ΠΑΙΔΙΚΑ ΟΝΕΙΡΑ
CHILDREN’S DREAMS

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ-ΚΑΔΗ
ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ: ΝΤΑΝΙΕΛΑ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗ

10643
Μια φορά ήταν ένα κορίτσι που ονειρευόταν
να αγγίξει τα αστέρια.
Μια φορά ήταν ένα αγόρι που ονειρευόταν
να πετάξει σαν πουλί πάνω από τις στέγες των
σπιτιών, πάνω από τις θάλασσες κι από τα σύννεφα.
Κάποια όνειρα φαίνονται τόσο απίθανα, που κανείς
δεν πιστεύει ότι μπορεί να πραγματοποιηθούν.
Κανείς, εκτός από σένα…

Ένα βιβλίο για το τι σημαίνει να ονειρεύεσαι
και να μην εγκαταλείπεις τα όνειρά σου, ακόμα
και στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Η Μαρίνα Μιχαηλίδου-Καδή γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λεμεσό. Σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και συνέχισε με διδακτορικές σπουδές στην περιβαλλοντική διαχείριση στο Πανεπιστήμιο Cornell των Ηνωμένων Πολιτειών. Σήμερα γράφει ιστορίες για παιδιά, που αγγίζουν διάφορα κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα. Μερικά από τα βιβλία της είναι Το κόκκινο φόρεμα της Σαβέλ (συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο White Ravens 2014 / Βραβείο Peter Pan 2016 του Σουηδικού Κύκλου Παιδικού Βιβλίου), Το όνειρο του Πέτρου (υποψήφιο για το Βραβείο Εικονογραφημένου Βιβλίου 2016 του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου), Ο Νικόλας και η Έλλη (Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Μικρά Παιδιά, 2013 / συμπεριλήφθηκε στον Τιμητικό Πίνακα της IBBY, 2016), Το χαμόγελο της Σεμέλης (Βραβείο Βιβλιογραφικής Εταιρείας Κύπρου, 2011) και το δίγλωσσο βιβλίο Από τη γη μέχρι τα αστέρια / Dunyalar kadar (σε συνεργασία με τη Μεχβές Μπεΐτογλου). Μένει στη Λευκωσία με τον σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά.

Η Ντανιέλα Σταματιάδη είναι απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα ως ζωγράφος, εικονογράφος παιδικών βιβλίων και καθηγήτρια εικαστικών μαθημάτων σε ιδιωτικές σχολές. Εικονογραφεί παιδικά βιβλία από το 2000 και έχει στο ενεργητικό της πάνω από 100 τίτλους. Το 2010 έλαβε βραβείο εικονογράφησης από το Ελληνικό Τμήμα της IBBY – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το 2012 έπαινο από τα Ελληνικά Βραβεία Γραφιστικής και Εικονογράφησης (ΕΒΓΕ). Επίσης το 2012 προσκλήθηκε να αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα στο Salon Du Livre στο Παρίσι. Έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμες εκθέσεις ζωγραφικής και εικονογράφησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 2010 συνεργάζεται με την Γκαλερί και το Μουσείο Φρυσίρα. Το 2013 έλαβε δύο επαίνους εικονογράφησης ΕΒΓΕ και το 2014 χρίστηκε υποψήφια για το Βραβείο Andersen. Το 2016 έκανε ατομική έκθεση εικονογράφησης στο Μουσείο Τέχνης Gotland της Σουηδίας και έλαβε το Βραβείο Peter Pan από την IBBY Σουηδίας.

—————————————

ΘΑ ΣΟΥ ΧΑΡΙΣΩ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Συγγραφέας: ΤΖΑΝΤΥ ΝΕΛΣΟΝ
Μετάφραση: ΑΡΓΥΡΩ ΠΙΠΙΝΗ

10589

Η Τζουντ και ο δίδυμος αδερφός της, ο Νόα, είναι πολύ δεμένοι μεταξύ τους. Στα δεκατρία τους, ο κλειστός κι
απομονωμένος Νόα, που ζωγραφίζει διαρκώς, ερωτεύεται το αγόρι της διπλανής πόρτας, ενώ η ριψοκίνδυνη
Τζουντ σερφάρει στα κύματα του ωκεανού φορώντας κατακόκκινο κραγιόν και συνήθως μιλάει για
λογαριασμό και των δυο τους. Τρία χρόνια αργότερα, στα δεκάξι τους, η Τζουντ και ο Νόα έχουν αποξενωθεί.
Μια απώλεια κι όλα τα μυστικά που είναι πλεγμένα γύρω και μέσα τους έχουν διαλύσει τη ζωή των διδύμων
με διαφορετικό τρόπο για τον καθένα. Μέχρι που η Τζουντ θα γνωρίσει έναν αλαζονικό, απρόβλεπτο άντρα,
ο οποίος θα αποτελέσει την απροσδόκητη νέα δύναμη που θα αλλάξει και πάλι τις ισορροπίες.
Ο Νόα διηγείται την ιστορία των πρώτων χρόνων. Η Τζουντ των κατοπινών. Αυτό που δε συνειδητοποιούν
είναι ότι καθένας γνωρίζει μόνο τη μισή ιστορία κι ότι, αν έβρισκαν τον τρόπο να προσεγγίσουν ο ένας τον
άλλον, θα μπορούσαν να ξαναφτιάξουν τον κόσμο…
Ένα λαμπερό μυθιστόρημα που θα σας κόψει την ανάσα, επειδή καταφέρνει να μιλήσει για την ουσία της
ανθρώπινης ύπαρξης την εποχή που ξανοίγεται στον κόσμο.

Η Τζάντυ Νέλσον, όπως ο Νόα και η Τζουντ, προέρχεται από μια οικογένεια που πιστεύει στις προλήψεις και
στις δεισιδαιμονίες. Από νεαρή ηλικία τής είχαν διδάξει την τέχνη της αναζήτησης τετράφυλλων τριφυλλιών,
ενώ η ίδια συνεχίζει να χτυπάει ξύλο, να ρίχνει αλάτι πίσω της και να κουβαλάει φυλαχτά στις τσέπες της.
Το πρώτο της μυθιστόρημα, The Sky Is Everywhere, βρέθηκε σε πολλές λίστες Καλύτερων Βιβλίων της Χρονιάς
και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Το Θα σου χαρίσω τον ήλιο έχει τιμηθεί με πάρα πολλά βραβεία και
διακρίσεις (ανάμεσα στα οποία και το πολύ σημαντικό Printz Award for Excellence in Young Adult Literature
2015), έχει βρεθεί στη λίστα των ευπώλητων των New York Times και έχει μεταφραστεί σε 32 γλώσσες. Προς το
παρόν, η Τζάντυ ασχολείται αποκλειστικά με τη συγγραφή. Ζει και γράφει στο Σαν Φραντσίσκο της
Καλιφόρνιας – όχι μακριά από τα μέρη όπου διαδραματίζονται τα μυθιστορήματά της.
Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Τζάντυ: jandynelson.com
Facebook: Jandy Nelson
Twitter: @JandyNelson


ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΜΕ ΦΤΕΡΑ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

10682
Με λένε Ρόζα και μένω στο Βασίλειο των Γάτων. Κι αν θα αλλάξει ο κόσμος, δεν ξέρω πώς θα ήθελα να γίνει. Ο μπαμπάς μου λέει ότι σ’ όλα τα πράγματα υπάρχουν δύο πλευρές. Η σκοτεινή και η φωτεινή. Αν η σκοτεινή πλευρά είναι ότι το σπίτι μας είναι στον κάτω κάτω όροφο, η φωτεινή είναι ότι μένουμε στο Βασίλειο των Γάτων και στον μικρό μας φεγγίτη που βλέπει στον δρόμο ζει ο Καρλίτο. Είναι φαντάζομαι το μόνο αηδόνι στον κόσμο που αγαπάει τις γάτες και οι γάτες τον αγαπάνε ή απλώς τον έχουν συνηθίσει. Τον μπαμπά μου τον λένε Άρη κι όπως καταλάβατε είναι ψαράς στα φανερά και ποιητής στα κρυφά. Εκτός από μένα, τον Καρλίτο, τους ποιητές του και τη βάρκα του, αγαπάει τις γάτες. Τα ξημερώματα όταν γυρνάει από τη θάλασσα μαζεύονται όλες γύρω του: ο Ρεμπό, ο Ελυάρ, η Σαπφώ, ο Όμηρος, η Πράξιλλα, η Γουλφ και η Πλαθ. Ώσπου να ανοίξει το σακουλάκι με τα ψάρια, νιαουρίζουν όλες μαζί και προσπαθούν να σκαρφαλώσουν πάνω του. Θα συμφωνήσετε, φαντάζομαι, μαζί μου ότι αυτά δεν είναι ονόματα για γάτες, αλλά τα διάλεξε όλα ο μπαμπάς μου και μη νομίζετε ότι ήταν εύκολο.

Έτσι παρουσιάζει τον κόσμο της στην πρώτη σελίδα του ημερολογίου της η Ρόζα, η ηρωίδα του καινούριου βιβλίου της Μαρίας Παπαγιάννη Παπούτσια με φτερά.

Ένα βιβλίο για την ποίηση, για τα μικρά θαύματα και τους μεγάλους αγώνες, για το κυνήγι της χώρας της Ουτοπίας, ένα βιβλίο δηλαδή με κανονικούς ανθρώπους που συνεχίζουν να ονειρεύονται. Ένα βιβλίο για τους δύο κόσμους, τον πραγματικό και τον άλλο, τον κρυμμένο, που άλλοτε υπάρχει στη φαντασία μας κι άλλοτε στον δικό μας βυθό και που ίσως μπορεί να μας βοηθήσει να δώσουμε απαντήσεις στα χιλιάδες ερωτηματικά ή τα γιατί που μας πληγώνουν σ’ αυτόν τον κόσμο. Κι αν στον πάνω κόσμο πρωταγωνιστεί η ποίηση, στον άλλο, στην Πολιτεία του Βυθού, καμβάς είναι η επανάσταση και συνδετικός κρίκος –όπως πάντα στα βιβλία της Μαρίας Παπαγιάννη– ένα παραδοσιακό παραμύθι που μάλιστα μ’ έναν τρόπο… χαρίζει τον τίτλο στο βιβλίο (σελ. 81)

Η μικρή Ρόζα μεγαλώνει με τον πατέρα της που είναι ψαράς αλλά γράφει στα κρυφά ποιήματα, βαφτίζει τα γατιά του με ονόματα ποιητών και συχνά μιλάει με στίχους. Εξαιτίας ενός κινητικού προβλήματος που έχει η Ρόζα από τότε που γεννήθηκε, μετακομίζουν στο ισόγειο μιας πολυκατοικίας ή στο «Βασίλειο των Γάτων». Στην καινούρια γειτονιά η Ρόζα θα κάνει φίλους, θα γνωρίσει την κυρία Ειρήνη που έχει το περίπτερο «Ο Μικρός Παράδεισος», αλλά και την Άννα, μια σπουδαία κάποτε πιανίστα που μένει στο αυτοκίνητό της. Το μόνο που σκιάζει τον καινούριο της κόσμο είναι η κυρία Περίεργη. Δε χρειάζονται πολλά όμως για να ανατραπούν όλα και η μικρή Ρόζα κυνηγημένη θα ακολουθήσει τον Γκαμπίτο στην Πολιτεία του Βυθού. Εκεί θα γνωρίσει καινούριους φίλους που πληρώνουν με λέξεις για να αγοράσουν έναν λουκουμά και θα προσπαθήσει να καταλάβει γιατί τους νοιάζουν τόσο οι γλώσσες που χάνονται. Ποτέ ως τότε η Ρόζα δεν είχε σκεφτεί ότι και οι γλώσσες πεθαίνουν και μαζί τους πεθαίνουν τα παραμύθια, τα τραγούδια, τα όνειρα.