– ΤΟ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΒΗΣΣΑΡΙΑ ΖΟΡΜΠΑ-ΡΑΜΜΟΠΟΥΛΟΥ

Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία, γραµµένη για να καταγγείλει την παιδική εργασία.

ergostasio paixn

Κρυµµένο µέσα στα βουνά της Κίνας βρίσκεται ένα εργοστάσιο.
Ένα εργοστάσιο παιχνιδιών στο οποίο εργάζονται κάτω από άθλιες
συνθήκες παιδιά. Τα πενήντα παιδιά του αρχιεργάτη Κι-Μπουν. Ανάµεσα
σε αυτά και ο Χουάνγκ-Σιάο, ο οποίος ανακαλύπτει πως τα παιχνίδια που κατασκευάζουν προορίζονται για τα παιδιά της ∆ύσης. Σε ένα χωριό
κάπου εκεί κοντά, ο δάσκαλος Μι-Γουάνγκ προσπαθεί µε πολύ κόπο
καθηµερινά να πείσει τους µαθητές του να έρχονται στο σχολείο µετά
τις δουλειές τους στα χωράφια.
Για να τους δελεάσει, αποφασίζει να κατασκευάσει µόνος του τα δώρα
τους για τις γιορτές και να τους τα µοιράσει. Μια µέρα που πυκνό χιόνι
είχε καλύψει τα βουνά κι ο άνεµος φυσούσε παγωµένος,
τα πενήντα παιδιά του αρχιεργάτη Κι-Μπουν αποφάσισαν να το σκάσουν
από το εργοστάσιο παιχνιδιών µε προορισµό τη ∆ύση. Μαντέψτε,
όµως, ποιον συνάντησαν σε ένα µικρό χωριό πίσω από το βουνό…

Μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία, γραµµένη για να καταγγείλει την
παιδική εργασία.

——————————————————————————————-

– ΟΙ ΦΙΛΕΣ ΜΑΣ… ΟΙ ΜΑΓΙΣΣΕΣ!

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΚΟΥΣΗΣ

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Ένα παραμύθι με μάγισσες, που με χιούμορ μιλάει για τη παράδοση.

files magisses

Ο Χρήστος, η Μαρία και ο Γιάννης έρχονται στο σπίτι της γιαγιάς τους στο χωριό για το τριήµερο της Πρωτοµαγιάς. Ένα κάδρο που σπάει και µια σειρά από συµπτώσεις γίνονται η αφορµή για να λυθεί ένα µαγικό ξόρκι και να επανέλθουν στη ζωή τρεις σκανταλιάρες µάγισσες. Τα παιδιά προθυµοποιούνται να τις βοηθήσουν να προσαρµοστούν στη νέα πραγµατικότητα, ενώ εκείνες από τη µεριά τους πρέπει ν’ αποδείξουν ότι µπορούν να γίνουν καλές. Το όλο εγχείρηµα µοιάζει ακατόρθωτο και µια σειρά από ξεκαρδιστικά περιστατικά λαµβάνουν χώρα µέσα στο σπίτι. Τα πράγµατα περιπλέκονται ακόµα περισσότερο όταν οι µάγισσες δραπετεύουν από ένα ανοιχτό παράθυρο και παίρνουν µέρος σε µια τοπική γιορτή για τον ερχοµό της άνοιξης.

—————————————————————————————–

– ΕΙΧΕ ΑΠ’ ΟΛΑ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΠΟΛΛΑ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ: ΕΦΗ ΛΑΔΑ

Ένα παραμύθι παραβολή για τη σύγχρονη εποχή, που καλλιεργώντας τον φόβο κατακερματίζει το εμείς και οδηγεί τον άνθρωπο στην εφιαλτική απομόνωση.

Ο φόβος γεννάει φόβο και η αγάπη θαύματα…

eixe ap ola
Ένα παραμύθι παραβολή για τη σύγχρονη εποχή, που καλλιεργώντας τον φόβο κατακερματίζει το εμείς και οδηγεί τον άνθρωπο στην εφιαλτική απομόνωση. Ένας βασιλιάς, ένας άνθρωπος δηλαδή, αρχίζει να φοβάται για τα υπάρχοντά του και προσπαθεί να τα κρύψει για να τα προστατέψει. Ο ένας φόβος γεννάει τον άλλο και ο βασιλιάς μπερδεύεται στα δίχτυα τους κι αντί να αντιδράσει, να μοιραστεί το πρόβλημά του και να μιλήσει στους αγαπημένους του, κλείνεται όλο και περισσότερο στον εαυτό του. Όσα ο ίδιος δε χαίρεται τα απαγορεύει και στους άλλους. Οι άνθρωποι τρομοκρατημένοι ζουν σε περιορισμό, αλλά τις νύχτες λένε στα παιδιά τους παραμύθια για μια άλλη χώρα δίκαιη και ελεύθερη. Όταν ο βασιλιάς νικηθεί ολοκληρωτικά από τους εφιάλτες του, τα παιδιά προσπαθούν να θυμηθούν το παραμύθι που τους λέγανε οι γονείς τους τα σκοτεινά χρόνια, προσπαθώντας να διατηρήσουν μια μικρή φλόγα μέσα στις στάχτες. Μια άλλη χώρα, σ’ ένα άλλο αύριο, όπου όλοι μαζί θα μοιράζονται σε ίσια κομμάτια το ψωμί και θα κοιτάζονται στα μάτια.

Βιογραφικό σημείωμα της Μαρίας Παπαγιάννη (έτσι όπως το διηγείται η ίδια)
Είμαι από τη Λάρισα, αλλά έχω πολλές πατρίδες. Τον Πλαταμώνα όπου έμαθα μπάνιο στη θάλασσα, τη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασα, την Αθήνα όπου ζω και την Κρήτη όπου πηγαίνω για να βλέπω τους αετούς και να κάνω μεγάλες βόλτες στα βουνά και στα φαράγγια της. Έχω γράψει πολλά βιβλία, που τα διαβάζουν κυρίως τα παιδιά, αλλά καμιά φορά και οι μεγάλοι. Γι’ αυτά τα βιβλία έχω πάρει κάποια βραβεία από τους μεγάλους και πολλές αγκαλιές από τους μικρούς. Μια από τις πολύχρωμες ιστορίες μου, το Μια άλλη μέρα θα νικήσεις εσύ, κυκλοφορεί σε πολλές γλώσσες. Έχω γράψει και ιστορίες για το θέατρο, που το αγαπώ πολύ. Έχω δυο παιδιά, ένα σκυλί και τέσσερις γάτες. Λατρεύω τα καλοκαίρια, τα βιβλία, τις ταινίες, μισώ τα στενά παπούτσια, το σκοτάδι και τη ζωή χωρίς όνειρα για μεγάλα ταξίδια.

Βιογραφικό σημείωμα της Έφης Λαδά
Η Έφη Λαδά γεννήθηκε σ’ ένα μικρό χωριό της Αχαΐας. Σπούδασε το σχέδιο και το χρώμα στο εργαστήρι του ζωγράφου Γιώργου Βογιατζή. Έχει κάνει την εικονογράφηση σε πάνω από εβδομήντα βιβλία και σε πολλά εξώφυλλα. Έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μερικές από τις οποίες είναι: 15η Mostra internazionale d’ illustrazione per l’ infanzia στην Μπολόνια, υπό την αιγίδα του ΕΚΕΒΙ, με τίτλο Ξυπόλυτες εικόνες• 26th international exhibition of Illustrations στο Σαρμέντε• BIBIANA, International House of Art for Children (2011, 2015). Πραγματοποίησε ατομική έκθεση ζωγραφικής στην Τεχνόπολη (Γκάζι) με τίτλο Παραμυθοπινελιές. Μια φορά κι έναν καιρό στην Αθήνα… Eπίσης έκθεση ζωγραφικής με τίτλο Παραμύθια κάτω από τις στέγες… στον πολυχώρο Black Duck Multiplarte στην Αθήνα. Έκανε τη σκηνογραφία για τη μουσική παράσταση που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, βασισμένη στο ιρλανδέζικο παραμύθι Ο κούκος των Χριστουγέννων. Από το 2012 μέχρι σήμερα συμμετέχει στην Art Gallery Nucleus, στην Καλιφόρνια, σε ομαδική έκθεση για φιλανθρωπικό σκοπό. Συμμετέχει επίσης στον διαγωνισμό αφίσας Adelaide Fringe 2016 Poster Design Competition. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά, κορεάτικα, ρώσικα και κινέζικα. Τo 2006 το βιβλίο της Τις Κυριακές στο πάρκο… προτάθηκε για το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης (βραχεία λίστα). Το 2009 της απονεμήθηκε το Βραβείο Εικονογράφησης από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ και αναγράφηκε στον τιμητικό πίνακα της IBBY για το βιβλίο Η βροχή των αστεριών. Ήταν υποψήφια για το Astrid Lindgren Memorial Award 2011 και για το Hans Christian Andersen Award 2012.