Οι εκδόσεις Κλειδάριθμος, το Γαλλικό Ινστιτούτο και η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης σας προσκαλούν την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου στις 17:00 στη διαδικτυακή συζήτηση με αφορμή το νέο βιβλίο του Ζιλ Κεπέλ Έξοδος από το χάος – Κρίση στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Η εκδήλωση θα προβάλλεται ζωντανά από τη σελίδα Facebook του Γαλλικού Ινστιτούτου και από το νέο ιστότοπο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Θα μιλήσουν οι:
Ζιλ Κεπέλ, καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού, συγγραφέας
Βασίλης Νέδος, δημοσιογράφος, εφημερίδα Καθημερινή
Δημήτρης Καιρίδης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βουλευτής, ΝΔ, Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών
Αντώνης Τριφύλλης, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου διαΝΕΟΣις και ΕΛΙΑΜΕΠ τ. Στέλεχος Ευρωπαϊκής επιτροπής και αρθρογράφος


Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Η Μέση Ανατολή είναι μία από τις πιο ασταθείς περιοχές του κόσμου. Τα τελευταία χρόνια, μετά την αισιοδοξία αλλά και τη μεγάλη απογοήτευση που έφερε η Αραβική Άνοιξη με την άνοδο και την πτώση του Ισλαμικού Κράτους, η περιοχή αποτελεί σημαντική πρόκληση για τη διεθνή ασφάλεια. Με την απειλή της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, την ένταση των μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων, αλλά και τον ανταγωνισμό για τον έλεγχο του πετρελαίου, η περιοχή φαίνεται πως θα παραμείνει ένα καζάνι που βράζει. Τι είναι όμως εκείνο που προκάλεσε μια τέτοια αστάθεια;

Το βιβλίο διατρέχει την πολιτική ιστορία συγκρούσεων τεσσάρων δεκαετιών στη Μέση Ανατολή, εξετάζοντας τις επιπτώσεις που έχει σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Ζιλ Κεπέλ, που οι New York Times αποκάλεσαν «τον διασημότερο μελετητή του Ισλάμ στη Γαλλία», μας δίνει μια σαφή αφήγηση των βαθύτερων αιτιών της έντασης, τεκμηριώνοντάς τη με προσωπικές εμπειρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα.

Από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ του 1973 μέχρι τις επιπτώσεις της Αραβικής Άνοιξης, το βιβλίο Έξοδος από το χάος ξετυλίγει τα νήματα των σχέσεων στη Μέση Ανατολή και τα συνδέει με τον παγκόσμιο αντίκτυπό τους. Με την οξυδέρκεια που πηγάζει από την πολυετή του πείρα στη μελέτη της περιοχής, ο Κεπέλ εντάσσει αυτές τις χαώδεις δεκαετίες σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και φωτίζει τη δυναμική που τις χαρακτηρίζει. Ταυτόχρονα, διερευνά την προοπτική εξόδου από αυτή την κρίση, προκειμένου οι λαοί της Μέσης Ανατολής, αλλά και ολόκληρου του κόσμου, να εξασφαλίσουν ένα λιγότερο αβέβαιο μέλλον.


Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο Ζιλ Κεπέλ είναι Καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού, προβεβλημένος μελετητής του αραβικού κόσμου με πλούσιο συγγραφικό έργο και πυκνή αρθρογραφία, από τους βασικότερους συντελεστές του δημόσιου διαλόγου στη Γαλλία για το θέμα του ισλαμισμού, της τζιχάντ και της τρομοκρατίας. Το Έξοδος από το χάος έχει ήδη μεταφραστεί στα Αγγλικά, τα Γερμανικά, τα Ισπανικά και τα Ιταλικά.
Δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο:

«Είναι, αν όχι το καλύτερο στο είδος του, σίγουρα ένα από τα καλύτερα που ασχολούνται με το θέμα που πραγματεύεται. Και αυτά σε διεθνές επίπεδο, γιατί σε ελληνικό θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ευαγγέλιο. Όσο και αν ακούγεται υπερβολικό. Γιατί, -κακά τα ψέματα- δεν έχουμε υπόψη μας να κυκλοφορεί κάτι παρόμοιο στη χώρα μας.»

  • Άμυνα και διπλωματία

Η Καθημερινή – Συνέντευξη στον Βασίλη Νέδο «Ο Ερντογάν θα έχει την ίδια τύχη με τον Τραμπ»

Το Βήμα «Η Γαλλία, ο πολιτικός εξτρεμισμός και η αντιμετώπισή του»

Real News – Συνέντευξη στη Μαρία Δεναξά «Μια ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε θα διέλυε άμεσα την Ευρώπη»

Τα Νέα – Συνέντευξη στον Δημήτρη Δουλγερίδη «Δεν αποκλείεται μια σύγκρουση Ρωσίας- Τουρκίας»

‘Εθνος «Ζιλ Κεπέλ: Απρόθυμη η Ευρώπη, πέρα από τη Γαλλία, να κάνει οτιδήποτε κατά της Τουρκίας»

Σας περιμένουμε!