ΈΝΑ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΌΜΗΡΟ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΕΡΒΗ
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΟΥ

Η Αντιγόνη συχνά αισθάνεται µόνη. Βλέπετε δεν έχει αδελφάκι και όσο κι αν παρακαλάει να
της πάρουν τουλάχιστον ένα ζωάκι, οι γονείς της αρνούνται γιατί έχουν αλλεργία (Αψιού! Φτάρνισµα
 της µαµάς και της συγγραφέως που έχει κι αυτή αλλεργία!). Τι λέγαµε; Α, ναι. Η Αντιγόνη δεν είχε
ελπίδα να αποκτήσει ζωάκι, µέχρι που βρέθηκε στον δρόµο της ένα γατάκι. Μόνο κι αυτό και,
το χειρότερο, άρρωστο. Η Αντιγόνη και η µαµά αναλαµβάνουν άµεσα δράση. Στόχος;
Μα τι άλλο; Ένα σπίτι για τον Όµηρο…

Ένα βιβλίο για τη φιλοζωία και τα αδέσποτα ζώα.

08027

—————————————————————————————————————————-

Η σειρά «Στα βαθιά…» είναι σχεδιασμένη για παιδιά που έχουν αποκτήσει ευχέρεια στην ανάγνωση μικρών λογοτεχνικών κειμένων, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται ένα ασφαλές αναγνωστικό περιβάλλον. Τα βιβλία της σειράς είναι χωρισμένα σε δύο επίπεδα. Στο επίπεδο 1 τα παιδιά βουτάνε στις 2.000 λεύγες, απολαμβάνοντας κείμενα με 2.000 λέξεις και πλούσια εικονογράφηση. Προχωρώντας στο επίπεδο 2, έτοιμα πια, κάνουν μια απολαυστική βουτιά στις 4.000 λεύγες, ταξιδεύοντας στη συναρπαστική θάλασσα της ανάγνωσης.
Στο τέλος κάθε βιβλίου οι μικροί αναγνώστες θα διασκεδάσουν με δημιουργικές δραστηριότητες βασισμένες στην ιστορία που διάβασαν. Σημαντικοί Έλληνες συγγραφείς, μοντέρνα εικονογράφηση και συναρπαστικοί ήρωες κρατούν την καλύτερη συντροφιά στα παιδιά που μπορούν πλέον να διαβάσουν μόνα τους το πρώτο τους λογοτεχνικό βιβλίο!
ΣΕΙΡΑ: ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ / ΣΤΑ ΒΑΘΙΑ…- 4.000 λεύγες ISBN: 978-960-16-4027-3 ΣΧΗΜΑ: 14X21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 80 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 5,87€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016

—————————————————————–

ΕΛΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
150 + ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 7-12 ΕΤΩΝ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: PIE CORBETT
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΕΩΡΓΟΥΛΙΑ

«Υπήρξαν σπουδαίες κοινωνίες που δεν χρησιμοποίησαν τον τροχό, αλλά δεν υπήρξε καμία κοινωνία που να μην αφηγούνταν ιστορίες».
Ursula K. Le Guin

Το ΕΛΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ! 150 + ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 7-12 ΕΤΩΝ είναι μια συλλογή παιχνιδιών και δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας της «δημιουργίας ιστοριών». Εστιάζει στην «αφήγηση ιστοριών με σκοπό τη συγγραφή», όπως επίσης και στην καλλιέργεια μιας ολόκληρης σχολικής κουλτούρας αφήγησης, ανάγνωσης και συγγραφής ιστοριών στο πλαίσιο της φιλαναγνωσίας.

Το βιβλίο περιέχει:
 ευρηματικές ιδέες για «σύντομα παιχνίδια», ιδέες πρακτικές.
 πάνω από 150 παιχνίδια και δραστηριότητες που μας προκαλούν να σκεφτούμε και που στόχο έχουν να “πυροδοτήσουν’’ την αφήγηση.

Το ΕΛΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ! (Jumpstart! Storymaking) ξεκίνησε ως ένα διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα με έδρα το Διεθνές Κέντρο Μάθησης και Έρευνας από τη Mary Rose και τον Pie Corbett. Η αρχική ιδέα ήταν τα παιδιά να μαθαίνουν να αφηγούνται μια ιστορία στη γλώσσα τους και στη συνέχεια την ίδια ιστορία σε μια άλλη γλώσσα. Βασικό συμπέρασμα σε αυτή τη διαδικασία ήταν ότι τα παιδιά βελτίωσαν τον τρόπο γραφής τους.
Αυτή η προσέγγιση της δημιουργίας ιστοριών κατέχει κεντρική θέση στη διαδικασία της διδασκαλίας της αφήγησης στο Αγγλικό Εθνικό Πλαίσιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Τι είναι η «δημιουργία ιστοριών»;
Πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τη δική μας αφήγηση ιστοριών;
Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να γίνουν αφηγητές ιστοριών;
Σε αυτά τα καίρια ερωτήματα απαντά ο συγγραφέας με ιδέες ευρηματικές και εύκολες στην εφαρμογή τους, που στοχεύουν στην καλλιέργεια µιας σχολικής κουλτούρας αφήγησης και ανάγνωσης ιστοριών.

ΣΕΙΡΑ: ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ISBN: 978-960-16-6132-2 ΣΧΗΜΑ: 17×24 ΣΕΛΙΔΕΣ: 160 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 7,90€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016

10132

Από την εισαγωγή του βιβλίου:

Από στόμα σε στόμα: η ιστορία της ιστορίας

Κάποτε, πριν από πολλά πολλά χρόνια, σ’ έναν τόπο μακρινό, ούτε εδώ, ούτε εκεί, ούτε παραπέρα, αλλά σ’ έναν τόπο εδώ, εκεί και παραπέρα, δηλαδή σ’ όλη τη Γη, έφτασαν οι συμφορές. Κι ένας άντρας ήξερε τι έπρεπε να κάνει. Πήγε στο δάσος, άναψε μια φωτιά, τραγούδησε τα λόγια τα κρυφά κι έτσι πέρασε το κακό. Ύστερα πήγε στην αγορά και διηγήθηκε πώς πέρασε το κακό και χιλιάδες ήρθαν να τον ακούσουν. Έτσι, από στόμα σε στόμα, η ιστορία ταξίδεψε.
Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε κι έφτασε άλλη συμφορά. Κι ένας που είχε ακούσει την ιστορία στην αγορά εκείνους τους χρόνους τους παλιούς θυμήθηκε ότι έπρεπε να πάει στο δάσος, αλλά πού ακριβώς δεν ήξερε. Αποδώ το ’χε, αποκεί το ’χε, πήγε στο δάσος, άναψε μια φωτιά, τραγούδησε τα λόγια τα κρυφά κι έτσι πέρασε το κακό. Ύστερα πήγε κι αυτός στην αγορά και διηγήθηκε πώς πέρασε το κακό και εκατοντάδες ήρθαν να τον ακούσουν. Έτσι, από στόμα σε στόμα, η ιστορία πέταξε.
Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε κι έφτασε καινούρια συμφορά, μεγαλύτερη από τις προηγούμενες. Κι ένας που είχε ακούσει την ιστορία στην αγορά εκείνους τους χρόνους τους παλιούς δεν ήξερε ούτε πού να πάει ούτε τι να κάνει, αλλά αποδώ το ’χε, αποκεί το ’χε, θυμήθηκε τα λόγια τα κρυφά κι έτσι με το τραγούδι πέρασε το κακό. Ύστερα πήγε κι αυτός στην αγορά και διηγήθηκε πώς πέρασε το κακό και κάποιοι λίγοι ήρθαν να δουν, αλλά όλοι οι άλλοι ήταν πολύ απορροφημένοι με τις δικές τους ζωές. Έτσι, από στόμα σε στόμα, η ιστορία ειπώθηκε.
Πέρασαν πολλά χρόνια από τότε κι έφτασε καινούρια συμφορά, μεγαλύτερη απ’ όλες. Κι ένας που καθόταν σπίτι του τράβηξε τις κουρτίνες, είδε τον κόσμο να τρέχει βιαστικά και θυμήθηκε ότι κάτι έπρεπε να γίνει και κάτι να ειπωθεί. Αλλά δεν ήξερε ούτε πού να πάει ούτε τι να κάνει κι ούτε ήξερε τα λόγια τα κρυφά. Κι έτσι έγινε και η πιο μεγάλη συμφορά που παγίδεψε τη Γη – γιατί η ιστορία είχε χαθεί. Μαράζωσε και πάει, αφού για χρόνια και χρόνια ούτε άντρας ούτε γυναίκα τη μίλησε.
Κανείς δεν άκουσε. Κανείς δε μίλησε. Κανείς δεν ήξερε.
Και να γιατί πρέπει να ανοίγουμε τα αυτιά μας, γιατί είναι δικιά μας αυτή η ιστορία που κυλάει εκατοντάδες χρόνια τώρα από στόμα σε στόμα.
Pie Corbett

————————————————————–

Σύγχρονη λογοτεχνία για παιδιά και νέους

Η ΧΑΝΝΑ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΛΟΥΙΤΖΙ ΜΠΑΛΛΕΡΙΝΙ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΔΟΤΣΗ

Ένα συγκλονιστικό ιστορικό μυθιστόρημα που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και μεταφέρει ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας, ανθρωπιάς και έμπρακτης αλληλεγγύης.

10546
Θεσσαλονίκη, 1943. Οι Ες Ες έχουν καταλάβει την πόλη με σκοπό να εξοντώσουν τη μεγάλη και πλούσια εβραϊκή κοινότητα που ζει εκεί εδώ και αιώνες. Στην αρχή τρομοκρατούν, στη συνέχεια εκβιάζουν, και τέλος απελαύνουν ολόκληρες οικογένειες και κλέβουν τις περιουσίες τους. Κι ενώ τα τρένα φεύγουν αδιάκοπα με προορισμό τα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Πολωνία, δύο ιστορίες κυλούν παράλληλα.
Η μία είναι η ιστορία της Χάννα και του Γιοσέφ, δύο δεκαπεντάχρονων παιδιών που η τύχη το έφερε να ζήσουν κάτω από τη ίδια στέγη στο γκέτο της Καλαμαριάς, να ερωτευτούν και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τον κόσμο τους μέσα στη βία και τις θηριωδίες των ναζί.
Η άλλη είναι η ιστορία του Ιταλού πρόξενου Γκουέλφο Ζαμπόνι, ο οποίος με τη βοήθεια του λοχαγού Λουτσίλλο Μέρτσι αγωνίζεται να σώσει όσο περισσότερες ανθρώπινες ζωές μπορεί, μεταφέροντας Ιταλούς (ή δήθεν Ιταλούς) Εβραίους στην Αθήνα.

Το βιβλίο περιλαμβάνει χαιρετισμό του Δαυίδ Σαλτιέλ, προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, καθώς και σημείωμα του συγγραφέα για το πώς γεννήθηκε αυτό το βιβλίο.

Ο Λουίτζι Μπαλλερίνι γεννήθηκε το 1963 και ζει στο Μιλάνο μαζί με τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους. Γιατρός και ψυχαναλυτής, εδώ και αρκετά χρόνια ασχολείται και με τη συγγραφή παιδικών και εφηβικών βιβλίων. Θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που έχει την ευκαιρία να συναντά πολλούς νέους τόσο στον επαγγελματικό του χώρο όσο και σε σχολεία και πολιτιστικά κέντρα. Βιβλία του έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα White Ravens, ενώ το μυθιστόρημά του Η δεσποινίς Ευφορβία και το Ζαχαροπλαστείο της σοφίας, που θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Πατάκη, έχει τιμηθεί με το βραβείο Άντερσεν 2014.

ΣΕΙΡΑ: ΚΥΚΝΟΙ ISBN: 978-960-16-6546-7 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 176 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 7,90€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016

——————————————–

Αναζητώντας την Όντρεϋ

Συγγραφέας: Σόφι Κινσέλλα
Μετάφραση: Στέλλα Κάσδαγλη

10547

Η Όντρεϋ είναι 14 ετών και έχει πολλά στο κεφάλι της: πρώτα πρώτα μια αγχώδη διαταραχή και ένα σωρό φοβίες που την εμποδίζουν ακόμα και να βγει από το σπίτι, εξαιτίας ενός γεγονότος bullying – αλλά αυτά τα λέει καλύτερα η ίδια στο βιβλίο. Έχει και τους γονείς της, που δυσκολεύονται πάρα πολύ να καταλάβουν πώς λειτουργεί το μυαλό ενός εφήβου, και τον αδερφό της τον Φρανκ, που ίσως (ίιιισως) να έχει μια εμμονή με τα παιχνίδια στον υπολογιστή και που διαρκώς ξεφυτρώνει εκεί που δεν τον σπέρνουν. Με λίγα λόγια, το σπίτι της είναι ένα ατελείωτο ναρκοπέδιο, το οποίο –επιπλέον– η ψυχολόγος της της ανέθεσε να κινηματογραφήσει. Μέσα σε όλα να προσθέσουμε κι έναν φίλο του μεγάλου της αδελφού, τον Λάινους, που στην αρχή την τρομάζει –όπως όλοι–, αλλά στη συνέχεια θα γίνει εκείνος που θα τη βοηθήσει να βγει σιγά σιγά από τον μικρό ασφυκτικό κόσμο της και να ζήσει την πραγματική ζωή, με όλες τις υπέροχες στιγμές και τα ζιγκ ζαγκ της.

Η Σόφι Κινσέλλα, πασίγνωστη από τη σειρά Ψωνίζω, άρα υπάρχω, γράφει το πρώτο της εφηβικό μυθιστόρημα και είναι… σαν να βρίσκεται μέσα στο μυαλό κάθε εφήβου. Οι έφηβοι θα την αγαπήσουν για τον αστείο τρόπο με τον οποίο εκφράζει τα όσα σκέφτονται και περιγράφει σκηνές της καθημερινότητας που κάθε έφηβος νομίζει ότι είναι περίεργες και μόνο δικές του. Για να μη λέμε πολλά: ένα βιβλίο για τον κάθε έφηβο, που, όταν το τελειώσει, μπορεί και να το δώσει στη μαμά του μήπως και τον καταλάβει καλύτερα. Ποτέ δεν ξέρεις!

Η Σόφι Κινσέλλα εισέβαλε στις λίστες με τα μπεστ σέλερ της Βρετανίας τον Σεπτέμβριο του 2000 με το πρώτο της μυθιστόρημα Ψωνίζω, άρα υπάρχω. Η ηρωίδα του βιβλίου, η Μπέκυ Μπλούμγουντ, κατέκτησε τις καρδιές των αναγνωστών σε όλο τον κόσμο και έκανε καριέρα με την ομώνυμη ταινία. Η Σόφι έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα με το πραγματικό της όνομα, Μαντελέιν Γουίκχαμ, στην ηλικία των 24 ετών, ενώ δούλευε ως δημοσιογράφος. Το βιβλίο μπήκε στη λίστα με τα 10 πιο ευπώλητα της χρονιάς κι εκείνη εξέδωσε έξι ακόμα μυθιστορήματα με το όνομά της. Το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε ως Σόφι Κινσέλλα το υπέβαλε ανώνυμα στους εκδότες της, που το έκαναν αμέσως δεκτό, παρότι δεν ήξεραν ότι εκείνη βρισκόταν ήδη ανάμεσα στους συγγραφείς τους. Και μόνο αργότερα, όταν εκδόθηκε το βιβλίο της με τίτλο Κρατάς μυστικό;, η Σόφι (μάλλον όχι τυχαία) αποκάλυψε την πραγματική της ταυτότητα στο κοινό για πρώτη φορά.

Ιστότοποι όπου μπορείς να μάθεις περισσότερα για τη συγγραφέα και το έργο της: Facebook /SophieKinsellaOfficial, Twitter @KinsellaSophie, Instagram /sophiekinsellawriter.
Δες εδώ μια συνέντευξη της συγγραφέα στη Στέλλα Κάσδαγλη: http://www.i-read.i-teen.gr/book/anazitontas-tin-ontrey

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟΥΣ ISBN: 978-960-16-6547-4 ΣΧΗΜΑ: ΣΕΛΙΔΕΣ: 352 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 14,20€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2016