Μουσικός περίδρομος
Ένα ταξίδι στις γεύσεις του ρεμπέτικου και της παράδοσης
Νίκος Φωτιάδης

Μουσικός περίδρομος

Το χορταστικό λεύκωμα όπου η μαγειρική συναντά το ρεμπέτικο σε μια πρωτότυπη σύνθεση ασμάτων και εδεσμάτων.

Ο αρχιμάγειρας Νίκος Φωτιάδης ζυμώνει χάσικο ψωμί παρέα με τη φραντζολίτσα του Μάρκου Βαμβακάρη, στήνει τσουκάλι για κακκαβιά, συντροφιά με τον Γιάννη Παπαϊωάννου και σβήνει μερακλίδικα με κρασί τον κεφάτο κόκορα του Βασίλη Τσιτσάνη.

Το βιβλίο συνοδεύεται από CD με επιλεγμένα τραγούδια σε σύγχρονες επανεκτελέσεις από τους Γιάννη Κότσιρα, Μπάμπη Τσέρτο, Νάντια Καραγιάννη, Πάνο Ρεντίφη, Γιώτα Λιαποπούλου, τα σχήματα «Ρεμπετιέν» και «Ρομβία» κ.ά. Τέλος, ηχογραφούνται για πρώτη φορά, ειδικά για την παρούσα έκδοση, τα τραγούδια «Αχ φασουλάδα», σε στίχους των εξόριστων του Άη-Στράτη, και «Ελ Ντάμπα», σε στίχους των εξόριστων του στρατοπέδου της Ελ Ντάμπα.

————————-

Ημών των Ιδίων
Διονύσης Χαριτόπουλος

Ημών των ιδίων

Στο Ημών των ιδίων (α’ έκδοση: 2003) ο αναγνώστης θα απολαύσει κείμενα, που με τον αφοπλιστικό τρόπο του συγγραφέα, εικονογραφούν όλη τη νεοελληνική τρέλα.
Η νέα έκδοση, περιλαμβάνει μια εκτενή συνέντευξη του συγγραφέα που με αφορμή το Άρης, ο αρχηγός των ατάκτων μιλά για τη δύναμη που μπορεί να έχει ένα βιβλίο και τη θύελλα που ξεσήκωσε η έκδοσή του.

———————————–

Σύναψις τ.30
Περιοδικό

Τριμηνιαία Επιθεώρηση Ψυχιατρικής, Νευροεπιστημών & Επιστημών του Ανθρώπου

Σύναψις τ.40

Με το τεύχος 40, η Σύναψις εισέρχεται στο 12ο έτος της έκδοσής της που σημαδεύτηκε από την απώλεια ενός εκ των βασικών συνεργατών της, του αείμνηστου φίλου μας Θανάση Τζαβάρα. Το πένθος του περιοδικού αποτυπώνεται στις πρώτες σελίδες όπου παρουσιάζεται και το βιβλίο που εκδόθηκε πρόσφατα χάριν και εις μνήμην αυτού, με τίτλο Νευροψυχολογία, Ψυχανάλυση, Μεταίχμιο – Ασυνέχεια / Συνέχεια [Για τον Θανάση Τζαβάρα], με κείμενα φίλων και συνεργατών από την ψυχανάλυση, την ψυχιατρική και τις νευροεπιστήμες, σε επιμέλεια των Κώστα Πόταγα και Μιχάλη Πετρίδη. Η Σύναψις θα επανέλθει σε επόμενο τεύχος της για να τον τιμήσει με ξεχωριστό αφιέρωμα.

———————————–

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΕΣ

Τα χρόνια ανάμεσα
Βασίλης Τσιράκης

Τα χρόνια ανάμεσα

Από την πολυεθνική Σελανίκ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, στη Σαλονίκη του Μεσοπολέμου και των πρώτων χρόνων της Κατοχής. Ένα μυθιστορηματικό πανόραμα της Θεσσαλονίκης από τον ερχομό των προσφύγων το 1922 ως τον διωγμό των εβραίων το 1943.

—————————-
Τι είναι το κράτος;
Tι δημοκρατία χρειαζόμαστε;
Δημήτρης Καλτσώνης

Τι είναι το κράτος;

Ποιος αποφασίζει για τις ζωές μας; Τι ρόλο παίζουν το κράτος και η δημοκρατία; Έχει σημασία να ξαναδούμε τι έγραψαν οι μαρξιστές για το κράτος; Τι άποψη είχαν για τη δημοκρατία; Πόσο επαληθεύονται οι θεωρητικές αναλύσεις τους στον σύγχρονο κόσμο; Τι έδειξε η ιστορική εμπειρία; Ο Δ. Καλτσώνης προσπαθεί να συμβάλλει στη διαλεύκανση των παραπάνω ερωτημάτων διατυπώνοντας ταυτόχρονα προτάσεις που ανοίγουν ορίζοντες για μια αληθινή δημοκρατία.

—————————-

Aπ- αλλοτρίωση
Η επιτελεστικότητα στο πολιτικό
Τζούντιθ Μπάτλερ & Αθηνά Αθανασίου

Απ-αλλοτρίωση

Ένας διάλογος για την επιτελεστικότητα, την αναγνώριση, την τρωτότητα, την αντίσταση και την πολιτική της συγκίνησης, που γίνεται τραγικά επίκαιρος στο πλαίσιο των καθεστώτων ασφαλειοποίησης, της στρατιωτικής και οικονομικής βίας, του ρατσισμού και της νεοφιλελεύθερης κυβερνολογικής.

—————————————–
Η κοινωνική φύση των προσώπων
Ένα πρόσωπο δεν είναι πρόσωπο
A.P. Tom Ormay

Η κοινωνική φύση των προσώπων

Αυτό το εξαιρετικό βιβλίο είναι επίκαιρο καθώς, μέχρι τώρα, δεν διαθέταμε το λεξιλόγιο για να περιγράψουμε ό,τι ο αναθεωρητής ψυχαναλυτής George Klein αναζητούσε πριν από πενήντα χρόνια: μία λέξη που να δηλώνει την «πολλαπλότητα-πληθυντικότητα» η οποία είναι θεμελιώδης για την ανθρώπινη ύπαρξη.