– ΜΟΥΣΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΕΙΡΗΝΩΝ

Συγγραφέας: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

Δεν γνωρίζω εάν εσύ που κρατάς στα χέρια σου αυτό το βιβλίο ένιωσες, κάποτε, πως δεν χρησιµεύεις σε τίποτα, ενώ θα µπορούσες. Σου έρχεται να κραυγάσεις πως δεν σου αξίζει να χαραµίζεσαι, το αναβάλλεις όµως, καθώς µαντεύεις πως γι’ αυτή σου την έκρηξη θα σε οίκτιραν µάλλον παρά θα σε υπολόγιζαν περισσότερο. Το να εξεγερθείς µοιάζει µάταιο και το να συναινέσεις ταπεινωτικό. Το ξέρω καλά αυτό το αδιέξοδο, το έχω ζήσει. Ξέρω ακόµη και το πώς είναι η πικρία να µετατρέπεται λίγο λίγο σε γλυκό αναισθητικό. Για να γλιτώσει κανείς χρειάζεται, όπως σ’ όλα, τύχη και προσπάθεια. Θα σου µιλήσωαµέσως γι’ αυτά. Θα σου διηγηθώ το πώς ένας άνθρωπος βρέθηκε αντιµέτωπος µε τις νέες Σειρήνες.

O Βασίλης Καραποστόλης γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι καθηγητής Πολιτισµού και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών. Παράλληλα µε τις µελέτες και τα δοκίµιά του για τα ήθη στον σύγχρονο κόσµο, δηµοσιεύονται από το 1995 και λογοτεχνικά έργα του.
Από τις Εκδόσεις Πατάκη έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία του Χορεύοντας µόνη της (2004), Το χά-ρισµα (2008), Διχασµός και εξιλέωση (2010), Η εποχή της όρεξης (2012), Η ζωή σαν τιµολόγιο (2014) και To θάρρος που κοιµάται (2016).

ΣΕΙΡΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ ISBN: 978-960-16-7986-0 ΣΧΗΜΑ: 14×21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 264 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 13,30 ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΜΑΪΟΣ 2018

-ΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ

ΠΩΣ ΟΙ ΠΑΡΩΧΗΜΕΝΕΣ ΕΜΜΟΝΕΣ ΠΕΡΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΔΕΞΙΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΙΓΜΑΤΙΖΟΥΝ ΑΚΟΜΗ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Συγγραφέας: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΜΠΟΥΚΗΣ

Από κάπου ξεκινάµε, όλοι µας, την πολιτική µας τοποθέτηση: οικογενειακές καταβολές, µε τις παλιές πολιτικές αγάπες και τα παλιά µίση, εφηβικές ανησυχίες, συµµετοχή, στα νιάτα µας, σε πολιτικούς σχηµατισµούς, µεταγενέστερες ίσως ανακατατάξεις ή αποκηρύξεις και ένα σωρό άλλα. Ένα όµως στοιχείο παραµένει συνήθως αµετάβλητο: ο διαχωρισµός της αριστερής και της δεξιάς ιδεολογίας. Διαχωρισµός που παραµένει απρόσβλητος από κάθε σηµαντικό ιστορικό γεγονός του παρελθόντος, από κάθε απόπειρα «καρτεσιανής» κριτικής τοποθέτησης των πραγµάτων, αλλά και από κάθε νέα ιστορική ανατροπή που γίνεται στις µέρες µας. Το εάν τελικά ο πολίτης ανήκει στην Αριστερά ή στη Δεξιά αποτελεί πλέον µέρος του DNA του και δεν αλλάζει σε όλη του τη ζωή! (Να κάτι ανάλογο: θυµάστε µήπως για ποιο λόγο, όταν ήσασταν πιτσιρίκος, αποφασίσατε, κάποια στιγµή, να γίνετε Ολυµπιακός ή Παναθηναϊκός και στη συνέχεια παραµείνατε έτσι σε όλη σας τη ζωή;)
Εάν, λοιπόν, κάποιος µας πει ότι σήµερα η εµµονική «προσκόλληση» σε αυτούς τους διαχωρισµούς είναι πλέον χωρίς αντικείµενο και ότι, αντίθετα απ’ ό,τι πιστεύαµε, είναι όχι µόνο εξαιρετικά βλαβερή για την κοινωνία µας, αλλά και χωρίς κανένα απολύτως νόηµα, µάλλον θα αντιδράσουµε βίαια! Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να αποτολµηθεί!

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑMΠΟΥΚΗΣ γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικός µη¬χανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Παράλληλα µε την άσκηση του επαγγέλµατός του ασχολήθηκε από νωρίς µε τη συγγραφή δοκιµίων. Συνεργάστηκε, ως τακτικός συντάκτης επιφυλλίδων, µε την εφηµερίδα Το Βήµα για τέσσερα χρόνια και µε τον Οικονοµικό Ταχυδρόµο για δεκατέσσερα χρόνια περίπου.
Είναι συγγραφέας των βιβλίων Ο µεγάλος κόσµος του µικρού ανθρώπου (Ερµής, 1973, έπαινος δοκιµίου της Ακαδηµίας Αθηνών για το 1975), Πλοηγός ιδεών για την τρίτη χιλιετία (Δόµος, 1992), Στην τροχιά του ενός θεού (έκδοση του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου, 1999), Η µεγάλη αντιπαράθεση, (Κριτική, 2004), Ηµιµάθειας εγκώµιο (Κριτική, 2009), Ιστορίες ντροπής (Εκδόσεις Πατάκη, 2012) και Τύχη (Εκδόσεις Πατάκη, 2014).

ΣΕΙΡΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΔΟΚΙΜΙΑ ISBN: 978-960-16-8000-2 ΣΧΗΜΑ: 14×21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 256 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 9,90 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΜΑΪΟΣ 2018

– ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ

Συγγραφέας: ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

Τα κείµενα που συγκεντρώνονται εδώ θέλουν να είναι κείµενα θεωρητικά και συνάµα πολιτικά.

Συστήνουν µια στόχευση η οποία επιδιώκει να αναδείξει και να υπογραµµίσει τη σταθερότητα της κοµµουνιστικής προοπτικής, τα στοιχεία της που αντέχουν στον χρόνο και την καθιστούν πολιτικά µαχητή ακόµη και σε συνθήκες εξαιρετικά δυσµενείς, όπως αυτές που ζούµε σή¬µερα.

Αιτούµενο είναι η εδραίωση µιας εννοιολογικής πειθαρχίας, στηριγµένης τόσο επιστηµονικά όσο και φιλοσοφικά, που να µπορεί να υπερβαίνει συγκυρίες και να αφοµοιώνει διευρύνσεις, τροποποιήσεις ή εννοιολογικές αλλαγές, χωρίς να χάνει τη σταθερότητά της.

Ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΠΑΛΤΑΣ είναι οµότιµος καθηγητής του ΕΜΠ µε αντικείµενο τη Φιλοσοφία των Επιστηµών. Έχει γράψει βιβλία και άρθρα στα ελληνικά και στα αγγλικά και έχει τιµηθεί µε το Κρατικό Βραβείο Δοκιµίου-Κριτικής του 2002 για το βιβλίο του Αντικείµενα και όψεις εαυτού (Εστία 2001), ενώ το 2010 του α¬πο¬νεµήθηκε το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστηµιακής Διδασκαλίας στη µνήµη των Βα¬σίλη Ξανθόπουλου-Στέφανου Πνευ¬¬¬¬µατικού. Είναι µέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και διετέλεσε υπουργός Πολιτισµού, Παιδείας και Θρησκευµάτων καθώς και υπουργός Πολιτισµού & Αθλητισµού. Από τον Σεπτέµβριο του 2015 είναι βουλευτής της περιφέρειας Αττικής µε τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΕΙΡΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ISBN: 978-960-16-7777-4 ΣΧΗΜΑ: 17×24 ΣΕΛΙΔΕΣ: 576 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 33,00 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΜΑΪΟΣ 2018

– ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Συγγραφέας: NIALL KISHTAINY

Μετάφραση: ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΑΣΤΕΡΙΟΥ

Τι προκαλεί τη φτώχεια; Είναι οι οικονομικές κρίσεις αναπόφευκτες στον καπιταλισμό; Η παρέμβαση της κυβέρνησης στην οικονομία είναι ευλογία ή κατάρα; Οι απαντήσεις σε ερωτήσεις σαν αυτές μας ενδιαφέρουν όλους, εντούτοις το ανοίκειο γλωσσικό ιδίωμα της οικονομικής επιστήμης τρομάζει τους περισσότερους ανθρώπους. Η Μικρή ιστορία της οικονομικής επιστήμης μάς βοηθάει, με τρόπο προσιτό και ελκυστικό, να κατανοήσουμε καλύτερα την πορεία της οικονομικής ιστορίας και των οικονομικών ιδεών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

«Μια οξυδερκής και εξαιρετικά ευανάγνωστη ιστορία της οικονομικής επιστήμης, γεμάτη ανθρωπιά. Θα μάθετε πολλά. Εγώ έμαθα».
Tim Harford, συγγραφέας του The Undercover Economist

«Αυτό το βιβλίο είναι πνευματικός θησαυρός για όλους όσοι ενδιαφέρονται για την ιστορία και τις μεγάλες ιδέες της οικονομικής σκέψης και για τον ρόλο τον οποίο έπαιξε για πάνω από 2.000 χρόνια».
Charles Wheelan, συγγραφέας του Naked Economics

«Πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να ξέρουν περισσότερα πράγματα για τις οικονομικές ιδέες, αλλά προφανώς όχι τόσο πολλά ώστε να αντέξουν την ταλαιπωρία που φαντάζονται ότι θα συνεπαγόταν η ανάγνωση σχετικών βιβλίων. Η Μικρή ιστορία της οικονομικής επιστήμης του Niall Kishtainy τούς λύνει το πρόβλημα. Είναι σύντομη, με υπέροχες βινιέτες, διαβάζεται αβίαστα, εντούτοις αποδίδει πιστά εμβριθείς ιδέες που μετασχημάτισαν βαθιά τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τον κόσμο».
Robert H. Frank, συγγραφέας του
The Economic Naturalist

Ο Niall Kishtainy είναι επισκέπτης καθηγητής οικονομικής ιστορίας στο London School of Economics. Έχει διατελέσει σύμβουλος οικονομικής πολιτικής της βρετανικής κυβέρνησης και της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Αφρική. Είναι συγγραφέας του έργου Economics in Minutes και συν-συγγραφέας του The Economics Book.

ΣΕΙΡΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ISBN: 978-960-16-7999-0 ΣΧΗΜΑ: 14×19 ΣΕΛΙΔΕΣ: 400 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 17,70 € ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΜΑΪΟΣ 2018