ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΧΤΥΠΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ

Συγγραφέας: ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ

Λίγα χρόνια µετά τον Β΄ Παγκόσµιο πόλεµο ένα αεροπλάνο απογειώνεται από τις Ηνωµένες Πολιτείες µε προορισµό την Ευρώπη. Καθένας εκεί µέσα κουβαλά µαζί του την ιστορία του, συνυφασµένη –χωρίς να το ξέρει– µε αυτήν του διπλανού του. Πέντε ζωές ξετυλίγονται µπροστά στα µάτια µας όπως το νήµα απ’ το κουβάρι: ένα ηλικιωµένο ζευγάρι Εβραίων που κυνηγήθηκαν και έχασαν τα παιδιά τους στα γερµανικά στρατόπεδα• ένας Γερµανός ναζιστής που σκόρπισε χωρίς τύψεις τον θάνατο και τον τρόµο• µια όµορφη Ιταλίδα που ερωτεύτηκε, αλλά τελικά βίωσε τη µαταίωση• ένας Αµερικανός στρατιώτης που γυρνώντας από τον πόλεµο της Κορέας έχασε τη µνήµη του, αλλά και την ψυχή του• κι ένας νεαρός Έλληνας λοστρόµος που πολέµησε µε γενναιότητα. Όλοι αυτοί –και άλλοι, θύµατα και θύτες– θα βρεθούν να πετούν πάνω απ’ τη θάλασσα, µέσα σ’ ένα αεροπλάνο που από στιγµή σε στιγµή θα πέσει…
Το ρολόι του κόσµου χτυπά µεσάνυχτα… Οι ήρωες του βιβλίου, τύποι καθηµερινοί, µε αγνά ιδανικά, οι οποίοι ξεχειλίζουν από ανθρωπιά κι αγάπη, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τη βία, το µίσος και το έγκληµα. Η πορεία τους µοιάζει µε µια αέναη θυσία στον βωµό της ελευθερίας των λαών και της αγάπης.

10034

Λουντέµης, Μενέλαος (Αγία Κυριακή, Γιάλοβα Μικράς Ασίας, 1912 – Αθήνα, 1977): Λογοτεχνικό ψευδώνυµο του πεζογράφου και ποιητή Δηµήτρη Βαλασιάδη. Στην Ελλάδα ήρθε µε την ανταλλαγή των πληθυσµών το 1924. Εγκαταστάθηκε στο χωριό Εξαπλάτανος της Έδεσσας (πήρε το ψευδώνυµό του από τον Λούντο, παραπόταµο του Εδεσσαίου). Εργάστηκε από παιδί, µεταξύ άλλων ως λούστρος, βοσκός και λαντζέρης, ενώ για µεγάλα διαστήµατα έµεινε άνεργος. Εντάχθηκε στην αριστερά και έλαβε µέρος στην Εθνική Αντίσταση. Μεταπολεµικά εξορίστηκε στον Αϊ-Στράτη και στη Μακρόνησο. Το 1956 πέρασε από δίκη για το έργο του Βουρκωµένες µέρες. Από το 1958, αφού του είχε αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια, φιλοξενήθηκε σε πρώην σοσιαλιστικές χώρες, κυρίως στη Ρουµανία, µέχρι και το 1976, χρονιά που επέστρεψε στην Ελλάδα.
Στα γράµµατα εµφανίστηκε το 1934 µε τη δηµοσίευση του διηγήµατός του Μια νύχτα µε πολλά φώτα κάτω από µια πόλη µε πολλά αστέρια στο περιοδικό Νέα Εστία. Το 1938 εξέδωσε τη συλλογή διηγηµάτων Τα πλοία δεν άραξαν, που τιµήθηκε µε το Α΄ Κρατικό Βραβείο πεζογραφίας. Υπήρξε πολυγραφότατος. Οι τόµοι που εξέδωσε υπερβαίνουν τους σαράντα. Το Ρολόι του κόσµου χτυπά µεσάνυχτα κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1963.
Άλλα έργα του: Έκσταση (1943)• Συννεφιάζει (1948)• Ο Θησέας• Κραυγή στα πέρατα (1954)• Τότε που κυνηγούσα τους ανέµους (1956)• Ένα παιδί µετράει τ’ άστρα (1956)• Οι κερασιές θ’ ανθίσουν και φέτος (1956)• Οδός Αβύσσου, αριθµός 0 (1962)• Το κρασί των δειλών (1965)• Το σπαθί και το φιλί (1967)• Κοντσέρτο για δυο µυδράλια κι ένα αηδόνι (1973)• Οι εφτά κύκλοι της µοναξιάς (1975)• Θρηνολόι και άσµα για το σταυρωµένο νησί (1975)• Πυρποληµένη µνήµη (1975). Έγραψε επίσης παιδική λογοτεχνία και µετέφρασε Ρουµάνους πεζογράφους και ποιητές. Τα έργα του γνώρισαν πολλές επανεκδόσεις και αρκετά έχουν µεταφραστεί σε άλλες γλώσσες.

———————————————————–

SUPER BRAIN
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ
ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΝΟΥ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: DEEPAK CHOPRA,
RUDOLPH E. TANZI
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΑΚΟΣ

09836

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια εντελώς νέα και επαναστατική προσέγγιση του εγκεφάλου και μας δείχνει πώς μπορούμε να βασιστούμε σ’ αυτό το εκπληκτικό όργανό μας σαν μια πύλη που θα μας οδηγήσει στην υγεία, στην ευτυχία και στην πνευματική ανάπτυξη. Ο διάσημος συγγραφέας και γιατρός Ντίπακ Τσόπρα και o καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ Ρούντολφ Ε. Τάνζι ένωσαν τις γνώσεις και την εξειδίκευσή τους προκειμένου να εξερευνήσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο και το ανεκμετάλλευτο δυναμικό του. Σε αντίθεση με τον «βασικό εγκέφαλο», που πραγματοποιεί τις καθημερινές λειτουργίες, ο Τσόπρα και ο Τάνζι μας δείχνουν πώς, με την αυξημένη αυτοσυνειδησία και τη συνειδητή πρόθεση του ατόμου, ο εγκέφαλος μπορεί να διδαχτεί να υπερβαίνει τα φαινομενικά του όρια.
Το βιβλίο καταρρίπτει τους πέντε πιο διαδεδομένους μύθους για τον εγκέφαλο, οι οποίοι περιορίζουν το δυναμικό του, και μας εξηγεί πώς μπορούμε:
• να χρησιμοποιούμε τον εγκέφαλο αντί να τον αφήνουμε να μας χρησιμοποιεί.
• να δημιουργήσουμε τον ιδεώδη τρόπο ζωής για έναν υγιή εγκέφαλο.
• να μειώσουμε τους κινδύνους της γήρανσης.
• να προάγουμε την ευτυχία και την ευημερία μέσα από τη σύνδεση νους-σώμα.
• να φτάσουμε στον φωτισμένο εγκέφαλο, την πύλη που θα μας οδηγήσει στην ελευθερία και στη μακαριότητα.
• να υπερβούμε τις πιο συνηθισμένες καταστάσεις που μας απειλούν, όπως είναι η απώλεια μνήμης, η κατάθλιψη, το άγχος και η παχυσαρκία.

«Ο Ντίπακ Τσόπρα τα κατάφερε πάλι: μαζί με τον Ρούντυ Τάνζι έγραψε ένα φοβερό βιβλίο που μας βοηθάει να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο αυτό που έχουμε μέσα μας».
Larry King
«Η συναρπαστική ιστορία του εγκεφάλου μας γραμμένη από δύο παγκοσμίου φήμης ειδικούς σε διαφορετικούς τομείς, σε ένα έργο εξαιρετικής κομψότητας».
Mehmet Oz, καθηγητής και πρόεδρος χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου New York Presbyterian/Columbia
«Ένα εγχειρίδιο για τον εγκέφαλο, το οποίο δε βασίζεται σε παρωχημένες πληροφορίες, αλλά στην πιο πρόσφατη έρευνα και προσφέρει μια εντελώς νέα και διαφορετική –και, επιτέλους, αποτελεσματική!– αυτοθεραπεία για τα πάντα, από την παχυσαρκία έως την κατάθλιψη και το άγχος. Πάρτε αυτό το βιβλίο. Θα αλλάξει τις απόψεις σας, τη συμπεριφορά σας, τη ζωή σας».
Ken Wilber, συγγραφέας του The Integral Vision

————————————————————

Η ΑΪΣΕ ΠΑΕΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Συγγραφέας: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ

10192
«Είκοσι Ιουλίου, το θυµάσαι πολύ καλά, είχε γίνει η µεγάλη καταστροφή. Ξύπνησες το πρωί και ήταν η λεκάνη στη ρίζα της συκιάς σου γεµάτη µε σύκα ανοιγµένα. Με το νυχτικό βγήκες έξω τα χαράµατα, πήρες το φαράσι και τη σκούπα να τα µαζεύεις. Μάζευες, µάζευες και τελειωµό δεν είχαν. Τα συκαλάκια σου, σκεφτόσουν, τα µελένια σου τα σύκα και µαράζωνες τη συκιά. Και έλεγες τι θα τρώµε τώρα τον Αύγουστο που δεν θα είχες τα συκαλάκια τα γλυκά, τι θα τρώµε τον Αύγουστο που δεν θα έχουµε σύκα.
Αν δει το πλάσµαν τα σύκα να ψήννουνται εποχήν που ’εν ένι του τζαιρού τους, σηµαίνει µεγάλον µαράζιν. Σηµαίνει καβκάδες, καρκασαλλίκκιν, κακόν. Που τζείνα τα κακά που ’εν ηµπορεί να βάλει το σέριν του ούτε ο ίδιος ο Θεός. Τίποτε ’εν θα ηµπόρει να κάµει ο Πλάστης.
Έτσι σε βρήκε η γειτόνισσα το πρωί. Ήρθε καταχαρούµενη να σου πει τα νέα. Σωθήκαµε, σου φώναξε. Σωθήκαµε. Ήρθε η µάνα µας να µας σώσει. Ήρθε η Αϊσέ να κάνει εδώ διακοπές. “Τι κάνεις εκεί µε τα σύκα;” “Σκάσανε όλα” της είπες. “Ανοίγουνε τα συκαλάκια µου τον Ιούλιο, τα µελένια µου τα σύκα που ζηλεύει όλη η γειτονιά. Σκάνε και πέφτουνε στην αυλή. Δεν θα έχουµε σύκα να τρώµε τον Αύγουστο” είπες και βούρκωσες. Άφησες µετά τη γειτόνισσα στην αυλή και έτρεξες να ξυπνήσεις τον γιο σου. “Μάνα, τι γίνεται;” σου φώναξε. “Ήρθε” του είπες “η Αϊσέ να κάνει εδώ διακοπές. Και εµάς µας αρρώστησε η συκιά µας. Δεν θα έχουµε κάτι να την τρατάρουµε. Δεν θα µπορέσουµε τον Αύγουστο να τρώµε σύκα”.
Και άρχισες ύστερα να κλαις».

Η Κωνσταντία Σωτηρίου γεννήθηκε το 1975 σε µια διχοτοµηµένη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος
του Τµήµατος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Κύπρου και κάτοχος µεταπτυχιακού στην Ιστορία της Μέσης Ανατολής από το Πανεπιστήµιο του Μάντσεστερ. Εργάστηκε ως δηµοσιογράφος σε εφηµερίδες και άλλα έντυπα της Κύπρου.
Τώρα εργάζεται ως Λειτουργός Τύπου Τουρκικών Θεµάτων στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών
της Κυπριακής Δηµοκρατίας. Έχει διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισµούς στην Κύπρο και
στην Ελλάδα. Η Κύπρος κλωθογυρίζει συνέχεια στα γραψίµατά της.

(Σηµείωση: Η φράση «Η Αϊσέ πάει διακοπές» ήταν η κωδικοποιηµένη ειδοποίηση του Συµβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας για την έναρξη της εισβολής στην Κύπρο το 1974.)

————————————————————————–

ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ
ΜΕΛΕΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ

Συγγραφέας: ΡΕΝΑ ΜΟΛΧΟ

10146

Πριν από τον B΄ Παγκόσµιο πόλεµο ζούσαν στην Ελλάδα περισσότεροι από 79.000 Εβραίοι σε 31 κοινότητες, που ως τότε λειτουργούσαν από τα αρχαία χρόνια σε όλα σχεδόν τα αστικά κέντρα της χώρας. Μετά το Ολοκαύτωµα το 87% των Ελλήνων Εβραίων εξοντώθηκε και στη χώρα απέµειναν λιγότερα από 5.000 άτοµα, που σήµερα είναι µέλη των οκτώ εβραϊκών κοινοτήτων που διασώθηκαν. Στο βιβλίο εξετάζονται οι λόγοι για τους οποίους ο αφανισµός των Ελλήνων Εβραίων εξοβελίστηκε από την εθνική µνήµη και ιστορία. Διερευνώνται η στάση της πολιτείας απέναντί τους, καθώς και οι διάφοροι ρόλοι που υιοθέτησαν οι συµπολίτες τους κατά την Κατοχή, αλλά και κατά την Απελευθέρωση. Ανατρέπονται πολλοί από τους µύθους της δηµόσιας ιστορίας, που επί δεκαετίες υποστήριζε ότι όλοι οι Χριστιανοί βοήθησαν σύσσωµοι τους Εβραίους και ότι, εκτός από τους ναζί, οι µόνοι που έφταιγαν γι’ αυτό το ατιµώρητοέγκληµα ήταν τα ίδια τα θύµατα και οι ηγέτες τους. Όλα τα παραπάνω τεκµηριώνονται µε την παρουσίαση δηµοσιευµένων και αρχειακών πηγών ιστορίας, προφορικής ιστορίας και µνήµης. Ορισµένες από τις πηγές αυτές σχολιάζονται αναλυτικά. Άλλες, όπως η αλληλογραφία των ιθυνόντων αλλά και η νοµοθεσία του ελληνικού κράτους, που επιβεβαιώνουν την εκµετάλλευση και τη λεηλασία των εβραϊκών περιουσιών, δηµοσιεύονται αυτούσιες σε δύο παραρτήµατα στο τέλος του βιβλίου.

Η Δρ. ΡΕΝΑ ΜΟΛΧΟ δίδαξε Ιστορία του Ελληνικού Εβραϊσµού στο Πάντειο Πανεπιστήµιο. Σπούδασε Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία στο Εβραϊκό Πανεπιστήµιο της Ιερουσαλήµ και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης. Η διδακτορική της διατριβή µε τίτλο LesJuifsdeSalonique, 1856-1919: Unecommunautéhorsnorme υποστηρίχτηκε στο Πανεπιστήµιο Ανθρωπιστικών Σπουδών του Στρασβούργου και κέρδισε το άριστα και τα συγχαρητήρια της επιτροπής. Για το έργο Οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης 1856-1919: Μια ιδιαίτερη κοινότητα, που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Θεµέλιο (2001, 2006) και από τις Εκδόσεις Πατάκη (γ΄ έκδοση, 2014), έλαβε το Βραβείο Ακαδηµίας Αθηνών (2000). Για τη συµβολή του έργου της στον γαλλικό πολιτισµό έλαβε από το γαλλικό κράτος το παράσηµο του ιππότη της τάξεως των Palmesacademiques (Ακαδηµαϊκού Φοί­νι­­­κα) τον Δεκέµβριο του 2010. Της απο­νεµήθηκε επίσης τον Ιανουάριο του 2015 στο Παρίσι το βραβείο έρευνας PrixdelarechercheduCentreAlbertoBenveniste. Έχει οργανώσει και συµµετάσχει σε συνέδρια και έχει δηµοσιεύσει πάνω από 60 µελέτες σε διεθνή και ελληνικά επιστηµονικά περιοδικά και εγκυκλοπαί­δειες πάνω σε θέµατα του ελληνικού εβραϊσµού. Το δεύτερο βιβλίο της µε τίτλο SalonicaandIstanbul: Social, PoliticalandCulturalAspectsofJewishLife εκδόθηκε από τις εκδόσεις Isis στην Κωνσταντινούπολη το 2005. Το βιβλίο της (σε συνεργασία µε την καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής ΒίλµαΧαστάο­γλου-Μαρτινίδη) µε τίτλο JewishSitesinThessaloniki: BriefHistoryandGuide (Ιστορία και αξιοθέατα των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη) εκδόθηκε από τις εκδόσεις LycabettusPress το 2009 στην Αθήνα και µεταφράστηκε στα ελληνικά το 2010 και στα γερµανικά το 2011. Το τελευταίο της βιβλίο Οι αναµνήσεις του γιατρού Μ. Γιοέλ, µε επίµετρο του Πέτρου Μαρ­­τινίδη, εκδόθηκε τον Μάιο του 2012 από τις Εκδόσεις Πατάκη.