣ: 112 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 6,90 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017

————————————–

– Τέλος, ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο, το

ΑΥΤΙΣΜΟΣ

ΟΙ ΑΓΡΑΦΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 4-12 ΕΤΩΝ

από τις ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΛΗΣΗ & ΕΛΕΝΗ ΛΟΥΒΡΟΥ

(ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΝΤΑΝΙΕΛΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗ)
ΑΥΤΙΣΜΟΣ

ΣΥΧΝΑ ΝΙΩΘΕΙΣ ΟΤΙ ΓΥΡΩ ΣΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ,
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟΙ. ΚΑΙ ΟΜΩΣ, ΜΕ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΟΥ ΣΕ ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Μια από τις βασικότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αυτισμό είναι η κατανόηση των κοινωνικών κανόνων, γεγονός που δυσκολεύει τη λειτουργική επικοινωνία τους με τους άλλους ανθρώπους. Το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν οδηγό για τα παιδιά που ανήκουν στο ανώτερο αυτιστικό φάσμα, καθώς και για τους ενήλικες που ασχολούνται με αυτά (γονείς, δασκάλους, ειδικούς). Έχει ως θέμα του την εκπαίδευσή τους στους κοινωνικούς κανόνες και αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει εικόνες και παραδείγματα κοινωνικών συμπεριφορών που βασίζονται σε αληθινά γεγονότα, απευθύνεται στα παιδιά που ανήκουν στο ανώτερο φάσμα του αυτισμού και είναι χωρισμένο σε δύο ηλικιακές ομάδες Το δεύτερο μέρος απευθύνεται στους ενήλικες και περιλαμβάνει τις επεξηγήσεις των παραδειγμάτων του πρώτου μέρους και κάποιες προτάσεις για την αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών.

Μία έκδοση ειδικά σχεδιασμένη και προσεγμένη, με την ξεχωριστή και τόσο ζωντανή εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη, με μία καλά επιλεγμένη γραμματοσειρά, ευανάγνωστη από τα παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και με διπλό εξώφυλλο (τζάκετ) έτσι ώστε να το αναγνωρίζουν οι ενήλικες που ασχολούνται με αυτό το θέμα, αλλά και να το κρατάνε και να το διαβάζουν τα παιδιά χωρίς να τα χαρακτηρίζει και να τα φοβίζει η λέξη «αυτισμός».

H Παναγιώτα Πλησή σπούδασε παιδαγωγικά και εργάστηκε ως δασκάλα στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος.
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή, κυρίως παιδικής λογοτεχνίας. Για τη
δουλειά της έχει βραβευτεί τρεις φορές με το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας
Κύπρου και με τον Έπαινο Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Βιβλία της έχουν βρεθεί στη βραχεία λίστα του λογοτεχνικού περιοδικού Διαβάζω και του ηλεκτρονικού περιοδικού για το βιβλίο και τις τέχνες Αναγνώστης. Το βιβλίο της Δεν είμαι τέρας, σου λέω!, που έχει μεταφραστεί και στα ιταλικά (Non sono un mostro, ti dico!), βασίστηκε σε προσωπική εμπειρία της με αυτιστικό άτομο. Με αφορμή αυτή την εμπειρία, τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με τον αυτισμό. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για το θέμα αυτό, ενώ έχει συμμετάσχει και η ίδια ως εισηγήτρια και εμψυχώτρια σε σεμινάρια για την ενημέρωση και εκπαίδευση μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονέων.
Έργα της:
Κλέφτης ονείρων (εκδ. Κέδρος, 2004), Η τεμπελοπόλη Πόλη-Πόλη (εκδ. Κέδρος,
2006), Δεν είμαι τέρας, σου λέω! (εκδ. Κέδρος, 2011), Μα, μπαμπά, είναι χάλια! (εκδ. Κέδρος, 2015), Τι κρατάει η μαμά; (εκδ. Ψυχογιός, 2016), Ο μπαμπάς που αγαπάει η μαμά μου, (εκδ. Ψυχογιός, υπό έκδοση)

Η Ελένη Λούβρου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Καναδά. Είναι κάτοχος πτυχίου ψυχο-
λογίας από το Πανεπιστήμιο του Glamorgan, μεταπτυχιακού διπλώματος (MSc) στην εφαρμοσμένη ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο του Brunel και ενός ακόμα μεταπτυχιακού τίτλου στην ψυχολογία από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο της Αγγλίας. Η διπλωματική της εργασία είχε θέμα τη γενίκευση του παιχνιδιού σε παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές και για την ολοκλήρωσή της πραγματοποίησε μελέτη περίπτωσης σε δεκαεπτά παιδιά. Η επαγγελματική εμπειρία της με παιδιά του αυτιστικού φάσματος ξεκίνησε το 2000 στο Λονδίνο. Από τότε εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχολόγος με παιδιά, εφήβους και ενήλικες με αυτισμό, ενώ παράλληλα έχει συνεργαστεί με διάφορα κέντρα, συλλόγους και φορείς. Έχει μεταφράσει το βιβλίο των P. Howlin, S. Baron-Cohen και J. Hadwin Εκπαιδεύοντας τα παιδιά με αυτισμό στην ανάγνωση του νου (εκδ. Γλαύκη, 2013). Κατοικεί στην Αθήνα με την οικογένειά της και είναι μητέρα τριών παιδιών.

Η Παναγιώτα Πλησή και η Ελένη Λούβρου έχουν συνεργαστεί για το εκπαιδευτικό υλικό του βιβλίου Δεν είμαι τέρας, σου λέω!, ως εισηγήτριες σε σεμινάριο με θέμα τον αυτισμό, καθώς και σε ένα πρόγραμμα παρέμβασης για παιδιά με αυτισμό σε δημοτικά σχολεία της Αττικής. Αυτό είναι το πρώτο μιας σειράς βιβλίων που θα ακολουθήσουν και θα αφορούν τις κοινωνικές δεξιότητες των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού.

ΣΕΙΡΑ: ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΣΕΛΙΔΕΣ: 96 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 10,90 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017