Επιμέλεια άρθρου Βιργινία Αυγερινού

Νέες κυκλοφορίες στο παιδικό βιβλίο, από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος

Και ναι, η Λιλίκα είναι ξανά εδώ! Μα θα κάνουμε ξεχωριστό αφιέρωμα για την λατρεμένη ηρωίδα των παλιών μας χρόνων, που επέστρεψε μέσα από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.


Σήμερα, επιλέξαμε να δούμε το βιβλίο του ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΟΥΛΟΥ σε εικονογράφηση ΙΡΙΔΑΣ ΣΑΜΑΡΤΖΗ, επειδή είναι ένα πραγματικά πρωτότυπο βιβλίο για παιδιά από 4 χρονών.

«ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΣ»
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΟΥΛΟΥ

Εικονογράφηση: ΙΡΙΣ ΣΑΜΑΡΤΖΗ

Η λογοτεχνία για παιδιά, και ειδικά μικρών ηλικιών, είναι ένα δύσκολο είδος λογοτεχνίας. Ο ιδιαίτερος χειρισμός της γλώσσας, οι εικόνες που συνυπάρχουν με το κείμενο, τα μηνύματα που θέλει να περάσει ο συγγραφέας, κάνουν την παιδική λογοτεχνία ένα είδος λογοτεχνίας ξεχωριστό από αυτό των ενηλίκων.
Ο συναισθηματικός κόσμος των παιδιών είναι πλούσιος και κάποιες φορές, όσο απλός και αν φαντάζει στα δικά μας μάτια, χρειάζεται εμείς οι ενήλικες, με όποια ιδιότητα μας είμαστε κοντά στο παιδί, είτε ως γονείς, είτε ως παιδαγωγοί κλπ, να τα βοηθήσουμε να αναγνωρίσουν και να διαχειριστούν τα συναισθήματα τους. Το μικρό παιδί μπορεί να νοιώσει και φόβο και θυμό και θλίψη και χαρά και αγωνία και απογοήτευση. Και αυτό το βιβλίο είναι ένα βιβλίο διαχείρισης των συναισθημάτων των παιδιών. Είναι η ταξιδιωτική ιστορία του πολυταξιδεμένου Καπτανίκ σε μια ναυτική περιπέτεια στα μακριά σγουρά μαλλιά της μικρής Έλλης, στον συναισθηματικό κόσμο της Έλλης, σε ένα ταξίδι αναγνώρισης των συναισθημάτων της.

Το βιβλίο μάς δείχνει ότι η Έλλη είναι ένας μικρός άνθρωπος με συναισθήματα, τα οποία αλλάζουν στην καθημερινότητα της, προσδιορίζοντας ανάλογες αντιδράσεις. Πότε είναι ήρεμη, πότε θυμώνει και τότε ο Καπτανίκ σαν άριστος θαλασσόλυκος ακολουθεί με το καράβι του ως συνταξιδιώτης.
Για τα παιδιά που θα το διαβάσουν, το βιβλίο είναι «τα κύματα της Έλλης», οι περιπέτειες της Έλλης στην καθημερινότητα της. Για τους ενήλικες, είναι το βιβλίο των συναισθημάτων της Έλλης και εναπόκειται στον αφηγητή να προσδιορίσει μετά την ανάγνωση του βιβλίου και ανάλογα με την ηλικία του παιδιού τι κρύβεται πίσω από αυτό, να φέρει στην επιφάνεια τα μηνύματα του βιβλίου, χωρίς να καταστρέψει τη μαγεία του παραμυθιού.

Ευφυέστατο και πρωτότυπο το έργο του κ. ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΠΑΘΕΟΔΟΥΛΟΥ, ο οποίος έστησε την ταξιδιωτική ιστορία του Καπτανίκ, πάνω στην θάλασσα των μαλλιών της Έλλης. Εκεί που βιώνει τις τρικυμίες, την ηρεμία, τις αφέγγαρες νύχτες με το σκοτάδι, τα διλήμματα, τις αγωνίες μα και την ελπίδα και τη χαρά.

Μα… μια στιγμή… ή Έλλη πάει να κουρευτεί και ο Καπτανίκ;
Ε! ακόμα κι εμείς οι μεγάλοι, ας ζήσουμε την μαγεία του παραμυθιού. Αυτού του παραμυθιού που η ΙΡΙΣ ΣΑΜΑΡΤΖΗ ζωντάνεψε με την εικονογράφηση της και συμπλήρωσε μοναδικά, ακριβώς αυτό που ήθελε να δώσει ο συγγραφέας, τα συναισθήματα της Έλλης.