Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη

Να γράφεις επί έναν χρόνο ένα γράµµα στον αγαπηµένο σου που «έφυγε» σηµαίνει πως παρατείνεις την ύπαρξή του δίπλα σου, πως µε κάποιον τρόπο καταφέρνεις να καταργήσεις την απώλεια. Αυτό θέλησε να κάνει η Ξένια Καλογεροπούλου τον Οκτώβριο του 2013, όταν η αυλαία έπεσε για τον επί 37 χρόνια σύζυγό της και σύντροφο ψυχής, Κωστή Σκαλιόρα. Πέτυχε όµως πολύ περισσότερα. Καθώς ανασύρει µνήµες, άλλοτε πικρές κι άλλοτε αστείες, για να τις αφηγηθεί στον Κωστή, η Ξένια Καλογεροπούλου πετυχαίνει να στήσει µπροστά µας µια Ελλάδα που πια δεν υπάρχει, αλλά που γέννησε κριτικούς σαν τον Κωστή Σκαλιόρα και ανθρώπους του θεάτρου σαν την ίδια: αστικά σαλόνια, λαϊκοί θίασοι, τα ελληνικά νησιά του ’40 και του ’50, η εµπορική κινηµατογραφική παραγωγή και το µη εµπορικό θέατρο της δεκαετίας του’60, η εφταετία όπως την έζησαν, κυρίως, οι θεατράνθρωποι. Κι ύστερα, ο χρόνος κυλάει κι όλο εκείνο το παρελθόν ελίσσεται µέσα απ’ τις δεκαετίες για να συναντήσει το παρόν µας, φέρνοντας µαζί του ό,τι άντεξε στον καιρό.
Η Ξένια Καλογεροπούλου, γνωστή σε όλους µας από τον κινηµατογράφο και την πολύπλευρη προσφορά της στο παιδικό θέατρο, αρχίζει να γράφει ένα «γράµµα» στον σύζυγό της Κωστή Σκαλιόρα, µεταφραστή και κριτικό θεάτρου και κινηµατογράφου, την εποµένη του θανάτου του. Για πάνω από έναν χρόνο απευθύνεται στον αγαπηµένο της σύντροφο, καταργώντας την απουσία του και ανοίγοντας σε όλους εµάς την αυλαία µιας πιο προσωπικής, πιο άγνωστης πτυχής της ζωής της. Με όχηµα την τρυφερή γλαφυρότητα που διακρίνει τη γραφή της Ξένιας, στις σελίδες αυτού του ιδιότυπου «γράµµατος» ο αναγνώστης θα κάνει ένα µεγάλο ταξίδι από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’40 ως το παρόν.

gramma ston kosth
«Όταν διαβάζεις το Γράµµα στον Κωστή είναι σαν να έχεις απέναντί σου την Ξένια να σου µιλάει και να µη θες να σταµατήσει».

Άλκη Ζέη

«Το βιβλίο αυτό είναι της Ξένιας για τον Κωστή. Συνάµα είναι και του Κωστή για την Ξένια. Πρόκειται, δηλαδή, για αµοιβαίο βιβλίο αγάπης. Διαβάζεται µιλώντας, χαρίζει και χαρίζεται. Διπλό χάρισµα. Μην το ξεχάσετε».

Δ.Ν. Μαρωνίτης

«Αδύνατο να αντισταθείς και να µη βυθιστείς µαζί µε την Ξένια σ’ αυτή της την “επιστροφή”. Κι εκεί, να τος… Σου χαρίζεται γενναιόδωρα, ανενδοίαστος, µελαγχολικός, παιχνιδιάρης, αγέραστος και πεισµατάρικα αισιόδοξος – ακριβώς όπως η ίδια– ο προσωπικός της Ξανακερδισµένος χρόνος».

Θωµάς Μοσχόπουλος

«Όποιος διαβάσει αυτό το βιβλίο θα αγαπήσει την Ξένια. Αν την αγαπάει, θα την αγαπήσει διπλά».

Σταµάτης Φασουλής

ΣΕΙΡΑ: ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ- ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ISBN: 978-960-16-6489-7 ΣΕΛΙΔΕΣ:392 ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 14Χ21 ΤΙΜΗ ΠΡΩΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 14,50€ ΠΡΩΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2015