Ο κυνηγός του σκότους

Συγγραφέας: Ντονάτο Καρρίζι
Μεταφραστής: Μαρία Οικονομίδου

Δεν υπάρχουν ενδείξεις, αλλά σημάδια. Δεν υπάρχουν εγκλήματα, μόνο ανωμαλίες. Και κάθε θάνατος είναι η αρχή μιας αφήγησης. Αυτή είναι η ιστορία ενός άντρα που δεν έχει πια τίποτα –δεν έχει ταυτότητα, δεν έχει μνήμη, δε νιώθει αγάπη, ούτε μίσος– εκτός από την οργή του… Και ένα μυστικό χάρισμα. Γιατί ο Μάρκους είναι ο τελευταίος από τους πνευματικούς: είναι ένας ιερέας που έχει την ικανότητα να ξετρυπώνει τις ανωμαλίες και να ξεχωρίζει τα νήματα που συνυφαίνουν την πλοκή κάθε ανθρωποκτονίας. Αλλά ακόμα κι αυτός κινδυνεύει να μην μπορέσει να ανασυνθέσει αυτή την πλοκή.
Αυτή είναι επίσης η ιστορία μιας γυναίκας που προσπαθεί να ανασυγκροτήσει τον ίδιο της τον εαυτό. Και η Σάντρα δουλεύει στις σκηνές του εγκλήματος αλλά, αντίθετα με τον Μάρκους, δεν πρέπει να κρύβεται παρά μόνο πίσω από τον φακό της φωτογραφικής μηχανής της. Γιατί η Σάντρα είναι φωτογράφος της αστυνομίας: το ταλέντο της είναι να φωτογραφίζει το τίποτα, για να το καταστήσει ορατό. Αλλά αυτή τη φορά το τίποτα απειλεί να την καταπιεί.
Ο Κυνηγός του σκότους είναι, τέλος, η υπόθεση της σύλληψης ενός τρελού δολοφόνου στους δρόμους της Ρώμης, που υπακούει σ’ ένα σχέδιο τρομερό κι εντούτοις σαγηνευτικό. Και κάθε φορά που ο Μάρκους και η Σάντρα νομίζουν πως έχουν καταλάβει ένα κομμάτι της αλήθειας, ανακαλύπτουν ένα ακόμα πιο ανησυχητικό και απειλητικό σενάριο. Διαβάζοντάς το, θα δίνετε την ίδια μάχη με τον Μάρκους, πέφτοντας πάνω στα ίδια αινίγματα που ταλανίζουν τη Σάντρα, βιώνοντας τις ίδιες προσδοκίες και τους ίδιους φόβους μέχρι την τελευταία αράδα. Και δε θα το ξεχάσετε ποτέ πια.

Ο Ντονάτο Καρρίζι γεννήθηκε το 1973 στη Μαρτίνα Φράνκα και ζει στη Ρώμη. Αφού σπούδασε νομικά, ειδικεύτηκε στην εγκληματολογία και στην επιστήμη της συμπεριφοράς. Εργάζεται ως σεναριογράφος για την τηλεόραση και για τον κινηματογράφο και αρθρογραφεί στην Corriere della Sera. Το βιβλίο του Το κορίτσι στην ομίχλη κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το 2018 και μεταφράστηκε σε περισσότερες από 15 γλώσσες. Την ίδια χρονιά μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, με πρωταγωνιστές τους Toni Servillo και Jean Reno. Ο Ντονάτο Καρρίζι είναι σήμερα ο πιο επιτυχημένος Ιταλός συγγραφέας αστυνομικών βιβλίων στον κόσμο.

«Ανατριχιαστικά έξυπνο!» The Times

«Σκοτεινό, ιδιοφυές, ατμοσφαιρικό, καταιγιστικό» The Guardian

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ/ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ISBN: 978-960-16-8083-5 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 480 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 17,91€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

Καρλ Μαρξ: Μεγαλείο και ψευδαισθήσεις

Συγγραφέας: Gareth Stedman Jones
Μεταφραστής: Πέτρος Γεωργίου

Οι άνθρωποι του 19ου αιώνα βρέθηκαν αντιμέτωποι με πρωτοφανείς πολιτικές, οικονομικές, θρησκευτικές και διανοητικές προκλήσεις. Οι αποστάσεις συρρικνώνονταν, νέες πόλεις ξεφύτρωναν, ιδιοφυείς εφευρέσεις μεταμόρφωναν το βιομηχανικό τοπίο, νέες ιδέες σχηματίζονταν σχετικά με τον Θεό, τις ανθρώπινες ικανότητες, τη βιομηχανία, την επανάσταση, τις αυτοκρατορίες, τα πολιτικά συστήματα – και, πάνω απ’ όλα, σχετικά με τη μορφή που θα έπαιρνε το μέλλον.
Ο Καρλ Μαρξ, γιος Εβραίου προσήλυτου στον χριστιανισμό από τη Ρηνανία, πραγματοποίησε μία από τις πιο εξέχουσες και καθηλωτικές συνεισφορές σε αυτό το πνευματικό κλίμα διαρκών ζυμώσεων, αφιερώνοντας ολόκληρη τη ζωή του στην κατανόηση των προσδοκιών και των φόβων του κόσμου του αιώνα του. Σε αυτή τη νέα και μνημειώδη βιογραφία του ο Γκάρεθ Στέντμαν Τζόουνς εξερευνά πώς ο Μαρξ διαμόρφωσε τις επαναστατικές ιδέες του σε καιρούς διανοητικού αναβρασμού και τον αντίκτυπό τους στην εποχή του και δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να κατανοήσει, όπως ποτέ πριν, τον κόσμο των ιδεών που διαμόρφωσε τον κόσμο του Μαρξ – και που έκανε τον Μαρξ να διαμορφώσει τον δικό μας κόσμο.

Ο Gareth Stedman Jones (γενν. 1942) είναι καθηγητής Ιστορίας των Ιδεών στο Πανεπιστήμιο Queen Mary στο Λονδίνο. Είναι εταίρος του Κολεγίου King’s του Cambridge, όπου δίδαξε επί πολλά χρόνια κι έγινε καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης το 1997. Έχει γράψει τα βιβλία Outcast London, Languages of Class και An End to Poverty? κι έχει επιμεληθεί την έκδοση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου στη σειρά Penguin Classics.

«Κορυφαίο έργο διανοητικής βιογραφίας, σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Stedman Jones είναι ο μοναδικός βιογράφος, ο μοναδικός μελετητής που αναλύει τόσο καλά τη διαμόρφωση του Μαρξ στο πολιτικό πλαίσιο της εποχής του». Terrell Carver, Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ

«O Stedman Jones μάς αποκαλύπτει τον Μαρξ άνθρωπο του καιρού του, που διαρκώς διαβάζει, αναθεωρεί και αγωνιά να συγκροτήσει την αναδυόμενη κοσμοθεωρία του. Το βιβλίο του είναι ένα επιβλητικά σημαντικό έργο για την προσπάθεια ενός πνεύματος να συλλάβει τον νέο κόσμο που διαμορφώνεται ταχύτατα. Κι είναι επίσης και το συναρπαστικό πορτρέτο αυτού του κόσμου από την οπτική του πνεύματος αυτού».
Jeremy Adelman, Public Books

«Ανάλυση της οικονομικής και κοινωνιολογικής σκέψης του Μαρξ που θα μείνει». George Steiner

«Η οριστική βιογραφία του Μαρξ για την εποχή μας». Peter E. Gordon, New York Times Book Review

ΣΕΙΡΑ: ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ/ ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ISBN: 978-960-16-8115-3 ΣΧΗΜΑ: 14Χ24 ΣΕΛΙΔΕΣ: 816 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 32,00€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

Αυτή τη φορά δεν την πατάω

Συγγραφέας: Ζιλ Λεγκαρντινιέ

Μεταφραστής: Ρίτα Κολαϊτη

«Άντρες, σας βαρέθηκα πια! Με πρήξατε! Μπούχτισα µε τις ατιµίες σας! Σειρά σας τώρα να υποφέρετε!» Η φωνή µου αντηχεί σ’ όλη τη γειτονιά. Και τότε, µουσκεµένη, τρεκλίζοντας, αποκαµωµένη, παίρνω µια απόφαση την οποία ορκίζοµαι να µην ανακαλέσω ποτέ: δεν θα τους αφήσω σε χλωρό κλαρί. Μηδενίζουµε τα κοντέρ. Αλλάζουµε πορεία. Το καθοίκι ο Υγκ θα πληρώσει. Θα πάρω εκδίκηση για όλα. Εφόσον καµιά ευτυχία δεν κατεβαίνει απ’ τον απατηλό ουρανό, είµαι έτοιµη να πάω να βρω τη λιγοστή που µου αναλογεί στα βάθη της κόλασης. Η καλή κι ευγενική Μαρί πέθανε, πνίγηκε σε τούτο το κανάλι. Κι αυτή που ξαναβγήκε είναι η στρίγκλα Μαρί. Από δω και στο εξής, καλή µε τους καλούς, κακιά µε τους κακούς, και θα πληρώνω πάντα µε το ίδιο νόµισµα. Τους την έχω φυλαγµένη ολονών. Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο κι εγώ είµαι κατεψυγµένη. Η οργή µε πνίγει, το µίσος µε κατατρώγει.
Ο συγγραφέας της Μικρής ερωτικής ιστορίας διαθέτει την ικανότητα να προκαλεί αβίαστα το γέλιο, ακόµα και για τα πιο σοβαρά πράγµατα, και να αποκαλύπτει το παράδοξο της καθηµερινότητάς µας µέσα από τις καταστάσεις που ξεπηδούν από την αχαλίνωτη φαντασία του. Η πρωτοφανής επιτυχία του οφείλεται αναµφίβολα στο ταλέντο του να µιλάει προσωπικά στον καθένα. Συνδυάζοντας µοναδικά το χιούµορ µε το συναίσθηµα, αυτή τη φορά µάς χαρίζει το πορτρέτο µιας γυναίκας η οποία δεν πιστεύει πια σε τίποτα κι έτσι ανακαλύπτει τα πάντα από την αρχή.

Ο Ζιλ Λεγκαρντινιέ (γενν. 1965, Παρίσι) έχει εργαστεί σε αµερικανικά και βρετανικά κινηµατογραφικά πλατό. Επιπλέον, έχει σκηνοθετήσει διαφηµιστικά, τρέιλερ και ντοκιµαντέρ. Σήµερα ασχολείται µε την επικοινωνία για λογαριασµό µεγάλων στούντιο, µε σενάρια καθώς και µε τη συγγραφή των µυθιστορηµάτων του. Έχοντας καταπιαστεί µε εντελώς διαφορετικά είδη, διακρίθηκε µε τα βιβλία του L’Exil des anges (Prix SNCF du polar 2010) και Nous etions les hommes (2011). Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Μικρή ερωτική ιστορία το οποίο γνώρισε διεθνή επιτυχία, ενώ αναµένεται η κινηµατογραφική του µεταφορά.

ΣΕΙΡΑ: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ/ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ISBN: 978-960-16-7579-4 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 456 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 17,70€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΟΥΝΙΟΣ 2019

Η επιστήμη κάτω από την ομπρέλα

Συγγραφέας: Αντρέα Τζεντίλε
Μεταφραστής: Σώτη Τριανταφύλλου

Όταν ήμουν παιδί, όπως τα περισσότερα παιδιά, ήθελα να μάθω και να καταλάβω. Ρωτούσα με απληστία, λίγο για να περάσει η ώρα, λίγο για να μπω στο νόημα του πώς λειτουργεί ο κόσμος. Είχα την τύχη οι γονείς μου να σχετίζονται με την επιστήμη. Και χάρη στις απαντήσεις τους ανοίχτηκε μπροστά μου ένας κόσμος φτιαγμένος από κανόνες, από αιτίες και αποτελέσματα, ένας κόσμος φυσικής, ιατρικής, χημείας και βιολογίας. Έτσι κι αλλιώς, πίσω από κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής κρύβεται ένα επιστημονικό μυστήριο – στις διακοπές, η απραξία και η πλήξη μάς κάνουν πιο περίεργους. Σ’ αυτή την περιέργεια που γεννήθηκε σε μια παραλία στην Τοσκάνη της δεκαετίας του ’90 οφείλεται το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας. Έχουμε λοιπόν εδώ μικρά παράθυρα σ’ έναν μυστηριώδη κόσμο. Δεν χρειάζεται να τα ανοίξουμε όλα, ούτε να τα ανοίξουμε με τη σειρά που προτείνω. Πηγαίνετε όπου σας οδηγεί το κύμα και ο άνεμος· πάντοτε θα υπάρχει χρόνος να πάτε πίσω και εμπρός, να πηδήξετε από το ένα θέμα στο άλλο, ακολουθώντας το νήμα που επιθυμείτε. Το πλαίσιο αφορά τέσσερις επιστημονικούς κλάδους: τη φυσική, τη χημεία, τη βιολογία και το περιβάλλον. Αλλά μην ξεγελαστείτε από αυτή την πρακτική διάκριση. Κάθε κεφάλαιο περιέχει προτάσεις από διαφορετικές επιστήμες. Πάρτε το βιβλίο σαν μια ωραία μέρα που θα περάσετε κοντά στη θάλασσα. Από την εισαγωγή του Α.Τζ.

Πώς σχηματίζονται τα σύννεφα; Γιατί στα κοχύλια ακούγεται η θάλασσα; Πού οφείλεται το γαλάζιο του ουρανού; Γιατί το θαλασσινό νερό είναι αλμυρό; Τι κάνουμε όταν μας τσιμπήσει μέδουσα; Πώς επιπλέουν τα θεόρατα και τόσο βαριά πλοία; Αυτά και άλλα πολλά αναρωτιέται ο Αντρέα Τζεντίλε, που μας δίνει συμβουλές για το κτίσιμο του τέλειου κάστρου στην άμμο και για το πώς να βρούμε το καλύτερο σημείο για να κάνουμε σέρφινγκ. Η φυσική, η χημεία, η βιολογία βρίσκονται γύρω μας και μέσα μας – και μας βοηθούν να καταλάβουμε τα βάθη του ωκεανού και τα ύψη του ουρανού. Τι περίεργο: δεν μπορούμε να πιούμε θαλασσινό νερό! Γιατί άραγε; Και, όταν βουτάμε στο νερό, βλέπουμε καλύτερα μακριά παρά κοντά… Ο Ιταλός συγγραφέας, δημοσιογράφος στο Wired.it και επιστήμονας μας τα εξηγεί όλα για τα κύματα, τους ανέμους,τις αμμουδιές!

Ο Αντρέα Τζεντίλε εργάζεται ως δημοσιογράφος στο περιοδικό Wired Italia. Ασχολείται με θέματα που αφορούν την επιστήμη, τον πολιτισμό και την επικαιρότητα. Μετά το πτυχίο του στην Υπολογιστική Νευροεπιστήμη και το μεταπτυχιακό του στην Επικοινωνία της Επιστήμης από τη Διεθνή Σχολή Ανωτέρων Σπουδών της Τεργέστης (SISSA), εντάχθηκε στη συντακτική ομάδα της ηλεκτρονικής εφημερίδας Galileo και της εκπομπής «Radio Scienza». Από το 2010 αρθρογραφεί στο περιοδικό Wired Italia, όπου διατηρεί επίσης μια στήλη αφιερωμένη στα πρωτότυπα κόμικς. Με το Il caso Stamina, ένα κόμικ που έγραψε μαζί με τους Φραντσέσκο Μπαρίλλι και Ματέο Φενόλιο, κέρδισε το 2014 το δημοσιογραφικό βραβείο O.Ma.R. (για την ευαισθητοποίηση σε σπάνιες ασθένειες).

ΣΕΙΡΑ: ΕΚΛΑΪΚΕΥΜΕΝΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ/ ΦΥΣΙΚΗ ISBN: 978-960-16-6383-8 ΣΧΗΜΑ: 14Χ21 ΣΕΛΙΔΕΣ: 192 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 14,40€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΙΟΥΝΙΟΣ 2019