Έρωτος γνώση
Δοκίμια για τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία

Συγγραφέας: Martha C. Nussbaum
Μετάφραση: Γιώργος Λαμπράκος

Ποια είναι η σχέση φιλοσοφίας και λογοτεχνίας; Πώς συνυφαίνονται µορφή και περιεχόµενο σε θεµελιώδη έργα της κλασικής αρχαιότητας, αλλά και σε αριστουργήµατα της νεωτερικότητας; Ποια είναι η σηµασία της ηθικής στη ζωή και την τέχνη, ιδίως σε ό,τι αφορά το σαγηνευτικό αλλά και ακανθώδες ζήτηµα του έρωτα; Σε αυτά και άλλα κρίσιµαερωτήµατα απαντά το σηµαντικό βιβλίο της Nussbaum Έρωτος γνώση. Σε δεκαπέντε κεφάλαια, που µεταβαίνουν από τη φιλοσοφία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη στα κορυφαία έργα συγγραφέων όπως ο Ντίκενς, o Χένρυ Τζέιµς, o ΜαρσέλΠρουστ και ο ΣάµουελΜπέκετ, η κορυφαία Αµερικανίδα φιλόσοφος, µε λόγο στιβαρό, καίριο και διαυγή, µας ταξιδεύει σ’ έναν κόσµοστοχασµού και αισθήµατος, όπου τα βιβλία έχουν τη δύναµη να επηρεάζουν καθοριστικά τις ηθικές αντιλήψεις και στάσεις του ανθρώπου.

06504

Η Martha C. Nussbaum (1947) θεωρείται µια από τις πιο σηµαντικές φιλοσόφους διεθνώς. Διδάσκει Φιλοσοφία, Δίκαιο και Ηθική στο Πανεπιστήµιο του Σικάγου. Έχει γράψει εκτενώς πάνω σε θέµατα που αφορούν την αρχαία ελληνική και ρωµαϊκή φιλοσοφία, την πολιτική φιλοσοφία, τον φεµινισµό και την ηθική. Έχει επίσης διδάξει στα Πανεπιστήµια Χάρβαρντ και Μπράουν.

«Η εντυπωσιακή και πρωτότυπη θέση της Nussbaum σε αυτό το εκπληκτικό βιβλίο είναι ότι ζητήµατα ύφους και ουσίας είναι τόσο άρρηκτα δεµένα µεταξύ τους, ώστε η φιλοσοφία, έτσι όπως παραδοσιακά διδάσκεται, δεν µπορεί πλέον να πραγµατευθεί σε βάθος θεµελιώδη ηθικά ερωτήµατα που αφορούν την τέχνη του βίου. […] Το Έρωτος γνώση είναι ένα εξαίσιο έργο σχετικά µε το νόηµα, τη γραφή, τη γνώση και την αλήθεια». Arthur C. Danto

«Είναι εκπληκτική η άνεση και η ακρίβεια µε την οποία η συγγραφέας, µε το υπόβαθρο και την ακαδηµαϊκήεµπειρία που έχει, κινείται ανάµεσα σε τόσα γνωστικά πεδία. […] Ο τρόπος που διαβάζει και ερµηνεύει την αρχαία και τη σύγχρονη λογοτεχνία είναι οξυδερκής, πρωτότυπος και βαθυστόχαστος».
Bernard Knox, Washington Post Book World

«Όποιος θέλει να κατανοήσει την αµφίδροµη σχέση λογοτεχνίας και φιλοσοφίας και τον τρόπο που η µία επενεργεί στην άλλη, θα πρέπει να διαβάσει µε προσοχή το έργο αυτό και να µελετήσει τις θέσεις της συγγραφέως ενδελεχώς». WayneBooth, Philosophy and Literature

——————————————–

Πάνος Σόμπολος

Τα τραγικά γεγονότα της τελευταίας τριακονταπενταετίας. Όπως τα έζησα

Είναι πολλά τα τραγικά κι άλλα μεγάλα γεγονότα που κάλυψα δημοσιογραφικά κατά τη μακρόχρονη σταδιοδρομία μου. Από αυτές τις μεγάλες υποθέσεις, επέλεξα τριάντα οχτώ για να τις περιλάβω σ αυτό το βιβλίο, έχοντας πάντα τη βοήθεια του πολύτιμου αρχείου μου.
Πρόκειται για τρανταχτές υποθέσεις, που πραγματικά θα μείνουν για πάντα και θα συζητούνται. Είναι τα γεγονότα που μας απασχόλησαν δημοσιογραφικά, αλλά απασχόλησαν για βδομάδες και πολλούς μήνες και την ελληνική κοινή γνώμη και συγκεκριμένα:
Πολύνεκρα ναυάγια, απαγωγές για λύτρα, αεροπειρατείες, λεωφορειοπειρατείες, αρχαιοκαπηλίες, θανατηφόροι και καταστροφικοί σεισμοί, μεγάλες πυρκαγιές με τραγικές συνέπειες, αεροπορικά δυστυχήματα, πολύνεκρα τροχαία δυστυχήματα, διαφόρων ειδών ατυχήματα με πολλά θύματα, καθώς και πολλές άλλες υποθέσεις που τις θυμόμαστε μικροί και μεγάλοι.
Όλες αυτές τις υποθέσεις που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, τις έζησα από κοντά. Έκανα ρεπορτάζ πάντα στον τόπο που διαδραματίζονταν τα γεγονότα. Κατέγραφα κάθε αξιόλογη εξέλιξη. Ενημέρωνα τους αναγνώστες και τους τηλεθεατές με απλά λόγια για το τι έγινε, πώς έγινε, για ποιο λόγο έγινε, για τις συνέπειες που ακολουθούσαν, αλλά και για κάθε σημαντική πτυχή που παρουσίαζε ενδιαφέρον.
Αυτό προσπάθησα να κάνω και σ αυτό το βιβλίο. Αντικειμενική καταγραφή των όσων είδα και έζησα στις δημοσιογραφικές αποστολές, χωρίς ίχνος υπερβολής, χωρίς ίχνος μεγαλοποίησης. Δηλαδή με δυο λόγια: Πρόκειται για μια επιτομή όλων των μεγάλων γεγονότων που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη την τελευταία τριακονταπενταετία.

10420

Πάνος Σόμπολος

Γεννήθηκε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας (Δ.Δ. Καραϊσκάκης). Σπούδασε δημοσιογραφία και από τα πρώτα χρόνια εντάχθηκε στο αστυνομικό και το δικαστικό ρεπορτάζ. Εργάστηκε, παλαιότερα, στις εφημερίδες «Ακρόπολη», «Αθηναϊκή», «Μακεδονία» (γραφεία Αθήνας), στα περιοδικά «Εικόνες», «Πάνθεον», «Ρομάντσο», «Επίκαιρα» και άλλα, καθώς και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπου κάλυπτε το δικαστικό ρεπορτάζ. Για 22 χρόνια δούλεψε στην ΕΡΤ (τηλεόραση και ραδιόφωνο), στον τομέα ειδήσεων και σε εκπομπές. Επίσης, εργάστηκε στην εφημερίδα «Έθνος» από την πρώτη μέρα επανέκδοσής της, το 1981, και στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ως προϊστάμενος του αστυνομικού ρεπορτάζ.
Ήταν ο δημιουργός και παρουσιαστής της εκπομπής «Αυτόπτης Μάρτυρας» του MEGA, που είχε την υψηλότερη θεαματικότητα απ’ όλες τις ενημερωτικές εκπομπές του καναλιού.

Έχει καλύψει σχεδόν όλα τα γεγονότα που συγκλόνισαν τη χώρα τα τελευταία 35 χρόνια, όπως σεισμούς, αεροπορικές τραγωδίες, μεγάλες πυρκαγιές, πλημμύρες, πολύνεκρα δυστυχήματα, δολοφονίες, τρομοκρατικές ενέργειες, ναυάγια, αεροπειρατείες, και όλες τις πολύκροτες υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη.
Επίσης έχει καλύψει μεγάλα γεγονότα στο εξωτερικό, όπως την ανατίναξη αεροπλάνου στη Μάλτα με πολλά θύματα, την επίθεση σε λεωφορείο με Έλληνες στο Κάιρο, την πυρπόληση διώροφου λεωφορείου με Έλληνες εκδρομείς στην Κωνσταντινούπολη, την εξέγερση στην Αλβανία με τις παρατράπεζες, τους πολύνεκρους σεισμούς στα βάθη της Τουρκίας (Ερζερούμ) και πολλά άλλα.
Τιμήθηκε δύο φορές (βραβείο και τιμητική διάκριση) από τον θεσμό των Βραβείων Δημοσιογραφίας του Ιδρύματος Μπότση για την αντικειμενική και πληρέστατη κάλυψη των μεγάλων θεμάτων του τομέα του. Επίσης, τιμήθηκε με το βραβείο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για τις αλλεπάλληλες πρωτιές του στο ρεπορτάζ, καθώς και με αρκετά άλλα βραβεία και διακρίσεις.
Έχει αναπτύξει πλούσια συνδικαλιστική δραστηριότητα, καθώς χρημάτισε μέλος του Δ.Σ., αντιπρόεδρος και πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, ενώ είχε εκλεγεί οργανωτικός γραμματέας της ΠΟΕΣΥ, καθώς και αντιπρόεδρος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
Στην ΕΣΗΕΑ ήταν πρόεδρος για τρεις συνεχόμενες θητείες και δεν έθεσε εκ νέου υποψηφιότητα με το σκεπτικό «να μην είμαστε επαγγελματίες συνδικαλιστές και να μπαίνουν νέα πρόσωπα στη Διοίκηση».
Σήμερα είναι πρόεδρος του Ταμείου Υγείας των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ) και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζομένων Ταμείων Υγείας Ελλάδος.
Η πρώτη του συγγραφική προσπάθεια φέρει τον τίτλο «Μια ζωή ρεπορτάζ», ένα βιβλίο που σημείωσε μεγάλη επιτυχία.