ΑΠΑΝΤΑ ΤΑ ΠΟΙΗΤΙΚΑ

Συγγραφέας: ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ

Συµπληρωµατικό της δηµοφιλέστατης πεζογραφίας του, το –λιγότερο γνωστό– ποιητικό έργο του Μενέλαου Λουντέµη µάς συστήνει εκ νέου έναν γνήσια αριστερό συγγραφέα. Μακριά από κοµµατικές παρωπίδες, αυτός ο λυρικός της κοινωνικής στράτευσης εµφανίζεται και µέσα στην ποίησή του ως ένας βαθιά ανθρωπιστής λογοτέχνης. Υµνητής της απλής ζωής του λαού, αλλά και γενναία µαχόµενος κατά των πάσης φύσεως καταπιέσεων και διακρίσεων, ταυτίζει τον Έρωτα µε την Ελευθερία και µας καλεί να αγωνιστούµε για έναν καλύτερο κόσµο.

10039

Λουντέµης, Μενέλαος (Αγία Κυριακή Ανατολικής Θράκης, 1912 – Αθήνα, 1977): Λογοτεχνικό ψευδώνυµο του πεζογράφου και ποιητή Δηµήτρη Βαλασιάδη. Στην Ελλάδα ήρθε µε την ανταλλαγή των πληθυσµών το 1924. Εγκαταστάθηκε στο χωριό Εξαπλάτανος της Έδεσσας (πήρε το ψευδώνυµό του από τον Λούντο, παραπόταµο του Εδεσσαίου). Εργάστηκε από παιδί, µεταξύ άλλων ως λούστρος, βοσκός και λαντζέρης, ενώ για µεγάλα διαστήµατα έµεινε άνεργος. Εντάχθηκε στην αριστερά και έλαβε µέρος στην Εθνική Αντίσταση. Μεταπολεµικά εξορίστηκε στον Αϊ-Στράτη και στη Μακρόνησο. Το 1956 πέρασε από δίκη για το έργο του Βουρκωµένες µέρες. Από το 1958, αφού του είχε αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια, φιλοξενήθηκε σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες, κυρίως στη Ρουµανία, µέχρι και το 1976, χρονιά που επέστρεψε στην Ελλάδα.
Στα γράµµατα εµφανίστηκε το 1934 µε τη δηµοσίευση του διηγήµατός του «Μια νύχτα µε πολλά φώτα κάτω από µια πόλη µε πολλά αστέρια» στο περιοδικό Νέα Εστία. Το 1938 εξέδωσε τη συλλογή διηγηµάτων Τα πλοία δεν άραξαν, που τιµήθηκε µε το Α΄ Κρατικό Βραβείο πεζογραφίας. Υπήρξε πολυγραφότατος. Οι τόµοι που εξέδωσε υπερβαίνουν τους σαράντα.
Ο συγκεντρωτικός τόµος Άπαντα τα ποιητικά περιλαµβάνει τις ποιητικές του συλλογές Κραυγή στα πέρατα (1954), Το σπαθί και το φιλί (1967), Κοντσέρτο για δυο µυδράλλια κι ένα αηδόνι (1973), Οι εφτά κύκλοι της µοναξιάς (1975), Θρηνολόι και άσµα για το σταυρωµένο νησί (1975) και Πυρποληµένη µνήµη (1975).
Άλλα έργα του: Έκσταση (1943)• Συννεφιάζει (1948)• Οι κερασιές θ’ ανθίσουν και φέτος… (1956)• Ένα παιδί µετράει τ’ άστρα (1956)• Τότε που κυνηγούσα τους ανέµους (1956)• Οδός Αβύσσου, αριθµός 0 (1962)• Το ρολόι του κόσµου χτυπά µεσάνυχτα (1963)• Το κρασί των δειλών (1965)• Ο Θησέας• Έγραψε επίσης παιδική λογοτεχνία και µετέφρασε Ρουµάνους πεζογράφους και ποιητές. Τα έργα του γνώρισαν πολλές επανεκδόσεις και αρκετά έχουν µεταφραστεί σε άλλες γλώσσες.

«Μια συµβολική φυσιογνωµία αγωνιστή για τη ζωή, ενάντια στην αδικία, που τη βίωσε µε τον πιο σκληρό τρόπο και την πάλεψε µε παιδικό πείσµα µέχρι τέλους. Το µήνυµά του “να παλεύεις γι’ αυτό που λέει η καρδιά σου” και “να µην το βάζεις κάτω” είναι το πιο επίκαιρο µήνυµα στις µέρες µας. Ένα µήνυµα τόσο για τους µεγάλους (γονείς και δασκάλους), αλλά κυρίως για τα παιδιά. Που καλούνται να ξαναχτίσουν τον πολύχρωµο κόσµο τους µέσα από τα συντρίµµια που τους αφήνουµε, κυρίως εξαιτίας της ανοχής µας στο πιο διεφθαρµένο σύστηµα εδώ και πολλές δεκαετίες».
περ. Εκ-Παιδεύω, τεύχ. 27,
Σεπτέµβριος-Οκτώβριος 2012

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16-6039-4 ΣΧΗΜΑ: 14X21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 496 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 18,80 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΟΥΝΙΟΣ 2016

————————————

18 ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΡΗ
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ – ΤΟ ΕΡΓΟ – Η ΕΠΟΧΗ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ Θ. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ: ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ

06033

Στον τόμο αυτό συγκεντρώνονται πρωτότυπα κείμενα από συγγραφείς, λογοτέχνες και δημοσιογράφους που αναδεικνύουν σημαντικές πτυχές του δημοσιογραφικού και συγγραφικού έργου του Γιάννη Μαρή. Συγκεκριμένα, γράφουν οι:

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ , ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ , ΑΘΗΝΑ ΚΑΚΟΥΡΗ, ΚΩΣΤΑΣ Θ. ΚΑΛΦΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΙΝΑ ΚΟΥΛΕΤΑΚΗ, ΓΙΩΡΓΟΣ Α. ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΜΑΡΚΑΡΗΣ, LOΪC MARCOU, ΤΕΥΚΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ, ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΕΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΣ, ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΙΧΛΙΜΙΡΗΣ, ΡΙΧΑΡΔΟΣ Σ. ΣΩΜΕΡΙΤΗΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ, ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Μαρή (1916-1979), οι Εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν ένα πρωτότυπο βιβλίο και συλλογικό έργο προς τιμήν του «πατριάρχη της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας», που υπήρξε επιπλέον ένας μαχητικός δημοσιογράφος, αλλά και σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση του σύγχρονου νεοελληνικού «λαϊκού πολιτισμού» στο διάστημα 1953-1978 στον χώρο του ημερήσιου και περιοδικού τύπου, αλλά και του ελληνικού κινηματογράφου.
Στο βιβλίο συγκεντρώνονται 18 κείμενα και άρθρα ειδικά γραμμένα για την επέτειο από λογοτέχνες, δημοσιογράφους και μελετητές, οι οποίοι προσεγγίζουν το πολυσχιδές έργο του Γιάννη Μαρή, σκιαγραφούν την προσωπικότητά του, αλλά και αναδεικνύουν την «εποχή» κατά την οποία η δημοσιογραφική και συγγραφική του δραστηριότητα υπήρξε καταλυτική.
Οι συγγραφείς του τόμου, αποφεύγοντας κοινοτοπίες και στερεότυπα, αναφέρονται κριτικά στο «φαινόμενο Μαρής» και παρουσιάζουν σημαντικές και λιγότερο γνωστές πτυχές ενός παραγνωρισμένου στην εποχή του συγγραφέα, που αφορούν τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία, τα δομικά χαρακτηριστικά του ευρύτερου έργου του στον χώρο –αλλά και πέραν– της αστυνομικής λογοτεχνίας, τις επιδράσεις που δέχτηκε από τον σύγχρονο γαλλικό πολιτισμό, τη θέση της Αθήνας στα μυθιστορήματά του, τους συσχετισμούς μεταξύ του αστυνόμου Μπέκα και του επιθεωρητή Σιμενόν, ενώ ταυτόχρονα κατατίθενται εντυπώσεις και μνήμες από ανθρώπους που τον γνώρισαν προσωπικά ή συνεργάστηκαν μαζί του.
Παράλληλα, για πρώτη φορά παρουσιάζονται σημαντικά τεκμήρια από το αρχείο του συγγραφέα και το οικογενειακό αρχείο του γιου του Άγγελου Τσιριμώκου –που προλογίζει δικαιωματικά την έκδοση–, ορισμένα από τα οποία μάλιστα καταρρίπτουν τη μέχρι τώρα διαδεδομένη άποψη περί «προχειρότητας» στην παραγωγή του ογκώδους έργου του.

ΣΕΙΡΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ ISBN 978-960-16-2033-6 ΣΧΗΜΑ: 14Χ20 ΣΕΛΙΔΕΣ: 200 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 14,40 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΟΥΝΙΟΣ 2016

—————————-
ΟΤΑΝ ΣΟΥ ΕΔΕΙΞΑ ΤΟΝ ΗΧΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Συγγραφέας: ΕΛΕΝΗ ΤΟΡΟΣΗ

10351
Η μητέρα μου ήταν αλλιώτικη από τις άλλες μητέρες: Μέσα στ’ αυτιά της υπήρχαν άσπροι κόμποι.
Ποιο είναι το συναίσθημα ενός παιδιού, όταν πρέπει να εξηγήσει στην κουφή μητέρα του τι ακριβώς συμβαίνει γύρω τους; Αυτό αφηγείται η Ελένη Τορόση στο μυθιστόρημά της και παράλληλα περιγράφει ένα ταξίδι στο «μακρινό άγνωστο», από την Αθήνα στο Μόναχο. Με ποιητική σοβαρότητα και λακωνικό χιούμορ η συγγραφέας μάς οδηγεί σε έναν κόσμο που τον χαρακτηρίζουν οικείες χειρονομίες και μια τρυφερή μυστική γλώσσα.

«Πώς νιώθει ένα παιδί και πώς το διαμορφώνει μια σχέση απόλυτης εξάρτησης; Αυτό είναι το θέμα της Ελένης Τορόση στο μυθιστόρημά της Όταν σου έδειξα τον ήχο του κόσμου, ένα βιβλίο βαθύ και συγκινητικό, το οποίο παράλληλα μιλάει και για τη σχέση Ελλήνων και Γερμανών, για ελπίδα και απογοήτευση. “Μια διπλή πατρίδα είναι πάντα κέρδος” λέει η Ελένη Τορόση. Και βέβαια μια αναβλύζουσα πηγή γεμάτη ιστορίες».
Γιώργος Παππάς, ΕΡΤ

«Η Ελένη Τορόση είναι μια αφηγήτρια με πάθος. Είναι εντυπωσιακό με πόση ευαισθησία και εσωτερικότητα υφαίνει πόλεις, γλώσσες και φιγούρες».
Πέτρος Μάρκαρης

«Η μητρική αγάπη μπορεί να δώσει δύναμη, μπορεί όμως και να συνθλίψει. Ή και τα δύο. Η Ελένη Τορόση τα γνωρίζει και τα δύο πολύ καλά. Η ίδια ήταν για την κουφή μητέρα της το κλειδί για τον κόσμο. Κι όσο και αν θέλησε να απελευθερωθεί από αυτή τη στενή σχέση, η μητρική αγάπη είναι ο πιο βαθύς και οικείος δεσμός».
Μartina Scherf, Süddeutsche Zeitung

Η Ελένη Τορόση γεννήθηκε στην Αθήνα. Από το 1968 ζει στο Μόναχο και στην Αθήνα. Εργάζεται στη Βαυαρική Ραδιοφωνία ως δημοσιογράφος και συγγραφέας και συνεργάζεται με αρκετά ελληνικά και γερμανικά έντυπα. Γράφει στα γερμανικά και στα ελληνικά. Τα γερμανικά παιδικά βιβλία της έχουν διακριθεί με βραβεία και επαίνους, ενώ παιδικές της ιστορίες συμπεριλαμβάνονται στα γερμανικά σχολικά αναγνωστικά. Είναι μέλος της Γερμανικής
Ομοσπονδίας Συγγραφέων. Στην Ελλάδα διακρίθηκε με έπαινο για το βιβλίο Κουμπότρυπες κι ελέφαντες
(Εκδ. Πατάκη, 1998) και βραβεύτηκε το 2010 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το Ιουλίτσα και
Ρωμαίος (Εκδόσεις Πατάκη, 2010). Το 2001 κυκλοφόρησε το βιβλίο της Μικρά και μεγάλα λόγια, η Ελένη Τορόση συνομιλεί με τριάντα Έλληνες συγγραφείς από τις εκδ. Ρωμιοσύνη και επανακυκλοφορεί από τις πανεπιστημιακές εκδόσεις του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, Έδρα Νεοελληνικών Σπουδών. Το Όταν σου έδειξα τον ήχο του κόσμου πρωτοκυκλοφόρησε στα γερμανικά το 2014 από τις εκδόσεις LangenMüller (Als ich dir zeigte, wie dieWelt klingt), από τις οποίες την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε επίσης το βιβλίο της WarumTante Iphigenia mir einen Koch schenkte (Γιατί η θεία Ιφιγένεια μου χάρισε έναν μάγειρα, ιστορίες της ελληνικής μου οικογένειας). Η Βαυαρική Τηλεόραση μετέδωσε στο πλαίσιο της τηλεοπτικής σειράς «Πορτρέτα ζωής» την ταινία Ο μακρύς ίσκιος της μητέρας μου, ένα αυτοβιογραφικό αφιέρωμα στη συγγραφέα.

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ISBN: 978-960-16-6351-7 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 368 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 15,40 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΟΥΝΙΟΣ 2016

——————-
ΡΟΣΝΑ ΚΑΙ… ΜΟΖΑΜΕΛ

Συγγραφέας: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΡΑΓΚΕΣΚΑΚΗ

06921

Η Ρόσνα είναι ξεχωριστή. Έχει σκιά χρυσή. Σε όλους τη μοιράζει γενναιόδωρα. Μέχρι που μια νύχτα βλέπει ένα όνειρο… Τότε η Ρόσνα αρχίζει το ταξίδι.

Μικρή ιστορία για την αγάπη

ΣΕΙΡΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ/ ΕΙΔΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ISBN: 978-960-16-2921-6 ΣΧΗΜΑ: 10X14 ΣΕΛΙΔΕΣ: 24 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 3,00 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΟΥΝΙΟΣ 2016