Σύγχρονη Ελληνική Λογοτεχνία

«Εγώ ο Ζάχος Ζάχαρης», της Λένας Διβάνη


Εφτά ολόκληρες ζωές συμπυκνωμένες σε ένα απολαυστικό βιβλίο με φλεγματικό γατοχιούμορ, σοφά αποφθέγματα και περιπέτειες για γέλια και για κλάματα: η γατοβιογραφία «Εγώ ο Ζάχος Ζάχαρης», όπως την κατέγραψε η Λένα Διβάνη, επανακυκλοφορεί σε νέα έκδοση.

«Αντιγόνη απ’ το Πουσκάρ», της Μαρίας Σκιαδαρέση


Η «Αντιγόνη απ’ το Πουσκάρ», το νέο μυθιστόρημα της Μαρίας Σκιαδαρέση, μας μεταφέρει στην ελληνική επαρχία του σήμερα. Στο κέντρο η επιχείρηση εξιχνίασης του φόνου ενός Ινδού εργάτη στ’ αμπέλια, στον εύφορο κάμπο της Βοιωτίας. Ένας αστυνομικός που ψάχνει απαντήσεις, μια νέα γυναίκα, που αποχαιρετά τον αδερφό της, όπως το έκανε στα ίδια μέρη η Αντιγόνη πριν από πολλούς αιώνες, εγκλήματα και τιμωρίες, που τελούνται και αποδίδονται μεταξύ Ανάγκης και Ειμαρμένης.

Θεωρητικές Επιστήμες / Ιστορία

«Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος. Ο εμπνευστής του συνταγματικού κράτους», της Λύντιας Τρίχα.


Ο Μαυροκορδάτος υπήρξε και εξακολουθεί µέχρι σήµερα να είναι µια προσωπικότητα εξαιρετικά γοητευτική, αλλά και ιδιαίτερα αδικηµένη, καθώς θεωρείται ένας από τους πιο αµφιλεγόµενους πολιτικούς της εποχής του. Η Λύντια Τρίχα υπογράφει την πολυσέλιδη βιογραφία του, ένα βιβλίο που ακολουθεί τη διαδρομή του από την Κωνσταντινούπολη στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες, στην Κεντρική Ευρώπη και στην Ελλάδα. Κοινώς, την πορεία του από τον οθωμανικό στον αναγεννώμενο ελληνικό κόσμο, μέσω του κοσμοπολίτικου ευρωπαϊκού.

«Πριν και μετά τον Αλέξανδρο. Ο μύθος και η παρακαταθήκη», του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια Richard Billows.

Στο «Πριν και μετά τον Αλέξανδρο. Ο μύθος και η παρακαταθήκη» ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια Richard A. Billows (συγγραφέας της «Μάχης του Μαραθώνα», Εκδόσεις Πατάκη, 2012) καταφέρνει «να δώσει κάτι νέο, μια συγκροτημένη και εξόχως γλαφυρή εικόνα του μακεδονικού κράτους που γέννησε τον Αλέξανδρο, καθώς και την κληρονομιά του», φιλοτεχνώντας την σύνθετη εικόνα μιας από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του κόσμου.

«Μεταξάς – Βενιζέλος. Μια παράδοξη σχέση» της Μαρίνας Πετράκη.


Το νέο βιβλίο της Μαρίνας Πετράκη επανανοηματοδοτεί, με εργαλείο το Ημερολόγιο του Ιωάννη Μεταξά, κρίσιμες πτυχές της νεότερης ελληνικής ιστορίας, φωτίζοντας, μέσα από την πάλη του Μεταξά ανάμεσα στη λογική και το θυμικό του, την περίπλοκη πολιτική σχέση του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Βιογραφίες

«Η αρχαία ελληνική τραγωδία» του H. D. F. Kitto.


Στο βιβλίο-ορόσημο για τη μελέτη του αρχαιοελληνικού δράματος , που πρωτοκυκλοφόρησε στα αγγλικά το 1939 κι εκδίδεται αδιάλειπτα έκτοτε, ο Βρετανός κλασικιστής H.D.F. Kitto αναλύει, με μια διαχρονικά πρωτοποριακή προσέγγιση, τα έργα του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη, αναδεικνύοντας με οξυδερκή τρόπο τη διαρκή καλλιτεχνική και λογοτεχνική κληρονομιά των τριών μεγάλων τραγικών.