Ο ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ: PΙERRE BOURDIEU, ROGER CHΑRTIER
ΠΡΟΛΟΓΟΣ: ROGER CHΑRTIER
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

ΡΟΖΕ ΣΑΡΤΙΕ Μου φαίνεται ότι το σχέδιό σου είναι να δώσεις εργαλεία που θα επιτρέπουν την αποδιάρθρωση των µηχανισµών κυριαρχίας, οι οποίοι λειτουργούν σαν διαχωρισµοί φυσικοί, κανονικοί, προγονικοί, πράγµα που, πιστεύω, είναι µάλλον αντίθετο στη στερεότυπη εικόνα που έχει δηµιουργηθεί για το έργο σου, το οποίο αντιµετωπίζεται σαν να αποκαλύπτει περιορισµούς που συντρίβουν τα άτοµα χωρίς να τους παραχωρούν καµία θέση.

ΠΙΕΡ ΜΠΟΥΡΝΤΙΕ Αν ήθελα να απαντήσω µε µια φράση σ’ αυτό που είπες, θα έλεγα: γεννιόµαστε προκαθορισµένοι και έχουµε µια µικρή ευκαιρία να καταλήξουµε ελεύθεροι. Καταλογίζω σ’ εκείνους που επικαλούνται υπερβολικά την ελευθερία, το υποκείµενο, το άτοµο κτλ. ότι εγκλωβίζουν τους κοινωνικούς δρώντες στην ψευδαίσθηση της ελευθερίας, δηλαδή σε έναν από τους δρόµους µέσω των οποίων εφαρµόζεται ο ντετερµινισµός. Μόνο υπό τον όρο να οικειοποιηθούµε τα εργαλεία σκέψης, καθώς και τα αντικείµενα σκέψης που προσλαµβάνουµε, µπορούµε να γίνουµε κάπως το υποκείµενο των σκέψεών µας· υπό τον όρο, µεταξύ άλλων, να επανοικειοποιηθούµε τη γνώση των ντετερµινισµών.

Το 1988, ο ιστορικός Ροζέ Σαρτιέ κάλεσε τον κοινωνιολόγο Πιερ Μπουρντιέ στον ραδιοφωνικό σταθµό France Culture για µια σειρά πέντε συνεντεύξεων, που αυτό το βιβλίο αναπαράγει και αποκαθιστά µέσα στο διανοητικό και πολιτικό συγκείµενό τους. Σ’ έναν διάλογο όπου φανερώνονται ταυτοχρόνως η σύγκλισή τους και η σαφής συνείδηση των διαφορών τους, ο κοινωνιολόγος και ο ιστορικός αντιπαραβάλλουν τις δύο επιστήµες τους και τους αντίστοιχους ρόλους τους στην κοινωνία.

«Η αξία αυτού του µικρού βιβλίου έγκειται, νοµίζω, στο ότι συλλαµβάνει µέσα από τη ζωντάνια του διαλόγου τον τρόπο σκέψης του Μπουρντιέ, απελευθερώνοντάς τον από ό,τι ενίοτε τον καλύπτει, είτε είναι το επιβλητικό κύρος που προσδίδει η έδρα του στο Collège de France είτε οι πολεµικές διαµάχες του κοινωνιολόγου που εµπλέκεται στην εποχή του».
από τον πρόλογο του Ρ. Σ.


O ΠΙΕΡ ΜΠΟΥΡΝΤΙΕ (1930-2002) σπούδασε φιλοσοφία στην École Normale Supérieure στο Παρίσι. Το 1964 έγινε Διευθυντής Ερευνών στην École des Hautes Études en Sciences Sociales, όπου το 1968 ίδρυσε το Centre de Sociologie Européenne. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε να διευθύνει τη σειρά Le Sens Commun των εκδόσεων Minuit, ενώ το 1975 ίδρυσε το περιοδικό Actes de la recherché en sciences sociales, του οποίου διετέλεσε διευθυντής. Από το 1981 κατείχε την έδρα της κοινωνιολογίας στο Collège de France. Το 1989 ίδρυσε την ευρωπαϊκή επιθεώρηση βιβλίου LIBER, το 1997 την οµώνυµη σειρά στις εκδόσεις Seuil και το 1996 τον εκδοτικό οίκο Raisons d’Agir. Στοχαστής µε παγκόσµια αναγνώριση και έργο που σηµαδεύει τη συζήτηση των ιδεών για πάνω από µισό αιώνα, ο Μπουρντιέ ήταν ταυτόχρονα και ο µαχητικός διανοούµενος που στρατεύθηκε στις πιο σηµαντικές υποθέσεις του καιρού µας. Τα βιβλία του αποτελούν θεµελιώδη έργα και σηµεία αναφοράς στην ιστορία της κοινωνιολογικής σκέψης. Από τις Εκδόσεις Πατάκη έχουν µεταφραστεί στα ελληνικά τα παρακάτω έργα του: Για την τηλεόραση (1998), Αντεπίθεση πυρών (1998), Επείγουσες διαγνώσεις και θεραπείες για ένα πανεπιστήµιο σε κατάσταση κινδύνου (σε συνεργασία µε τους C. Charle, B. Lacroix κ.ά., 1999), Για ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό κίνηµα. Αντεπίθεση πυρών II (2001), Η διάκριση (2002), Οι κανόνες της τέχνης (2006), Η ανδρική κυριαρχία (2007), Επιστήµη της επιστήµης και αναστοχασµός (2007), Σχεδίασµα για µια αυτοανάλυση (2007) και Πασκαλιανοί διαλογισµοί (2016).

Ο ΡΟΖΕ ΣΑΡΤΙΕ γεννήθηκε το 1945 στη Λυόν. Είναι ιστορικός και ιστοριογράφος της σχολής των Annales. Διδάσκει στην École des Hautes Études en Sciences Sociales, στο Collège de France και στο Πανεπιστήµιο της Πενσυλβάνια.
Διευθύνει την εκποµπή Les lundis de l’histoire, όπου συνοµιλεί µε ιστορικούς.

ΣΕΙΡΑ: ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ: 160 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 9,70€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017

—————————-

Ουίλλιαμ Μπλέικ

Συγγραφέας:Peter Ackroyd
Μετάφραση: Γιώργος Λαμπράκος

Το βιβλίο αυτό είναι μια συναρπαστική εξιστόρηση της ζωής και του έργου του μεγαλοφυούς Λονδρέζου ποιητή, ζωγράφου και χαράκτη Ουίλλιαμ Μπλέικ (1757-1827). Ο βραβευμένος βιογράφος και λογοτέχνης Peter Ackroyd αποκαλύπτει την αληθινή φύση της ζωής και της τέχνης του Μπλέικ: Αρνείται τον ισχυρισμό ότι το οραματικό –ποιητικό και εικαστικό– έργο του Μπλέικ είναι απλώς ο προάγγελος του αγγλικού ρομαντισμού και το ερμηνεύει δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο απώτατο μα και κοντινό παρελθόν από το οποίο πήγασε. Διαψεύδοντας την αβασάνιστη μομφή για την «τρέλα» του Μπλέικ, ο Ackroyd μάς προσφέρει ένα εμβριθές, τεκμηριωμένο και ολοκληρωμένο πορτρέτο του ποιητή, ζωγράφου και χαράκτη, όπου η φαντασία, η ευρηματικότητα, η ατέρμονη δουλειά και η στέρεη γνώση της τέχνης του παρελθόντος αποδεικνύονται τα βασικά γνωρίσματα τα οποία συνδύασε ο Μπλέικ προκειμένου να δημιουργήσει το έργο του. Ο Ουίλλιαμ Μπλέικ, που στην εποχή του αντιμετώπισε τη χλεύη και την περιθωριοποίηση, ανήκει σήμερα στους κολοσσούς της παγκόσμιας τέχνης, μια θέση που, όπως κατορθώνει να αποδείξει ο Ackroyd, αναμφίβολα του αξίζει.

O Peter Ackroyd γεννήθηκε το 1949 στο Λονδίνο. Έχει γράψει βραβευµένες βιογραφίες κορυφαίων ποιητών και πεζογράφων, όπως του Σαίξπηρ, του Έζρα Πάουντ, του Τ.Σ. Έλιοτ, του Τσαρλς Ντίκενς και του Τζέφρυ Τσόσερ, καθώς και µελέτες που αφορούν το έργο και τη δράση σηµαντικών προσωπικοτήτων, όπως του Τόµας Μορ, του Ουίλλιαµ Τέρνερ και του Ισαάκ Νεύτωνα. Εκτός από σπουδαίος βιογράφος είναι και αξιόλογος µυθιστοριογράφος και παρουσιαστής τηλεοπτικών εκποµπών. Έχει διακριθεί µε τον τιµητικό τίτλο CBE από τη βρετανική κυβέρνηση για τις υπηρεσίες που έχει προσφέρει στην αγγλόφωνη λογοτεχνία. Έχει επίσης συγγράψει µια συναρπαστική «βιογραφία» του Λονδίνου και µια µελέτη για τον Τάµεση. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του Πόε: Μια σύντομη ζωή (2010, μτφρ. Μαρία Φακίνου).

«Πυκνό, σαφές και ευφυές […] θα μείνει σίγουρα κλασικό στο είδος του». Harpers & Queen

«Απολαυστικό […] διαθέτει όλη τη χαλαρωτική δύναμη και την ψυχολογική ένταση ενός μυθοπλαστικού έργου». Daily Telegraph

«Λαμπερό και εμβριθές […] θα προσφέρει γνώση σε πολλούς αναγνώστες και θα τους κάνει να διαβάσουν ξανά τα ποιήματα». John Carey, SundayTimes

ΣΕΙΡΑ: ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ- ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ  ΣΕΛΙΔΕΣ: 528 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 19,90€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017

——————————-

Ποιητική
Τεύχος αρ.18, Φθινόπωρο- Χειμώνας 2016

Επιμέλεια: Χάρης Βλαβιανός
Συντακτική ομάδα: Γιάννης Δούκας, Δημήτρης Ελευθεράκης, Γιώργος Λαμπράκος, Μαρία Τοπάλη, Χρήστος Χρυσόπουλος

Κυκλοφόρησε μόλις το χειμωνιάτικό 18ο τεύχος της «Ποιητικής» μ’ ένα πλούσιο αφιέρωμα στον Ανδρέα Εμπειρίκο και τους Έλληνες Υπερρεαλιστές (Νίκος Εγγονόπουλος, Οδυσσέας Ελύτης, Νικόλας Κάλας, Νάνος Βαλαωρίτης). Το αφιέρωμα (συνέχεια του προηγούμενου που είχε παρουσιαστεί στο 17ο τεύχος), περιέχει σπάνια, ανέκδοτα κείμενα του Εμπειρίκου από τα «Παραλειπόμενα των Γραπτών», καθώς κι ένα πρώιμο ποίημα, ιδρυτικό της συλλογής που αργότερα ονομάστηκε Οκτάνα. Το αφιέρωμα, την επιμέλεια του οποίου είχε η Ιωάννα Ναούμ, πλαισιώνουν με μελέτες τους οι: Λεωνίδας Εμπειρίκος, Νίκος Σιγάλας, Ελένη Μπερδούση, Σάββας Μιχαήλ, Ιωάννα Ναούμ, Γιώτα Τεμπρίδου, Μαρία Γεωργούλα.

Στον χώρο του δοκιμίου, δημοσιεύονται επίσης άλλες τέσσερις σημαντικές μελέτες που αφορούν στο έργο του Ελύτη, Αναγνωστάκη, Βαγενά και Πολυδούρη και τις οποίες υπογράφουν οι Αλεξάνδρα Σαμουήλ, Βενετία Αποστολίδου, Μάρα Ψάλτη και Μάρθα Βασιλειάδη, αντίστοιχα. Επίσης, η εξαιρετική μελέτη του Γεράσιμου Κακολύρη για τη σχέση του Ντερριντά με την ποίηση του Ντ. Χ. Λώρενς», και συγκεκριμένα την ανάγνωση που επιχειρεί ο Γάλλος φιλόσοφος του ποιήματος του Λώρενς, «Φίδι».

Στον χώρο της ελληνικής ποίησης παρουσιάζονται ποιήματα και συνθέσεις που υπογραμμίζουν το σφρίγος και την ποικιλία της και τα οποία υπογράφουν δημιουργοί που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές και ρεύματα, από τους νεώτερους Χάρη Ψαρρά, Θοδωρή Ρακόπουλο, Κυριάκο Συφιλτζόγλου, Σταμάτη Πολενάκη, Σέργιο Μήτα, Αντώνη Ψάλτη, Αλέξιο Μαϊνά, Σπύρο Αραβανή, Γιώργο Σπανάκη, ως τους πρεσβύτερους Γιώργο Βέλτσο, Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου και Χρήστο Μπουλωτή.

Στην ξένη ποίηση η Μαρία Τοπάλη συνεχίζει τη μετάφραση των Σονέτων στον Ορφέα του Ρίλκε (τα πρώτα είχαν δημοσιευθεί στο 13ο τεύχος της «Π»), ο Ευριπίδης Γαραντούδης μας συστήνει μ’ ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα τον Σάντρο Πέννα, έναν από τους κορυφαίους σύγχρονους Ιταλούς ποιητές, ενώ ο Δ. Τ. Τριανταφυλλίδης μεταφράζει οκτώ σύγχρονες ρωσίδες ποιήτριες, που είναι εν πολλοίς άγνωστες στη χώρα μας.

Τέλος, το τεύχος συμπληρώνουν οι μόνιμες στήλες, «Κριτική» και «Et cetera» στις οποίες δημοσιεύονται κριτικές και σημειώματα για έργα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα.

ΣΕΙΡΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ- ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΕΛΙΔΕΣ: 328 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 14,00€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2017