ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ JHUMPA LAHIRI

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2015 ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τα ονόματα όσων θα τιμηθούν με το Μετάλλιο Ανθρωπιστικών Επιστημών 2014, το οποίο αποδίδεται ετησίως από τον Αμερικανό Πρόεδρο σε άτομα που με το έργο τους συμβάλλουν στη βαθύτερη κατανόηση της ανθρώπινης φύσης, καλλιεργούν το ενδιαφέρον και την ενασχόληση των πολιτών με τη λογοτεχνία και την ιστορία και διασφαλίζουν την αμεσότερη και ευρύτερη πρόσβαση των Αμερικανών σε πολιτιστικά αγαθά. Το βραβείο απονέμεται από το 1997 και τιμά κάθε χρόνο έως δώδεκα εξέχουσες προσωπικότητες ή σημαντικούς οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων, με την επιλογή να γίνεται από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο σε συνεργασία με το Εθνικό Κληροδότημα για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (National Endowment for the Humanities), έναν καταξιωμένο αμερικανικό ομοσπονδιακό θεσμό που λειτουργεί από το 1965. Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου 2015 στον Λευκό Οίκο, παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα και της Πρώτης Κυρίας.

Ανάμεσα σε εκείνους που θα λάβουν το Μετάλλιο βρίσκεται και το όνομα της πολυβραβευμένης και καταξιωμένης σύγχρονης συγγραφέα Jhumpa Lahiri. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, η συγγραφέας λαμβάνει αυτή την τιμή γιατί με τα λογοτεχνικά της έργα συνέβαλε στη βαθύτερη κατανόηση της εμπειρίας των Ινδών ως μεταναστών στην Αμερική. Οι υπέροχες ιστορίες της δρα Lahiri μιλούν για την αποκοπή από τις ρίζες και την ανθρώπινη ανάγκη να ανήκεις σε μια πατρίδα. Μπορείτε να δείτε όλη τη φετινή λίστα με τους βραβευθέντες ΕΔΩ.

Η Lahiri, μέλος του κύκλου των συγγραφέων του Μπρούκλιν μαζί με τη Νικόλ Κράους, τον Τζόναθαν Σάφραν Φόερ και τον Τζόναθαν Φράνζεν, τιμήθηκε με το βραβείο Pulitzer το 2000 για το βιβλίο της Διερμηνέας ασθενειών, διαβάστηκε ευρέως και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού και θεωρήθηκε μια από τις πλέον ανανεωτικές φωνές της αμερικάνικης λογοτεχνίας.

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορεί το μυθιστόρημά της Εκεί όπου ανθίζουν οι υάκινθοι, το οποίο ήταν υποψήφιο για το βραβείο Booker 2013. Στο παραπάνω έργο, εξιστορείται η ζωή μιας οικογένειας και η πορεία δύο αδελφών στις ταραγμένες συνθήκες των δεκαετιών που ακολούθησαν την ανεξαρτητοποίηση της Ινδίας από τη Βρετανία. Η ιστορία των δύο αδελφών έχει ως φόντο την εξέγερση του Ναξαλμπάρι, μια εξέγερση που συγκλόνισε την Ινδία και της οποίας η βίαιη καταστολή από την ινδική κυβέρνηση προκάλεσε την αντίδραση πολλών διανοούμενων της Δύσης. Έχοντας μια αόριστη εικόνα της εξέγερσης από τα όσα άκουγε κατά τις συχνές επισκέψεις των παιδικών της χρόνων στην Καλκούτα, η Lahiri βρήκε το κουράγιο να καταπιαστεί με το θέμα αυτό έπειτα από πολλά χρόνια και να το ερευνήσει, αφού είχε ήδη δημοσιεύσει άλλα έργα της. Το αποτέλεσμα είναι ένα συναρπαστικό, βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα για τη μοίρα και τη θέληση, την εξορία και την επιστροφή. Η γραφή της χαρακτηρίζεται από απλή γλώσσα, ενώ οι ήρωές της, φιγούρες απολύτως ανθρώπινες, με μια πλούσια γκάμα συναισθημάτων, είναι ικανοί να εκφράσουν όχι μόνο την οργή και την πικρία αλλά και τη συγχώρεση και την ελπίδα.

3957

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Εκεί όπου ανθίζουν οι υάκινθοι περιλαμβανόταν στη λίστα με τα βιβλία διακοπών του Αμερικανού Προέδρου.

Παιδί Ινδών μεταναστών και η ίδια, γεννήθηκε το 1967 στο Λονδίνο και μετανάστευσε με τους γονείς της στην Αμερική, όταν ήταν μόλις δύο ετών.
Οι εμπειρίες τόσο των μελών της οικογένειάς της όσο και αυτές των φίλων, των συγγενών και άλλων γνωστών από τις κοινότητες των μεταναστών από τη Βεγγάλη, με τις οποίες είναι εξοικειωμένη, διατρέχουν τα έργα της. Συχνά οι ήρωές της είναι Ινδοί μετανάστες που θα πρέπει να ελιχθούν ανάμεσα στις πολιτιστικές αξίες του τόπου τους και σε αυτές της θετής τους πατρίδας. Η Lahiri δείχνει τις νεότερες γενιές να απορρίπτουν τις αναστολές των μεταναστών πατέρων τους, που πολύ συχνά αφοσιώνονται στην κοινότητά τους, και τις ευθύνες τους έναντι των άλλων μεταναστών.

jhumpa_lahiri

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ JHUMPA LAHIRI
Η Τζούμπα Λαχίρι (Jhumpa Lahiri), κόρη Ινδών μεταναστών, γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1967, αλλά μεγάλωσε στις ΗΠΑ. Η πρώτη της συλλογή διηγημάτων με τίτλο Διερμηνέας ασθενειών (Ελληνικά Γράμματα, 2001) κυκλοφόρησε το 1999 και βραβεύτηκε με τα βραβεία Pulitzer και Pen/Hemingway, ενώ έλαβε τον τίτλο The New Yorker Debut of the Year. Το 2003 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο Η συνωνυμία (Ελληνικά Γράμματα, 2004), ενώ το 2008 ακολούθησε η δεύτερη συλλογή διηγημάτων της Unaccustomed Earth, η οποία βραβεύτηκε με το Frank O’Connor International Short Story Award και το Asian American Literary Award. Το Εκεί όπου ανθίζουν οι υάκινθοι, το οποίο συμπεριλήφθηκε στη βραχεία λίστα για το Βραβείο Man Booker 2013, είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και γίνονται μπεστ σέλερ. Παντρεμένη εδώ και χρόνια με τον ελληνικής και νικαραγουανής καταγωγής δημοσιογράφο Alberto Vourvoulias-Bush και μητέρα ενός γιου και μιας κόρης, ζει μόνιμα στην Ιταλία.
Η σελίδα της στο facebook: facebook.com/JhumpaLahiriAuthor